Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

EKO MAGAZÍN: Koňský hnůj je ideálním hnojivem

29. srpna 2018 15:58 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

60ti kilové dýně, desítky kilogramů rajčat, ukázkové papriky anebo slaďoučké hroznové víno, to vše najdete na zahradě pana Moldříka v Ostravě-Kunčicích. Jeho delikátní a zároveň ukázkově vyhlížející úroda je jeho chloubou. Za úspěchy se ale skrývá každodenní péče a koňský hnůj, plný živin.

EKO MAGAZÍN: Páchníka hnědého zachraňují v hukvaldské oboře

23. srpna 2018 15:26 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Obora v Hukvaldech je Evropsky významnou lokalitou už od roku 1999. Patří k největším a nejstarším v zemi, v roce 2017 oslavila 450. narozeniny. Má 220 hektarů, začíná pod hradem a sahá až do výšky šesti set metrů nad mořem, na vrchol Kazničov. Ten je také nejvyšším bodem. Hukvaldská obora je unikátní přírodní památkou, domovem pro stovky druhů živočichů a rostlin a také častým cílem turistů.

Na ZŠ Nádražní nabízí prázdninovou družinu

23. srpna 2018 15:11 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

O prázdninách řeší rodiny program pro své děti. Zejména pak tehdy, pokud pro ně chtějí připravit pestré dny plné zážitků. Ne vždy u toho se svými ratolestmi mohou být a potom se hodí i nabídka třeba prázdninové družiny. Tu už třetím rokem nabízí ZŠ Nádražní v Centrálním obvodě.

EKO MAGAZÍN: Sucho a sluníčko: příroda je o měsíc napřed

15. srpna 2018 16:11 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

O suchu a vysokých teplotách se v letošním roce mluví už několik týdnů. Počátek extrémního počasí odstartoval rok 2015 a nyní už se zcela otevřeně mluví o nedostatku vody. Dopady jsme pocítili všichni a dává nám to najevo i příroda, která je údajně až o měsíc napřed. Zemědělci na pole vyjeli dříve a poznali to i pěstitelé díky včasnějšímu dozrávání ovoce i zeleniny.

Příměstský kemp baskeťáků proběhl v Ostravě pošesté

10. srpna 2018 12:44 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Basketbalový příměstský kemp Marka Stuchlého letos proběhl už pošesté. Patří mezi největší v Česku, pravidelně se ho účastní přes sto dětí. Trenéři chtějí, aby si malí sportovci osvojili co nejvíce nových zkušeností, a proto jim poskytují individuální přístup. Rozdělí je do skupin podle věku a výkonnosti a přidělí je prefesionálním trenérům. Během sportem našlapaného týdne jsou malí basetbalisté nejvíce v hale Tatranu, ale díky spolupráci se základními školami Centrální Ostravy, trénují i v tělocvičnách.

Na Masarykově náměstí v Ostravě je mlžící dráha

3. srpna 2018 15:08 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Česko sužují už více než týden extrémní vedra. A zatímco někteří si léto a sluníčko užívají, jiní se ptají, kdy už ta horka skončí. Podle meteorologů ani tento nebo příští týden moc rozdílný nebude a údajně mají vysoké teploty přetrvávat i po celý srpen. Ve městech se šplhají teploty přes 30ti stupňů a lidé hledají ochlazení a stín, kde se dá. Centrální obvod má o osvěžení lidí postaráno, už několik dní je Masarykovo náměstí doslova plné vody.

Sochy slavných osobností přibývají v centru Ostravy

30. července 2018 15:48 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Leoš Janáček, jeden z nejvýznamnějších hudebních skladatelů konce 19. a počátku 20. století. 12. srpna si připomeneme 90. výročí od jeho úmrtí. Od prosince sedí v životní velikosti na šestiboké lavičce z černé žuly na Jiráskově náměstí. V náručí drží lišku, kterou drbe na bříšku. Tvůrcem sochy je uznávaný hyperrealista David Moješčík.

EKO MAGAZÍN: Kalamitní štáb řeší nouzový stav lesů

25. července 2018 12:50 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Kůrovcovou kalamitu v Jeseníkách odborníci přirovnávají k největší přírodní katastrofě od dob Marie Terezie. Napadené stromy se nedostávají rychle z lesů, a proto dostává kůrovec šanci šířit se dál a napadat další stromy. Ohroženy jsou už i Beskydy.

Senioři centrálního obvodu jezdí na zájezdy

23. července 2018 15:47 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Celodenní zájezdy mají u seniorů centrální obvodu velký úspěch. Když se podávají přihlášky, stojí před radnicí fronty zájemců mnohdy už od půl šesté ráno. Autobus totiž vyjíždí jen jeden a lidí, kteří chtějí jet jsou desítky. Tentokrát se mělo jet na Pustevny, ale nepřálo počasí, a tak se cíl jednoduše změnil. Plný autobus seniorů si to namířil do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

EKO MAGAZÍN: MS kraj hledá účinné metody likvidace jmelí

29. června 2018 19:55 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Přemnožené jmelí likviduje v MS kraji tisíce stromů. Některé radnice se pustily do boje s ním. Zkouší speciální postřik i radikální ořezy. Vedení MS kraje hledá účinné metody jak zlikvidovat jmelí a připravuje komplexní návod, jak se s ním poprat a vyhrát nad ním.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více