Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Renáta E. Orlíková

Na výměnu kotle je možné získat půjčku

13. února 2019 11:23 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Lidé mají poslední příležitost na výměnu starého neekologického kotle za nový. Ministerstvo životního prostředí na kotlíkové dotace uvolnilo 3 mld. korun. MS kraj má k dispozici půl mld. Výzva letos přináší dvě zásadní novinky. Nebudou už podporovány kombinované kotle na tuhá paliva a pro občany, kteří by měli problém s platbou za výměnu kotle, je připravena bezúročná půjčka. O tu je možné žádat už od 5. února.

Ostrava řeší jak naložit s veřejným prostorem

31. ledna 2019 12:14 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Jak co nejlépe naložit s veřejným prostorem, kdo by o něm měl rozhodovat a jak zapojit odborníky i lidi, kteří k tématu mají co říct. Odpovědi na tyto a mnohé další otázky hledali návštěvníci debaty, která proběhla ve Fiducii. Impulzem pro setkání byla bronzová socha Věry Špinarové. Ta má řadu odpůrců a vyvolává otázky nejen nad pojetím, ale i umístěním sochy a zadáním zakázky bez výběrového řízení.

Ostravská Kafrárna baví lidi už dva roky

25. ledna 2019 14:52 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Už dva roky talk show Petra Kubaly Kafrárna baví návštěvníky Atlantiku. První krůčky si pořad odzkoušel už v neexistující kavárně JAM na Masarykově náměstí v centru MS metropole, po čase se úspěšně zabydlel v Atlantiku. Neotřelý humor hlavního protagonisty se postupně dostal pod kůži příznivcům Kafrárny, do které si zve zajímavé hosty různých profesí.

Děti se učí v mateřince zdravě stravovat

17. ledna 2019 12:27 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Ovoce a zelenina, to je zdraví to je síla, jak napovídá dětská básnička. A o tom, že to není jen hraní se slovy, ale pravdivá skutečnost, se učí děti v centrálním obvodu v mateřince Dvořákova. A ne jen, že se to učí, zdravou stravu mají každý den zastoupenou v jídelníčku.

Lázně Darkov chtějí vybudovat velký termální park

19. prosince 2018 16:05 | Karviná | Renáta E. Orlíková

Karviná by se měla dočkat velkého termálního parku, který do města přivede nové turisty z celé republiky i ze zahraničí. Postavit ho chtějí Lázně Darkov, které už mají zpracovanou studii.

Ostrava zpívala vánoční koledy

14. prosince 2018 15:08 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Úderem 18. hodiny se ve středu na desítkách míst v regionu rozezněly koledy. Ostrava se opět připojila k tradičnímu projektu Česko zpívá koledy. Nejvíce lidí se sešlo na Masarykově náměstí v centru, ale zpívalo se i na dalších sedmi místech MS metropole.

Studenti zkoušeli “přežít” dny bez internetu

26. listopadu 2018 10:28 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Už čtvrtým rokem se úspěšně rozvíjí spolupráce v rámci česko-polského projektu základních škol. Tentokrát učitelé chtěli dětem dokázat, že život jde i bez sociálních sítí. Také proto pro projekt vymysleli podtitul Mezilidská komunikace - tváří v tvář bez internetu. Kluci a holky si fungování bez telefonu vyzkoušeli na společných stážích na Morávce.

EKO MAGAZÍN: Dopad znečištění ovzduší na zdravotní stav obyvatelstva

14. listopadu 2018 13:32 | Celý MS kraj | Renáta E. Orlíková

Vliv znečištění ovzduší na zdraví lidí v česko-polském pohraničí se bude díky projektu HealthAir zkoumat komplexně a v rozsahu, který nezná hranic. Centrum epidemiologického výzkumu ostravské Lékařská fakulty, společně s katedrou ochrany životního prostředí v průmyslu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a polskými partnery se pustili do společného projektu. Závěry bychom měli znát do dvou let. Výjimečností projektu je mimo jiné i to, že samotní výzkumníci budou s výsledky zajíždět přímo za lidmi.

F-M si připomněl 100. výročí Dne válečných veteránů

12. listopadu 2018 19:23 | Frýdek-Místek | Renáta E. Orlíková

Vedení města si spolu s občany připomnělo 100. výročí Dne válečných veteránů. Vzpomínková akce se uskutečnila v pátek 9. listopadu na městském hřbitově ve Frýdku.

Starostkou centrálního obvodu je Zuzana Ožanová z ANO

7. listopadu 2018 14:13 | Ostrava-Centrum | Renáta E. Orlíková

Říjnové komunální volby v centrálním obvodu vyhrálo hnutí Ostravak a získalo 10 mandátů v zastupitelstvu. Jen o jeden mandát méně má hnutí ANO, které vytvořilo koalici s občanskými demokraty a Piráty a dohromady tak mají 19 mandátů v 35 členném zastupitelstvu. Pondělní ustavující zastupitelstvo rozhodlo o vedení radnice Moravské Ostravy a Přívozu. Po osmi letech ve vedení obvodu odchází Ostravak do opozice.

Komerční sdělení více

Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.


Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Úleva pro zákazníky innogy zasažené povodní

Zákazníci innogy z řad domácností, kterým ničivá povodeň způsobila škody nebo poničila odběrné místo plynu nebo elektřiny, mohou zavolat na zákaznickou linku 800 11 33 55 nebo osobně přijít na nejbližší pobočku innogy, kde jim operátoři či pracovníci v zákaznických centrech pomohou s úpravou či přerušením plateb záloh za energie.

Více