Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

ENERGIE A KRAJ: MS kraj se připravuje na výstavbu modulárních reaktorů

5. května 2022 9:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Moravskoslezský kraj chce, aby se teplo a elektřina pro obyvatele vyráběly levně, ekologicky a bezpečně. Kromě obnovitelných zdrojů energie to mohou zajistit také malé modulární reaktory. Více říká v rozhovoru Jakub Unucka, první náměstek hejtmana MS kraje.

ENERGIE A KRAJ: Jižní Korea nabízí Polsku šest jaderných reaktorů

5. května 2022 9:37 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Korejská společnost KHNP předložila Polsku technickou a cenovou nabídku na výstavbu šesti reaktorů APR-1400. První by mohl být uveden do provozu v souladu s harmonogramem přijatým v polském programu jaderné energetiky, tedy v roce 2033.

ENERGIE A KRAJ: Představujeme Dny teplárenství a energetiky

5. května 2022 9:32 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Dny teplárenství a energetiky hostil Clarion Congress Hotel v Olomouci a dvoudenní program byl nabitý přednáškami, workshopy a diskusemi. Tato atraktivní akce přilákala na Moravu stovky účastníků napříč energetickými obory.

STUDUJ U NÁS: Albrechtova střední škola se představila na Dni země

5. května 2022 9:28 | Český Těšín | Tomáš Tikal

Obyvatelé Českého Těšína se zapojili do oslav Dne Země. Na náměstí pro ně byly připraveny ekologické aktivity, kvízy, soutěže a nejrůznější workshopy. Velký podíl na organizaci měli studenti Albrechtovy střední školy.

STUDUJ U NÁS: Krajské školy pořádají kurzy češtiny pro Ukrajince

5. května 2022 9:23 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

MS kraj vyzval své školy, aby uspořádaly kurzy češtiny pro ukrajinské uprchlíky. My jsme se zajeli podívat na takový kurz do Frýdku-Místku na Gymnázium Petra Bezruče.

STUDUJ U NÁS: Mateřská škola Klíček v Karviné se prezentuje veřejnosti

5. května 2022 9:18 | Karviná | Tomáš Tikal

Mateřská škola Klíček v Karviné vzdělává děti se zdravotním postižením. A pro svou prezentaci organizuje řadu akcí, například Den otevřených dveří u příležitosti zápisu do této mateřské školy.

ENERGIE A KRAJ: V Německu rostou výrobní ceny

29. dubna 2022 9:14 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Výrobní ceny v Německu se v březnu meziročně zvýšily o rekordních 30,9 procenta. Ve středeční zprávě to oznámil spolkový statistický úřad. Upozornil zároveň, že březnová data už odrážejí první dopady války na Ukrajině. Za růstem výrobních cen stály především ceny energií, které se meziročně zvýšily o 83,8 procenta.

ENERGIE A KRAJ: Ostrava získala nového dodavatele elektřiny

29. dubna 2022 9:10 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Ostrava získala nového dodavatele elektřiny. Končí tak období nejistoty a i když bude město platit o 20 milionů korun měsíčně více, ceny na burze jsou ještě vyšší, než přijatá nabídka.

STUDUJ U NÁS: Obchodní akademie z Poruby spolupracuje s firmami

29. dubna 2022 9:01 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Obchodní akademie v Ostravě – Porubě se často a ráda zapojuje do nejrůznějších projektů. My jsme tentokrát dostali pozvání na workshop s Innogy.

STUDUJ U NÁS: Mendelovo gymnázium pořádalo soutěž pro základní školy

29. dubna 2022 8:57 | Opava | Tomáš Tikal

Studenti Mendelova gymnázia uspořádali pro žáky 9. tříd základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií z Moravskoslezského kraje Přírodovědnou soutěž. Dvacítka tříčlenných týmů mohla porovnat své teoretické i praktické znalosti z biologie, fyziky, chemie a ekologie.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více