Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Tomáš Tikal

ZŠ a MŠ v Nošovicích vybudovala moderní jazykovou učebnu

22. listopadu 2021 20:48 | Nošovice | Tomáš Tikal

Základní a Mateřská škola v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se může pochlubit zbrusu novou jazykovou učebnou.

ENERGIE A KRAJ: Kdo je premiantem v zelené vlně?

18. listopadu 2021 10:52 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Minulý rok byl pro Evropskou unii přelomový z pohledu boje proti klimatické změně, neboť se v členských zemích poprvé podařilo vyrobit více elektřiny z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv. Cesta k plánované uhlíkové neutralitě, stanovené na rok 2050, je však ještě dlouhá a státy sedmadvacítky se na ni vydávají z různých startovacích pozic.

ENERGIE A KRAJ: Malé modulární reaktory jsou budoucností energetiky

18. listopadu 2021 10:49 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

V České republice by mohly začít vyrůstat malé modulární jaderné reaktory (označované zkratkou SMR). Možnosti jejich produkce, umístění a začlenění do energetiky země představila v Praze Hospodářská komora ČR a přizvaní odborníci.

ENERGIE A KRAJ: EU zvažuje přibrat do Green Dealu plyn a jádro

18. listopadu 2021 10:48 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Zemní plyn a jaderná energie se možná přece jen stanou součástí Zelené dohody Evropské unie. S odkazem na uniklý neoficiální dokument to uvedl server Euractiv. Za označení zejména jaderné energie jako zeleného zdroje bojovala mimo jiné i Česká republika.

ENERGIE A KRAJ: MS kraj založil Energolinku

18. listopadu 2021 10:47 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Tisícovky domácností v Moravskoslezském kraji řeší kvůli krachu Bohemia Energy přechod k novému dodavateli energií. Moravskoslezský kraj proto zřídil ENERGOLINKU, kam si lidé mohou zdarma zavolat o radu.

STUDUJ U NÁS: Gastroworkshop na SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb FM

18. listopadu 2021 10:41 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

MS kraj pořádá vzdělávácí workshopy pro učitele a žáky gastronomických škol z celého regionu. Tentokrát byla pořadatelem SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve Frýdku-Místku.

STUDUJ U NÁS: Spolupráce Ostroje a SŠ technické je příkladná

18. listopadu 2021 10:28 | Opava | Tomáš Tikal

Vznik, vývoj a existence školy je úzce spjata se strojírenskou základnou města Opavy a regionu. Střední škola byla založena již v roce 1949. Na škole v současné době studuje 540 žáků. Pro žáky je připraven maturitní obor Mechanik seřizovač a tříleté obory s výučním listem Nástrojař, Obráběč kovů, Strojní mechanik – zámečník a Elektrikář–silnoproud. Škola spolupracuje se strojírenskými firmami regionu, v nichž žáci vykonávají odborný výcvik s možností výdělku a získání zaměstnání.

STUDUJ U NÁS: Marlenka Cup se stala prestižní soutěží

18. listopadu 2021 10:27 | Opava | Tomáš Tikal

Soutěž Marlenka Cup si získala mezi mladými cukráři už velmi dobrou prestiž. Letos se konala opět v Opavě, jejím pořadatelem byla tradičně SŠ hotelnictví a služeb.

STUDUJ U NÁS: Vítkovická dopravka nabízí atraktivní obory i skvělé zázemí

18. listopadu 2021 10:25 | Ostrava-město | Tomáš Tikal

Pokud vaše dítě zajímá hromadná doprava, ať už železniční, autobusová, či tramvajová, máme teď pro vás dobrý tip. SŠ technická a dopravní v Ostravě – Vítkovicích vzdělává v těchto oborech už dlouhá léta odborníky a může se pochlubit opravdu kvalitním vybavením.

STUDUJ U NÁS: Žáci z našeho kraje zajišťovali catering ve Vídni

4. listopadu 2021 11:34 | Opava | Tomáš Tikal

S tím nejkrásnějšími a nejzajímavějším z Moravskoslezského kraje se mohli seznámit účastníci dvaadvacátého ročníku Svatováclavského posvícení ve Vídni. Akce, kterou každoročně pořádá Velvyslanectví České republiky u příležitosti svátku patrona české země sv. Václava, se těšila velkému zájmu hostů. Ti si mimo jiné pochvalovali i catering, který na této akci připravila SŠ hotelnictví a služeb z Opavy. Více v následujícím rozhovoru.

Komerční sdělení více

NDM uvádí operu Šarlatán v režii Ondřeje Havelky

Operu Pavla Haase (1899–1944) ŠARLATÁN uvede v novodobé české premiéře Národní divadlo moravskoslezské 10. října. V režii Ondřeje Havelky a hudebním nastudování Jakuba Kleckera tragikomické dílo uvidí publikum v rámci volného cyklu Opery terezínských skladatelů. Na výpravné podívané mají zásluhu také kostýmní výtvarnice Kateřina Štefková a scénograf Jakub Kopecký.


Horníci z OKD si nechají zkontrolovat zdravotní stav a zaměří se na zdravý životní styl

Po čtyři říjnové čtvrtky budou mít zaměstnanci těžební společnosti OKD příležitost udělat něco pro své zdraví a tělesnou kondici. Přímo v prostorách Dolu ČSM mohou absolvovat preventivní vyšetření zraku i znamének, nechat si zanalyzovat složení těla, zkontrolovat chodidla, změřit krevní tlak, cévní věk, tělesnou kondici či hladinu PSA, která vypovídá o zdraví prostaty, zkonzultovat se specialisty výživu a spánek nebo se poradit s psychologem.

ArcelorMittal Tubular Products Karviná chce vstoupit na trh tepelných rozvodů

ArcelorMittal Tubular Products Karviná, přední výrobce ocelových tenkostěnných profilů a trubek pod značkou JÄKL, realizoval významnou inovaci provozu Rourovny. Nově zprovozněná linka umožní výrobu trubek v délkách až 12 metrů, které najdou uplatnění zejména v oblasti tepelných rozvodů. Společnost díky této investici posiluje svou pozici na trhu a otevírá si nové obchodní příležitosti.

Podcast FNO: Nástroje umělé inteligence jsou v hlavní roli mezinárodní konference

Multifunkční hala GONG v Dolních VÍTKOVICÍCH bude v prvních dubnových dnech hostit premiérovou konferenci, zaměřenou na využití umělé inteligence a inovativních technologií nejen v medicíně. Autorem myšlenky a hlavním organizátorem akce je doc. MUDr. Ondřej Volný, Ph.D., FESO z Neurologické kliniky FN Ostrava a LF OU. V podcastu mimo jiné vysvětluje, proč bude konference otevřená nejen odborníkům, ale také laikům a pacientským organizacím.

Více