Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Poruba se pustí do rekonstrukce chodníků a silnic. Jsou plné výtluků

25. února 2021 10:02 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

V Ostravě-Porubě se co nevidět pustí do oprav komunikací. Loni se v obvodu podařilo zrekonstruovat 10 tisíc metrů čtverečních chodníků a silnic 3. tříd. Opravy se plánují podle rozšířeného digitálního pasportu, který řeší zejména jejich stav.

Naučné tabule v Bělském lese někdo posprejoval hákovými kříži. Radost zkazil i dětem

23. února 2021 16:35 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Bělský les je oblíbeným místem vandalů. Ve srovnání s ostatními ostravskými lesoparky právě tady řádí nejčastěji. Aktuálně poničili naučné tabule, které posprejovali nacistickými znaky a musí se komplet vyměnit.

Dvě kulatá výročí v jednom roce. Jubilejní kolonie a Zábřeh-Družstvo oslaví 100 let

23. února 2021 16:07 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

V Ostravě-Jihu si letos připomenou hned dvě kulatá výročí. Krásných 100 let oslaví Jubilejní kolonie a také vilová čtvrť Zábřeh-Družstvo. Jde o dvě nejkrásnější části obvodu.

Ostrava-Jih rozdělí 10 milionů na nápady obyvatel. Zkrášlí veřejný prostor

23. února 2021 15:53 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Radnice připravuje participativní rozpočet na letošní rok. Půjde už o 6. ročník. Do těch předchozích už obyvatelé obvodu přihlásili 255 projektů, zrealizovaných jich bylo více než pět desítek.

V Bělském lese řádil sprejer. Na naučné cedule nastříkal hákové kříže

23. února 2021 10:28 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Bělský les na Jihu Ostravy je oblíbeným místem vandalů. Ve srovnání s ostatními ostravskými lesoparky právě tady řádí nejčastěji. Aktuálně poničili naučné tabule, které posprejovali nacistickými znaky a musí se komplet vyměnit.

Moravská Ostrava a Přívoz už na zimní údržbu komunikací spotřebovala 800 tun soli

19. února 2021 19:32 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

Moravskou Ostravu a Přívoz letošní zima nezaskočila. S bohatou sněhovou nadílkou si technické služby, které mají v obvodu na starost zimní údržbu silnic 3. a 4. tříd, dokázaly poradit. V ulicích měly veškerou techniku ve dne i v noci.

Online kasička je stále otevřená. Tříkrálová sbírka pokračuje až do konce dubna

18. února 2021 15:30 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Letošní Tříkrálová sbírka se bohužel musela obejít bez koledníků. Ti kvůli pandemii koronaviru nemohli vyrazit do ulic a s pokladničkami navštívit jednotlivé domácnosti. I přesto zaznamenala úspěch. V celém MS kraji se dosud vybralo bezmála 11 a půl milionů korun.

Senioři mají o očkování proti covid-19 zájem. Nebaví je sedět doma

18. února 2021 14:18 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Sociální odbor porubské radnice stále pomáhá seniorům s registrací k očkování proti nemoci covid-19. Systémem je buď krok po kroku provede po telefonu, nebo je pracovnice navštíví v jejich domovech.

Ostrava-Poruba zbavuje stromy jmelí speciálními postřiky

18. února 2021 13:53 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová

Ostrava-Poruba už třetím rokem bojuje se jmelím. To napadá méně vitální stromy, zejména pak lípy a javory. Zatímco většina měst větve stromů s tímto cizopasníkem ořezává, v Porubě používají speciální postřik.

Předškolní děti z Ostravy už vyrobily 5 knih. Teď se vrhnou na další

18. února 2021 10:29 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Mateřská škola Lechowiczova v Ostravě vychovává mladé spisovatele. Díky dotaci od ostravského magistrátu si učitelky s dětmi vytvářejí vlastní knihy. Už jich mají na kontě pět a letos přibudou další.

Komerční sdělení více

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.


Lékaři FN Ostrava používají unikátní metodu na odstraňování plicní embolie

Lékaři Interní a kardiologické kliniky FN Ostrava jako jediní v Moravskoslezském kraji používají unikátní metodu u rizikových pacientů s plicní embolií. Jde o lokální katetrovou trombolýzu, díky níž cíleně rozpustí krevní sraženiny v plicích. FN Ostrava je jedno z osmi pracovišť v Česku, které pacienty tímto způsobem léčí.

Prověřte po povodních kvalitu vody ve studni! Mimořádně s 20% slevou

Po odeznění povodňové situace odborníci z vodárenských laboratoří společnosti Vodotech důrazně doporučují pečlivou, a především odbornou kontrolu studní. Během záplav dochází k průniku znečištěné vody do studní a rovněž samotný zdroj podzemní vody je většinou silně kontaminován. S ohledem na mimořádnou situaci připravila společnost pro zákazníky speciální nabídku, kdy nabízí laboratorní rozbory vody ze studní s 20% slevou.

Karlovice před katastrofou zachránila suchá nádrž Jelení

Ničivá povodeň v Jeseníkách byla na některých místech odhadnuta na tisíciletou vodu. Proti takové síle není žádná ochrana a obrana. Zcela devastujícím způsobem zasáhla oblast řeky Bělé, Staříče a Vidnávky, kde byl prakticky zničen veškerý vodohospodářský majetek, který je odhadován v řádech stovek miliónů korun. Dobrou zprávou je, že všechny nově vybudované suché nádrže státního podniku Povodí Odry fungovaly bez problémů a pomohly transformovat extrémní povodňovou vlnu a zmírnit povodňové škody.

NDM se raduje ze tří cen Thálie. Dvě za muzikál Chicago a jedna pro činoherečku do 33 let

Celkem tři Ceny Thálie si dnes z pražského Národního divadla odnesli umělci působící v Národním divadle moravskoslezském. Skvělý úspěch muzikálu NDM a činohry! Dvojitou Thálii si připsal muzikál Chicago: Lukáš Vlček má cenu za roli právníka Billyho Flynna a Markéta Schimmerová Procházková převzala Thálii za postavu vražedkyně Velmy Kelly. Muzikál Johna Kandera, Freda Ebba a Boba Fosse režírovala Gabriela Petráková, hudebně nastudoval Jakub Žídek, premiéra byla letos v únoru a inscenace se těší velkému zájmu diváků – máme stále vyprodáno!

Na zámku v Bravanticích se uskuteční křest dětské knihy Myšák Kryštof

V sobotu 12. října se na zámku v Bravanticích na Novojičínsku uskuteční od 14 do 16 hodin akce pro děti Z pohádky do pohádky. Její součástí bude i křest dětské knihy Myšák Kryštof a Hořící klenot, která tak bude pokřtěna přímo v místě, kde autorka Iva Hoňková ukotvila děj svého pohádkového příběhu.

Více