Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Lidé mohou podávat návrhy do projektu Náš Jih. Další ročník je tu

Ostrava-Jih |

Další ročník participativního rozpočtu Náš Jih je tady. Radnice na vaše nápady opět vyčlenila 10 milionů korun. Tedy dva a půl milionů korun na každou část Ostravy-Jihu. Návrhy můžete podávat právě teď.

Obvod Ostrava-Jih vyhlásil další ročník participativního rozpočtu Náš Jih. Návrhy na to, co v něm zlepšit, vytvořit, nebo uspořádat, můžete podávat až do konce června. Pokud si s něčím nebudete vědět rady, můžete se obrátit přímo na radnici.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “My netrpělivě očekáváme další návrhy obyvatel na nové, zajímavé projekty. Takže na našich stránkách, nebo v posledním vydání Jižních listů najdou formulář, na kterém mohou svůj projekt přihlásit, sehnat 15 podpisů a poradit se s našimi koordinátorkami, jakým způsobem zpracovat rozpočet. Návrhy se podávají od 1. května do konce června tak, aby v průběhu prázdnin proběhla technická analýza, v září jsme mohli naše obyvatele s těmito projekty seznámit a na přelomu října a listopadu proběhne již tradiční hlasování.”

Zároveň se pracuje i na projektech z předešlého ročníku. Například už tento pátek a sobotu se na náměstí Ostrava-Jih uskuteční festival místních kapel s názvem Jih ožije hudbou.

Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih: “Díky nápadům našich obyvatel, respektive jedné mladé obyvatelky tady vznikne dvoudenní přehlídka hudebních uskupení, které se nebály přihlásit a jsou tady z Jihu a ukážou nám, co všechno umí. Já věřím, že se všichni lidé budou skvěle bavit. Kromě odpoledne plné hudby různých žánrů tady bude k dispozici i občerstvení. Vstup na akci je zdarma.”

V pátek bude festival probíhat od 16 do 21 hodin, v sobotu vše vypukne už v pravé poledne. Z minulého ročníku se realizují i dětská hřiště a sportoviště.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V prostoru, který se nachází za mnou, budeme v nejbližší době realizovat vítězný projekt participativního rozpočtu Park u tramvajové smyčky. Tak ale jak ty projekty jsou živým organismem, tak i tady dojde k malým změnám, které samozřejmě byly projednány s autorkou tohoto projektu.”

Stojí za tím obchodní dům Möbelix, který má v plánu omezit parkování na svých pozemcích.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Protože se nacházíme v lokalitě, která je na parkovací místa velice chudá a je tu velký přetlak na parkování, tak musíme zajistit kromě parku pro ostatní obyvatele také možnost parkování.”

Park u tramvajové zastávky, který zvítězil a má celkovou hodnotu jeden milion korun, tak nakonec bude o něco menší, aby se zde vešla i nová parkovací místa.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Nás to vždycky mrzí, když k něčemu takovému dojde, ale samozřejmě ve chvíli, kdy jsme projekt přijímali do technické analýzy, ve chvíli, kdy se o něm jednalo a hlasovalo, jsme ještě vůbec nevěděli k čemu dojde. Takže tak, jako každý rok měníme trochu zásady, protože se snažíme do nich vložit to, co se v průběhu času ukázalo jako nové a nezbytné, tak v této chvíli se musíme přizpůsobit a musíme projekt trochu omezit, abychom uspokojili všechny občany, kteří tady žijí.”

Co se týče všech ročníků participativního rozpočtu, tak zatím největší úspěch měla fontána před poliklinikou v Hrabůvce a dále pak pramen v Korýtku a beach volejbalové hřiště u ZŠ Krestova.

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé rozhodli. Vítězným návrhem letošního projektu Náš Jih je Moře na Jihu

8. listopadu 2023 15:07 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Hlasování v letošním ročníku participativního rozpočtu Náš Jih skončilo. Zapojilo se do něj rekordní počet lidí, kteří do finále poslali celkem 10 projektů z 32, které prošly technickou analýzou.

Jižané dobrovolně udržují kapličku v Zábřehu. Opravena byla díky participativního rozpočtu

5. března 2024 14:57 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Od května bude spuštěn další ročník participativního rozpočtu Náš Jih. Jednou z prvních vlaštovek programu byla oprava kapličky v Pískových dolech v Zábřehu. Někteří obyvatelé si dodnes rekonstrukce velmi cení a kapličku udržují v čistotě.

Jižané dobrovolně chodí udržovat opravenou kapličku v Pískových dolech

Od května bude spuštěn další ročník participativního rozpočtu Náš Jih. Jednou z prvních vlaštovek programu byla oprava kapličky v Pískových dolech v Zábřehu. Někteří obyvatelé si dodnes rekonstrukce velmi cení a kapličku udržují v čistotě.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

TrikFilm představil animovaná díla mladých autorů, mezinárodní festival se konal už popáté

Poslední zářiový týden přivítala Ostrava už pátý ročník Mezinárodního festivalu dětské a studentské mediální tvorby TrikFilm. Ten letos představil více než dvě stě animovaných děl z více než třiceti zemí světa. Návštěvníkům zároveň festival nabídnul i množství doprovodných aktivit.

Ve Studiu G si zahrají profesionálové i studenti

Studio G je jednou z nejmladších divadelních scén v Ostravě. Vzniklo teprve v roce 2019 na místě bývalého papírnictví, jehož prostory členové přebudovali na kavárnu a divadelní sál. Od té doby slouží kultuře.

Klub 1. FC Poruba uspořádal nábor fotbalových hvězdiček s Tomášem Ujfalušim. Přišly desítky dětí

Klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

2. října 2024 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Lidé mohou podávat návrhy do projektu Náš Jih. Další ročník je tu
Vydáno 17. května 2022 16:10, Ostrava-Jih, Yvona Fajtová
Další ročník participativního rozpočtu Náš Jih je tady. Radnice na vaše nápady opět vyčlenila 10 milionů korun. Tedy dva a půl milionů korun na každou část Ostravy-Jihu. Návrhy můžete podávat právě teď.

Obvod Ostrava-Jih vyhlásil další ročník participativního rozpočtu Náš Jih. Návrhy na to, co v něm zlepšit, vytvořit, nebo uspořádat, můžete podávat až do konce června. Pokud si s něčím nebudete vědět rady, můžete se obrátit přímo na radnici.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “My netrpělivě očekáváme další návrhy obyvatel na nové, zajímavé projekty. Takže na našich stránkách, nebo v posledním vydání Jižních listů najdou formulář, na kterém mohou svůj projekt přihlásit, sehnat 15 podpisů a poradit se s našimi koordinátorkami, jakým způsobem zpracovat rozpočet. Návrhy se podávají od 1. května do konce června tak, aby v průběhu prázdnin proběhla technická analýza, v září jsme mohli naše obyvatele s těmito projekty seznámit a na přelomu října a listopadu proběhne již tradiční hlasování.”

Zároveň se pracuje i na projektech z předešlého ročníku. Například už tento pátek a sobotu se na náměstí Ostrava-Jih uskuteční festival místních kapel s názvem Jih ožije hudbou.

Gabriela Gödelová, mluvčí MOb Ostrava-Jih: “Díky nápadům našich obyvatel, respektive jedné mladé obyvatelky tady vznikne dvoudenní přehlídka hudebních uskupení, které se nebály přihlásit a jsou tady z Jihu a ukážou nám, co všechno umí. Já věřím, že se všichni lidé budou skvěle bavit. Kromě odpoledne plné hudby různých žánrů tady bude k dispozici i občerstvení. Vstup na akci je zdarma.”

V pátek bude festival probíhat od 16 do 21 hodin, v sobotu vše vypukne už v pravé poledne. Z minulého ročníku se realizují i dětská hřiště a sportoviště.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “V prostoru, který se nachází za mnou, budeme v nejbližší době realizovat vítězný projekt participativního rozpočtu Park u tramvajové smyčky. Tak ale jak ty projekty jsou živým organismem, tak i tady dojde k malým změnám, které samozřejmě byly projednány s autorkou tohoto projektu.”

Stojí za tím obchodní dům Möbelix, který má v plánu omezit parkování na svých pozemcích.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Protože se nacházíme v lokalitě, která je na parkovací místa velice chudá a je tu velký přetlak na parkování, tak musíme zajistit kromě parku pro ostatní obyvatele také možnost parkování.”

Park u tramvajové zastávky, který zvítězil a má celkovou hodnotu jeden milion korun, tak nakonec bude o něco menší, aby se zde vešla i nová parkovací místa.

Hana Tichánková (ANO), místostarostka MOb Ostrava-Jih: “Nás to vždycky mrzí, když k něčemu takovému dojde, ale samozřejmě ve chvíli, kdy jsme projekt přijímali do technické analýzy, ve chvíli, kdy se o něm jednalo a hlasovalo, jsme ještě vůbec nevěděli k čemu dojde. Takže tak, jako každý rok měníme trochu zásady, protože se snažíme do nich vložit to, co se v průběhu času ukázalo jako nové a nezbytné, tak v této chvíli se musíme přizpůsobit a musíme projekt trochu omezit, abychom uspokojili všechny občany, kteří tady žijí.”

Co se týče všech ročníků participativního rozpočtu, tak zatím největší úspěch měla fontána před poliklinikou v Hrabůvce a dále pak pramen v Korýtku a beach volejbalové hřiště u ZŠ Krestova.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/ostrava/ostrava-jih/11000031434/lide-mohou-podavat-navrhy-do-projektu-nas-jih-dalsi-rocnik-je-tu