Spoustu dobrého jídla a pití, workshopy a nejrůznější řemesla nabídl 1. ročník Pojez festu, který uspořádal MS kraj. Do Dolní oblasti Vítkovic přilákal tisíce návštěvníků, kteří tak zjistili, kde všude mohou vyrazit za místními lahůdkami.
Jan Krkoška (ANO), náměstek hejtmana MS kraje: “Ukazujeme gastronomické speciality, ukazujeme práci s našimi regionálními produkty a ukazujeme hlavně naše kuchaře, lidi a personál, který něco dokázal.”
Anketa: gastro podniky a lokální výrobci : “Hitovku máme cmundu. Něco jako cmundu. Byli jsme pro brambory, nastrouhali je samozřejmě s líčky a jinak burger, svíčková s trhaným masem. Takže se snažíme dělat takové fajn věci.”
“Nabízíme tady křupavé červíky, pochoutku z hmyzu. Jde to na odbyt, prodáváme skvěle. Jenom se lidi bojí přijít ochutnat. Ale jak ochutnají, tak už jsou nadšeni.”
“V našem stánku můžete okoštovat sýry z Trojmezí. Vyrábíme sýry čerstvé, zrající, ochucené, pařené sýry, takže takovou klasiku a hlavně se specializujeme na zrající sýry.”
Ivo Vondrák (ANO), hejtman MS kraje: “Já jsem vyzkoušel hlavně dobré jídlo, dokonce jsem se pokoušel pomáhat ho připravit, ale já samozřejmě jsem velký nekuchař, takže to bylo víceméně o tom, že jsem překážel, ale dobře to dopadlo.”
Lidé si mohli prohlédnout také atraktivity kraje zařazené do Technotrasy jako například Železniční muzeum.
Svezli se tak mimo jiné parním vláčkem, nebo si vyzkoušeli podojit kozu a mletí mouky na ručním kamenném mlýnku.
Radek Kubánek, mlynář: “Na kilo se semílá hodina až hodina a půl, takže pořád platí to, že na chleba se musí pracovat.”
Bronislav Novosad, vedoucí Vagonářského muzea: “Na akci Den s Technotrasou jsme přivezli tento mobilní panel, který byl čerstvě dokončen a samozřejmě informační letáčky, razítko a nás.”
Další Pojez fest se uskuteční na Ostravici a v Karlově studánce.