Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zprávy redaktora: Yvona Fajtová

Pony Express rozváží zásilky do celého světa. Jezdci na koních si pro ně přijeli i do Opavy

16. srpna 2023 18:00 | Opava | Yvona Fajtová

Do Opavy dorazil oblíbený Pony Express. Na Dolním náměstí nabídl nejen úřadovnu pošty pro příjem zásilek, ale také ukázky westernových dovedností a country kapelu Tarantule.

Černá perla se po náročné celkové rekonstrukci slavnostně otevřela lidem

16. srpna 2023 10:51 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Černá perla se po náročné celkové rekonstrukci slavnostně otevřela lidem. Z budovy postavené v bruselském stylu v roce 1970, která dlouhá léta chátrala, vznikla klinika s řadou specializovaných ordinací.

Žáci ZŠ Františka Formana vytvořili nový český rekord. Společně vyrobili nejdelší dřevěný vláček

15. srpna 2023 14:58 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Základní škola Františka Formana na Dubině si připsala velký úspěch. V rámci projektu města Pracujeme se dřevem, vyrobila nejdelší dřevěný vláček a vytvořila tak nový český rekord.

Z Ostravy-Jihu mizí staré betonové plochy. Na jejich místě vzniká nová výsadba

15. srpna 2023 12:41 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Klimatické změny a hlavně oteplování citelně pociťují zejména obyvatelé měst. Ostrava se proto snaží veřejný prostor na tyto změny co nejlépe připravit. Velmi účinné jsou například zelené projekty, kdy jsou betonové plochy nahrazovány zelení. Je to praktické a navíc to zkrášluje ulice města.

Kuchyň a zahrada MŠ Rezkova v Ostravě-Jihu prošly rekonstrukcí. Jsou modernější a praktičtější

15. srpna 2023 12:30 | Ostrava-Jih | Yvona Fajtová

Mateřská škola Rezkova v Zábřehu září novotou. Rekonstrukcí prošly nejen vnitřní prostory, ale také venkovní Areál. Už v roce 2021 byla zateplena a dostala i novou fasádu.

Žáci ostravské školy vyrobili rekordní dřevěný vláček. Má 360 železničních vozů

15. srpna 2023 10:32 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Základní škola Františka Formana na Dubině si připsala velký úspěch. V rámci projektu města Pracujeme se dřevem, vyrobila nejdelší dřevěný vláček a vytvořila tak nový český rekord.

Stát má pravomocné územní rozhodnutí na obchvat Skrochovic. S jeho stavbou by se mohlo začít v roce 2025

14. srpna 2023 9:41 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Skrochovice na Opavsku jsou zase o krok blíž k vytouženému obchvatu. Územní rozhodnutí stavby začátkem srpna nabylo právní moci. Státu to potvrdil Moravskoslezský kraj.

Radnice Moravské Ostravy nechala zrekonstruovat další bytový dům, který dlouhá léta chátral

11. srpna 2023 13:19 | Ostrava-Centrum | Yvona Fajtová

V centru Ostravy prošel kompletní rekonstrukcí další bytový dům. Radnice Moravské Ostravy a Přívozu tak posunula do 21. století dům na Tolstého ulici 12, který byl téměř vybydlený.

Dílo Práce a hry na ZŠ Komenského v Porubě je v rukou restaurátora

11. srpna 2023 12:29 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Reliéf nad vstupem do ZŠ Komenského v Ostravě-Porubě prochází obnovou. Jde o dílo výtvarníka Karla Vávry s názvem Práce a hry, které vzniklo v 50. letech 20. století a je na něm patrný vliv socialistického realismu.

Z ulic Poruby mizí autovraky. Za poslední dva roky radnice nechala odtáhnout 160 nepojízdných aut

11. srpna 2023 9:31 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová

Majitelé autovraků jsou nepoučitelní. Stále nechávají nepojízdná vozidla na parkovištích, kde tím nejenže zabírají místa, ale hyzdí i veřejný prostor. V Porubě se jim to ale nevyplácí.

Komerční sdělení více

Kompletní průvodce dovolenou v Turecku: Nechte se okouzlit Orientem

Turecko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro dovolenou, a to z dobrého důvodu. Tato země nabízí fascinující směs východních a západních vlivů, bohatou historii, nádherné pláže a jedinečnou kuchyni, která vás nadchne. Pokud plánujete svou dovolenou v Turecku (nebo o ní jen přemýšlíte), tento komplexní průvodce vám poskytne všechny informace, které potřebujete pro nezapomenutelný zážitek.

Dětskou kliniku FNO ovládli Pokémoni

Vestibul Kliniky dětského lékařství FN Ostrava se na jedno dopoledne změnil v ráj Pokémonů. Organizátoři z neziskové organizace Haima Ostrava, která při klinice funguje a dlouhodobě pomáhá vážně nemocným dětem a jejich rodinám, připravili návštěvníkům ze všech dětských oddělení fakultní nemocnice pestrý program s názvem Tvoř, hraj a bojuj.


Společně do hor! Déšť – nedéšť pomoci chlapci s handicapem!

Vodaři pomáhají. Voda nevoda, déšť nedéšť. Téměř 70 zaměstnanců SmVaK Ostrava vyrazilo v sobotu 5. října na ikonický lašský kopec Čupek mezi Baškou a Metylovicemi na Frýdecko-Místecku. Druhý ročník akce Společně do hor! musel být kvůli povodňové situaci odložen, a nakonec se konal v deštivém počasí, i když nepršelo s takovou intenzitou jako v původně plánovaném termínu. A vysoká účast pomohla dobré věci!

Důležité informace o údolní nádrži Nové Heřminovy ve světle povodně 2024

Rozhodnutí Vlády ČR v roce 2008 o protipovodňové ochraně na horním toku řeky Opavy předcházela skoro stovka odborných studií, výpočtů expertů a prověření všech možných variant. V roce 2012 obdržel projekt kladné stanovisko posouzení záměru „Nádrže Nové Heřminovy, úprav Opavy a související opatření“, na životní prostředí, tzv. EIA. EIA nepozbyla nikdy platnosti a byla Ministerstvem životního prostředí v letošním roce prodloužena. Byly zhotoveny dílčí stavební objekty, jejichž funkce není podmíněna vodní nádrží Nové Heřminovy.

FNO: Podporujeme kampaň, která upozorňuje na závažnost trombózy a její prevenci

Fakultní nemocnice Ostrava se letos poprvé připojí k hnutí Světového dne trombózy, který připadá na neděli 13. října. Preventivní kampaň propaguje i akce Horská Virchowova triáda, v jejímž rámci účastníci vystoupají na jednu ze tří hor v České republice. Cílem je upozornit na závažnost tromboembolické nemoci a na skutečnost, že jí lze dobře předcházet.

Hvězdou pátečního programu festivalu Japonské dny v Ostravě bude polské Anime Symphony

Anime Symphony čerpá inspiraci z bohatého dědictví anime hudby a vzdává hold tvůrcům a skladatelům, kteří dali emocionální sílu mnoha nezapomenutelným scénám z oblíbených titulů. Nové a exkluzivní orchestrální aranže, stejně jako jejich živé provedení, zdůrazní jedinečný zvuk a krásu ikonických melodií. Jedná se o poměrně mladý projekt, který však stojí na pevných základech s dlouhou tradicí.

Více