Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Opavě-Kylešovicích vznikly dvě třídy pro předškoláky s kapacitou 56 dětí

Opava |  | Opavský expres

V Opavě přibyly další dvě oddělení pro předškolní děti. Kapacity mateřských škol se tak zvýšily na 2163 míst, což je dostačující počet.

Je tomu 5 let, co Opava začala zvyšovat počet míst ve školkách budováním nových oddělení. Reagovala tak na demografický vývoj, který ukázal, že jejich kapacita je nedostačující.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Samozřejmě do toho vstupovaly ještě další faktory, jednak legislativní, kdy v podstatě máme povinnost přijímat děti od 2 let a zároveň zvýšil se počet odkladů na vstupu do 1. třídy, takže to všechno hrálo roli, takže jsme vyprojektovali celkem 8 nových oddělení do MŠ.”

Polovina z nich už byla realizována. Jedno oddělení vzniklo v MŠ Edvarda Beneše, další v Malých Hošticích a aktuálně byly první školní den slavnostně otevřeny dvě třídy v MŠ Liptovská v Opavě-Kylešovicích.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jedná se vlastně o přestavbu bývalé knihovny. Musím říct, že ta rekonstrukce se povedla, je tady 56 dětí, ty prostory jsou nádherné, skutečně ten architekt si s tím pohrál a věřím, že se tady dětem bude moc líbit. Já jsem nadšen i z toho vybavení, které tady je, a je tady úžasný prostor i venkovní. Je tady dětské hřiště, spoustu prostoru a zeleně a jak se na ty školky dívám, tak musím říct, že tahle je opravdu moc pěkně udělaná.”
Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Určitě jsme rádi, že nám přibylo druhé pracoviště. Máme první školku, která už je trochu starší, takže teď máme takový protipól, totální modernu, jsme rádi, jak to krásně vyšlo. Máme tady dvě třídy, kapacita je celkem 56 dětí s tím, že aktuálně je nahlášených nějakých 47. Vybavení je moderní, krásné, barevné, snažili jsme se ji opravdu vybavit těmi nejprověřenějšími hračkami, které děti nejvíc baví a motivují.”

Revitalizací prošla i zahrada, kde děti mají obří prolézačku, pískoviště a dva domečky a bude se ještě dovybavovat venkovní kuchyňkou, ponkem a dalšími věcmi.

Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Na co se zaměřujeme, zaměřujeme se určitě na samostatnost dětí, zaměřujeme se na jejich pocity, zaměřujeme se tady tak trochu na hudebku, na tělocvik, snažíme se pro děti vytvořit hlavně příjemné prostředí, kde se budou dobře cítit a kde nám bude fajn jednak s nimi a jednak s jejich rodiči.”

Celkové náklady si vyžádaly zhruba 25 milionů korun a MŠ Liptovská je už třináctým úspěšně realizovaným projektem, na který Opava získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Nahlásit chybu


K tématu

Na led může ve Studénce každý předškolák, brusle, helmu i trenéry má díky projektu zdarma

22. listopadu 2023 10:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Projekt “Naučíme naše děti sportovat” si dává za cíl zprostředkovat maximálnímu počtu studéneckých předškoláků sportovní zážitek, konkrétně bruslení. Letos poprvé do něj mohla vstoupit i jedna z místních základních škol.

Předškoláci z Bílovce zažili požární cvičení s evakuací, hasiči jim pak ukázali i techniku

28. září 2023 7:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Trochu jiný průběh měla středa pro děti z Mateřské školy Zahradní v Bílovci. Dopoledne tam se sirénami přijely dvě hasičské jednotky, které tam měly taktické cvičení. Aktivně se ho zúčastnily i děti.

Tradiční Krásná cesta do školy přilákala na bruntálský Petrin stovky předškoláků

4. ledna 2024 15:40 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Stovky bruntálských předškoláků tvoří na jednom místě. To je projekt Artfóra Krásná cesta do školy, který opakovaně pořádá spolek rodičů na Základní škole Petrin. Předškoláci s pomocí žáků prvního malují na velké papíry, pokaždé na jiné téma a k tomu si vyrábějí i vánoční ozdoby.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 18:09, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

U nemocných a seniorů v zaplaveném Přívoze zasahovalo 5 zdravotnických týmů

Včera 22:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Rozsáhlé evakuace lidí z oblasti zaplaveného Přívozu asistovaly posádky záchranné služby. Nasazeny byly čtyři posádky rychlé zdravotnické pomoci a tým speciálního vozidla Volvo.

Silné deště způsobily v Havířově sesuv půdy na hřbitově

V Havířově postupně zjišťují, kde silný déšť a povodně napáchaly škody. Radnice bude muset zabezpečit ujíždějící svah, na kterém se nachází jeden z městských hřbitovů.

Hejtman žádá armádu o pomoc s odklizením následků povodní, voda si vyžádala další dva lidské životy

Včera 17:49 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V Moravskoslezském kraji nadále probíhá boj s povodněmi, voda stále neopadla. Krajský krizový štáb se proto rozhodl požádat Armádu České republiky o pomoc s odklízecími pracemi.

Řeka Opava v Opavě pomalu klesá. Stále probíhají záchranné a likvidační práce

Velká voda v Opavě ustupuje. Řeka Opava kulminovala včera okolo půl 10. večer a postupně odhaluje, co všechno napáchala. Mimo jiné poškodila most v Ratibořské ulici a zničila železniční trať z Opavy do Malých Hoštic, kam kvůli zatopeným silnicích nejezdí ani náhradní doprava.

Ulici Na Olšinách v Českém Těšíně voda zaplavila nejvíc, lidé zjišťují škody

I v Českém Těšíně čelili obyvatelé velké vodě. Několik stovek z nich muselo být evakuováno. Nejhorší situace byla v lokalitě kolem Těšínských jatek.

Hráz na Odře ve Slezské Ostravě vydržela a voda opadává, nejhorší je situace v Koblově a Antošovicích

Stejně jako většina Ostravy a Moravskoslezského kraje se ani Slezská Ostrava nevyhnula záplavám, souvisejícím s dlouhotrvajícími intenzivními dešti. Zasaženy byly hlavně části Koblov a Antošovice, které přímo sousedí s řekou Odrou. Lidé museli opustit své domovy a několik desítek nemovitostí skončilo pod vodou. Momentálně už hladina Odry ve Slezské Ostravě klesá.

Havířov připravuje zázemí a lůžka pro lidi z Ostravy, kteří by se museli evakuovat

Havířov připravuje lůžka pro obyvatele Ostravy, kteří by se museli kvůli protržení protipovodňové hráze případně evakuovat. Dočasný azyl bude připraven v tělocvičně na krytém bazénu.

Policie v Moravskoslezském kraji řeší první případy rabování evakuovaných objektů

Včera 12:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tvrdé tresty žádá hejtman Moravskoslezského kraje pro všechny, kteří se pokusí parazitovat na povodňovém neštěstí.

Velká voda řádila i ve Frýdku-Místku, město řeší následky

Velká voda se převalila i přes Frýdek-Místek. Díky vodní nádrži Šance ale nebyly následky katastrofální. Město řeší hlavně odklízení povodňového odpadu z cyklostezky a zatopené kolektory. Evakuace obyvatel nutná nebyla.

Tiskový brífing krizového štábu k aktuální situaci v Opavě

Včera 13:29 | Opava | Yvona Fajtová

Jak to aktuálně vypadá v Opavě, to se dozvíte z tiskové konference krizového štábu, která proběhla na Magstrátu města Opavy na Krnovské ulici.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Z domovů už vyhnala stovky lidí

15. září 2024 18:46 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

Řeka Opava v Opavě dál stoupá. Probíhá evakuace obyvatel a zavírají se cesty

15. září 2024 17:17 | Opava | Yvona Fajtová

Řeka Opava v Opavě už se na několika místech vylila z břehů. Proud je tak velký, že hrozí, že se protrhne hráz u městských částí Palhanec a Karlovec. Lidé proto museli být evakuováni. Voda také zatopila řadu silnic a třeba z Ostravy se do města dostanete už pouze přes Raduň a Kylešovice.

V Opavě evakuují tisíce lidí. Řeka Opava je na 3. stupni a hrozí více než stoletá voda

14. září 2024 22:32 | Opava | Yvona Fajtová

V Opavě hrozí více než stoletá voda. Řeka Opava už se místy vylila z břehů a je na 3. stupni povodňové aktivity. Kulminovat by měla kolem 4. hodiny ráno. Město proto vyzvalo obyvatele Kateřinek k evakuaci, zejména těch, kteří bydlí v nižších patrech.

V Opavě pokračuje festival Bezručova Opava. Nabízí koncerty, divadlo, výstavy i unikátní Zahradu světla

14. září 2024 10:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě je v plném proudu multižánrový festival Bezručova Opava. 67. ročník je výjimečný vzhledem k oslavám 800 let města a je tak poctou opavským umělcům.

Opava nabídne lidem speciální edici rumu, Nechala si ji vyrobit k oslavám 800 let města

14. září 2024 10:41 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opava si nechala v rámci oslav 800 let od první písemné zmínky o městě vyrobit speciální edici rumu. Má vyváženou chuť a může se tak stát hezkým dárkem jak pro muže, tak pro ženy.

V Opavě-Kylešovicích vznikly dvě třídy pro předškoláky s kapacitou 56 dětí
Vydáno 4. září 2024 14:20, Opava, Yvona Fajtová
V Opavě přibyly další dvě oddělení pro předškolní děti. Kapacity mateřských škol se tak zvýšily na 2163 míst, což je dostačující počet.

Je tomu 5 let, co Opava začala zvyšovat počet míst ve školkách budováním nových oddělení. Reagovala tak na demografický vývoj, který ukázal, že jejich kapacita je nedostačující.

Vladimír Schreier (ANO), náměstek primátora Opavy: “Samozřejmě do toho vstupovaly ještě další faktory, jednak legislativní, kdy v podstatě máme povinnost přijímat děti od 2 let a zároveň zvýšil se počet odkladů na vstupu do 1. třídy, takže to všechno hrálo roli, takže jsme vyprojektovali celkem 8 nových oddělení do MŠ.”

Polovina z nich už byla realizována. Jedno oddělení vzniklo v MŠ Edvarda Beneše, další v Malých Hošticích a aktuálně byly první školní den slavnostně otevřeny dvě třídy v MŠ Liptovská v Opavě-Kylešovicích.

Tomáš Navrátil (ANO), primátor Opavy: “Jedná se vlastně o přestavbu bývalé knihovny. Musím říct, že ta rekonstrukce se povedla, je tady 56 dětí, ty prostory jsou nádherné, skutečně ten architekt si s tím pohrál a věřím, že se tady dětem bude moc líbit. Já jsem nadšen i z toho vybavení, které tady je, a je tady úžasný prostor i venkovní. Je tady dětské hřiště, spoustu prostoru a zeleně a jak se na ty školky dívám, tak musím říct, že tahle je opravdu moc pěkně udělaná.”
Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Určitě jsme rádi, že nám přibylo druhé pracoviště. Máme první školku, která už je trochu starší, takže teď máme takový protipól, totální modernu, jsme rádi, jak to krásně vyšlo. Máme tady dvě třídy, kapacita je celkem 56 dětí s tím, že aktuálně je nahlášených nějakých 47. Vybavení je moderní, krásné, barevné, snažili jsme se ji opravdu vybavit těmi nejprověřenějšími hračkami, které děti nejvíc baví a motivují.”

Revitalizací prošla i zahrada, kde děti mají obří prolézačku, pískoviště a dva domečky a bude se ještě dovybavovat venkovní kuchyňkou, ponkem a dalšími věcmi.

Erika Václavíková, ředitelka MŠ Liptovská: “Na co se zaměřujeme, zaměřujeme se určitě na samostatnost dětí, zaměřujeme se na jejich pocity, zaměřujeme se tady tak trochu na hudebku, na tělocvik, snažíme se pro děti vytvořit hlavně příjemné prostředí, kde se budou dobře cítit a kde nám bude fajn jednak s nimi a jednak s jejich rodiči.”

Celkové náklady si vyžádaly zhruba 25 milionů korun a MŠ Liptovská je už třináctým úspěšně realizovaným projektem, na který Opava získala dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/opavsko/opava/11000044695/v-opavekylesovicich-vznikly-dve-tridy-pro-predskolaky-s-kapacitou-56-deti