Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Světlá Hora voněla kotlíkovými guláši

Bruntál |

Milovníci guláše měli svůj den. Ve Světlé Hoře na Bruntálsku se konala soutěž ve vaření kotlíkového guláše o cenu děda Praděda.

Soutěž pořádá sdružení Světelská pohoda ve spolupráci s obcí. Přišli nejen místní, dorazili šéfkuchaři se svými týmy ze širokého okolí.

Leosš Sekanina, sdružení Světelská pohoda: „Máme tady týmy staronové, týmy úplně nové a týmy staré, osvědčené matadory a kuchaře. Letos je to ještě umocněno tím, že Světlá Hora oslavuje 750 let svého vzniku, že většina akcí, které tady pořádáme je právě v rámci těchto oslav.“

Guláše hodnotí odborná porota, svůj hlas ale mohou připojit i návštěvníci. Hodnotí se také ústroj a celkové vystupování.

Anketa, účastníci soutěže: „Je to kravský a je to hovězí hrtan nebo krčisko.“

„Hovězí krk. Je to osvědčené, přijeli jsme si pro první místo.“

„Hovězí guláš, takže bude pikantní, ostrý, zajímavý. Určitě přijďte ochutnat.“

„Dneska z hovězího, krk, myslím, že krk. Nevím, ale určitě jo. Nic takovýho, svoju klasiku jenom.“

„My třeba máme dneska hovězí, ale minule jsme měli třeba vepřový nebo i kuřecí, co zrovna někde piráti ukořistí.“

„Letos opět z hovězího krku a vaříme hovězí guláš. Letos Flinstoneův guláš. Jsme profíci normálně, mimochodem trojnásobný vítěz, takže myslím si že po čtvrté letos vyhrajeme.“

„Haf, haf. Tam máte menu. Můžete přečíst maso.“

Petr Pataki, pořadatel: „Snažíme se vždycky každým rokem nějakým způsobem to zpestřit. Hodnotíme to jejich kulturní vystoupení, nějaké doplňkové programy a to, jak se chovají celé dopoledne, jak nějakým způsobem přispějí k té kultuře toho našeho gulášového dne.“

Letos se jednalo o devátý ročník soutěže. Konala se ale už po desáté, první nultý ročník organizátoři nezapočítávají.

Václav Vojtíšek (nez.), starosta Světlé Hory: „ Dojmy máme dobré. Setkávají se tady už tradiční účastníci. Je to dobrá akce, ochutnáme, kdo co za rok vymyslel, jaké ingredience pro guláš no a lidi se baví a to je důležité.“

A jaké guláše zvítězily? Po několika letech různého experimentování se soutěžní týmy pokorně vrátily ke klasickému hovězímu guláši.

Nahlásit chybu


K tématu

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.

Workout a Pumptrack – ve Světlé Hoře vybudovali dvě nová dětská hřiště

12. srpna 2024 8:20 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Jedním z projektů participativního rozpočtu v Bruntále, o kterém bude hlasovat veřejnost, je i pumptracková dráha pro cyklisty. Podobná vyrostla právě ve Světlé Hoře, společně s workoutovým hřištěm pro děti i dospělé.

Workout a Pumptrack – ve Světlé Hoře vybudovali dvě nová dětská hřiště

13. srpna 2024 9:31 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Jedním z projektů participativního rozpočtu v Bruntále, o kterém bude hlasovat veřejnost, je i pumptracková dráha pro cyklisty. Podobná vyrostla právě ve Světlé Hoře, společně s workoutovým hřištěm pro děti i dospělé.


Muzeum trojmezí v Jablunkově zve na výstavu o zvířatech ve vojenské službě

Muzeum trojmezí v centru Jablunkova připravilo pro své návštěvníky zajímavou výstavu se zvířecí tématikou. Vedle stálé interaktivní expozice nyní muzeum zve na výstavu o zvířatech, která se uplatnila ve vojenské službě.

Centrum pro rodinu a sociální péči připravilo benefici na podporu handicapovaných

Centrum pro rodinu a sociální péči v Ostravě připravilo další ročník benefiční akce Světlo mladým s handicapem. Lidé mohou zakoupením minisvítilen podpořit sociálně aktivizační službu Brána, která pomáhá právě handicapovaným.

Povodněmi poškozená pyrotechnika byla spálena. O její odvoz se postaral záchranný útvar hasičů

Další nebezpečný následek povodní byl odstraněn. Z areálu ostravské firmy na výrobu pyrotechniky byly odvezeny veškeré poškozené produkty. O bezpečnou přepravu se postaral záchranný útvar hasičů z Hlučína a samotná likvidace pyrotechniky byla provedena v Ralsku.

Na zimu je Studénka vlastní technikou i lidmi připravená

Nastává druhá zimní sezona, kterou bude město, co se týče údržby komunikací, řešit vlastními silami. Na rozdíl od loňského roku je na ni se vším všudy připraveno. Vzniklo oddělení technických služeb, k dispozici jsou nové stroje i dostatek pracovníků.

Čtveřice mladíků na útěku z ústavu oloupila muže a pak nabourala ukradené auto

Včera 11:44 | Nový Jičín | Lukáš Zavadil

Loupežné přepadení, krádež vozidla, nehoda a útěk z místa. Čtveřice mladistvých ve věku 16 až 17 let se na Novojičínsku během jediného dne dopustila několika trestných činů. Policisté je zadrželi během několika hodin díky rychlé operativní práci.

Slezskoostravská galerie láká na propracované kompozice Ivana Titora, výstava přiblíží i jeho život

Autoportréty i abstraktní kompozice lákají milovníky umění na novou výstavu Ivana Titora. V Ostravě vystavuje autor ve velkém po více než patnácti letech a jeho obrazy zaujmou nevšedními náměty i precizním zpracováním. K vidění budou do poloviny ledna.

ZŠ Na Nábřeží uspořádala slavnostní vánoční jarmark

V rámci oslav k 70. výročí Základní škola Na Nábřeží uspořádala vánoční jarmark, na jehož přípravě se podíleli žáci, učitelé i rodiče.

V Těrlicku se konal třídenní Festival deskových her

Kulturní dům v Těrlicku se stal opět dějištěm Festivalu deskových her. Ty si v poslední době získávají stále větší oblibu, což bylo znát i na vysoké účasti hráčů.

V Bruntále byli oceněni bezpříspěvkoví dárci krve z celého regionu

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Více než 70 bezpříspěvkových dárců krve a krevní plazmy bylo na bruntálském zámku slavnostně oceněno za dosažené množství bezplatných darů krve. Jde o zcela výjimečnou záležitost, ve které MS a Olomoucký kraj patří k republikové špičce.

Frýdlantští školáci v rámci projektů řešili svou ochranu nejen v kyberprostoru

Na Základní škole Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí se žáci aktivně zapojili do projektových dnů s preventivním programem.

Bruntálské náměstí již zdobí letošní vánoční strom

24. listopadu 2024 19:38 | Bruntál | Karel Soukop

Každoroční událostí v Bruntále, které každý rozumí a každý ji hodnotí, je pořízení a instalace bruntálského vánočního stromu. Letos padl výběr na Jedli bělokorou.

Na bruntálském gymnáziu proběhl tradiční Den vědy

24. listopadu 2024 12:05 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Ve velkou pokusnou vědeckou laboratoř se na jeden den proměnilo bruntálské gymnázium. Probíhal zde už po jedenácté tradiční Den vědy.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

21. listopadu 2024 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

21. listopadu 2024 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Sametový festival na bruntálském gymnáziu byl studentskou akcí motivovanou 35. výročím sametové revoluce

17. listopadu 2024 13:08 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

První ročník tak zvaného Sametového festivalu proběhl na bruntálském gymnáziu. Organizovali jej pro své spolužáky samotní studenti.

Přehlídka řemesel a oborů na bruntálské SOŠ byla cennou informací pro žáky i jejich rodiče

11. listopadu 2024 8:10 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nedostatek řemesel na našem pracovním trhu pocítil snad každý, kdo sháněl instalatéra, topenáře, zedníka nebo jiné odborníky. Střední odborná škola v Bruntále se rozhodla pomoci s řešením této situace a pořádá pravidelně ve všech svých prostorách Dny řemesel.

Světlá Hora voněla kotlíkovými guláši
Vydáno 8. června 2017 9:44, Bruntál, Karel Soukop
Milovníci guláše měli svůj den. Ve Světlé Hoře na Bruntálsku se konala soutěž ve vaření kotlíkového guláše o cenu děda Praděda.

Soutěž pořádá sdružení Světelská pohoda ve spolupráci s obcí. Přišli nejen místní, dorazili šéfkuchaři se svými týmy ze širokého okolí.

Leosš Sekanina, sdružení Světelská pohoda: „Máme tady týmy staronové, týmy úplně nové a týmy staré, osvědčené matadory a kuchaře. Letos je to ještě umocněno tím, že Světlá Hora oslavuje 750 let svého vzniku, že většina akcí, které tady pořádáme je právě v rámci těchto oslav.“

Guláše hodnotí odborná porota, svůj hlas ale mohou připojit i návštěvníci. Hodnotí se také ústroj a celkové vystupování.

Anketa, účastníci soutěže: „Je to kravský a je to hovězí hrtan nebo krčisko.“

„Hovězí krk. Je to osvědčené, přijeli jsme si pro první místo.“

„Hovězí guláš, takže bude pikantní, ostrý, zajímavý. Určitě přijďte ochutnat.“

„Dneska z hovězího, krk, myslím, že krk. Nevím, ale určitě jo. Nic takovýho, svoju klasiku jenom.“

„My třeba máme dneska hovězí, ale minule jsme měli třeba vepřový nebo i kuřecí, co zrovna někde piráti ukořistí.“

„Letos opět z hovězího krku a vaříme hovězí guláš. Letos Flinstoneův guláš. Jsme profíci normálně, mimochodem trojnásobný vítěz, takže myslím si že po čtvrté letos vyhrajeme.“

„Haf, haf. Tam máte menu. Můžete přečíst maso.“

Petr Pataki, pořadatel: „Snažíme se vždycky každým rokem nějakým způsobem to zpestřit. Hodnotíme to jejich kulturní vystoupení, nějaké doplňkové programy a to, jak se chovají celé dopoledne, jak nějakým způsobem přispějí k té kultuře toho našeho gulášového dne.“

Letos se jednalo o devátý ročník soutěže. Konala se ale už po desáté, první nultý ročník organizátoři nezapočítávají.

Václav Vojtíšek (nez.), starosta Světlé Hory: „ Dojmy máme dobré. Setkávají se tady už tradiční účastníci. Je to dobrá akce, ochutnáme, kdo co za rok vymyslel, jaké ingredience pro guláš no a lidi se baví a to je důležité.“

A jaké guláše zvítězily? Po několika letech různého experimentování se soutěžní týmy pokorně vrátily ke klasickému hovězímu guláši.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/11000008714/svetla-hora-vonela-kotlikovymi-gulasi