Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hmyz potrava 3.tisíciletí - přednáška s ochutnávkou

Bruntál |

Cvrčci smažení na másle, mouční červi v karamelu, brouci, švábi - hmyz na slano i na sladko. To všechno bylo k mání na bruntálské Střední zemědělské škole a obchodní akademii. Probíhala tady přednáška Hmyz - potrava 3. tisíciletí.

Brouci nebo červi na talíři jsou pro mnohé lidí zatím stále něco nepředstavitelného.

Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Určitě jsme sem přišly, protože nás to zajímá. Je to taková vymoženost, že díky přírodě se dá něco jinačího konzumovat, než to, na co jsme zvyklí, chleba a tak." 2. "Já nevím, já spíš ze zvědavosti jsem přišla. Jestli si něco zobnu, to nevím." 3. "Já určitě ne. Myslím, že by mi to nechutnalo."

Hmyz ale v minulosti byl a na mnoha místech na světě pořád ještě je, důležitou složkou lidské výživy. Má to své opodstatnění.

Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Hmyz má opravdu, alespoň ty druhy, u kterých jsme dělali rozbory, mají natolik kvalitní složení, tolik esenciálních aminokyselin, tolik kvalitních tuků, že mohou být doplňkem výživy pro člověka i v Evropě."

Hmyz pro kulinářské účely není možné sbírat ve volné přírodě. Ta je u nás dnes natolik znečištěná, že bychom si mohli přivodit vážné zažívací potíže.

Vladimír Fišer, Mendelova univerzita Brno: "My ho máme od chovatelů, od ověřených zdrojů, ale i v tomto případě s tím hmyzem pracujeme. Tři dny ho chováme v krabici, kde ho krmíme ověřenou stravou, nedáváme mu nic, co bychom sami nejedli a pak ho necháme tři dny vyhladovět, aby se vyčistily střeva a pak s tím můžeme pracovat."

I zapřísáhlí milovníci klasické kuchyně po ochutnání připustili, že dobře připravený hmyz může být skutečnou lahůdkou.

Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Já mám svoji lahůdku, ale ta je jenom někdy k mání. To jsou kukly malých moučných červů, když se jen tak opraží na másle a osolí."

Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Dobrý." 2. "Mně to chutná, já jsem asi nějaká zvláštní, ale jo, i kolegyni to chutná." 3. "Docela dost, myslela jsem si že to bude horší." 4. "Dobrý to bylo." 5. "Výborný." 6. " No, musím to zkusit." 6. "Poprvé, ale je to dobré." 7. "Když je házíte do té vařící vody, tak je to krutý. Píšu si všechno, co mě zajímá, abych to mohla poslat dál." 8. "Já jsem neochutnala, přiznám se bez mučení, ale beru to synovi na ochutnání, ať si dá."

Ještě jedna věc by měla zájemce o hmyzí kuchyni varovat před sbíráním hmyzu ve volné přírodě. Některé druhy, třeba mravenci, jsou přísně chráněné.

Nahlásit chybu


Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Dnes 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Dnes 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škola zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

Bruntálské náměstí již zdobí letošní vánoční strom

Dnes 19:38 | Bruntál | Karel Soukop

Každoroční událostí v Bruntále, které každý rozumí a každý ji hodnotí, je pořízení a instalace bruntálského vánočního stromu. Letos padl výběr na Jedli bělokorou.

Na bruntálském gymnáziu proběhl tradiční Den vědy

Ve velkou pokusnou vědeckou laboratoř se na jeden den proměnilo bruntálské gymnázium. Probíhal zde už po jedenácté tradiční Den vědy.

Diamantová svatba znamená 60 let společného života

21. listopadu 2024 11:07 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Psal se říjen roku 1964. Do společného svazku manželského tehdy vstoupili v Táboře dva snoubenci Bohuslav a Helena. V tomto svazku přečkali mnohá dobrá i složitá období a dnes jejich krásné manželství trvá přesné 60 let. Ve stupnici našich svateb se tato svatba nazývá svatbou diamantovou.

Možnosti studia i zaměstnání pro vycházející žáky na veletrhu Artifex

21. listopadu 2024 10:52 | Bruntál | Karel Soukop | Jesenický expres

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Sametový festival na bruntálském gymnáziu byl studentskou akcí motivovanou 35. výročím sametové revoluce

17. listopadu 2024 13:08 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

První ročník tak zvaného Sametového festivalu proběhl na bruntálském gymnáziu. Organizovali jej pro své spolužáky samotní studenti.

Přehlídka řemesel a oborů na bruntálské SOŠ byla cennou informací pro žáky i jejich rodiče

11. listopadu 2024 8:10 | Bruntál | Karel Soukop | Bruntálský miniexpres

Nedostatek řemesel na našem pracovním trhu pocítil snad každý, kdo sháněl instalatéra, topenáře, zedníka nebo jiné odborníky. Střední odborná škola v Bruntále se rozhodla pomoci s řešením této situace a pořádá pravidelně ve všech svých prostorách Dny řemesel.

Hmyz potrava 3.tisíciletí - přednáška s ochutnávkou
Vydáno 12. října 2010 0:00, Bruntál, Ladislav Olejníček
Cvrčci smažení na másle, mouční červi v karamelu, brouci, švábi - hmyz na slano i na sladko. To všechno bylo k mání na bruntálské Střední zemědělské škole a obchodní akademii. Probíhala tady přednáška Hmyz - potrava 3. tisíciletí.

Brouci nebo červi na talíři jsou pro mnohé lidí zatím stále něco nepředstavitelného.

Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Určitě jsme sem přišly, protože nás to zajímá. Je to taková vymoženost, že díky přírodě se dá něco jinačího konzumovat, než to, na co jsme zvyklí, chleba a tak." 2. "Já nevím, já spíš ze zvědavosti jsem přišla. Jestli si něco zobnu, to nevím." 3. "Já určitě ne. Myslím, že by mi to nechutnalo."

Hmyz ale v minulosti byl a na mnoha místech na světě pořád ještě je, důležitou složkou lidské výživy. Má to své opodstatnění.

Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Hmyz má opravdu, alespoň ty druhy, u kterých jsme dělali rozbory, mají natolik kvalitní složení, tolik esenciálních aminokyselin, tolik kvalitních tuků, že mohou být doplňkem výživy pro člověka i v Evropě."

Hmyz pro kulinářské účely není možné sbírat ve volné přírodě. Ta je u nás dnes natolik znečištěná, že bychom si mohli přivodit vážné zažívací potíže.

Vladimír Fišer, Mendelova univerzita Brno: "My ho máme od chovatelů, od ověřených zdrojů, ale i v tomto případě s tím hmyzem pracujeme. Tři dny ho chováme v krabici, kde ho krmíme ověřenou stravou, nedáváme mu nic, co bychom sami nejedli a pak ho necháme tři dny vyhladovět, aby se vyčistily střeva a pak s tím můžeme pracovat."

I zapřísáhlí milovníci klasické kuchyně po ochutnání připustili, že dobře připravený hmyz může být skutečnou lahůdkou.

Marie Borkovcová, Mendelova univerzita Brno: "Já mám svoji lahůdku, ale ta je jenom někdy k mání. To jsou kukly malých moučných červů, když se jen tak opraží na másle a osolí."

Anketa, návštěvníci přednášky: 1. "Dobrý." 2. "Mně to chutná, já jsem asi nějaká zvláštní, ale jo, i kolegyni to chutná." 3. "Docela dost, myslela jsem si že to bude horší." 4. "Dobrý to bylo." 5. "Výborný." 6. " No, musím to zkusit." 6. "Poprvé, ale je to dobré." 7. "Když je házíte do té vařící vody, tak je to krutý. Píšu si všechno, co mě zajímá, abych to mohla poslat dál." 8. "Já jsem neochutnala, přiznám se bez mučení, ale beru to synovi na ochutnání, ať si dá."

Ještě jedna věc by měla zájemce o hmyzí kuchyni varovat před sbíráním hmyzu ve volné přírodě. Některé druhy, třeba mravenci, jsou přísně chráněné.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/bruntalsko/bruntal/5146/hmyz-potrava-3tisicileti--prednaska-s-ochutnavkou