Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Na SŠ gastronomie ve Frýdku-Místku proběhl Podbeskydský Ještěr

Frýdek-Místek |

Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb uspořádala regionální soutěž pro žáky oboru Cukrář. Mladí cukráři měli upéct dort na libovolné téma. Jak soutěž probíhala a kdo se stal jejím vítězem, prozradí reportáž.

Ve Frýdku-Místku se uskutečnila regionální soutěže Podbeskydský Ještěr pro žáky oboru Cukrář, který uspořádala Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb.

“Je to čtvrtý ročník Podbeskydského Ještěra. Začínali jsme regionální soutěží a dneska už jsme ve fázi celostátní soutěže. Děláme to z toho důvodu, protože podporujeme právě kreativnost toho oboru, aby žáci mohli soutěžit a aby si to taky mohli užít, protože je to den pro ně,” řekl ředitel SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve F-M Lukáš Smutný

Soutěžící měli připravit slavnostní dort libovolného tvaru na volné téma. Jejich práci i její výsledek hodnotila tříčlenná odborná porota, které předsedala Eliška Dernerová, předsedkyně brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

“Je to jednodenní soutěž pro juniory. Je to úžasná věc. Během časového limitu pět hodin vytvoří dort, který tady potom prezentují. A abychom naplnili všechny smysly, máme ještě i vzoreček na ochutnání. Je tam nastavena váha slavnostního dortu. Letošní rok jsme zvolili bez nějakého tématu, aby byla větší rozmanitost, plus malý ochutnávkový dortík,” uvedla komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Eliška Dernerová.

Letošní ročník soutěže byl rekordní co do počtu zúčastněných škol. Přihlásilo se dvanáct soutěžících a díky například účastníkům z Přerova, Prostějova, Olomouce a Znojma soutěž překonala regionální rozměr.

Anketa, účastníci soutěže: 1. “Já vytvářím pivoňku z jedlého papíru a doufám, že to bude vypadat hezky. Mělo by to být takové jarní a veselé.” 2. “Bude to Dívka z obrazu. Dám do rámu dort a okolo ho dozdobím lučními květy. Napadlo nás to podle šablony, tak jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme.”

Se Střední školou gastronomie, oděvnictví a služeb spolupracuje také město Frýdek-Místek, podívat se na soutěžící proto přišli i zástupci jeho vedení.

“Já jsem rád, že a území města Frýdku-Místku máme školy, mezi které patří i Střední škola gastronomie, která například pomocí soutěží propaguje řemesla. Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno, a myslím si, že v dnešní době to platí dvojnásob. Jsem velice rád, že máme dobrou spolupráci s místní gastroškolou, máme několik rozjednaných projektů a jedním z nich by mohlo být využití místní kavárny Radhošť, jako právě takový showroom místní školy, kde by propagovala místní cukrářské výrobky,” řekl náměstek primátora města Frýdku-Místku Pavel Machala.

“Já myslím, že je dobře, že ty soutěže jsou. Opravdu to popularizuje a hlavně ty děti mají možnost si prakticky vyzkoušet to, v čem mohou být potom v životě dobré, takže tady konkrétně, jestli jsou to cukráři a pečou dorty, tak si mohou vyzkoušet, jak ten jejich dort bude vypadat, co na něj potom řeknou jejich kolegové, co řekne veřejnost, takže opravdu to má už velmi blízko k praxi a odtamtud už se jen naučit, jak to potom prodat,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Vítězkou čtvrtého ročníku se stala studentka pořádající školy Alena Matulová se svým dortem Vítání jara, která tak obhájila své loňské prvenství. Druhou příčku obsadila Miroslava Směšná ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. Tématem jejího dortu byla Dívka z obrazu. Třetí místo patří Veronice Králové z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Všichni soutěžící obdrželi věcné ceny, účastnické listy a vítězové navíc diplomy.

Nahlásit chybu


Ostrava už chystá architektonickou soutěž na Bazaly. Kapacita bude 20 tisíc diváků

Stadion Bazaly by se měl stát v budoucnu jednou z dominant Ostravy a zároveň supermoderním stánkem, který bude stát za to navštívit i když se nebude hrát fotbal. V těchto dnech už se tomu intenzivně věnuje pracovní skupina, která připravuje architektonickou soutěž.

Stavbou MS kraje byl vyhlášen Dům služeb v Palkovicích

Stavbou MS kraje za rok 2023 se stal Dům služeb v Palkovicích na Frýdecko-Místecku. V prestižní soutěži porazil například Organicu v centru Ostravy i všechny průmyslové stavby v kraji.

Erozi vrcholu Lysé hory má zastavit nový štětovaný chodník

Na Lysou horu v Beskydech vystoupá ročně více než 300 tisíc turistů. Většina dojde až na vrchol, který náporem lidí trpí. Dobrovolníci tam proto nanosili kameny a s pomocí zkušených kameníků tam z nich vybudovali zpevněnou plochu.

Ostrava přispěje na sociální služby, prorodinnou politiku i prevenci kriminality 110 mil. kč

Stejně jako každý rok vyčlenila Ostrava ve svém rozpočtu finance, které půjdou do oblasti sociálních služeb. Jde o několik programů například na prorodinnou politiku nebo prevenci kriminality, kde budou moci organizace požádat o finanční podporu.

Čínská delegace navštívila krajský úřad i havířovskou nemocnici

Úřad Moravskoslezského kraje navštívila čínská delegace z krajské partnerské provincie Šan-si. Součástí programu byla i návštěva havířovské nemocnice.

Pravý břeh Ostravice doplnily nové veřejné toalety, už se kvůli nim nemusí na druhou stranu řeky

U frekventované cyklostezky poblíž Sýkorova mostu nechal umístit Městský obvod Slezská Ostrava nové veřejné toalety. Sloužit mají nejen cyklistům, ale taky návštěvníkům populárních slezskoostravských teras, kteří už tak kvůli hygienickému zařízení nemusejí na druhou stranu řeky.

Dětským pacientům FNO zpestřili den policejní preventisté edukativními hrami

Dětské oddělení ostravské fakultní nemocnice navštívili preventisté Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Hospitalizované děti zábavnou formou poučili o zásadách bezpečného chování.

Ostrava-Poruba je na zimu připravena. Komunikace od ledu a sněhu bude odklízet vysoutěžená firma

Poruba je na zimu připravena. V období od listopadu do konce března v obvodu ošetřují veškeré komunikace III. a IV. tříd, tedy silnice, po kterých nejezdí MHD a chodníky.

Novojičínský hřbitov rozšíří kolumbárium, připraven je i projekt rekonstrukce smuteční síně

Je čas „dušiček“, kdy lidé ve větší míře navštěvuji hřbitovy k uctění památky zesnulých. A míří také na hřbitov v Novém Jičíně, který slouží jako místo posledního odpočinku více než 130 let, a který čeká několik změn.

Slezskoostravští senioři oslavili blížící se halloween, kulturní dům zaplnily masky a kostýmy

Tradiční vinobraní pro slezskoostravské seniory letos vystřídala nová akce s novým tématem – halloweenská párty. Změnu penzisté přivítali s nadšením, což dokazovalo i množství nápaditých masek a kostýmů, které si na slavnost připravili.

Frýdek-Místek už dostal první žádosti o státní dotace pro zasažené povodněmi

Obyvatelé Frýdku-Místku mohou žádat o peníze ze státní dotační výzvy Pomoc domácnostem po povodních 2024. Výše daru se bude odvíjet od míry postižení, které budou kontrolovat úředníci magistrátu. Maximální výše příspěvku je 50 tisíc korun a žádosti bude město přijímat až do 17. ledna.

Střední škola POJ F-M získala peníze z dánských grantů na moderní výukové centrum

Největší frýdecko-místecká střední škola POJ F-M je velmi aktivní v projektech. Nejen těch národních, ale hlavně i mezinárodních. Poslední projekt podporovala dánská nadace a šlo o studentský start up, který umožnil propojit teoretické znalosti moderních technologií s praxí.

Frýdek-Místek pátrá po osudu sošky z domu U císaře, zmizela před více než 100 lety

Frýdek-Místek spolu s historiky pátrá po osudu sošky z domu na místeckém náměstí. Zmizela zřejmě zhruba před více než sto lety. Historici podle dobových fotografií dokonce vedou debaty o tom, zda šlo o sošku Panny Marie nebo Jana Nepomuckého.

V Nošovicích vyrazili za kulturou děti i dospělí, obec pro ně připravila dvě divadelní představení

29. října 2024 20:00 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

Nedělní odpoledne patřilo v Nošovicích kultuře. Sál Radegastova šenku přivítal hned dvě divadelní představení – jedno pro dospělé a druhé pro děti. Ty si mohly zdarma užít známou pohádku Jana Wericha Tři veteráni.

Fotbal v Čeladné děti znovu táhne, na trávníku je plno

29. října 2024 8:00 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Jeden fotbalový trávník a na něm tři herní zóny, na kterých trénuje spousta dětí. Kopaná v Čeladné zažívá velký boom, zvláště co se týče fotbalového potěru.

Asistenti prevence kriminality se ve Frýdku-Místku osvědčili

Ve Frýdku-Místku působí už 4 asistenti prevence kriminality. Dohlížejí na veřejný pořádek, budují vztahy s lidmi ve vyloučených lokalitách a spolupracují s městskou policí. Projekt dotuje Ministerstvo vnitra a radnice v něm chce pokračovat i v dalších letech.

Na SŠ gastronomie ve Frýdku-Místku proběhl Podbeskydský Ještěr
Vydáno 26. února 2018 18:28, Frýdek-Místek, Marek Remeta
Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb uspořádala regionální soutěž pro žáky oboru Cukrář. Mladí cukráři měli upéct dort na libovolné téma. Jak soutěž probíhala a kdo se stal jejím vítězem, prozradí reportáž.

Ve Frýdku-Místku se uskutečnila regionální soutěže Podbeskydský Ještěr pro žáky oboru Cukrář, který uspořádala Střední škola gastronomie, oděvnictví a služeb.

“Je to čtvrtý ročník Podbeskydského Ještěra. Začínali jsme regionální soutěží a dneska už jsme ve fázi celostátní soutěže. Děláme to z toho důvodu, protože podporujeme právě kreativnost toho oboru, aby žáci mohli soutěžit a aby si to taky mohli užít, protože je to den pro ně,” řekl ředitel SŠ gastronomie, oděvnictví a služeb ve F-M Lukáš Smutný

Soutěžící měli připravit slavnostní dort libovolného tvaru na volné téma. Jejich práci i její výsledek hodnotila tříčlenná odborná porota, které předsedala Eliška Dernerová, předsedkyně brněnské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

“Je to jednodenní soutěž pro juniory. Je to úžasná věc. Během časového limitu pět hodin vytvoří dort, který tady potom prezentují. A abychom naplnili všechny smysly, máme ještě i vzoreček na ochutnání. Je tam nastavena váha slavnostního dortu. Letošní rok jsme zvolili bez nějakého tématu, aby byla větší rozmanitost, plus malý ochutnávkový dortík,” uvedla komisařka Asociace kuchařů a cukrářů ČR Eliška Dernerová.

Letošní ročník soutěže byl rekordní co do počtu zúčastněných škol. Přihlásilo se dvanáct soutěžících a díky například účastníkům z Přerova, Prostějova, Olomouce a Znojma soutěž překonala regionální rozměr.

Anketa, účastníci soutěže: 1. “Já vytvářím pivoňku z jedlého papíru a doufám, že to bude vypadat hezky. Mělo by to být takové jarní a veselé.” 2. “Bude to Dívka z obrazu. Dám do rámu dort a okolo ho dozdobím lučními květy. Napadlo nás to podle šablony, tak jsme si řekli, že to zkusíme a uvidíme.”

Se Střední školou gastronomie, oděvnictví a služeb spolupracuje také město Frýdek-Místek, podívat se na soutěžící proto přišli i zástupci jeho vedení.

“Já jsem rád, že a území města Frýdku-Místku máme školy, mezi které patří i Střední škola gastronomie, která například pomocí soutěží propaguje řemesla. Ne nadarmo se říká, že řemeslo má zlaté dno, a myslím si, že v dnešní době to platí dvojnásob. Jsem velice rád, že máme dobrou spolupráci s místní gastroškolou, máme několik rozjednaných projektů a jedním z nich by mohlo být využití místní kavárny Radhošť, jako právě takový showroom místní školy, kde by propagovala místní cukrářské výrobky,” řekl náměstek primátora města Frýdku-Místku Pavel Machala.

“Já myslím, že je dobře, že ty soutěže jsou. Opravdu to popularizuje a hlavně ty děti mají možnost si prakticky vyzkoušet to, v čem mohou být potom v životě dobré, takže tady konkrétně, jestli jsou to cukráři a pečou dorty, tak si mohou vyzkoušet, jak ten jejich dort bude vypadat, co na něj potom řeknou jejich kolegové, co řekne veřejnost, takže opravdu to má už velmi blízko k praxi a odtamtud už se jen naučit, jak to potom prodat,” sdělil náměstek primátora města Frýdku-Místku Karel Deutscher.

Vítězkou čtvrtého ročníku se stala studentka pořádající školy Alena Matulová se svým dortem Vítání jara, která tak obhájila své loňské prvenství. Druhou příčku obsadila Miroslava Směšná ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. Tématem jejího dortu byla Dívka z obrazu. Třetí místo patří Veronice Králové z Hotelové školy Frenštát pod Radhoštěm. Všichni soutěžící obdrželi věcné ceny, účastnické listy a vítězové navíc diplomy.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000011831/na-ss-gastronomie-ve-frydkumistku-probehl-podbeskydsky-jester