Beskydské farmářské trhy stále lákají nejen obyvatele Frýdku-Místku, ale také návštěvníky z okolních měst a obcí. Letošní farmářské trhy zahájil začátkem května oblíbený květinový trh, který byl kvůli nedostatku výpěstků ovoce a zeleniny zaměřen zejména na prodej květin. V červnu začala sezóna jahod, v červenci, srpnu a září už byly na trzích v co možná nejvyšší míře zastoupeni prodejci ovoce a zeleniny. Pět měsíců uteklo jako voda a máme tady říjen, který návštěvníkům trhů přinesl tradiční podzimní zboží, ale hlavně ryby.
“My jsme přijeli s projektem ministerstva zemědělství za podpory fondu EU s názvem Ryba na talíř. Je to o tom, abychom připomněli lidem, že máme i české ryby, že si kapříka můžou dát vícekrát, než jen jednou za rok, a tady to můžou i ochutnat. Máme tady ochutnávky, rozdáváme recepty, na webu www.rybanatalir.cz najdou další recepty, kontakty na lokální rybáře, můžou tam koupit čerstvou rybu a to je základ. Děláme vlastně takovou osvětu lidem,” řekl prodejce ryb.
Město pořádá farmářské trhy od roku 2011, stále se těší velké oblibě a návštěvnosti.
“Je to tady krásné. Chodíme každá čtvrtek,” řekl návštěvník trhů. “Líbí se mi tu. Je to pěkně udělané. Kupuji květiny, sýry a tak,” řekla druhá návštěvnice. “Je to tu dobré, mohlo by to být častěji,” řekla další. “Jde to, je to super, Chodíme pravidelně.”
Nejbližší farmářské trhy se budou konat ve čtvrtek 18. října a vedle dušičkové tematiky ani tentokrát nebudou chybět masné, mléčné a rybí výrobky, slané i sladké pečivo, zelenina a ovoce, koření, káva a čaje, ale také slepičí a křepelčí vejce a chybět nebude ani sezónní burčák. K mání budou tradičně výrobky ze dřeva a proutí, ale také podzimní aranžmá s dýněmi nebo vřesy. Následovat budou trhy ve dnech 1. a 15. listopadu, kdy je navíc okoření zabijačka.