Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Nemocnice ve Frýdku-Místku postupně dohání plánované operace a najíždí na běžný provoz

Frýdek-Místek |

Jediný vstup do nemocnice, pečlivá triáž pacientů, stále probíhající zákaz návštěv, ale i prodloužené operační dny. Takový je výčet z části aktuálních opatření Nemocnice ve Frýdku-Místku. Ta postupně najíždí na běžný provoz, který by se měl plně obnovit prvního července.

Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější chirurgické zákroky na celém světě. V Nemocnici ve Frýdku-Místku jde o zcela běžný ambulantní zákrok, který netrvá déle než dvacet minut. Podobně jako jiné operace, i tyto výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

Tomáš Utíkal, primář Beskydského očního centra Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Celý březen a duben jsme vlastně neoperovali. Operovaly se jenom akutní věci a věci, které nestrpí prodlení. Teprve koncem května jsme pomalu začínali najíždět na normální režim a teprve od června jedem téměř v normálním režimu."

Na očním oddělení se před pandemií provádělo zhruba 150 operací měsíčně, nyní jich lékaři musí zvládnout přibližně 200.

Tomáš Utíkal, primář Beskydského očního centra Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Operace šedého zákalu sice není akutní, ale je určitě pro člověka handicap, když 3 měsíce nemůže číst, nemůže řídit, auto a proto teda jsme se mnohým těm pacientům snažili vyjít vstříc a každý týden máme prodloužené operační dny."

Díky tomu je také zajištěno, že pacienti se téměř nepotkávají. V rámci plánovaných operací jsou v nemocnici zatím v přibližně dvou a půl měsíční ztrátě i na dalších odděleních.


Petr Kozák, primář Ortopedicko-traumatologického odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku:
"Během pandemie jsme museli elektivní operace odložit a nyní začínáme normální provoz. Od 1.7. bychom měli operovat prakticky plně, tak jak jsme operovali předtím a ten pořadník, který byl posunutý a ti pacienti, které nebylo možné operovat, tak se teďka dostávají na řadu."

V nemocnici stále platí řada preventivních opatření, pacienty kontroluje u vchodu termokamera, musejí se zapsat a povinně použít dezinfekci.

Anketa: 1.) "No tak asi to musí být, ne?" 2.) "Mě to nedělá problém jako v podobě úplně." 3.) "Já myslím, že je to v pořádku, že to musí být." 4.) "No, tak akorát to zdržuje trošičku, ale jinak je to v pořádku, jinak to jde, dá se to vydržet."
Jana Březinová, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Stále platí zákaz návštěv, stále máme jeden vstup pro pacienty i jejich doprovod, takzvanou triáž, kde tady si vydezinfikují ruce, vyplní čestné prohlášení a nahlásí službě, na které oddělení jdou."
Petr Kozák, primář Ortopedicko-traumatologického odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Situace je z epidemiologického hlediska v naší nemocnici velice dobrá, I když jsou záchyty, ale mimo nemocnici, chováme se obezřetně. Snažíme se, abychom opravdu nezavlekli infekci do nemocnice."

V nemocnici stále funguje odběrové místo a mají tady i vyhrazené oddělení pro případné nakažené. Aktuálně je už ale bez pacientů a stejně tak není v nemocnici už žádný nakažený personál.

Nahlásit chybu


K tématu

Den urologické prevence přilákal do Nemocnice ve Frýdku-Místku desítky pacientů

9. listopadu 2023 13:27 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Prevence je důležitá v každém věku. Zvláště v případě pacientů s určitou mírou rizika. Nemocnice ve Frýdku-Místku se opět po roce zaměřila na mužské zdraví. O Den urologické prevence byl opět velký zájem. Muži se mohli zdarma a bez objednání vyšetřit.

Porodnice Nemocnice ve Frýdku-Místku má nový porodní gauč

Pohodlný porod v jakékoliv poloze. Novinka, kterou v porodnici frýdecko-místecké nemocnice umožňuje speciální porodní gauč. Jeho největší výhodou je maximální variabilita, ženám umožňuje maximální uvolnění a zvyšuje šance na porod bez komplikací.

Muž z Novojičínska se přiotrávil oxidem uhelnatým. Vrtulník ho transportoval do Liberce

1. listopadu 2023 22:21 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Zřejmě manipulace s motorovou pilou v malém uzavřeném prostoru málem připravila o život 23letého muže ve Frenštátu pod Radhoštěm. Přiotrávil se totiž oxidem uhelnatým. Kvůli odstávce hyperbarické komory v Ostravě ho musel vrtulník transportovat až na specializované pracoviště do Liberce.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.


5. ročník Havajského plesu opět bavil handicapované ve Frýdku-Místku

Převážně lidé s mentálním handicapem opět zaplnili Katolický lidový dům ve Frýdku-Místku. Organizátoři tady pro ně tradičně uspořádali Havajský ples. Zhruba 150 klientů z různých organizací napříč krajem si tak opět sešlo a ukázalo, že se umí skvěle bavit.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

2. října 2024 12:00 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Nová družina v Čeladné je plná školáků, přidají se i senioři

1. října 2024 9:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Školáci v Čeladné už naplno užívají nové oddělení družiny, které bylo vybudováno během prázdnin a v září bylo otevřeno pod názvem Tygříci. Za nový prostor pro aktivity dětí zaplatila obec přes dva miliony korun, z toho 1,6 milionu pokryla dotace.

Frýdlantský tenisový klub oslavil 100 let od založení

Tenisový klub ve Frýdlantě nad Ostravicí si připomněl 100 let své existence. Oslava se konala v areálu klubu, kdy nechyběla exhibiční utkání ani ocenění a poděkování.

Frýdek-Místek prodal budovy po městské policii v licitaci za 22,5 milionu

Frýdek-Místek prodal soubor budov, kde v minulosti sídlila městská policie. Prodej proběhl formou licitace, která má být nejtransparentnější formou prodeje městského majetku. Nový majitel za nemovitosti zaplatil 22,5 milionu korun.

Frýdek-Místek obnovil Pochod pro seniory. Šlo se z Lískovce do Sedlišť

Frýdek-Místek obnovil oblíbenou akci Pochod pro seniory. Začalo se podzimním výšlapem z Lískovce do Sedlišť, kterého se účastnilo několik desítek aktivních seniorů. Cílem akce je motivovat seniory k pohybu a také jim nabídnout možnosti setkávání.

Nemocnice ve Frýdku-Místku postupně dohání plánované operace a najíždí na běžný provoz
Vydáno 18. června 2020 18:20, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Jediný vstup do nemocnice, pečlivá triáž pacientů, stále probíhající zákaz návštěv, ale i prodloužené operační dny. Takový je výčet z části aktuálních opatření Nemocnice ve Frýdku-Místku. Ta postupně najíždí na běžný provoz, který by se měl plně obnovit prvního července.

Operace šedého zákalu patří mezi nejčastější chirurgické zákroky na celém světě. V Nemocnici ve Frýdku-Místku jde o zcela běžný ambulantní zákrok, který netrvá déle než dvacet minut. Podobně jako jiné operace, i tyto výrazně ovlivnila pandemie koronaviru.

Tomáš Utíkal, primář Beskydského očního centra Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Celý březen a duben jsme vlastně neoperovali. Operovaly se jenom akutní věci a věci, které nestrpí prodlení. Teprve koncem května jsme pomalu začínali najíždět na normální režim a teprve od června jedem téměř v normálním režimu."

Na očním oddělení se před pandemií provádělo zhruba 150 operací měsíčně, nyní jich lékaři musí zvládnout přibližně 200.

Tomáš Utíkal, primář Beskydského očního centra Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Operace šedého zákalu sice není akutní, ale je určitě pro člověka handicap, když 3 měsíce nemůže číst, nemůže řídit, auto a proto teda jsme se mnohým těm pacientům snažili vyjít vstříc a každý týden máme prodloužené operační dny."

Díky tomu je také zajištěno, že pacienti se téměř nepotkávají. V rámci plánovaných operací jsou v nemocnici zatím v přibližně dvou a půl měsíční ztrátě i na dalších odděleních.


Petr Kozák, primář Ortopedicko-traumatologického odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku:
"Během pandemie jsme museli elektivní operace odložit a nyní začínáme normální provoz. Od 1.7. bychom měli operovat prakticky plně, tak jak jsme operovali předtím a ten pořadník, který byl posunutý a ti pacienti, které nebylo možné operovat, tak se teďka dostávají na řadu."

V nemocnici stále platí řada preventivních opatření, pacienty kontroluje u vchodu termokamera, musejí se zapsat a povinně použít dezinfekci.

Anketa: 1.) "No tak asi to musí být, ne?" 2.) "Mě to nedělá problém jako v podobě úplně." 3.) "Já myslím, že je to v pořádku, že to musí být." 4.) "No, tak akorát to zdržuje trošičku, ale jinak je to v pořádku, jinak to jde, dá se to vydržet."
Jana Březinová, mluvčí Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Stále platí zákaz návštěv, stále máme jeden vstup pro pacienty i jejich doprovod, takzvanou triáž, kde tady si vydezinfikují ruce, vyplní čestné prohlášení a nahlásí službě, na které oddělení jdou."
Petr Kozák, primář Ortopedicko-traumatologického odd. Nemocnice ve Frýdku-Místku: "Situace je z epidemiologického hlediska v naší nemocnici velice dobrá, I když jsou záchyty, ale mimo nemocnici, chováme se obezřetně. Snažíme se, abychom opravdu nezavlekli infekci do nemocnice."

V nemocnici stále funguje odběrové místo a mají tady i vyhrazené oddělení pro případné nakažené. Aktuálně je už ale bez pacientů a stejně tak není v nemocnici už žádný nakažený personál.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000020801/nemocnice-ve-frydkumistku-postupne-dohani-planovane-operace-a-najizdi-na-bezny-provoz