Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Karel Loprais, jeho život a Rally Dakar. Muzeum Beskyd pořádá unikátní výstavu

Frýdek-Místek |

Šestkrát vyhrál slavný automobilový závod Rally Dakar. Slavný český Tuareg z Frenštátu, kdo jiný než Karel Loprais. Jaký byl jeho osobní život i profesní kariéra? To se dozvíte, když vyrazíte na unikátní a úplně první výstavu svého druhu, která probíhá až do září v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku.

Proč? Protože Karel Loprais. To je název mimořádné výstavy, ze které byl překvapený i samotný automobilový závodník. Nikdy totiž přímo o jeho životě žádné výstavy ještě nebyly. A i on sám se jim v minulosti bránil.

Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Výsledek je nádherný, protože se jí podařilo dát dohromady všechny věci, které se podařilo nashromáždit. Ono toho bylo daleko víc a bylo to třeba soustředit, vybrat a umístit. Potom samozřejmě to je taky práce pána v muzeu, který to měl na starosti, to se mu taky povedlo."
Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Je to počin a takový záměr právě kurátorky výstavy paní Gabriely Daniszové. Kterou a okruh jejich blízkých přátel a blízkých přátel pana Lopraise napadlo, že mu tuto výstavu uspořádají. Ta myšlenka už padla v roce 2019, kdy pan Loprais slavil 70 let, a tak nějak se pomalu začaly sbírat různé materiály, fotografie a začalo se to řešit. No a jako prostor pro tu výstavu si vybrali Muzeum Beskyd, tedy frýdecký zámek."
Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: "Vždycky byly udělané výstavy pouze o jeho výsledcích, o Dakaru, o jeho autech. A já jsem chtěla ukázat, že je také člověk a člověk s ryzím charakterem."

Výstava je koncipována do třech místností, kdy první z nich je zaměřena na osobní život slavného závodníka.

Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Jsou tam různé rodinné fotografie z jeho dětství, dospívání i ze současnosti. Dále tam jsou různé fotografie se známými osobnostmi, ať již ze zahraničí nebo s českými. Například tam jsou zajímavé fotky s panem Bolkem Polívkou, s bývalým prezidentem Václavem Havlem nebo s paní Danou Zátopkovou."

Právě ono soukromí, které málokdo zná patří mezi největší a nejzajímavější taháky výstavy.

Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: " Těch příběhů za přípravu té výstavy jsem vyslechla mnoho a některé vůbec neznáme, nevíme. Protože pak Karel Loprais je introvert, takže dvě věty dohromady, to už na něho moc, ale ty příběhy jsou moc krásné, takže určitě ty příběhy a poté si myslím, že také ty úspěchy, které jsou tam vidět."
Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Je tam spousty fotek, které jsou třeba z mého mládí a rodinné s bratry. Je toho všeho chuť a kdo má trochu zájem, jak Dakar vypadal nebo o tom něco ví, tak se tam může dočíst o spoustě věcí."
Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Zároveň je tam taková perlička. Mohou se tam návštěvníci podívat na recept na legendární bábovku paní Lopraisové, která vždycky tuto tvarohovou bábovku pekla panu Lopraisovi, když jel právě na závody."

Druhá výstavní místnost už je věnována spíše profesní dráze závodníka.

Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Návštěvníci se tady mohou dozvědět různé perličky ze závodů. Jsou tady různé fotografie, různé například pomačkané dveře, historky z různých nehod a také tady máme takové africké masky, což jsou suvenýry, které si pan Loprais právě vozil z toho Dakaru, a které on sbírá."

Třetí a poslední místnost propaguje samotný Dakar. Jsou zde různé knihy, novinové články i modely aut.

Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Nejlepší určitě byl Hasičák, čtyřkolka, se kterým jsme dosáhli nejlepších umístění. Byli jsme na šestém místě v celkovém pořadí auto-kamion. A pak ještě čtyřkolka Puma, se kterou jsme absolvovali Dakar čtyřikrát a třikrát se nám podařilo vyhrát a jedou být druzí. Takže to je jednoznačně nejlepší auto. To je teď v současnosti umístěné v Národním technickém muzeu."

Každý, kdo se na výstavu přijde podívat, se může zapsat do návštěvní knihy, pan Karel Loprais ji totiž dostane na památku.

Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: "Předpokládám, že spousta rodičů vyprávělo dětem o Dakaru, jak to bylo, kdo jezdil, kdo je Karel Loprais. Tak bych byla velice ráda, když se té výstavy zúčastní, když se nám zapíšou do té návštěvní knihy. Takže bych byla ráda, kdyby tam měl spousty krásných vzkazů."

V muzeu je zároveň k prodeji obnovené vydaní knihy Tuareg z Frenštátu, která byla doplněna o nové zážitky a fotografie.

Nahlásit chybu


K tématu

V Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku rozsvítili vánoční stromek a otevřeli výstavu betlémů

10. prosince 2023 15:30 | Celý MS kraj | Andrea Holeszová

Vánoční stromek prosvítil zámecké nádvoří muzea Beskyd. Pracovníci muzea tak chtěli přilákat návštěvníky na výstavu Betlémů, která byla otevřena stejný den. Betlémy na výstavu přitom muzeu propůjčili samotní lidé.

Národní památkový ústav v Ostravě představuje historické kovové mosty

12. října 2023 19:46 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravské pracoviště Národního památkového ústavu zahájilo výstavu Udržitelnost historických kovových mostů. Panely, které vznikly z projektu ČVUT, představí příklady kovových mostů v České republice.


Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Čeladná modernizuje čistírnu odpadních vod, zvýší její kapacitu

V Čeladné začala modernizace čistírny odpadních vod. Rekonstrukce zařízení má především zvýšit jeho kapacitu. Obec práce investuje ze svého rozpočtu, zaplatí 20 milionů korun.

Technické služby Frýdek-Místek zvou na Den otevřených dveří

Technické služby Frýdek-Místek opět připravily Den otevřených dveří. V několika prohlídkových skupinách dostanou zájemci vždy možnost projít celým areálem. Prohlédnou si veškerou techniku a dozví se spousty informací. Letošní návštěva navíc zaručuje, že lidé uvidí i nejnovější vybavení.

Tři maminky zřídily ve Frýdku-Místku dětskou Herničku Klíček, město poskytlo prostory

Trojice maminek prosadila ve Frýdku-Místku vznik nové Herničky Klíček. Středisko volného času Klíč poskytlo maminkám prostory a pomohlo s vybavením. Prostory jsou určeny pro 8 malých dětí a maminky by chtěly do budoucna možnosti nového rodinného centra rozšířit.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Mezinárodní den seniorů oslavili ve Frýdku-Místku se Zbigniewem Czendlikem

Frýdek-Místek pravidelně myslí na své seniory. Letos jim proto k Mezinárodnímu dni připravilo výjimečný program. Do kina Nová scéna Vlast přijel se zábavnou talk show populární kněz Zbigniew Czendlik. Bylo plno a senioři z místních klubů se velmi dobře bavili.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Karel Loprais, jeho život a Rally Dakar. Muzeum Beskyd pořádá unikátní výstavu
Vydáno 12. července 2021 14:43, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Šestkrát vyhrál slavný automobilový závod Rally Dakar. Slavný český Tuareg z Frenštátu, kdo jiný než Karel Loprais. Jaký byl jeho osobní život i profesní kariéra? To se dozvíte, když vyrazíte na unikátní a úplně první výstavu svého druhu, která probíhá až do září v Muzeu Beskyd ve Frýdku-Místku.

Proč? Protože Karel Loprais. To je název mimořádné výstavy, ze které byl překvapený i samotný automobilový závodník. Nikdy totiž přímo o jeho životě žádné výstavy ještě nebyly. A i on sám se jim v minulosti bránil.

Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Výsledek je nádherný, protože se jí podařilo dát dohromady všechny věci, které se podařilo nashromáždit. Ono toho bylo daleko víc a bylo to třeba soustředit, vybrat a umístit. Potom samozřejmě to je taky práce pána v muzeu, který to měl na starosti, to se mu taky povedlo."
Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Je to počin a takový záměr právě kurátorky výstavy paní Gabriely Daniszové. Kterou a okruh jejich blízkých přátel a blízkých přátel pana Lopraise napadlo, že mu tuto výstavu uspořádají. Ta myšlenka už padla v roce 2019, kdy pan Loprais slavil 70 let, a tak nějak se pomalu začaly sbírat různé materiály, fotografie a začalo se to řešit. No a jako prostor pro tu výstavu si vybrali Muzeum Beskyd, tedy frýdecký zámek."
Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: "Vždycky byly udělané výstavy pouze o jeho výsledcích, o Dakaru, o jeho autech. A já jsem chtěla ukázat, že je také člověk a člověk s ryzím charakterem."

Výstava je koncipována do třech místností, kdy první z nich je zaměřena na osobní život slavného závodníka.

Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Jsou tam různé rodinné fotografie z jeho dětství, dospívání i ze současnosti. Dále tam jsou různé fotografie se známými osobnostmi, ať již ze zahraničí nebo s českými. Například tam jsou zajímavé fotky s panem Bolkem Polívkou, s bývalým prezidentem Václavem Havlem nebo s paní Danou Zátopkovou."

Právě ono soukromí, které málokdo zná patří mezi největší a nejzajímavější taháky výstavy.

Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: " Těch příběhů za přípravu té výstavy jsem vyslechla mnoho a některé vůbec neznáme, nevíme. Protože pak Karel Loprais je introvert, takže dvě věty dohromady, to už na něho moc, ale ty příběhy jsou moc krásné, takže určitě ty příběhy a poté si myslím, že také ty úspěchy, které jsou tam vidět."
Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Je tam spousty fotek, které jsou třeba z mého mládí a rodinné s bratry. Je toho všeho chuť a kdo má trochu zájem, jak Dakar vypadal nebo o tom něco ví, tak se tam může dočíst o spoustě věcí."
Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Zároveň je tam taková perlička. Mohou se tam návštěvníci podívat na recept na legendární bábovku paní Lopraisové, která vždycky tuto tvarohovou bábovku pekla panu Lopraisovi, když jel právě na závody."

Druhá výstavní místnost už je věnována spíše profesní dráze závodníka.

Markéta Bednárková, Muzeum Beskyd: "Návštěvníci se tady mohou dozvědět různé perličky ze závodů. Jsou tady různé fotografie, různé například pomačkané dveře, historky z různých nehod a také tady máme takové africké masky, což jsou suvenýry, které si pan Loprais právě vozil z toho Dakaru, a které on sbírá."

Třetí a poslední místnost propaguje samotný Dakar. Jsou zde různé knihy, novinové články i modely aut.

Karel Loprais, šestinásobný vítěz Rallye Dakar: "Nejlepší určitě byl Hasičák, čtyřkolka, se kterým jsme dosáhli nejlepších umístění. Byli jsme na šestém místě v celkovém pořadí auto-kamion. A pak ještě čtyřkolka Puma, se kterou jsme absolvovali Dakar čtyřikrát a třikrát se nám podařilo vyhrát a jedou být druzí. Takže to je jednoznačně nejlepší auto. To je teď v současnosti umístěné v Národním technickém muzeu."

Každý, kdo se na výstavu přijde podívat, se může zapsat do návštěvní knihy, pan Karel Loprais ji totiž dostane na památku.

Gabriela Daniszová, kurátorka výstavy: "Předpokládám, že spousta rodičů vyprávělo dětem o Dakaru, jak to bylo, kdo jezdil, kdo je Karel Loprais. Tak bych byla velice ráda, když se té výstavy zúčastní, když se nám zapíšou do té návštěvní knihy. Takže bych byla ráda, kdyby tam měl spousty krásných vzkazů."

V muzeu je zároveň k prodeji obnovené vydaní knihy Tuareg z Frenštátu, která byla doplněna o nové zážitky a fotografie.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000026409/karel-loprais-jeho-zivot-a-rally-dakar-muzeum-beskyd-porada-unikatni-vystavu