Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ve Frýdku-Místku uctili 103. výročí vzniku samostatného Československa

Frýdek-Místek |

28. říjen je svátkem Dne vzniku samostatného Československa. Letos si připomínáme už 103. výročí. Významnou památku uctili také představitelé Frýdku-Místku. Ti se sešli už o den dříve u památníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Památník prvního Československého prezidenta osvoboditele před Základní školou Petra Bezruče ve Frýdku-Místku bývá tradičním místem pro setkávání občanů při připomínkách historických událostí. Vedení města se zde sešlo, aby uctilo vznik samostatného státu.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Dnes jsme se sešli u památníku Tomáše Gariggua Masaryka u příležitosti 28. října. Tento den je významný nejenom na cestě k samostatnému Československému státu, ale poté i k české státnosti. Vnímám to tak, že cesta, kterou nastoupil Tomáš Gariggue Masaryk, když chtěl získat samostatnost pro slovanské národy, tak udělal ten první krok k tomu, aby i samostatná Česká republika mohla vzniknout na mapě Evropy a měla plnohodnotné místo. A myslím, že jsou okamžiky, data, významné dny, které bychom si měli stále připomínat a v tom nejlepším slova smyslu na ně navazovat."
Igoor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Priráti/: "28. říjen je významný den, přestože už Česká republika přes 30 let je samostatným státem, nejsme Československo a já bych chtěl navázat na projev pana primátora a připomenou také jeden z citátů Gariggua Masasyka. Neřeknu to asi úplně přesně, ale chtěl bych říct, že pokud má demokracie nedostatky, je třeba překonávat ty nedostatky, ne překonávat demokracii."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Osobně vnímám Tomáše Garrigua Masaryka jako politika, který ve své době udělal maximum proto, aby Československý a poté Český a Slovenský národ získal svoji samostatnost a vydobyl si uznání na mezinárodním poli."

Málokdo ví, že pomník Tomáše Garrigua Masaryka byl vybudován ve dvacátých letech z veřejných prostředků a také z peněz, které se vybraly mezi občany.

Jaromír Polášek, Muzem Beskyd: "Zároveň je to nejčastěji stěhovaná plastika a památník na území našeho města. Kupodivu vydržela až do pokročilého roku 1939. I okupanti si hned v březnu, dubnu netroufli ten pomník odstranit, nakonec ale zmizel. Ještě tady všechny ty domy byly vystřílené a už v květnu 1945, krátce po osvobození, z půdy tady té školy za námi vytáhli plastiku a celý památník obnovili. Komunisté si taky na to netroufali, takže až někdy v roce 1955, když už to měli pevně v rukou, odstranili. Znovu se tady ta plastika vrátila v tom revolučním roce 1968 a pak až v polovině 70. let byl Masaryk takzvaně na věčné časy odstraněn, skončil na půdě v muzeu a hned po revoluci ten památník byl obnoven. Takže věřím, že už nikdy se nebude tato plastika, tento památník rušit a stěhovat."

Tomáš Gariggue Masaryk osobně navštívil město 5. července 1930. Tehdy byla města Frýdek a Místek a ještě samostatná. Od 7. března 1935 je pak Masaryk čestným občanem Frýdku-Místku.

Nahlásit chybu


K tématu

Orlová odhalila zrekonstruovaný památník padlým za Těšínsko

26. ledna 2024 17:21 | Orlová | Jiří Cileček

U zrekonstruovaného památníku padlým za Těšínsko na hřbitově v Orlové-Městě se s úctou vzpomínalo na civilní i vojenské oběti československo-polského sporu o Těšínsko, který koncem ledna roku 1919 vyústil ve vojenské střetnutí nazývané Sedmidenní válkou. U příležitosti 105. výročí ukončení válečného sporu proběhlo slavnostní odhalení památníku.

Ostrava se 30. ledna naposledy rozloučí s hercem Norbertem Lichým

23. ledna 2024 13:08 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dne 16. ledna 2024 zemřel ve věku 59 let Norbert Lichý. Poslední rozloučení s tímto mimořádným divadelním, filmovým a rozhlasovým hercem, dabérem, hudebníkem a legendární osobností ostravského Divadla Petra Bezruče proběhne 30. ledna ve 13:00 hodin ve smuteční síni krematoria ve Slezské Ostravě.

Ostravské vojenské velitelství uctilo památku velitele výsadku Wolfram

6. ledna 2024 15:11 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Odhodlanost a statečnost, to jsou vlastnosti, které podplukovník Josef Otisk prokázal během poslání a plnění úkolů ve 2. světové válce. Proto je pro vojáky Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Ostrava vzorem a současným patronem.


V Tylově sadu ve Slezské Ostravě se konalo Sousedské vinobraní

V nedávno rekonstruovaném Tylově parku na Hladnově ve Slezské Ostravě se konalo první Sousedské vinobraní.

Mladí tanečníci soutěžili ve Frýdlantě nad Ostravicí na Antonio cupu

Ve velkém sále Kulturního centra ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal další ročník taneční soutěže Antonio cup pro mladé tanečníky z Česka, Polska a Slovenska.

Popravený polský student má v Opavě opravený hrob a novou pamětní desku

25. října 2024 20:56 | Opava | Jiří Cileček

V Opavě byl odhalený pomník na hrobu Frantiszka Kubici. Studenta teologie, občana Polské republiky, který byl v Opavě zatčený, mučený a následně popravený v Oticích fašisty za II. světové války.

Z hořícího auta po nárazu do domu lidé vytáhli posádku a dva mladé pasažéry oživovali

26. října 2024 22:16 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Do velmi náročné záchranné akce se v Chlebovicích na Frýdecko-Místecku okamžitě po nárazu osobního vozidla do rodinného domu zapojili svědci, včetně dvou policistů mimo službu. Auto okamžitě začalo hořet. Dva pasažéry museli oživovat.

Obce v Moravskoslezském kraji dostanou podporu na stavbu nájemního bydlení

25. října 2024 10:35 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Moravskoslezskému kraji se nabízejí možnosti podpory výstavby nových bytů pro nájemní bydlení. O možných investicích v této oblasti se jednalo na odborném fóru na krajském úřadě.

Den stromů v opavských sadech Svobody se nenechaly ujít stovky lidí

26. října 2024 16:01 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Přesně na den, kdy stromy slaví svůj svátek, se okolí Ptačího vrchu proměnilo v pestrou oslavu. Díky slunečnému počasí si ji nenechaly ujít stovky lidí.

V ostravské zoo se narodila mláďata kriticky ohrožených prasat z Filipín

25. října 2024 18:22 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ve výběhu prasat visajánských v Zoo Ostrava mohou trpěliví návštěvníci zahlédnout kromě čtyř dospělých jedinců i dvě mláďata. Selata tohoto vzácného filipínského druhu přišla na svět 13. října. Jejich pohlaví zatím není známo, ale obě se mají čile k světu a jejich matka o ně příkladně pečuje.

Zimní verze opavského festivalu Slunovrat nabídne pestrý program i novinky

26. října 2024 16:06 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Zimní verze oblíbeného festivalu Slunovrat už klepe na dveře. Uskuteční se od 7. do 9. listopadu v kulisách historických budov Opavy a nabídne pestrý program a také novinky.

Maratonský závod omezí i uzavře páteřní dopravní tepny a ulice v Ostravě

24. října 2024 21:09 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava zažije v sobotu 26. října první ročník Zlatého maratonu Emila Zátopka. Jeho součástí bude také 12. ročník Českého běhu žen Ostrava. Poběží se na certifikovaném městském okruhu, který povede napříč nejrušnějšími ulicemi a dopravními tepnami. Řidiči proto musí počítat s řadou uzavírek i dopravních omezení.

Vrátní

Frýdek-Místek Nástup: od 1. listopadu 2024 od 116 Kč/hod.

Začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi

Po dlouhých letech příprav začala stavba cyklostezky mezi Frýdkem-Místkem a Palkovicemi. Ta povede od Olešné a hotová má být do léta příštího roku. Náklady ve výši pod 16 milionů korun budou poměrově hradit obě obce. Velkou část pokryje také dotace.

Ve Frýdku-Místku bude popovodňová benefiční akce Beskydy pro Jeseníky

Frýdek-Místek podpoří Jesenicko, které se vzpamatovává ze zářijových povodní. V Národním domě byla naplánována unikátní benefice. Organizátoři připravili atmosféru jesenických trhů s tamními prodejci, zajímavé hudební kapely i folklorní scénu s cimbálovou muzikou a dobrým vínem.

Frýdek-Místek získal ocenění za projekt Stravenka F-M i zapojení do akce Ukliďme Česko

Frýdek-Místek slaví úspěch v celostátní ekologické soutěži díky dvěma osvětovým akcím. Kolektivní systém Nevajgluj, který se snaží omezit odhazování nedopalků a odpadků ve veřejném prostoru, ocenil projekt Stravenka F-M a zapojení veřejnosti do akce Ukliďme Česko.

Projekt Connect with creativity na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku byl úspěšně dokončen

23. října 2024 8:05 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Největší frýdecko-místecká střední škola je velmi aktivní v projektech - národních i mezinárodních. Poslední úspěšný projekt na SPŠ, OA a JŠ ve Frýdku-Místku nesl název Connect with creativity.

Vyřazené parkovací automaty poslouží ve Frýdku-Místku jako knihobudky

Technické služby Frýdek-Místek přišly s ekologickým nápadem. Vyřazený parkovací automat neskončil ve starém železe, ale stala se z něj knihobudka. První kus prototypu už slouží pacientům i návštěvníkům v areálu nemocnice. Navíc v prostorách terapeutické zahrádky.

Trh vzdělávání a uplatnění pomáhal žákům ve Frýdku-Místku s výběrem dalšího studia

Frýdek-Místek ve spolupráci s Úřadem práce uspořádal další ročník tradičního Trhu vzdělávání a uplatnění. Ten pomáhá především žákům základních škol s výběrem dalšího studia. Prezentaci zde mělo i několik zaměstnavatelů a nechyběla ani nabídka vzdělávání pro dospělé.

Ve Frýdku-Místku uctili 103. výročí vzniku samostatného Československa
Vydáno 28. října 2021 11:57, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
28. říjen je svátkem Dne vzniku samostatného Československa. Letos si připomínáme už 103. výročí. Významnou památku uctili také představitelé Frýdku-Místku. Ti se sešli už o den dříve u památníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Památník prvního Československého prezidenta osvoboditele před Základní školou Petra Bezruče ve Frýdku-Místku bývá tradičním místem pro setkávání občanů při připomínkách historických událostí. Vedení města se zde sešlo, aby uctilo vznik samostatného státu.

Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Dnes jsme se sešli u památníku Tomáše Gariggua Masaryka u příležitosti 28. října. Tento den je významný nejenom na cestě k samostatnému Československému státu, ale poté i k české státnosti. Vnímám to tak, že cesta, kterou nastoupil Tomáš Gariggue Masaryk, když chtěl získat samostatnost pro slovanské národy, tak udělal ten první krok k tomu, aby i samostatná Česká republika mohla vzniknout na mapě Evropy a měla plnohodnotné místo. A myslím, že jsou okamžiky, data, významné dny, které bychom si měli stále připomínat a v tom nejlepším slova smyslu na ně navazovat."
Igoor Juriček, náměstek primátora Frýdku-Místku/Priráti/: "28. říjen je významný den, přestože už Česká republika přes 30 let je samostatným státem, nejsme Československo a já bych chtěl navázat na projev pana primátora a připomenou také jeden z citátů Gariggua Masasyka. Neřeknu to asi úplně přesně, ale chtěl bych říct, že pokud má demokracie nedostatky, je třeba překonávat ty nedostatky, ne překonávat demokracii."
Petr Korč, primátor Frýdku-Místku/NMFM/: "Osobně vnímám Tomáše Garrigua Masaryka jako politika, který ve své době udělal maximum proto, aby Československý a poté Český a Slovenský národ získal svoji samostatnost a vydobyl si uznání na mezinárodním poli."

Málokdo ví, že pomník Tomáše Garrigua Masaryka byl vybudován ve dvacátých letech z veřejných prostředků a také z peněz, které se vybraly mezi občany.

Jaromír Polášek, Muzem Beskyd: "Zároveň je to nejčastěji stěhovaná plastika a památník na území našeho města. Kupodivu vydržela až do pokročilého roku 1939. I okupanti si hned v březnu, dubnu netroufli ten pomník odstranit, nakonec ale zmizel. Ještě tady všechny ty domy byly vystřílené a už v květnu 1945, krátce po osvobození, z půdy tady té školy za námi vytáhli plastiku a celý památník obnovili. Komunisté si taky na to netroufali, takže až někdy v roce 1955, když už to měli pevně v rukou, odstranili. Znovu se tady ta plastika vrátila v tom revolučním roce 1968 a pak až v polovině 70. let byl Masaryk takzvaně na věčné časy odstraněn, skončil na půdě v muzeu a hned po revoluci ten památník byl obnoven. Takže věřím, že už nikdy se nebude tato plastika, tento památník rušit a stěhovat."

Tomáš Gariggue Masaryk osobně navštívil město 5. července 1930. Tehdy byla města Frýdek a Místek a ještě samostatná. Od 7. března 1935 je pak Masaryk čestným občanem Frýdku-Místku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000028178/ve-frydkumistku-uctili-103-vyroci-vzniku-samostatneho-ceskoslovenska