Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Festival Sweetsen fest začal ve čtvrtek odpoledne v parku Pod zámkem. Velká Dance aréna tady postupně přivítala řadu frýdecko-místeckých tanečních skupin.

Anketa: 1.) "Chodíme pravidelně a přivedly nás taneční vystoupení. A je to skvělé."
Anketa: 2.) "Přišli jsme se podívat sem na zahájení, protože ty tance jsou vždycky skvělé úplně. Uvažujeme, že syna dáme do Funky Beats, takže jsme se přišli podívat. A Sweetsen fest funguje už dvacet let, takže doufám, že letos to bude pecka, jako každý rok."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já mám obrovskou radost z toho, že ten festival, který kdysi vznikl jako jednodenní malý koncert pro tři kapely, za dvacet let vyrostl do obrovské šíře. Dneska jsme tady na programu tanečních skupin, které všechny jsou téměř stejně staré jako festival. Což dokazuje, že v době, kdy festival vznikal, opravdu ve Frýdku-Místku něco vřelo, něco vznikalo. A dneska je to festival, který probíhá tři dny na mnoha místech města, na mnoha scénách, vystupují tady stovky umělců. Festival je pevnou součástí města, patří ke třem největším akcím. A já jsem za to moc rád, že se dožil těch dvaceti let. A přeji mu dalších dvacet let, aby pořád bavil lidi a měli ho za ten svůj a byl to pořád Frýdek-Místek sobě."

Hlavní scéna plná řady hudebních interpretů se pak tři dny odehrávala v areálu TJ Slezan.

Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Letos Sweetsen fest slaví své dvacáté narozeniny, což si myslím, že je poměrně rarita mezi festivaly. Opět je tento ročník jenom pouze o Frýdku-Místku, o interpretech z Frýdku-Místku."

Kapely se vzdávají nároku na honorář a festival má vždy benefiční charakter. Pravidelně se zde vybírají peníze na Charitu, Adru, Strom života a Podané ruce.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "My už mnoho let jsme jednou z organizací podpořenou organizátory i občany města Frýdku-Místku a okolí, protože jeden den v tom daném roce my můžeme vybírat do kasiček na canisterapii. A canisterapie je to, co děláme ze srdce rádi s našimi pejsky, které musíme připravit, vycvičit."
Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Tím, že se neplatí vstupné, tak prosíme lidi, aby alespoň přispěli na charity, které jsou z našeho města. A dělají toho spoustu dobrého. V letošním roce má program Swetsen festu více než 100 programových bodů. Takže ta nabídka je opravdu pestrá. Uskuteční se na šesti scénách. Není to jenom o hudbě, ve čtvrtek je taneční workshop, v sobotu pak divadlo a naše diskuzní fórum Sweetalks."
Anketa: 3.) "Nechodím úplně pravidelně. Loni i letos jsme byli pouze s dětmi na jedno odpoledne. A letos jsme tu přišli výhradně na kamaráda, který tady hrál s kapelou Under the skin."
Anketa: 4.) "Pravidelně nechodím, jsem tady dneska poprvé. Zatím dojmy dobré." – Máte nějakého interpreta, na kterého se těšíte? – "Na Kočka."  – Proč? – "Znám jeho písničky a mám ho ráda."
Tomáš Kočko, účinkující: "No to je úplně srdcovka, protože teď jsem se zrovna bavil tady s panem stage managerem, že my jsme asi s kapelou byli úplně u začátku tohoto festivalu." - Co říkáte na to, do jakých rozměrů se to dneska dostalo? - "No je to paráda, fakt paráda. A hlavně, co mě těší jako člověka, který už nežije ve Frýdku, jak se zvenčí dozvídám, jak to ve Frýdku žije. Ten Sweetsen nabobtnal a dává o sobě dobře vědět."

Organizace ADRA, Charita, Podané ruce a Mobilní hospic Strom života vybraly od návštěvníků letos přes 145 tisíc korun. Částka byla v historii festivalu rekordní.

Nahlásit chybu


K tématu

Frýdek-Místek se připravuje na 20. ročník festivalu Sweetsen fest

Největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. To je Sweetsen fest, který letos slaví 20 let od svého založení. I letos opět nabídne více než 100 programových bodů na sedmi scénách.

FM City Fest 2024 bude ve větším areálu. Mirai chce přivézt i světové hvězdy

23. října 2023 16:36 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Jeden z nejoblíbenějších hudebních festivalů v kraji, frýdecko-místecký FM City Fest, oznámil velkou novinku. Na šestý ročník ho čeká přesun do většího areálu. Díky tomu ho zřejmě čeká zápis ho historie města. Organizátoři totiž chtějí přivézt do města světovou hudbu.

Festival dětských pěveckých sborů ve Frýdku-Místku naladil na vánoční atmosféru

11. prosince 2023 14:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Festival dětských pěveckých sborů opět rozezněl Lidový dům ve Frýdku-Místku. Letos na něm mezi sebou poměřilo hlasivky 8 sborů. Většina ladila hlavně vánoční písně, ale nebyla to podmínka. Organizátoři se díky této akci snaží dál udržet v dětech zájem o zpívání ve sboru.


Investice spojené s dopravním omezením jsou pro centrum Ostravy klíčové

Centrum Ostravy čekají v následujících 5 letech velké investice. Nový koncertní sál, výstavba knihovny Černá kostka, proměna sadu Dr. Milady Horákové, revitalizace Náměstí republiky a Frýdlantských mostů, výstavba parkovacích domů a další stavby. Vše je bohužel spojeno i s řadou dopravních omezení. Ale tyto investice jsou klíčové pro další rozvoj města.

Na zámku Hošťálkovy objevili dosud neznámé fresky

4. července 2024 19:24 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Na zámku Hošťálkovy mezi Krnovem a Bruntálem objevili provozovatelé nové malby, o kterých nevěděli ani restaurátoři. Zámek měl v historii velké štěstí v tom, že nebyl zásadně devastován, pouze výmalby byly kompletně zatřeny. Před válkou patřil rodu Skrbenských a následně rodu Arco.

V Havířově se konalo diskuzní fórum zástupců zdravotnictví v MSK

Ředitelé nemocnic a pověření zástupci zdravotních pojišťoven společně se zástupci vedení Moravskoslezského kraje a Lékařské fakulty OU diskutovali o situaci ve zdravotnictví a problémech, se kterými se v našem kraji potýkají.

Jednotka dobrovolných hasičů ve Městě Albrechticích je nejstarší v okrese, oslavila 150 let

4. července 2024 19:42 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

V MS kraji působí na 260 profesionálních i dobrovolných hasičských jednotek. Z toho je téměř 250 jednotek dobrovolných. Nejdéle existující Sbor dobrovolných hasičů v okrese působí ve Městě Albrechticích a velkou akcí právě oslavil svých 150 let.

Na návěsu kamionu ve Zbyslavicích začal hořet koks, škoda milion korun

Včera 12:06 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V noci na pátek 5. července začal hořet koks na návěsu kamionu ve Zbyslavicích. Po telefonátu na tísňovou linku v jednu hodinu v noci na místo zamířily tři jednotky hasičů. Požár napáchal škodu za zhruba milion korun.

Mariánskohorská radnice dál opravuje silnice. Teď přišla na řadu ulice Karasova, která byla samá boule

Ulice Karasova v Ostravě-Mariánských Horách prochází kompletní rekonstrukcí. Potřebovala ji už dlouhou dobu, byla totiž tak zvlněná, že připomínala spíše přírodní tankodrom, po kterém se téměř nedalo jezdit.

Na rozvoj sociálních služeb přispěje Ostrava 6 mil. korun. Podpoří 29 žádostí

4. července 2024 8:58 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostrava podpoří celkem 29 projektů, které rozvíjejí sociální služby. Nejčastěji se jedná o podporu zlepšování životních podmínek pro seniory nebo osoby se zdravotním postižením.

Děti ve Frýdku-Místku soutěžily na dopravním hřišti o Putovní pohár

Městská policie pořádala na dopravním hřišti ve Frýdku-Místku soutěž Putovní pohár. Žáci čtvrtých tříd mezi sebou poměřili znalosti z teorie i v praktickém simulovaném provozu. Ti nejlepší si odnesli pohár i věcné ceny.

Mladí lidé z několika zemí řešili digitální technologie, umělou inteligenci nebo fake news

4. července 2024 8:58 | Jablunkov | Libor Běčák

V rámci mezinárodního výměnného programu Erasmus+ se na Jablunkovsku opět setkaly skupiny studentů z několika evropských zemí, které tam řešily problematiku související s jejich studijními obory nebo zájmy.

Zastupitelé Ostravy schválili memorandum k Bazalům. Nový stadion pojme asi 17 tisíc lidí

4. července 2024 13:23 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Zastupitelstvo Ostravy se napříč politickým spektrem shodlo, že Baník potřebuje nový fotbalový stadion na Bazalech. Bylo schváleno memorandum, které deklaruje další konkrétní kroky k přípravě projektu. Stavba by měla být zahájena za 3 roky.

Taneční studio Dancepoint Frýdek-Místek připravilo pro děti letní tábory i jednodenní akce

Taneční studio Dancepoint Frýdek-Místek se opět zapojilo do letní akce Prázdniny ve městě. Kromě jednodenních akcí pro děti, ale připravilo také několik vlastních příměstských táborů.

Rekonstrukce pobočky Domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením

Rekonstrukce pobočky domova pro seniory ve Frýdku-Místku je před dokončením. Dodělávají se vnitřní stavební práce a v průběhu prázdnin by měl být objekt předán provozovateli, který ho následně začne vybavovat. V domově bude 27 lůžek s vysokým komfortem.

Opilý mladík a jeho kamarád seděli se zbraněmi nedaleko festivalu ve Frýdku-Místku, lidé je v obavě nahlásili policistům

2. července 2024 8:58 | Frýdek-Místek | Lukáš Zavadil

Policisté ve Frýdku-Místku byli v sobotu večer informováni, že u řeky Ostravice nedaleko festivalu FM City Fest se pohybuje muž s dlouhou zbraní. Na místo okamžitě vyrazili společně se strážníky a zajistili 19letého mladíka. Ten seděl na trávě se svým známým a vedle sebe měl skutečně položenou dlouhou zbraň a igelitovou tašku.

Frýdek-Místek chce ihned po nabytí Českého domu začít se záchovnými pracemi na objektu

Nákup Českého domu je pro Frýdek-Místek významnou událostí. V průběhu let se navíc podařilo dohodami snížit jeho cenu o více než 5 milionů. Jakmile bude objekt přepsán na město, okamžitě začnou záchovné práce.

ZUŠ Frýdek-Místek pořádala Galakoncert populárních melodií

Základní umělecká škola Frýdek-Místek připravila unikátní akci. Pěvecké sbory a smyčcové orchestry spojily síly a společně připravili Galakoncert populárních melodií. Na akci, která sklidila velký úspěch vystoupilo na 130 účinkujících.

Školáci z Chlebovic u Frýdku-Místku dostávali vysvědčení ve včelařském muzeu

Školáci mají za sebou předávání vysvědčení. V Chlebovicích letos pro tuto událost zvolili prostory včelařského muzea. Prvňáčkům sem přijel předat vysvědčení osobně i primátor Frýdku-Místku.

Festival Sweetsen fest oslavil 20 let. Ve Frýdku-Místku bavil všechny generace
Vydáno 17. června 2024 13:00, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Sweetsen fest letos oslavil 20 let. Za tu dobu se z něj postupně stal největší frýdecko-místecký hudební, charitativní a divadelní festival. Letos akce nabídla více než 100 programových bodů.

Festival Sweetsen fest začal ve čtvrtek odpoledne v parku Pod zámkem. Velká Dance aréna tady postupně přivítala řadu frýdecko-místeckých tanečních skupin.

Anketa: 1.) "Chodíme pravidelně a přivedly nás taneční vystoupení. A je to skvělé."
Anketa: 2.) "Přišli jsme se podívat sem na zahájení, protože ty tance jsou vždycky skvělé úplně. Uvažujeme, že syna dáme do Funky Beats, takže jsme se přišli podívat. A Sweetsen fest funguje už dvacet let, takže doufám, že letos to bude pecka, jako každý rok."
Petr Korč (NMFM), primátor Frýdku-Místku: "Já mám obrovskou radost z toho, že ten festival, který kdysi vznikl jako jednodenní malý koncert pro tři kapely, za dvacet let vyrostl do obrovské šíře. Dneska jsme tady na programu tanečních skupin, které všechny jsou téměř stejně staré jako festival. Což dokazuje, že v době, kdy festival vznikal, opravdu ve Frýdku-Místku něco vřelo, něco vznikalo. A dneska je to festival, který probíhá tři dny na mnoha místech města, na mnoha scénách, vystupují tady stovky umělců. Festival je pevnou součástí města, patří ke třem největším akcím. A já jsem za to moc rád, že se dožil těch dvaceti let. A přeji mu dalších dvacet let, aby pořád bavil lidi a měli ho za ten svůj a byl to pořád Frýdek-Místek sobě."

Hlavní scéna plná řady hudebních interpretů se pak tři dny odehrávala v areálu TJ Slezan.

Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Letos Sweetsen fest slaví své dvacáté narozeniny, což si myslím, že je poměrně rarita mezi festivaly. Opět je tento ročník jenom pouze o Frýdku-Místku, o interpretech z Frýdku-Místku."

Kapely se vzdávají nároku na honorář a festival má vždy benefiční charakter. Pravidelně se zde vybírají peníze na Charitu, Adru, Strom života a Podané ruce.

Helena Fejkusová, předsedkyně sdružení Podané ruce: "My už mnoho let jsme jednou z organizací podpořenou organizátory i občany města Frýdku-Místku a okolí, protože jeden den v tom daném roce my můžeme vybírat do kasiček na canisterapii. A canisterapie je to, co děláme ze srdce rádi s našimi pejsky, které musíme připravit, vycvičit."
Kamil Rudolf, organizátor Sweetsen festu: "Tím, že se neplatí vstupné, tak prosíme lidi, aby alespoň přispěli na charity, které jsou z našeho města. A dělají toho spoustu dobrého. V letošním roce má program Swetsen festu více než 100 programových bodů. Takže ta nabídka je opravdu pestrá. Uskuteční se na šesti scénách. Není to jenom o hudbě, ve čtvrtek je taneční workshop, v sobotu pak divadlo a naše diskuzní fórum Sweetalks."
Anketa: 3.) "Nechodím úplně pravidelně. Loni i letos jsme byli pouze s dětmi na jedno odpoledne. A letos jsme tu přišli výhradně na kamaráda, který tady hrál s kapelou Under the skin."
Anketa: 4.) "Pravidelně nechodím, jsem tady dneska poprvé. Zatím dojmy dobré." – Máte nějakého interpreta, na kterého se těšíte? – "Na Kočka."  – Proč? – "Znám jeho písničky a mám ho ráda."
Tomáš Kočko, účinkující: "No to je úplně srdcovka, protože teď jsem se zrovna bavil tady s panem stage managerem, že my jsme asi s kapelou byli úplně u začátku tohoto festivalu." - Co říkáte na to, do jakých rozměrů se to dneska dostalo? - "No je to paráda, fakt paráda. A hlavně, co mě těší jako člověka, který už nežije ve Frýdku, jak se zvenčí dozvídám, jak to ve Frýdku žije. Ten Sweetsen nabobtnal a dává o sobě dobře vědět."

Organizace ADRA, Charita, Podané ruce a Mobilní hospic Strom života vybraly od návštěvníků letos přes 145 tisíc korun. Částka byla v historii festivalu rekordní.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000043587/festival-sweetsen-fest-oslavil-20-let-ve-frydkumistku-bavil-vsechny-generace