Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zástupci havířovských škol prošli školením na téma kvalitní a ekonomické vaření

Havířov |

Náklady na potraviny se stále zvyšují. Školy se přitom snaží, aby nemusely rodičům stále zvedat ceny za obědy. S tímto problémem se snažil zástupcům škol pomoci odborník.

Jak zdravě, kvalitě připravovat jídlo a přitom za rozumnou cenu? Tak to se mohli dozvědět zástupci škol na odborném semináři, který se konal na půdě Hotelové a Obchodní školy v Havířově.

Lenka Slowiková, projektový manažer MAP: “V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov jsme připravili už druhé setkání s odborníkem ohledně stravování, protože dochází jak k finančním změnám, tak i ke změnám v trendech gastronomii, tak jsme pro ZŠ a MŠ pro jejich zaměstnance připravili toto setkání.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “V dnešní době je důležité, aby ředitelé škol a školek si to poslechli od pana doktora Svobody, protože zdravé stravování a nové trendy má v malíčku, tak já si myslím, že si tady určitě i vyzkouší ředitelky i vzorky nějaké stravy. Já si myslím, že tady o tom ten seminář bude a aby to stravování vypadalo jinak.”

Seminář vedl odborník na stravování a současně ředitel ZŠ Školní Martin Svoboda.

Martin Svoboda, lektor, ředitel ZŠ Školní: "Dá se ušetřit sezonností, dají se používat potraviny, které jsou sezónní a případně i od místních dodavatelů, pokud samozřejmě nejsou výrazně dražší. Ale může se stát pravý opak, takže hlavně sledovat nabídky dodavatelů. To by ta vedoucí měla hlavně. Podívat se, porovnávat, nebrat to jen od jednoho dodavatele. Čím déle musím skladovat potraviny, případně dokonce chladit, zmrazit, to jsou další náklady na energie. Takže, když použiji čerstvou surovinu, nemusím ji skladovat, tak ušetřím na energiích. Co se týká té náhrady, tak například u toho konkrétního másla, dá se použít pomazánkové, nebo prostě rostlinný tuk, který v řadě případech použít mohu. Zase musím vědět, u které receptury to mohu použít, u které nemohu."

Obecně se dá říct, že nejvíce manévrovacího prostoru mají školy, které vaří hodně porcí, tedy i pro jiná školská zařízení a ostatní strávníky. Mateřské školy však moc prostoru pro šetření nevidí.

Renata Slowiková, ředitelka MŠ Moravská: “Já si myslím, že už se moc nedá ušetřit. Možná vyhledávat dodavatele, kteří budou mít nižší ceny, ale v podstatě se ušetřit nedá. Ta cena potravin pro denní stravu je tak nízká. Jedině zase zvyšováním stravného, to si ale myslím, že není cesta. Takže jedině těmi dodavateli, jinak to asi nepůjde.”

Ministerstvo připravilo změnu vyhlášky o školním stravování, kdy dojde ke zvýšení finančních limitů pro potraviny na jednoho strávníka. Ta ale začne platit od března příštího roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Technické služby a hasiči v Havířově měli školení zaměřené na požár, nebo nehodu popelářských vozů

31. října 2023 11:01 | Havířov | Bára Kelnerová

Technické služby mají specifická vozidla. Jak postupovat při jejich zahoření či havárii si mohli v areálu průmyslové zóny Dukla vyzkoušet profesionální hasiči i zaměstnanci společnosti.

Vedení Havířova opět úřadovalo přímo na náměstí Republiky, lidé se seznámili s novým projektem

3. října 2023 14:59 | Havířov | Bára Kelnerová

Vedení havířovské radnice úřadovalo přímo na náměstí Republiky. Lidé se tak mohli seznámit s chystaným projektem revitalizace lesoparku Stromovka a také pokládat zástupcům města nejrůznější otázky.

Havířov má mobilní radnici, vedení města úřadovalo přímo na náměstí Republiky

3. října 2023 19:54 | Havířov | Bára Kelnerová

Vedení havířovské radnice úřadovalo přímo na náměstí Republiky. Lidé se tak mohli seznámit s chystaným projektem revitalizace lesoparku Stromovka a také pokládat zástupcům města nejrůznější otázky.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.


Tradiční cyklistické závody pro děti se v Horní Suché těší velké oblibě, spolupracují na nich obě základní školy

V Horní Suché se uskutečnily tradiční cyklistické závody pro děti od mateřských škol až po mladé cyklisty pátých ročníků základních škol. Předstartovní nadšení účastníků bylo velké.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Relax centrum Orlová představilo své novinky

Relax centrum v Orlové nabízí jak krytý bazén, tak wellness. Nedávno zde bylo také nově zmodernizováno prostředí finské sauny v prvním patře.

Zvlněná silnice ve Stonavě prochází opravou, dva dny bude uzavřena

Kvůli poddolování došlo ve Stonavě k výraznému zvlnění silnice v délce jednoho kilometru. Lokálně se tato cesta opravovala už několikrát. Nyní po ukončení těžby na Darkově Moravskoslezský kraj ve spolupráci se státním podnikem Diamo zafinancoval souvislou opravu povrchu v celé její délce.

Výročí posvěcení kostela spojila stonavská farnost s dožínkami

Včera 13:37 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská farnost si připomněla 114. výročí posvěcení kostela svaté Máří Magdalény. Během slavnostní bohoslužby věřící děkovali také za letošní úrodu. Krmáš byl totiž spojen s farními dožínkami.

Zástupci havířovských škol prošli školením na téma kvalitní a ekonomické vaření
Vydáno 23. prosince 2022 15:25, Havířov, Bára Kelnerová
Náklady na potraviny se stále zvyšují. Školy se přitom snaží, aby nemusely rodičům stále zvedat ceny za obědy. S tímto problémem se snažil zástupcům škol pomoci odborník.

Jak zdravě, kvalitě připravovat jídlo a přitom za rozumnou cenu? Tak to se mohli dozvědět zástupci škol na odborném semináři, který se konal na půdě Hotelové a Obchodní školy v Havířově.

Lenka Slowiková, projektový manažer MAP: “V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov jsme připravili už druhé setkání s odborníkem ohledně stravování, protože dochází jak k finančním změnám, tak i ke změnám v trendech gastronomii, tak jsme pro ZŠ a MŠ pro jejich zaměstnance připravili toto setkání.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “V dnešní době je důležité, aby ředitelé škol a školek si to poslechli od pana doktora Svobody, protože zdravé stravování a nové trendy má v malíčku, tak já si myslím, že si tady určitě i vyzkouší ředitelky i vzorky nějaké stravy. Já si myslím, že tady o tom ten seminář bude a aby to stravování vypadalo jinak.”

Seminář vedl odborník na stravování a současně ředitel ZŠ Školní Martin Svoboda.

Martin Svoboda, lektor, ředitel ZŠ Školní: "Dá se ušetřit sezonností, dají se používat potraviny, které jsou sezónní a případně i od místních dodavatelů, pokud samozřejmě nejsou výrazně dražší. Ale může se stát pravý opak, takže hlavně sledovat nabídky dodavatelů. To by ta vedoucí měla hlavně. Podívat se, porovnávat, nebrat to jen od jednoho dodavatele. Čím déle musím skladovat potraviny, případně dokonce chladit, zmrazit, to jsou další náklady na energie. Takže, když použiji čerstvou surovinu, nemusím ji skladovat, tak ušetřím na energiích. Co se týká té náhrady, tak například u toho konkrétního másla, dá se použít pomazánkové, nebo prostě rostlinný tuk, který v řadě případech použít mohu. Zase musím vědět, u které receptury to mohu použít, u které nemohu."

Obecně se dá říct, že nejvíce manévrovacího prostoru mají školy, které vaří hodně porcí, tedy i pro jiná školská zařízení a ostatní strávníky. Mateřské školy však moc prostoru pro šetření nevidí.

Renata Slowiková, ředitelka MŠ Moravská: “Já si myslím, že už se moc nedá ušetřit. Možná vyhledávat dodavatele, kteří budou mít nižší ceny, ale v podstatě se ušetřit nedá. Ta cena potravin pro denní stravu je tak nízká. Jedině zase zvyšováním stravného, to si ale myslím, že není cesta. Takže jedině těmi dodavateli, jinak to asi nepůjde.”

Ministerstvo připravilo změnu vyhlášky o školním stravování, kdy dojde ke zvýšení finančních limitů pro potraviny na jednoho strávníka. Ta ale začne platit od března příštího roku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000034971/zastupci-havirovskych-skol-prosli-skolenim-na-tema-kvalitni-a-ekonomicke-vareni