Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zástupci havířovských škol prošli školením na téma kvalitní a ekonomické vaření

Havířov |

Náklady na potraviny se stále zvyšují. Školy se přitom snaží, aby nemusely rodičům stále zvedat ceny za obědy. S tímto problémem se snažil zástupcům škol pomoci odborník.

Jak zdravě, kvalitě připravovat jídlo a přitom za rozumnou cenu? Tak to se mohli dozvědět zástupci škol na odborném semináři, který se konal na půdě Hotelové a Obchodní školy v Havířově.

Lenka Slowiková, projektový manažer MAP: “V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov jsme připravili už druhé setkání s odborníkem ohledně stravování, protože dochází jak k finančním změnám, tak i ke změnám v trendech gastronomii, tak jsme pro ZŠ a MŠ pro jejich zaměstnance připravili toto setkání.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “V dnešní době je důležité, aby ředitelé škol a školek si to poslechli od pana doktora Svobody, protože zdravé stravování a nové trendy má v malíčku, tak já si myslím, že si tady určitě i vyzkouší ředitelky i vzorky nějaké stravy. Já si myslím, že tady o tom ten seminář bude a aby to stravování vypadalo jinak.”

Seminář vedl odborník na stravování a současně ředitel ZŠ Školní Martin Svoboda.

Martin Svoboda, lektor, ředitel ZŠ Školní: "Dá se ušetřit sezonností, dají se používat potraviny, které jsou sezónní a případně i od místních dodavatelů, pokud samozřejmě nejsou výrazně dražší. Ale může se stát pravý opak, takže hlavně sledovat nabídky dodavatelů. To by ta vedoucí měla hlavně. Podívat se, porovnávat, nebrat to jen od jednoho dodavatele. Čím déle musím skladovat potraviny, případně dokonce chladit, zmrazit, to jsou další náklady na energie. Takže, když použiji čerstvou surovinu, nemusím ji skladovat, tak ušetřím na energiích. Co se týká té náhrady, tak například u toho konkrétního másla, dá se použít pomazánkové, nebo prostě rostlinný tuk, který v řadě případech použít mohu. Zase musím vědět, u které receptury to mohu použít, u které nemohu."

Obecně se dá říct, že nejvíce manévrovacího prostoru mají školy, které vaří hodně porcí, tedy i pro jiná školská zařízení a ostatní strávníky. Mateřské školy však moc prostoru pro šetření nevidí.

Renata Slowiková, ředitelka MŠ Moravská: “Já si myslím, že už se moc nedá ušetřit. Možná vyhledávat dodavatele, kteří budou mít nižší ceny, ale v podstatě se ušetřit nedá. Ta cena potravin pro denní stravu je tak nízká. Jedině zase zvyšováním stravného, to si ale myslím, že není cesta. Takže jedině těmi dodavateli, jinak to asi nepůjde.”

Ministerstvo připravilo změnu vyhlášky o školním stravování, kdy dojde ke zvýšení finančních limitů pro potraviny na jednoho strávníka. Ta ale začne platit od března příštího roku.

Nahlásit chybu


K tématu

Letošní zima je pro Technické služby v Havířově hodně náročná

23. ledna 2024 10:22 | Havířov | Bára Kelnerová

Letošní zima se ukázala v plné síle, nechyběl ani silný mráz. Pro Technické služby v Havířově to znamená i větší spotřebu posypového materiálu i nasazení většího počtu techniky.

Mladí hasiči z SDH Havířov se zapojili do soutěže v Horní Suché

23. ledna 2024 10:33 | Havířov | Bára Kelnerová

Sbor dobrovolných hasičů v Horní Suché uspořádal 1. ročník halové soutěže pro děti v běhu na 60 metrů s překážkami. Na startu samozřejmě nemohla chybět ani družstva z Havířova.

SVČ Asterix uspořádalo v hale Fénix velkou výstavu modelářů

22. ledna 2024 19:27 | Havířov | Bára Kelnerová

Stovky modelů letadel, vojenské či hasičské techniky byly k vidění na výstavě v Havířově, na kterou přijeli modeláři z celé republiky. Součástí výstavy byl i krajský přebor žáků.


Konec bezohlednosti kamionů v Beskydech, policie má na I/56 nové stanoviště

Zimní problémy s kamiony v horském úseku silnice I/56 mezi Ostravicí a slovenskou hranicí už nebudou tak časté. Moravskoslezský kraj, státní policie a okolní obce totiž spojili síly a na této frekventované trase vzniklo nové policejní stanoviště.

Jeseníky jsou v obležení. Hory díky inverzi a bohaté sněhové nadílce lákají lyžaře, běžkaře i turisty

Na horách panují skvělé podmínky pro milovníky všech zimních sportů. Stojí za tím nejen bohatá sněhová nadílka, ale také inverzní počasí, díky kterému je tam tepleji než v nížinách a po celé dny svítí sluníčko.

Likvidace černé skládky stála Studénku sto tisíc korun

Studénka nechala zlikvidovat černou skládku, která vznikla na Tovární ulici, vedle oploceného prostoru na ukládání bioodpadu ze zahrádek. Za její odstranění zaplatila sto tisíc korun.

Ostravští strážníci se zaměřují na školáky. Děti dopravní výchova baví

Bezpečnost našich dětí v houstnoucí dopravě je bezesporu jednou z nejdůležitějších věcí a proto se i ostravští strážníci na jejich vzdělávání zaměřují. Dopravní výchova je i běžnou součástí výuky, ale přítomnost městských policistů ve školách účinek informací ještě znásobuje.

V Nemocnici Karviná-Ráj byla slavnostně otevřena nová dětská skupina s názvem Děti Ráje

V Nemocnici Karviná-Ráj byla slavnostně otevřena nová dětská skupina s názvem Děti Ráje. Jejím hlavním posláním je podpora zaměstnanců nemocnice, především žen s malými dětmi.

Největšími investicemi roku 2025 jsou v Čeladné čistička a vodovod

Čeladná má na rok 2025 opět vyrovnaný rozpočet. Na straně příjmů i výdajů je 133 milionů korun. Zastupitelé jej schválili jednohlasně.

Fotografická výstava v hrabůvkovském K-triu láká na krásy severu

Dvě desítky fotografií ukazující zážitky z cest fotografa Martina Grobeho po Kanadě a Islandu. Výstava s výstižným názvem Krásy severu láká návštěvníky do netradiční galerie Kulturního domu K-trio v Hrabůvce. Přístupná bude až do konce února.

Karvinští strážníci radí, jak chránit majetek. Pořádali akci Příležitost dělá zloděje

Strážníci městské policie v Karviné v lednu odstartovali akci Příležitost dělá zloděje, která má za cíl prevenci a osvětu ohledně vykrádání aut, a to často před obchodními domy.

Elitní mladí sportovci míří do MS kraje, blíží se Olympiáda dětí a mládeže

Největší sportovní událost pro mládež v České republice je za dveřmi. Už tuto neděli začne Zimní olympiáda dětí a mládeže, kterou tentokrát pořádá MS kraj, slavnostním zahájením v třinecké Werk Aréně.

Na základních školách v Ostravě-Jihu modernizují výuku nové učebny s virtuální realitou

Brýle virtuální reality, 3D tiskárna, iPady, interaktivní tabule, nábytek a další vybavení. To vše obsahují nové moderní učebny, které vzniknou na pěti základních školách v obvodu. Jedná se o projekt města a Ostravy-Jihu, který má za cíl zavést chytré technologie do klasické výuky a zmodernizovat tak vzdělávání.

Stonava slavnostně přivítala nové občánky do života

V sobotu 11. ledna se obřadní síň obecního úřadu ve Stonavě naplnila radostí a slavnostní atmosférou. Obec opět po roce přivítala své nejmladší občánky a připravila pro ně i jejich rodiny tradiční slavnostní akt.

Karin Lednická besedovala se stonavskými čtenáři

Stonavská knihovna ve spolupráci s obcí připravila pro širokou veřejnost další zajímavou akci. Do Stonavy pozvala spisovatelku Karin Lednickou. Beseda s ní se ale neuskutečnila v prostorách knihovny. Se čtenáři se autorka trilogie Šikmý kostel setkala v sále kulturního Domu PZKO.

Chór Stonawa śpiewał dla mieszkańców ELIM-u

Choć od świąt Bożego Narodzenia minął już prawie miesiąc, w Stonawie wciąż unosi się świąteczna atmosfera. Styczeń to czas koncertów kolęd i noworocznych spotkań. Jedno z takich wydarzeń miało miejsce w Domu Opieki Społecznej Elim.

V Karviné se otevřel nový sportovní klub. Je zaměřený na Jiu-Jitsu

V Karviné-Hranicích se otevřel nový sportovní klub, zaměřený na bojové umění Jiu-Jitsu. Už od startu jeho fungování byl o tento sport mimořádný zájem.

Darts Rockers Orlová a Jestřábi Ostrava si to rozdali v šipkách

Ve čtvrtek se v prostorách Slavia Orlová, patřících pod Městský sportovní klub Orlová, odehrál první šipkařský zápas letošního roku. Na domácí půdě přivítal místní tým Darts Rockers Orlová soupeře z Ostravy, tým Jestřábi Ostrava.

Starší žačky Havířova hrají v celorepublikové lize v házené a drží se na prvním místě v boji o titul mistra ČR

Ve sportovní hale Žákovská se konalo druhé kolo celorepublikové ligy házené starších žaček. Havířovská děvčata mají dobře našlápnuto.

Zástupci havířovských škol prošli školením na téma kvalitní a ekonomické vaření
Vydáno 23. prosince 2022 15:25, Havířov, Bára Kelnerová
Náklady na potraviny se stále zvyšují. Školy se přitom snaží, aby nemusely rodičům stále zvedat ceny za obědy. S tímto problémem se snažil zástupcům škol pomoci odborník.

Jak zdravě, kvalitě připravovat jídlo a přitom za rozumnou cenu? Tak to se mohli dozvědět zástupci škol na odborném semináři, který se konal na půdě Hotelové a Obchodní školy v Havířově.

Lenka Slowiková, projektový manažer MAP: “V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Havířov jsme připravili už druhé setkání s odborníkem ohledně stravování, protože dochází jak k finančním změnám, tak i ke změnám v trendech gastronomii, tak jsme pro ZŠ a MŠ pro jejich zaměstnance připravili toto setkání.”
Jana Feberová (ČSSD), náměstkyně primátora: “V dnešní době je důležité, aby ředitelé škol a školek si to poslechli od pana doktora Svobody, protože zdravé stravování a nové trendy má v malíčku, tak já si myslím, že si tady určitě i vyzkouší ředitelky i vzorky nějaké stravy. Já si myslím, že tady o tom ten seminář bude a aby to stravování vypadalo jinak.”

Seminář vedl odborník na stravování a současně ředitel ZŠ Školní Martin Svoboda.

Martin Svoboda, lektor, ředitel ZŠ Školní: "Dá se ušetřit sezonností, dají se používat potraviny, které jsou sezónní a případně i od místních dodavatelů, pokud samozřejmě nejsou výrazně dražší. Ale může se stát pravý opak, takže hlavně sledovat nabídky dodavatelů. To by ta vedoucí měla hlavně. Podívat se, porovnávat, nebrat to jen od jednoho dodavatele. Čím déle musím skladovat potraviny, případně dokonce chladit, zmrazit, to jsou další náklady na energie. Takže, když použiji čerstvou surovinu, nemusím ji skladovat, tak ušetřím na energiích. Co se týká té náhrady, tak například u toho konkrétního másla, dá se použít pomazánkové, nebo prostě rostlinný tuk, který v řadě případech použít mohu. Zase musím vědět, u které receptury to mohu použít, u které nemohu."

Obecně se dá říct, že nejvíce manévrovacího prostoru mají školy, které vaří hodně porcí, tedy i pro jiná školská zařízení a ostatní strávníky. Mateřské školy však moc prostoru pro šetření nevidí.

Renata Slowiková, ředitelka MŠ Moravská: “Já si myslím, že už se moc nedá ušetřit. Možná vyhledávat dodavatele, kteří budou mít nižší ceny, ale v podstatě se ušetřit nedá. Ta cena potravin pro denní stravu je tak nízká. Jedině zase zvyšováním stravného, to si ale myslím, že není cesta. Takže jedině těmi dodavateli, jinak to asi nepůjde.”

Ministerstvo připravilo změnu vyhlášky o školním stravování, kdy dojde ke zvýšení finančních limitů pro potraviny na jednoho strávníka. Ta ale začne platit od března příštího roku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000034971/zastupci-havirovskych-skol-prosli-skolenim-na-tema-kvalitni-a-ekonomicke-vareni