Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Zastupitelé v Havířově se sešli po prázdninách na zasedání

Havířov |  | Havířovský expres

Snížení koeficientu daně z nemovitostí, nebo sazby za užívání veřejného prostranství. Nejen to odhlasovali zastupitelé v Havířově na zářijovém zasedání.

Složením slibu nového člena zastupitelstva začalo poprázdninové zasedání. Pavel Rapant se stal i novým náměstkem primátora pro školství a kulturu. Kromě majetkoprávních bodů, byly na programu i obecně závazné vyhlášky. Jedna se týkala stanovení místních koeficientů daně z nemovitých věcí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Dneska jsme schvalovali obecně závaznou vyhlášku, ve které jsme změnili místní koeficient, který jsme upravili směrem dolů. Původně navrhovaný koeficient 2,0, jsme změnili na 1,8 a to především proto, abychom občanům snížili daňové zatížení, které jim ukládá zákon, který upravuje zase druhý koeficient, který je nazvaný obecní a tento koeficient zvyšoval. To znamená, aby to daňové zatížení nebylo takové, tak jsme si dovolili upravit v rámci naši gesce tento místní koeficient.”

Ve druhé vyhlášce snižujete sazbu za užívání veřejného prostranství. O tom se hodně debatovalo mezi podnikateli.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Je to tak. Byla to živá diskuze především s restauratéry, kteří mají předzahrádky před svými podniky. My jsme s nimi debatovali, scházeli jsme se asi čtyřikrát na toto téma. Týká se to asi 80 subjektů a na základě těchto jejich připomínek, jsme na to reagovali celkem flexibilně a dovolili jsme si navrhnout úpravu v této obecně závazné vyhlášce, která snižuje na polovinu toto jejich zatížení, které oni mají.”

Zastupitelé se také seznámili s materiálem, který se týkal potřebnosti azylových domů.

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “My stejně jako každý rok jsme schvalovali finanční zajištění pro azylový dům pro muže a azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi. V podstatě tato služba je tady historicky, ale je pořád ještě potřebná. Pokud by nebyla potřebná, tak bychom své stanovisko přehodnotili. Nicméně se povedlo v loňském roce otevřít azylový pokoj pro samotné ženy. Takže i ty ženy mají možnost se ubytovat a nemusí skončit na ulici.”

Je ještě nějaká služba, která tady chybí?

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “Armáda spásy momentálně chystá i rekonstrukci azylového domu pro muže. Čekají na to, až bude výzva a až se budou moci přihlásit. A jaká služba tady chybí? S panem ředitelem máme časté schůzky a když se něco objeví, jako bylo azylové bydlení pro ženy, tak jsme na tom pracovali hned v tu chvíli, kdy oni s tím nápadem přišli a i s tou možností, že to budou oni sanovat jako Armáda spásy. My tady máme nejen azylové domy a noclehárnu, ale my tady následné bydlení, prevenci bezdomovectví a následné umísťování rodin a jednotlivců do bytů. Co bychom tady potřebovali a co tady momentálně nemáme, ale vždy to řešíme podle potřebnosti, je noclehárna čistě pro ženy.”
Nahlásit chybu


K tématu

Zastupitelé v Havířově udělali strategická rozhodnutí, město bude vlastnit životické sady a opět pozemky ZŠ Mánesova

19. prosince 2023 13:40 | Havířov | Bára Kelnerová

Zastupitelé Havířova měli na zasedání ke schválení mnoho důležitých bodů. Ať už rozpočet na rok 2024, odkup životických sadů a jednalo se také o pozemcích bývalé ZŠ Mánesova, které opět budou patřit městu.

V Havířově se konalo zasedání zastupitelstva, řešila se energetika, investice i bezpečnost ve městě

12. března 2024 19:04 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude v Havířově s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo, proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která se řešila na zasedání zastupitelstva.

V KD Radost v Havířově se konalo zasedání zastupitelstva

12. března 2024 11:23 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Jak to bude s dodávkami tepla po roce 2025? Nebo co zahrnuje plán rozvoje sportu a proč nabrala výstavba dětského hřiště v ulici Jurije Gagarina zpoždění? To jsou jen některá témata, která zazněla na zasedání zastupitelstva.


ON-LINE: Sledujeme ničivé povodně v Moravskoslezském kraji, voda stále sužuje region

Včera 19:14, vydáno 13. září 2024 12:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Moravskoslezský kraj čelí jedné z nejhorších povodní v historii. Silné deště způsobily katastrofu, která region i po několika dnech sužuje naplno. Situace se každou hodinou mění. Aktuální dění a vývoj sledujeme podrobně v naší online reportáži.

Bez přehrad by v centru Ostravy byly při letošní povodni dva metry vody

Dnes 12:49 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Společnost Povodí Odry nastínila situaci, která by nastala, pokud by řeky v Beskydech a pod Jeseníky neregulovaly přehradní nádrže. Voda v centru Ostravy by dosahovala až po nádraží Ostrava střed a na náměstí TGM nebo u radnice na Prokešově náměstí by byla její hloubka kolem 2 metrů.

Vytopená dětská školička ve Frýdku-Místku vysouší zdi fény na vlasy

Spodní voda vyplavila ve Frýdku-Místku i malou dětskou školičku. Ta je nyní mimo provoz, sčítá škody a řeší opravy. Kvůli nedostatku vysoušečů si ženy ve skupině poradily jinak. Zároveň vyhlásily netradiční sbírku na novou dlažbu.

Vyplavený Bohumín si prohlédl prezident Petr Pavel

Dnes 13:03 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ve středu dopoledne přijel do zaplaveného Bohumína prezident Petr Pavel. Na krizovém štábu se zajímal o aktuální povodňovou situaci, následně vyrazil do terénu, aby si prohlédl zaplavené lokality.

Zrekonstruované tenisové kurty spláchla v Českém Těšíně velká voda

Hned poté, co velká záplavová vlna opadla, pustili se lidé do úklidu a zjišťování škod, které napáchala. Například v Českém Těšíně zničila kompletně celý areál tenisových kurtů, které před nedávnem prošel nákladnou rekonstrukcí.

Havířovské technické služby vyrazily s pomocí těžce zasaženému Krnovu

Havířovské technické služby neřeší jen následky, které napáchala voda ve městě, ale jsou i solidární. S technikou a humanitární pomocí se nabídli zcela zničenému Krnovu. Ve městě budou odklízet následky, dokud to bude potřeba.

Povodňová situace v MSK se uklidňuje, s úklidem pomáhají i vězni

Dnes 9:17 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Povodňová komise Moravskoslezského kraje odvolala velkou část vyhlášených povodňových aktivit. Už jen obce s rozšířenou působností Opava a Hlučín jsou na 3. stupni povodňové aktivity. Všude jinde už není ani druhý stupeň, na těchto místech povodně skončily.

Novojičínská Charita naplní kufr a jezdí pomáhat na sever regionu

Velká voda přímo v Novém Jičíně výraznou škodu nenapáchala, pomoc zdejší Charity tak směřuje do oblasti Krnovska a Bohumína. Lidem vezou potraviny, čistící prostředky, ale i slova útěchy a podpory.

Dialyzační středisko v Bohumíně vyplaveno, o pacienty se starají náhradní pracoviště

Dnes 9:08 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dialyzační středisko a nefrologická ambulance B. Braun Avitum v areálu Bohumínské městské nemocnice přerušily kvůli zaplaveným prostorám provoz. Všech 43 pacientů je nyní v péči šesti náhradních středisek.

Zaplavené silnice se postupně uvolňují, v kraji platí několik omezení

Dnes 8:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Počet dopravních omezení a uzavírek kvůli záplavám se průběžně snižuje v souvislosti s opadáváním vody a postupujícími úklidovými pracemi.

Motorkáři vyrazili na společnou jízdu Stonavou

V neděli 8. září se Ve Stonavě uskutečnil sraz motorkářů. Zájem o tuto akci byl velký. Na svých mašinách přijeli nejen motorkáři ze Stonavy, ale i širokého okolí.

Fanoušci si mohli prohlédnout mistrovské poháry

Neděli 8. Září si ve Stonavě neužili jen motorkáři, na své si přišli i sportovní fanoušci. V pizzerii Tamarín, která, jak už jsme Vás několikrát informovali, žije sportem si mohli lidé prohlédnout a vyfotit si hned 3 mistrovské trofeje sezóny 2023/2024.

Stonavští zahrádkáři vystavili své výpěstky k obdivu veřejnosti

Stonavští zahrádkáři se ve své klubovně na Stavech pochlubili veřejnosti svými letošními výpěstky. Dvoudenní výstavu i letos navíc spojili s grilováním.

Nowy sezon to też czas remontu

Pierwsze prace remontowe rozpoczęły się w kwietniu i polegały na rekonstrukcji przeszkleń elewancji i wymianie drzwi wejściowych. W tym czasie teatr był otwarty. Teraz został otoczony drucianym płotem, a przestrzeń za teatrem przekształciła się w plac budowy. Po zakończeniu remontu Teatr Cieszyński stanie się Cieszyńskim Centrum Teatru i Kultury. Do tego czasu trzeba liczyć się z ograniczeniami.

Rychvaldští svou aktivitou zabránili mnohem větším povodňovým škodám

Plné ruce práce měli v době povodní také v Rychvaldě. Včasnými opatřeními a obětavým nasazením nedošlo k mnohem větším škodám.

Těrlicko přečkalo další povodeň, v ohrožené osadě lidé otáleli s evakuací

Plné ruce práce měli hasiči, vodní záchranáři a všichni další, kteří se v Těrlicku podíleli na záchranných pracích v průběhu povodní. Ty jsou svým rozsahem přirovnávány k těm z roku 1997. Včasnými opatřeními a obětavým nasazením nedošlo k mnohem větším škodám. Největší problémy dělala velká voda na Stonávce v Hradišti.

Zastupitelé v Havířově se sešli po prázdninách na zasedání
Vydáno 13. září 2024 11:37, Havířov, Bára Kelnerová
Snížení koeficientu daně z nemovitostí, nebo sazby za užívání veřejného prostranství. Nejen to odhlasovali zastupitelé v Havířově na zářijovém zasedání.

Složením slibu nového člena zastupitelstva začalo poprázdninové zasedání. Pavel Rapant se stal i novým náměstkem primátora pro školství a kulturu. Kromě majetkoprávních bodů, byly na programu i obecně závazné vyhlášky. Jedna se týkala stanovení místních koeficientů daně z nemovitých věcí.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Dneska jsme schvalovali obecně závaznou vyhlášku, ve které jsme změnili místní koeficient, který jsme upravili směrem dolů. Původně navrhovaný koeficient 2,0, jsme změnili na 1,8 a to především proto, abychom občanům snížili daňové zatížení, které jim ukládá zákon, který upravuje zase druhý koeficient, který je nazvaný obecní a tento koeficient zvyšoval. To znamená, aby to daňové zatížení nebylo takové, tak jsme si dovolili upravit v rámci naši gesce tento místní koeficient.”

Ve druhé vyhlášce snižujete sazbu za užívání veřejného prostranství. O tom se hodně debatovalo mezi podnikateli.

Ondřej Baránek (ANO), náměstek primátora: “Je to tak. Byla to živá diskuze především s restauratéry, kteří mají předzahrádky před svými podniky. My jsme s nimi debatovali, scházeli jsme se asi čtyřikrát na toto téma. Týká se to asi 80 subjektů a na základě těchto jejich připomínek, jsme na to reagovali celkem flexibilně a dovolili jsme si navrhnout úpravu v této obecně závazné vyhlášce, která snižuje na polovinu toto jejich zatížení, které oni mají.”

Zastupitelé se také seznámili s materiálem, který se týkal potřebnosti azylových domů.

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “My stejně jako každý rok jsme schvalovali finanční zajištění pro azylový dům pro muže a azylový dům pro ženy a rodiny s dětmi. V podstatě tato služba je tady historicky, ale je pořád ještě potřebná. Pokud by nebyla potřebná, tak bychom své stanovisko přehodnotili. Nicméně se povedlo v loňském roce otevřít azylový pokoj pro samotné ženy. Takže i ty ženy mají možnost se ubytovat a nemusí skončit na ulici.”

Je ještě nějaká služba, která tady chybí?

Stanislava Gorecká (ANO), náměstkyně primátora: “Armáda spásy momentálně chystá i rekonstrukci azylového domu pro muže. Čekají na to, až bude výzva a až se budou moci přihlásit. A jaká služba tady chybí? S panem ředitelem máme časté schůzky a když se něco objeví, jako bylo azylové bydlení pro ženy, tak jsme na tom pracovali hned v tu chvíli, kdy oni s tím nápadem přišli a i s tou možností, že to budou oni sanovat jako Armáda spásy. My tady máme nejen azylové domy a noclehárnu, ale my tady následné bydlení, prevenci bezdomovectví a následné umísťování rodin a jednotlivců do bytů. Co bychom tady potřebovali a co tady momentálně nemáme, ale vždy to řešíme podle potřebnosti, je noclehárna čistě pro ženy.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/11000044879/zastupitele-v-havirove-se-sesli-po-prazdninach-na-zasedani