Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Havířovské zastupitelstvo řešilo přes tři hodiny hokej

Havířov |

Jednadvacáté zasedání havířovského zastupitelstva mělo na programu jen 27 bodů. Díky poslednímu, situaci kolem hokeje, se ale protáhlo až do odpoledních hodin.

Původně se mělo jednat o odstoupení od sponzorské smlouvy pro seniorský hokej. Opoziční ODS však chtěla od vedení města vysvětlení, jak fungovala kontrola z města nad dotacemi. Za to, že nebyli dostatečně informováni o dění kolem hokeje, navrhovali také odvolání náměstka primátora, Bronislava Bujoka. Tento bod se jim ale do programu nepodařil zařadit. Opozice rovněž nechtěla, aby za těchto nevyjasněných okolností byla poskytnuta dotace pro mládežnický hokej. V tomto se opírali především o informace předsedy revizní komise.

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Tady je hned několik důvodů, proč naše komise nedoporučuje zastupitelstvu přidělit další dotace občanskému sdružení. Občanské sdružení nespolupracovalo s revizní komisí tak, jak by mělo, a jak se zavázalo ve smlouvě o spolupráci mezi městem, občanským sdružením a společností s.r.o. v zásadách o poskytování finančních prostředků směrem z města vůči sportovním subjektům. Nelze použít tyto prostředky na úhradu starých dluhů. V situaci kdy, o havířovské s.r.o. už se bavit nebudeme, ta je v likvidaci, ale v situaci, kdy občanské sdružení má dluhy a tvrdí nám, že peníze z města nebudou použity na úhradu dluhů, tak já si to nedokážu představit, jak by to chtěli udělat."

Na otázku, zda občanské sdružení muselo vědět o dluzích hokejové společnosti, odpověděl předseda revizní komise takto:

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Já bych se přikláněl k tomu, že nemluví pravdu, anebo vyloženě lžou. Jednatel Folta i revizorka nám do zápisu sdělili, že písemně informovali valnou hromadu občanského sdružení o tom, že již minimálně před dvěma roky, se mají poslat do konkurzu."

Současný prezident klubu sdělil, že pokud nedostane občanské sdružení od města dotaci, bude s mládežnickým hokejem konec. S revizní komisí prý komunikovali.

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Já, nad rámec svých možností, jsem panu Lukaštíkovi podklady veškeré dal, které chtěl."

Otázky byly zodpovězeny jen za občanské sdružení a i s těmi není komise spokojená. Vedení občanského sdružení se netají tím, že o dluzích vědělo. Vždy jim bylo ale řečeno, že jsou tam pohledávky, které jsou vymahatelné. A kdo tedy může za enormní dluhy?

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Musím říct, že za to bylo zodpovědné vedení havířovské hokejové společnosti, které nás špatně informovalo o tom, jaké problémy jsou."

Primátor ujistil, že všechny dotace, které město poskytlo na hokej jsou v pořádku a kontrolní orgány si vše pohlídaly. Zastupitelé se nakonec usnesli na tom, že zástupci všech politických klubů se sejdou 27. ledna k projednání dalšího postupu budoucnosti havířovského hokeje.

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Já osobně budu pro to, aby mládežnický hokej dotaci dostal, ale je na rozhodnutí zastupitelů, zda padne návrh na pozastavení dotace, protože dnešním dnem je splatnost podle smlouvy, kterou máme uzavřenou."

Na zastupitelstvu se schvalovali i další dvě zásadní věci. Jednou z nich bylo vyhodnocení veřejného pořádku, nehodovosti i nápadu trestné činnosti za rok 2009.

Městská policie v loňském roce zažila několik změn. Nasadila do terénu mobilní služebnu a opět začala podle nových pravidel měřit rychlost.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Za čtyři měsíce jsme se zatím ještě ani jednou neopakovali v umístění mobilní služebny. Testujeme to na různých částech města. Vyhodnocujeme to především z hlediska řešených přestupků v dané oblasti, z hlediska veřejného pořádku a bezpečnosti. Až dokončíme kolečko, tak bychom umísťovali služebnu do míst, kde ta situace byla horší častěji."

Pokud nemusely být umísťovány tabule signalizující měřený úsek, byl počet přestupků rapidně vyšší. Tabule nejdou přehlédnout.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Já osobně si myslím, že je to nesmysl. Řidič by měl dodržovat rychlost všude, ne jen v označených úsecích."

Co se týče nehodovosti, byl v Havířově zaznamenán pokles. Důvodem je novela zákona, kdy se k nehodám nemusí vždy volat policie.

Daniel Sekanina, vedoucí DI PČR: „Nevyplývá z toho, že fakticky dopravních nehod rapidně ubývá, ale policie se dozvídá menší procento nehod. Zbytek jde přes pojišťovny. Co se týče úprav, které byly ve městě provedeny, dělené přechody pro chodce na ulici Národní třída, tam nebylo žádné zranění chodce za uplynulý rok, což je velmi krásný výsledek."

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že situace v Havířově, která byla konstatována ve zprávě, je dobrá."

Také Areál Dukla dostal od zastupitelů zelenou. Smlouva o spolupráci s RPG může být po mnoha měsících a jednáních podepsána.

Eduard Heczko, náměstek primátora (KSČM): „Toto rozhodnutí je určitě správné, protože získat finanční zdroje mimo rozpočet města pro přípravu území pro další využití je velice kladným a pozitivním bodem dnešního jednání zastupitelstva."

Nahlásit chybu


Nová radnice v Ostravě byla zapsána mezi národní kulturní památky

Dominanta Ostravy Nová radnice byla zapsána mezi národní kulturní památky. Město díky tomu oficiálně získává další velmi významný turistický cíl, kterému zápis dodává na prestiži. Dodnes jde o největší a nejvyšší radnici v celé zemi.

Bývalý důl Barbora už podruhé ožívá společenskými akcemi pro veřejnost

Letní sezóna je v plném proudu a na různých místech v našem kraji se odehrává spoustu volnočasových akcí. Pestrým programem přes léto ožívá i bývalý Důl Barbora na Karvinsku.

MŠ v Malých Hošticích už uspokojí všechny děti. Díky přístavbě se její kapacita zvýšila o 28 míst

Včera 16:23 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Mateřská škola v Malých Hošticích má nově o jednu třídu více. Vznikla přístavbou za 17 milion korun, která se stavěla necelý rok. Do nového oddělení v září nastoupí 28 dětí, což je plná kapacita.

Hejtman se v Novém Jičíně setkal se starosty z okolí a diskutoval i s občany

Hejtman Moravskoslezského kraje, Josef Bělica, navštívil Nový Jičín. Dopoledne se na radnici setkal také s občany, kterým více než hodinu odpovídal na jejich dotazy.

Stonavští premianti oceněni vedením obce

Včera 13:48 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Ke konci školního roku se stalo tradicí, že vedení obce Stonava organizuje setkání s nejlepšími žáky. Na této slavnostní akci jsou pravidelně oceňováni premianti jak z tříd s českým, tak i polským jazykem vyučovacím.

Bubenický workshop ve Studénce vedla studentka z Berklee

Základní umělecká škola Jana Amose Komenského pořádala bubenický workshop. Jeho lektorkou byla mladá talentovaná muzikantka z Ostravska, které se na bicí učí na nejslavnější hudební škole na světě - americké Berklee college.

Baník je zase o krok blíž k návratu domů na Bazaly, stavba nového stadionu je tady možná

Diskuze o stavbě nového ostravského fotbalového stadionu a možný návrat Baníku na Slezskou hýbal celým městem. Studie nyní potvrdila, že se na Bazalech skutečně stavět dá a slavný fotbalový klub je tak o krok blíže k tomu, aby se vrátil domů.

Jediná ferrata na Ostravsku vznikla ve Slezské Ostravě, druhá nejbližší je odtud 100 kilometrů

Ve Slezské Ostravě byla otevřena nová ferrata a jedná se o první takový projekt v rámci celé Ostravy a širokého okolí. Kramle, stupy, úchyty a žebříky si může na cvičné lezecké stěně nově vyzkoušet opravdu každý od dětí až po seniory, a to zcela zdarma.

Dobrovolní hasiči v Oticích mají novou hasičskou zbrojnici. Z původní budovy zůstaly jen obvodové zdi

Včera 13:54 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Dobrovolní hasiči v Oticích se dočkali nové hasičské zbrojnice. Po dlouhých letech tak mají moderní budovu s veškerým zázemím včetně sociálního, které v původní budově chybělo.

Ve Stonavě se zřítil větroň, kluzák při pádu narazil do drátů vysokého napětí

2. července 2024 18:10 | Stonava | Lukáš Zavadil

Ve Stonavě se v úterý v podvečerních hodinách zřítil větroň. Podle informací policie měl na své trase narazit do drátů vysokého napětí a poté spadnout do pole.

Konec školního roku na prvním stupni ZŠ Stonava

Včera 13:49 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Dětem začaly dlouho očekávané dvouměsíční prázdniny. Školáci byli za svou píli odměněni vysvědčením. Pro prvňáčky, kteří své vysvědčení dostali poprvé, to byl velký, významný den.

Deváťaci se slavnostně rozloučili se školou

Včera 13:46 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Školní rok 2023/2024 byl zlomovým pro žáky deváté třídy. Ti se po prázdninách do stonavské školy už nevrátí, čeká je další životní etapa. Se školou se slavnostně rozloučili v tělocvičně základní školy na Dolanech.

Świadectwa zostały rozdane

Niewielka liczba uczniów w polskiej szkole w Stonawie-Hołkowicach pozwola nauczycielkom na indywidualne podejście do ich talentu, zdolności, umiejętności i końcowych wyników.

Krojovaní horníci Dolu ČSA si připomněli 100 let fungování

2. července 2024 17:05 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Krojovaní horníci patří neodmyslitelně k našemu regionu a jsou zárukou udržování hornických tradic. Letos si spolek krojovaných horníků Dolu ČSA připomněli 100. výročí založení.

Nový domov v Karviné oslavil se svými klienty 65 let své existence

2. července 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Nový domov v Karviné-Novém Městě nabízí své služby a péči seniorům nepřetržitě 65 let. Změnil se k nepoznání, zázemí Nového domova se neustále se vylepšuje a služby se zkvalitňují. K tomuto výročí uspořádal Nový domov i velkou oslavu.

Senioři se bavili na zahradní slavnosti u příležitosti 65 let Nového domova

2. července 2024 11:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Nový domov v Karviné-Novém Městě nabízí své služby a péči seniorům nepřetržitě 65 let. Změnil se k nepoznání, jeho zázemí se neustále se vylepšuje a služby se zkvalitňují. K tomuto výročí uspořádal Nový domov i velkou oslavu.

Havířovské zastupitelstvo řešilo přes tři hodiny hokej
Vydáno 1. ledna 2008 0:00, Havířov, Bára Kelnerová
Jednadvacáté zasedání havířovského zastupitelstva mělo na programu jen 27 bodů. Díky poslednímu, situaci kolem hokeje, se ale protáhlo až do odpoledních hodin.

Původně se mělo jednat o odstoupení od sponzorské smlouvy pro seniorský hokej. Opoziční ODS však chtěla od vedení města vysvětlení, jak fungovala kontrola z města nad dotacemi. Za to, že nebyli dostatečně informováni o dění kolem hokeje, navrhovali také odvolání náměstka primátora, Bronislava Bujoka. Tento bod se jim ale do programu nepodařil zařadit. Opozice rovněž nechtěla, aby za těchto nevyjasněných okolností byla poskytnuta dotace pro mládežnický hokej. V tomto se opírali především o informace předsedy revizní komise.

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Tady je hned několik důvodů, proč naše komise nedoporučuje zastupitelstvu přidělit další dotace občanskému sdružení. Občanské sdružení nespolupracovalo s revizní komisí tak, jak by mělo, a jak se zavázalo ve smlouvě o spolupráci mezi městem, občanským sdružením a společností s.r.o. v zásadách o poskytování finančních prostředků směrem z města vůči sportovním subjektům. Nelze použít tyto prostředky na úhradu starých dluhů. V situaci kdy, o havířovské s.r.o. už se bavit nebudeme, ta je v likvidaci, ale v situaci, kdy občanské sdružení má dluhy a tvrdí nám, že peníze z města nebudou použity na úhradu dluhů, tak já si to nedokážu představit, jak by to chtěli udělat."

Na otázku, zda občanské sdružení muselo vědět o dluzích hokejové společnosti, odpověděl předseda revizní komise takto:

Aleš Lukaštík, předseda revizní komise: „Já bych se přikláněl k tomu, že nemluví pravdu, anebo vyloženě lžou. Jednatel Folta i revizorka nám do zápisu sdělili, že písemně informovali valnou hromadu občanského sdružení o tom, že již minimálně před dvěma roky, se mají poslat do konkurzu."

Současný prezident klubu sdělil, že pokud nedostane občanské sdružení od města dotaci, bude s mládežnickým hokejem konec. S revizní komisí prý komunikovali.

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Já, nad rámec svých možností, jsem panu Lukaštíkovi podklady veškeré dal, které chtěl."

Otázky byly zodpovězeny jen za občanské sdružení a i s těmi není komise spokojená. Vedení občanského sdružení se netají tím, že o dluzích vědělo. Vždy jim bylo ale řečeno, že jsou tam pohledávky, které jsou vymahatelné. A kdo tedy může za enormní dluhy?

Ivo Peštuka, prezident HC Havířov Panthers: „Musím říct, že za to bylo zodpovědné vedení havířovské hokejové společnosti, které nás špatně informovalo o tom, jaké problémy jsou."

Primátor ujistil, že všechny dotace, které město poskytlo na hokej jsou v pořádku a kontrolní orgány si vše pohlídaly. Zastupitelé se nakonec usnesli na tom, že zástupci všech politických klubů se sejdou 27. ledna k projednání dalšího postupu budoucnosti havířovského hokeje.

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Já osobně budu pro to, aby mládežnický hokej dotaci dostal, ale je na rozhodnutí zastupitelů, zda padne návrh na pozastavení dotace, protože dnešním dnem je splatnost podle smlouvy, kterou máme uzavřenou."

Na zastupitelstvu se schvalovali i další dvě zásadní věci. Jednou z nich bylo vyhodnocení veřejného pořádku, nehodovosti i nápadu trestné činnosti za rok 2009.

Městská policie v loňském roce zažila několik změn. Nasadila do terénu mobilní služebnu a opět začala podle nových pravidel měřit rychlost.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Za čtyři měsíce jsme se zatím ještě ani jednou neopakovali v umístění mobilní služebny. Testujeme to na různých částech města. Vyhodnocujeme to především z hlediska řešených přestupků v dané oblasti, z hlediska veřejného pořádku a bezpečnosti. Až dokončíme kolečko, tak bychom umísťovali služebnu do míst, kde ta situace byla horší častěji."

Pokud nemusely být umísťovány tabule signalizující měřený úsek, byl počet přestupků rapidně vyšší. Tabule nejdou přehlédnout.

Bohuslav Muras, ředitel MP Havířov: „Já osobně si myslím, že je to nesmysl. Řidič by měl dodržovat rychlost všude, ne jen v označených úsecích."

Co se týče nehodovosti, byl v Havířově zaznamenán pokles. Důvodem je novela zákona, kdy se k nehodám nemusí vždy volat policie.

Daniel Sekanina, vedoucí DI PČR: „Nevyplývá z toho, že fakticky dopravních nehod rapidně ubývá, ale policie se dozvídá menší procento nehod. Zbytek jde přes pojišťovny. Co se týče úprav, které byly ve městě provedeny, dělené přechody pro chodce na ulici Národní třída, tam nebylo žádné zranění chodce za uplynulý rok, což je velmi krásný výsledek."

František Chobot, primátor města Havířov (ČSSD): „Chci poděkovat všem, kteří se podíleli na tom, že situace v Havířově, která byla konstatována ve zprávě, je dobrá."

Také Areál Dukla dostal od zastupitelů zelenou. Smlouva o spolupráci s RPG může být po mnoha měsících a jednáních podepsána.

Eduard Heczko, náměstek primátora (KSČM): „Toto rozhodnutí je určitě správné, protože získat finanční zdroje mimo rozpočet města pro přípravu území pro další využití je velice kladným a pozitivním bodem dnešního jednání zastupitelstva."

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/havirov/2796/havirovske-zastupitelstvo-resilo-pres-tri-hodiny-hokej