Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky

Karviná |

V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Nahlásit chybu


K tématu

Gastrofestival Frýdek-Místek plný chutí zve na dobré jídlo, pití a zábavu

Frýdek-Místek plný chutí. Jeden z největších gastrofestivalů opět ovládne Zámecké náměstí, frýdecký zámek i jeho okolí. Láká na bohatý program plný dobrého jídla, pití i hudby. V sobotu 17. srpna tak zabaví celou rodinu.

Největší gastrofestival v kraji Frýdek-Místek plný chutí přilákal davy lidí

Dobré jídlo, pití i zábava pro celou rodinu. Takový byl další ročník Gastrofestivalu Frýdek-Místek plný chutí. Více než 60 stánků a další zapojené podniky v okolí udělaly z akce největší gastrofestival v kraji. Událost si tradičně nenechaly ujít davy návštěvníků.

Příměstský tábor MasterChef učí děti ve Frýdku-Místku vařit

25. července 2024 14:10 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Pizza, croassaint nebo třeba moravské koláče. Nejen to si samy připravily děti v cvičné kuchyni střediska Volného času Klíč Frýdek-Místek. Oblíbený příměstský tábor, který učí děti vařit, byl opět kompletně zaplněn. Některé děti ho absolvují i opakovaně.


Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

22. listopadu 2024 16:03 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Tragický požár v Ostravě: policisté evakuovali 16 lidí, hasiči našli v bytě mrtvého muže

22. listopadu 2024 9:18 | Ostrava-Jih | Lukáš Zavadil

Dramatické chvíle zažili obyvatelé domu na ulici Smirnovova v Ostravě-Zábřehu. Noční požár bytu si tam vyžádal evakuaci šestnácti lidí, včetně malého dítěte. Zasažený byt hasiči prohledali a nalezli zde muže bez známek života.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

22. listopadu 2024 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.


Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

22. listopadu 2024 10:30 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

22. listopadu 2024 10:18 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

20. listopadu 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná nebo Stonava.

Město pořídilo nové kotce do orlovského psího útulku

20. listopadu 2024 16:15 | Orlová | Monika Ociepková | Orlovský miniexpres

Orlovský útulek dokončuje realizaci nových moderních kotců v místním útulku, které výrazně zlepší podmínky pro toulavé a opuštěné psy.

Festival Smacznego v Karviné na Lodičkách uspokojil všechny labužníky
Vydáno 5. července 2022 16:06, Karviná, Monika Danková
V areálu Lodičky se konal festival jídla a pití nazvaný Smacznego. Oproti loňskému pilotnímu ročníku byl obohacen o vaření různých lahůdek šéfkuchaři na pódiu.

Areál Lodičky tentokrát patřil všem milovníkům dobrého jídla a pití. Vybírat bylo opravdu z čeho. A nejen to, lidé mohli prostřednictvím velké obrazovky na pódiu nahlížet pod ruce zkušeným šéfkuchařům.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Loni jsme to zkoušeli spíše s místními, letos jsme chtěli do Karviné dostat něco z okolních měst a je to festival s vařením na pódiu, jsou tady různé stánky s jídlem, pitím, kávou. Je tady opravdu průřez celou gastronomií, jsou tady jídla z Mexika, typická česká jídla, lidé si mohou vyzkoušet exotické ovoce z Afriky, hod dogy, burgery na různé způsoby, žebra jsem tam viděl.”

Jak se vaří a připravuje takový tatarák z hlívy ústřičné s opečeným kváskovým chlebem a pažitkovou majonézou nebo jak dokonale připravit telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik převedl na pódiu šéfkuchař Zámku Petrovice Vojtěch Beseda.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Hlívu používáme jako alternativu za maso jídlo za pár peněz. Telecí flank steak s omáčkou ze žlutých paprik, marinované červené papriky a salsa chimichurri opečené brambory s bylinkami, kde je to taková fúze české gastronomie, kdy používáme lokální telecí maso a používáme suroviny, že vznikne středomořský svěží letní pokrm, Výborný šťavnatý steak se zajímavými chutěmi, nakyslá, lehce pikantní, ta papriková omáčka, brambůrky."

Plnou porci si přímo z pódia odnesla výherkyně soutěžní otázky, ostatním rozdal šéfkuchař vzorky k ochutnání.

anketa: návštěvníci festivalu Smacznego: "Výborné, výborné, koriandr paráda." "Mě zbylo jen málo, ale věřím, že mi to bude chutnat." "Výborné to bylo, maso měkké, dobře dochucené, paprika výborná."

Vaření před publikem nebyla pro Vojtěcha Besedu premiérou.

Vojtěch Beseda, šéfkuchař Zámečku Petrovice: "Nebylo to poprvé, mám to rád, snažím se vždycky vlítnout a vařit, soustředit se na to vaření. Jdu do toho po hlavě, nepřipravuji se extra, jen se soustředím na to vaření, abych odvedl dobrý výkon, jako bych si vařil doma třeba."

Akce byla vydařená a pořadatelé už teď slibují, že za rok akci zopakují.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán, organizátor akce: "Tato akce vznikla primárně za podpory města Karviná a Nadace OKD, děkujeme. Doufám, že se akce chytne do budoucna, že se to rozjede a stane se tradicí."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000032287/festival-smacznego-v-karvine-na-lodickach-uspokojil-vsechny-labuzniky