Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť

Karviná |

Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Nahlásit chybu


K tématu

Palkovičtí převzali ocenění Vesnice roku na svých tradičních slavnostech

13. července 2024 21:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal tradiční Festival dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva.

Do národního finále soutěže Vesnice roku Palkovice chystají čtyřhodinovou prezentaci formou festivalu

15. července 2024 14:44 | Celý MS kraj | Libor Běčák | Regionální zprávy POLAR

Ve sportovně-společenském areálu v centru Palkovic se konal 9. ročník Festivalu dechovky spojený se slavnostmi guláše a piva. Obec tam navíc převzala ocenění v letošním krajském kole soutěže Vesnice roku a připravuje festival, se kterým se v září představí porotě ve finále.

Kuchaři z Koblova se odreagovali od povodní na druhém ročníku Gulášfestu

Přestože se povodně dotkly většiny obyvatel Koblova a spoustu z nich připravily o vybavení domovů, o oblíbený Gulášfest se Koblované připravit nenechali. Místní tak dali jasně najevo, že se s nepříjemnými okolnostmi umí vypořádat. Pro některé z nich pak byla akce symbolem návratu k normálnímu životu.


Ostravští letečtí záchranáři spěchali k pacientce nezvykle po svých

Včera 23:27 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Úplně jiný způsob dopravy zvolili ve středu záchranáři, kteří jinak běžně k zásahům létají vrtulníkem. Tentokrát vzali své vybavení na záda a k pacientce ze své základny vyrazili pěšky. Případ byl totiž ohlášen v sousedním obchodním centru.

Nezákonně ozbrojený pytlák lovil na Karvinsku chráněné dravé ptáky

Včera 13:56 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ostravští celníci ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili osoby, které neoprávněně nakládaly s chráněnými živočichy. Realizace trestního spisu proběhla v březnu na Karvinsku. Celníci při domovních prohlídkách ve spolupráci s inspektory České inspekce životního prostředí zajistili celkem 18 živých neoprávněně držených exemplářů.

Armáda zaujala studenty interaktivním workshopem

Včera 19:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přiblížit žákům hlavní témata "Přípravy občanů k obraně státu" (POKOS), představit současnou armádní techniku a také možnost si většinu činností vojáků prakticky vyzkoušet, tak vypadaly projektové dny s Armádou České republiky na Střední škole techniky a služeb v Karviné a na Mendlově gymnáziu v Opavě.

Žáci ZŠ Žákovská v Havířově se zapsali do České knihy rekordů za nepřetržitou resuscitaci

Žáci a studenti se na ZŠ Žákovská v Havířově zasadili o zápis do České knihy rekordů, a to za nepřetržitou resuscitaci. Akci, která měla celkově edukační podtext, pro ně připravila nezisková organizace Sportovní-klub.cz.

Policisté zadrželi recidivistu, který se vloupával do různých objektů v Ostravě

Včera 9:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Spolupráce mezi kriminalisty z Ostravy-Poruby, Vítkovic a Hrabůvky vedla k úspěšnému zadržení podezřelého muže, který se dopustil série vloupání. V průběhu tří měsíců policie obdržela několik oznámení o vloupání do různých objektů, od sklepních prostor až po velkosklady a kanceláře.

Hasiči v Havířově nacvičovali hašení střešních konstrukcí

Včera 18:59 | Havířov | Libor Běčák

Neobydlené bytové domy určené k demolici poskytly hasičům v Havířově ideální podmínky pro výcvik v terénu. Hasiči zde cvičili možnosti postupů při zdolávání požáru ve střešních konstrukcích.

Bubnovačka upozornila na ochranu dětí, které čelí násilí

Lekce muzikoterapie pořádá Mateřská škola Čeladenská Beruška šestkrát až osmkrát ročně, a to ve spolupráci se speciální pedagožkou Lenkou Břenkovou. Ta se Veselému muzicírování věnuje více než deset let.

Nový Jičín vybral architekta pro vizi kulturního domu, jeho majitelem se stane v prosinci

Rada města vybrala architekty, kteří zpracují studii využití budoucího kulturního domu Nové Slunce. V prosinci se také město stane majitelem tohoto objektu.

Listopadové Vánoce prožily děti v Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem díky originálnímu projektu

26. listopadu 2024 21:48 | Celý MS kraj | Karel Soukop

V dětském domově ve Vrbně pod Pradědem dostaly děti předčasnou vánoční nadílku. Listopadových Vánoc si užily díky originálnímu nápadu a projektu skupiny fotbalových a hokejových karet. Autor projektu získal potřebné finance z aukcí sportovních karet, které poslali lidé.

Hasiči bijí na poplach. Špatné parkování může být i za zmařeným životem

26. listopadu 2024 9:49 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Neukáznění řidiči na sídlištích v Ostravě způsobují závažné problémy hasičům, kteří často bojují s nemožností projet úzkými ulicemi blokovanými vozidly. Zpoždění, která tak mohou vznikat, ohrožují lidské životy a mohou znamenat i větší materiální škody.


Konal se další ročník Velké ceny Karviné, judisté přijeli i z Polska a Slovenska

V karvinské hale Kovony se konal další ročník Velké ceny Karviné v judu pro děti a mládež z různých oddílů. Nechyběli ani závodníci z Polska a Slovenska.

Město slavnostně ocenilo dobrovolné hasiče

Ve čtvrtek 21. listopadu se v DKMO konal slavnostní podvečer na počest dobrovolných hasičů z jednotek JSDH Orlová-Město a Orlová-Poruba. Událost byla věnována poděkování za jejich obětavou práci a neocenitelné zásluhy při ochraně obyvatel a majetku města.

Krojovaní horníci oslavili svátek své patronky

Včera 13:16 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

V sále Domu PZKO bylo v sobotu 23. listopadu hodně veselo. Stonavští krojovaní horníci společně se spřátelenými spolky a příznivci hornického cechu oslavili svátek své patronky, sv. Barbory.

Stonavští zahrádkáři zvou na rozsvícení vánočního stromku

Včera 13:15 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Nalaďte se na vánoční atmosféru a přijďte v neděli 1. prosince 2024 do areálu Klubu zahrádkářů ve Stonavě, kde se od 16:00 uskuteční slavnostní rozsvícení vánočního stromku. Akci pořádají Stonavští zahrádkáři, kteří srdečně zvou všechny občany, aby společně zahájili adventní čas.

Petr Nazarov přiblížil čtenářům Severní Indii

Včera 13:13 | Stonava | Jiří Brzóska | Stonavský expres

Stonavská knihovna uspořádala další inspirativní přednášku pro širokou veřejnost. Ve svých prostorách přivítala, místním čtenářům velmi dobře známého cestovatele a spisovatele Petra Nazarova. Ten se tentokrát podělil s návštěvníky knihovny o své zážitky z putování po Severní Indii.

Tacy jesteśmy 2024

Co roku Kapituła Kongresu Polaków w RC nominuje dziesięciu kandydatów do nagrody „Złoty Jestem”.

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť
Vydáno 9. srpna 2022 16:51, Karviná, Monika Danková
Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000032734/slavnosti-piva-a-gulase-se-na-lodickach-opet-vydarily-naladu-a-chut-varit-neovlivnil-ani-dest