Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V novém chirurgickém pavilonu Karvinské hornické nemocnice se již operuje

Karviná |  | Karvinský expres

Karvinská hornická nemocnice zprovoznila novou budovu chirurgie, kterou včetně operačního sálu postavila ze speciálních modulů. V případě potřeby bude díky modularitě možné pavilon rozšířit a doplnit o další operační sál, případně i o další lůžkové části.

Uplynulý týden získala Karvinská hornická nemocnice kolaudační souhlas s užíváním budovy, která je složená ze 61 speciálně navržených modulů. Pavilon, který je určen pro chirurgické oddělení včetně operačního sálu vyrostl velmi rychle, první moduly dorazily do areálu v polovině dubna.

I když okolí pavilonu ještě stále prochází úpravami, uvnitř budovy běží provoz naplno

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "V prvním nadzemním podlaží máme umístěnou 25 lůžkovou stanici a v druhém podlaží je operační sál, který navazuje na naše současné operační sály 1 a 2. Prvotním motivem pro zahájení chirurgie a rozšíření činnosti o obor chirurgie byla tzv. mamární operativa. My jsme od roku 2008 screeningovým pracovištěm pro karcinom prsu, provádíme vyšetření na mamografu, ultrazvuku nebo magnetické rezonanci, probíhá tady i komisionální posouzení léčby, onkologická léčba probíhala taktéž v nemocnici, ale neprobíhala ta chirugická. Ta mamární operativa by ale nepokryla kapacity sálu, proto součástí těch operací budou i ostatní chirurgické operace, které budou probíhat převážně v režimu jednodenní chirurgie."



V pondělí 5. srpna tady na novém operačním sále provedli první operaci. Prozatím tady ale funguje prázdninový provoz.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "Už od září bychom chtěli využívat sál 5 dní v týdnu, při plánování počítáme s 5 operacemi denně."

Chirurgické operace provádí Karvinská hornická nemocnice od září loňského roku, lékaři využívali operační sály ortopedie. Postupně tak vedení nemocnice přibíralo nový personál.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "Personál máme, samozřejmě kdo by měl zájem o práci v KHN, rádi přijmeme i další."
Nela Müllerová, praktická sestra:"Já jsem z Chomutova přišla sem, byla jsem půl roku na oddělení páteře a přešla jsem sem, na novou chíru. Všechno je čisté, pěkné, hned se nám pracuje líp."

Do vybudování nového pavilonu a rozšíření činnosti a péče o pacienty investovala nemocnice 243 milionů korun.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "V těch 243 mil. kč jsou náklady na samostatnou stavbu, jsou tam náklady na vybavení budovy, přístrojové vybavení, ale i další náklady, které nejsou přímo v té budově, ale s budovou nebo provozem souvisí. Jako třeba úprava schodiště, které nově se musí koncipovat jako úniková cesta, musela se udělat kompletní rekonstrukce trafostanice, abychom dostatečnou kapacitu elektrické energie dostali do budovy, dělaly se rozvody elektro rozvaděče, přeložky. Během tří let máme již druhou budovu, kde jsme posílili personál, máme vyšší kapacity hospitalizovaných pacientů, takže jsme kompletně museli zrekonstruovat i stravovací provoz. Na co jsme hrdi, že během necelých 4 let jsme vystavili 2 budovy a obě jsme postavili bez dotačních titulů, jen z vlastních zdrojů nebo pomocí úvěru, který budeme splácet z provozního zisku.”

Primátor Karviné investice soukromých subjektů v našem městě vítá.

Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Jsem za to rád, že KHN jako soukromá nemocnice se snaží rozvíjet, investuje své finanční prostředky v rámci Karviné a dále zkvalitňuje ty služby, takže vedení nemocnice velký dík.”

Zkušenost s výstavbou dvou pavilonů modulárním systémem má Karvinská hornická nemocnice jako první v České republice.

Nahlásit chybu


K tématu

Karvinská hornická nemocnice zprovoznila nový chirurgický pavilon

7. srpna 2024 15:43 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinská hornická nemocnice zprovoznila novou budovu chirurgie, kterou včetně operačního sálu postavila ze speciálních modulů. V případě potřeby bude díky modularitě možné pavilon rozšířit a doplnit o další operační sál, případně i o další lůžkové části.

Karvinská hornická nemocnice začala s výstavbou nového chirurgického pavilonu

10. února 2024 15:31 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Výstavba nového chirurgického pavilonu Karvinské hornické nemocnice začala. Už na jaře se tady zprovozní zázemí pro operace navazující na mamografickou diagnostiku a navýší se i kapacita pro časté zákroky v rámci jednodenní chirurgie.

První moduly nového pavilonu Karvinské hornické nemocnice už dorazily

30. dubna 2024 17:12 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Do další fáze se uplynulý týden posunula výstavba nového pavilonu chirurgických oborů Karvinské hornické nemocnice (KHN). Na připravenou základovou desku začínají stavaři ukládat jednotlivé moduly. Vznikne tak zázemí pro operace nádorových onemocnění prsu, jednodenní chirurgii a laparoskopické výkony.


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Dnes 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.


Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Radnice bude muset znovu investovat do cyklostezky u Lučiny, povodně na ní napáchaly škody

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Havířov nařídil plošnou deratizaci potkanů, hlodavci řádili i v Globusu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom z hypermarketu.

V novém chirurgickém pavilonu Karvinské hornické nemocnice se již operuje
Vydáno 13. srpna 2024 15:43, Karviná, Monika Danková
Karvinská hornická nemocnice zprovoznila novou budovu chirurgie, kterou včetně operačního sálu postavila ze speciálních modulů. V případě potřeby bude díky modularitě možné pavilon rozšířit a doplnit o další operační sál, případně i o další lůžkové části.

Uplynulý týden získala Karvinská hornická nemocnice kolaudační souhlas s užíváním budovy, která je složená ze 61 speciálně navržených modulů. Pavilon, který je určen pro chirurgické oddělení včetně operačního sálu vyrostl velmi rychle, první moduly dorazily do areálu v polovině dubna.

I když okolí pavilonu ještě stále prochází úpravami, uvnitř budovy běží provoz naplno

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "V prvním nadzemním podlaží máme umístěnou 25 lůžkovou stanici a v druhém podlaží je operační sál, který navazuje na naše současné operační sály 1 a 2. Prvotním motivem pro zahájení chirurgie a rozšíření činnosti o obor chirurgie byla tzv. mamární operativa. My jsme od roku 2008 screeningovým pracovištěm pro karcinom prsu, provádíme vyšetření na mamografu, ultrazvuku nebo magnetické rezonanci, probíhá tady i komisionální posouzení léčby, onkologická léčba probíhala taktéž v nemocnici, ale neprobíhala ta chirugická. Ta mamární operativa by ale nepokryla kapacity sálu, proto součástí těch operací budou i ostatní chirurgické operace, které budou probíhat převážně v režimu jednodenní chirurgie."



V pondělí 5. srpna tady na novém operačním sále provedli první operaci. Prozatím tady ale funguje prázdninový provoz.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "Už od září bychom chtěli využívat sál 5 dní v týdnu, při plánování počítáme s 5 operacemi denně."

Chirurgické operace provádí Karvinská hornická nemocnice od září loňského roku, lékaři využívali operační sály ortopedie. Postupně tak vedení nemocnice přibíralo nový personál.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "Personál máme, samozřejmě kdo by měl zájem o práci v KHN, rádi přijmeme i další."
Nela Müllerová, praktická sestra:"Já jsem z Chomutova přišla sem, byla jsem půl roku na oddělení páteře a přešla jsem sem, na novou chíru. Všechno je čisté, pěkné, hned se nám pracuje líp."

Do vybudování nového pavilonu a rozšíření činnosti a péče o pacienty investovala nemocnice 243 milionů korun.

Tomáš Canibal, ředitel KHN: "V těch 243 mil. kč jsou náklady na samostatnou stavbu, jsou tam náklady na vybavení budovy, přístrojové vybavení, ale i další náklady, které nejsou přímo v té budově, ale s budovou nebo provozem souvisí. Jako třeba úprava schodiště, které nově se musí koncipovat jako úniková cesta, musela se udělat kompletní rekonstrukce trafostanice, abychom dostatečnou kapacitu elektrické energie dostali do budovy, dělaly se rozvody elektro rozvaděče, přeložky. Během tří let máme již druhou budovu, kde jsme posílili personál, máme vyšší kapacity hospitalizovaných pacientů, takže jsme kompletně museli zrekonstruovat i stravovací provoz. Na co jsme hrdi, že během necelých 4 let jsme vystavili 2 budovy a obě jsme postavili bez dotačních titulů, jen z vlastních zdrojů nebo pomocí úvěru, který budeme splácet z provozního zisku.”

Primátor Karviné investice soukromých subjektů v našem městě vítá.

Jan Wolf (SOCDEM), primátor Karviné: "Jsem za to rád, že KHN jako soukromá nemocnice se snaží rozvíjet, investuje své finanční prostředky v rámci Karviné a dále zkvalitňuje ty služby, takže vedení nemocnice velký dík.”

Zkušenost s výstavbou dvou pavilonů modulárním systémem má Karvinská hornická nemocnice jako první v České republice.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/karvina/11000044324/v-novem-chirurgickem-pavilonu-karvinske-hornicke-nemocnice-se-jiz-operuje