Tak takto to vypadá nyní v palírnách. Pracovníci jsou v jednom kole. Zatímco z kotlů vytékají vypálené třešně, drobní pěstitelé se objednávají, aby svůj kvas z jablek nebo švestek proměnili v pálenku.
Bohuslav Klimek, zaměstnanec palírny: "Už se pálí. Sice pálíme nepravidelně, momentálně 2x týdně, dostáváme 10-20 objednávek."
Vypálit si ovšem může drobný pěstitel v jednom výrobním období nejvýše 30 litrů absolutního alkoholu na jednu domácnost. Dodaný kvas musí být z ovoce, vypěstovaného na svém vlastním pozemku.
Bohuslav Klimek, zaměstnanec palírny: "Každý pěstitel, který jde k nám pálit, podepíše potvrzení, že to má ze svého pozemku."
Obávat se závadného metanolu při konzumaci pálenky se zákazníci nemusí. Z destilátu se totiž při procesu pálení odpouští.