Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Stonavská palírna končí sezónu dříve

Stonava |

Stonavská palírna, podobně jako palírny na celém Karvinsku, letos končí sezónu dříve, než v předchozích letech. Důvodem je loňská neúroda ovoce.

Na pohled, vůni a zvuk, provázející přeměnu ovoce na alkohol, se všichni sadaři těší od chvíle, kdy stromy nasadí plody až do momentu, kdy s nimi přijedou do palírny. V té stonavské se už scházejí stálí zákazníci.

Zákazník: "Pálí tady dobře, je tu hezké prostředí, příjemní lidé, všechno se dá domluvit, nemám důvod měnit. Pálenka je tady dobrá, ale to záleží i na mně, jaký kvas dovezu."

Udělat dobrý kvas je prý hotová alchymie a každý palič má svůj vlastní recept. Někdo přidává do ovocné drtě kvasinky, jiný zase tvrdí, že kazí chuť. Další zase kvasný proces poctivě hlídá doslova po hodinách, zatímco jiní spoléhají na odhad. Co by ale nikdo dělat neměl, je přislazování.

Karel Slowik, vedoucí palírny: "Rozhodně cukr nepřidávat, on se tam ani nesmí dávat, protože jsme pěstitelská palírna, pálíme ovocné pálenky. Navíc ten cukr zvýší lihovost, ale velice negativně ovlivňuje kvalitu ovocné pálenky chuťově."

Zákazník palírny: "Těžko říct, jak má pálenka chutnat, každý má jinou chuť, že."

Zákazník palírny: "Piju to, co vím, že je dobré. Mám svoji surovinu, z té udělám kořalku. Co koupím v obchodě to nevím."

Karel Slowik, vedoucí palírny: "Když je velká úroda, je pálení optimální zhodnocení nadúrody ovoce. Vyjde to levněji, než nákup v obchodech."

Ve Stonavě se pálí hlavně z jablek. Tentokrát se ale neurodily, proto si každý pomáhal, jak uměl. Karel Slowik, vedoucí palírny: "Sadaři vozí i směsky, to co zahrada dala, ale i ty směsky jsou tady kvalitní, mají svou chuť a aroma."

Co do kvantity ale letos bude, kvůli neúrodě, pálenky i tak mnohem méně a palírnu čeká delší pauza, než obvykle. Karel Slowik, vedoucí palírny: "Letos končíme v únoru. Loni, když to porovnám, jsme v únoru pálili na dvě směny a končili jsme až v pátém měsíci."

O práci se ale stonavská palírna nebojí. Pokud se ani příští sezónu neurodí dostatek ovoce, lidé si je na pálení přinejhorším koupí. Zákazník palírny: "Ty finance se musí najít a vždycky je výsledek lepší, než pálenka v obchodě."

Bez ohledu na současnou ekonomickou krizi, se v této palírně ovoce zkapalňovat nepřestane. Naopak, všichni tvrdí, že s panákem dobré pálenky se všechny problémy snášejí mnohem snáz.

Nahlásit chybu


Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Dnes 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Dnes 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škol a zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.


Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

O školení v první pomoci byl v havířovské nemocnici velký zájem

22. listopadu 2024 16:03 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

22. listopadu 2024 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

22. listopadu 2024 10:30 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

22. listopadu 2024 10:18 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Stonavská palírna končí sezónu dříve
Vydáno 25. února 2009 6:46, Stonava, Dana Bielecká
Stonavská palírna, podobně jako palírny na celém Karvinsku, letos končí sezónu dříve, než v předchozích letech. Důvodem je loňská neúroda ovoce.

Na pohled, vůni a zvuk, provázející přeměnu ovoce na alkohol, se všichni sadaři těší od chvíle, kdy stromy nasadí plody až do momentu, kdy s nimi přijedou do palírny. V té stonavské se už scházejí stálí zákazníci.

Zákazník: "Pálí tady dobře, je tu hezké prostředí, příjemní lidé, všechno se dá domluvit, nemám důvod měnit. Pálenka je tady dobrá, ale to záleží i na mně, jaký kvas dovezu."

Udělat dobrý kvas je prý hotová alchymie a každý palič má svůj vlastní recept. Někdo přidává do ovocné drtě kvasinky, jiný zase tvrdí, že kazí chuť. Další zase kvasný proces poctivě hlídá doslova po hodinách, zatímco jiní spoléhají na odhad. Co by ale nikdo dělat neměl, je přislazování.

Karel Slowik, vedoucí palírny: "Rozhodně cukr nepřidávat, on se tam ani nesmí dávat, protože jsme pěstitelská palírna, pálíme ovocné pálenky. Navíc ten cukr zvýší lihovost, ale velice negativně ovlivňuje kvalitu ovocné pálenky chuťově."

Zákazník palírny: "Těžko říct, jak má pálenka chutnat, každý má jinou chuť, že."

Zákazník palírny: "Piju to, co vím, že je dobré. Mám svoji surovinu, z té udělám kořalku. Co koupím v obchodě to nevím."

Karel Slowik, vedoucí palírny: "Když je velká úroda, je pálení optimální zhodnocení nadúrody ovoce. Vyjde to levněji, než nákup v obchodech."

Ve Stonavě se pálí hlavně z jablek. Tentokrát se ale neurodily, proto si každý pomáhal, jak uměl. Karel Slowik, vedoucí palírny: "Sadaři vozí i směsky, to co zahrada dala, ale i ty směsky jsou tady kvalitní, mají svou chuť a aroma."

Co do kvantity ale letos bude, kvůli neúrodě, pálenky i tak mnohem méně a palírnu čeká delší pauza, než obvykle. Karel Slowik, vedoucí palírny: "Letos končíme v únoru. Loni, když to porovnám, jsme v únoru pálili na dvě směny a končili jsme až v pátém měsíci."

O práci se ale stonavská palírna nebojí. Pokud se ani příští sezónu neurodí dostatek ovoce, lidé si je na pálení přinejhorším koupí. Zákazník palírny: "Ty finance se musí najít a vždycky je výsledek lepší, než pálenka v obchodě."

Bez ohledu na současnou ekonomickou krizi, se v této palírně ovoce zkapalňovat nepřestane. Naopak, všichni tvrdí, že s panákem dobré pálenky se všechny problémy snášejí mnohem snáz.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/588/stonavska-palirna-konci-sezonu-drive