Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kulinářská setkání v Marklowicích

Stonava |

Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Nahlásit chybu


Absolutní vítěz mezi úřady: Moravskoslezský kraj triumfuje v Národní ceně kvality ČR

Dnes 13:26 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Krajský úřad Moravskoslezského kraje obdržel nejvyšší možné ocenění za kvalitu ve veřejné správě. V Národní ceně kvality České republiky získal v programu Excelence titul excelentní organizace ve veřejném sektoru a stal se absolutním vítězem soutěže.

Policisté v kraji řeší případy internetových podvodů s pneumatikami, buďte obezřetní

Dnes 13:38 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Moravskoslezská policie varuje před podvodnými e-shopy, které v posledních dnech způsobily škody v desítkách tisíc korun. Falešné internetové obchody slibují výhodné nabídky pneumatik, ale zboží po zaplacení nikdy nedorazí. Oběti zaznamenali policisté na Bruntálsku, Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Opavsku i v Ostravě.

Veletrh středních škola zaměstnanosti nabídl škálu možností studia i praktických řemesel

Veletrh Artifex je pravidelnou příležitostí pro vycházející žáky základních škol, jak získat cenné informace. Na prezentacích středních škol i firem ze širokého regionu si mohou své budoucí povolání nebo studium na místě přímo osahat.

Bezpečnostní stojany používají cyklisté špatně, kolo se dá lehce odcizit

Kamerový systém v Karviné vytrasoval cestu zloděje kola. Pachatel byl dopaden a jeho činem se zabývají policisté. Podle strážníků by ale k podobným krádežím nemuselo vůbec docházet, pokud by cyklisté využívali bezpečnostní stojany ve městě správným způsobem.

Změna ve třídění odpadu ve Studénce nastane na jaře

22. listopadu 2024 13:48 | Studénka | Petra Dorazilová | Expres Studénky

Třídění odpadu ve Studénce bude snadnější. Domácnosti z rodinných domů dostanou v příštím roce zdarma vlastní popelnice na plast a papír - začne tu fungovat systém door to door.

Tragický incident na tramvajové zastávce v Ostravě, zemřel 32letý muž

22. listopadu 2024 21:49 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ostravští kriminalisté se zabývají okolnostmi tragického incidentu, ke kterému došlo dnes krátce před 18. hodinou na ulici Horní v Ostravě. Podle předběžných informací se 32letý muž pokoušel dostat do přijíždějící tramvaje, přitom však upadl pod její kola.

Americký developer představil novinářům projekt průmyslové zóny v Karviné

Včera 12:13 | Karviná | Tomáš Tikal | Karvinský expres

Americká developerská společnost spolu se zástupci MS kraje představila podobu plánované průmyslové zóny v Karviné. Moderní průmyslová zóna o velikosti 330 tisíc metrů čtverečních by měla po dokončení přinést Karvinsku 4500 nových pracovních míst.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná.

Speciální systém COBRA pomohl uhasit požár střechy v Rychvaldu

22. listopadu 2024 16:42 | Rychvald | Lukáš Zavadil

Požár střechy rodinného domu v Rychvaldu na Karvinsku způsobil škodu za 800 tisíc korun. K zásahu vyjíždělo pět jednotek hasičů, kteří díky rychlému zásahu uchránili majetek v hodnotě 2 milionů korun. Při hašení byl využit unikátní systém COBRA, který hasičům umožnil efektivní zásah přímo v ohnisku požáru.

Moravskoslezský kraj přikryla sněhová peřina. Po víkendu ale sníh zase roztaje

Moravskoslezský kraj přes noc přikryla sněhová peřina. Ráno si tak možná někteří lidé zanadávali, že musí odhrabávat auto, ale děti byly jistě nadšené. Silničáři hlavní tahy zprůjezdnili ještě v průběhu noci. Podle meteorologů by měl po víkendu sníh zase roztát.


Obchodní akademie i Střední škola ochrany osob a majetku pozvaly deváťáky na prohlídku

Střední školy pořádají pro stále nerozhodnuté deváťáky dny otevřených dveří. Tuto příležitost měli i v Karviné, například při prohlídce budovy, ve které sídlí hned dvě různé střední školy.

Úzká a frekventovaná silnice na Mezidolí v Havířově se dočká chodníku

22. listopadu 2024 10:38 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Radnice v Havířově zahájila výstavbu dlouho očekávaného chodníku na ulici Mezidolí. Stavba zahrnuje i osvětlení, odvodnění i přeložky nízkého napětí a má být dokončena v srpnu příštího roku. Vše ale bude záležet na počasí.

Klub Kobiet v Horní Suché uspořádal výstavu “Co dovedou naše ruce”

22. listopadu 2024 10:30 | Horní Suchá | Bára Kelnerová | Miniexpres Horní Suché

V Horní Suché se uskutečnila výstava „Co dovedou naše ruce“, kterou připravil Klub Kobiet při PZKO. Návštěvníci mohli obdivovat rukodělné výrobky vytvořené různými technikami, jako je pletení, práce ze dřeva či pergamano. Akce, která spojila místní ženy i muže, byla velkým úspěchem.

Havířovská nemocnice pomáhá veřejnosti zvládnout základy první pomoci

22. listopadu 2024 10:18 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Havířovská nemocnice uspořádala školení první pomoci, na kterém si účastníci osvojili postupy resuscitace a ošetření úrazů. Pod vedením odborníků si vyzkoušeli, jak správně stlačovat hrudník, kdy zahájit umělé dýchání a jak poskytnout pomoc dětem i dospělým.

Obce ovlivněné těžbou získaly od Nadace OKD 20 milionů korun

20. listopadu 2024 17:10 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Společnost OKD poskytla už podruhé své nadaci mimořádný finanční dar ze svého zisku. I tentokrát si peníze rozdělí sedm měst a obcí na Karvinsku, které jsou ovlivněny těžbou. Patří mezi ně opět i Karviná nebo Stonava.

Kulinářská setkání v Marklowicích
Vydáno 12. května 2009 8:43, Stonava, Dana Bielecká
Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/989/kulinarska-setkani-v-marklowicich