Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kulinářská setkání v Marklowicích

Stonava |

Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Nahlásit chybu


Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

Včera 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Dobrá zpráva pro bikery. Síť stezek v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

4. října 2024 10:26 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Poruba pracuje na novém strategickém plánu. Podílet se na něm budou odborníci i široká veřejnost

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

LiStOVáNí v Karviné - Scénické čtení děti motivuje ke čtení knížek

V rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání realizovaného statutárním městem Karviná připravila regionální knihovna pro 3. třídy LiStOVáNí. Scénické čtení má děti motivovat ke čtení knížek.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Zahradní slavnost stacionáře Galaxie centrum pomoci doprovázel déšť, náladu to nezkazilo

Na závěr ještě navštívíme denní stacionář Galaxie centrum pomoci, který pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Herci svým scénickým čtením knížek motivují karvinské děti ke čtení

4. října 2024 17:34 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V rámci místního akčního plánu rozvoje vzdělávání připravila karvinská regionální knihovna pro děti základních škol LiStOVáNí. Jde o scénické čtení, které má děti motivovat ke čtení knížek.

Déšť nepřekazil program zahradní slavnosti karvinského stacionáře

4. října 2024 15:51 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Karvinský denní stacionář Galaxie centrum pomoci pro své klienty i veřejnost připravil tradiční zahradní slavnost. I když akci nepřálo počasí, dobrá nálada návštěvníkům zůstala.

Hendikepovaní sportovci se utkali ve stolním tenise

4. října 2024 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Mladí lidé s hendikepem se setkali v Havířově na turnaji ve stolním tenise. Jednalo se už o desátý ročník, do kterého se letos poprvé zapojili i sportovci ze Slovenska.

Kulinářská setkání v Marklowicích
Vydáno 12. května 2009 8:43, Stonava, Dana Bielecká
Do polských Marklowic vyrazili stonavští žáci, aby tam předvedli českou kuchyni a naučili se vařit tu polskou. Tato kulinářská setkání jsou součástí evropského projektu příhraniční spolupráce obou škol.

Stonavská základní škola si s marklowickým gymnáziem dosud měřila síly hlavně ve sportu. Nový společný projekt jim ale umožňuje podívat se jeden druhému doslova pod pokličku. Děti totiž, pod dohledem školních kuchařek, společně vaří to, co je pro jejich národní kuchyně typické.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Je to něco jiného, než jsme zvyklí. Mně zaujal jejich makovec - mák, uvařený v mléce a prokládaný piškoty nebo suchary."

Marklovickým zase chutnal například Stonavský masový závitek a vysoce ocenili i sladké zákusky.

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Už jsem pár českých receptů připravila doma a manžel potvrdil, že to bylo dobré." Maria Szmidd, kuchařka: "No super, navzájem si nabízíme to svoje a jíme a chutnalo i mým kolegyním."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Každé jídlo bylo i pěkné a je užitečné, že se na něm podílejí mladí, i když zatím ještě ne plnohodnotně, ale časem budou muset."

Zatím se mladí musejí podílet přinejmenším při těchto kulinářských setkáních. Tak už jen uvázat zástěry, natáhnout hygienické rukavice a s chutí do díla. Stonavané měli tentokrát zvládnout polské "golombki", tedy zelné listy naplněné mletým masem.

Tomasz Polak, žák Gymnázia Marklowice: "To je velmi dobré jídlo, málokomu nechutná."

"Golombki" jsou ale také pořádně pracné. Zelí se musí spařit, rozebrat na listy, okrájet, naklepat, naplnit masem a pořádně zabalit.

Kristián Růža, žák ZŠ Stonava: "Nejtěžší bylo natáhnout ty rukavice a nejzajímavější - třeba jsem ještě neviděl takové zelí."

Zdeněk Lusk, ředitel ZŠ Stonava: "Zkušenosti z kuchyně moc velké nemají, promítá se tam ostych a nezkušenost z té práce."

Maria Szmidd, kuchařka: "Někteří ani nevěděli, jak držet vařečku nebo nůž. Viděla jste, jak balili ty závitky. Jedněm to šlo, druhým ne."

Nakonec si ale poradili všichni a závitky putovaly nejdřív do trouby a pak na stůl. Protože tady platí, že co si kdo uvaří, to si taky sní.

Otto Wanecki, žák ZŠ Stonava: "Myslím, že jsme to uvařili dobře." Světlana Orosiová, žákyně ZŠ Stonava: "Já bych tam už nedávala omáčku, polila bych to jen trochu, dala bych víc ozdoby a zdá se mi to hodně slané."

Napoprvé, i přes tyto sebekritické výhrady, byl výsledek nad všechna očekávání. Stonava zase v Marklowicích vsadila na jednoduchost a stylovost. Její recept byl jako ušitý pro máj, měsíc lásky.

Marta Wewiorková, kuchařka: "Říká se, že láska prochází žaludkem a je sladká, tak jsme připravili ten sladký dezert."

Připravíte ho z jahodového kompotu, šlehačky a želatiny. Všechno dohromady umixujete, proložíte piškoty, ozdobíte a za pět minut je hotovo.Tomasz Lipenski, žák Gymnázia Marklowice: "Bylo to dobré, ale mohlo to být trochu sladší."

Halina Winkler, ředitelka Gymnázia Marklowice: "Jídla česká i polská jsou výborná, děti všechno s chutí snědí, jídlo bleskem mizí a přitom mohou poznat českou i polskou kuchyni."

Společné vaření navíc dětem umožnuje navázat nová přátelství. A to je ten hlavní význam, který stonavská i marklowická škola sledují.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/karvinsko/stonava/989/kulinarska-setkani-v-marklowicich