Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Eko magazín: Ostravská zoo podporuje program na záchranu slonů

Celý MS kraj |

Ostravská zoo se aktivně podílí na záchranných projektech, je to další cesta, kterou představuje živočišnou říši a zároveň pomáhá. V roce 2014 se tam narodilo v pořadí už třetí sloní mládě. Od začátku chovatelé řešili složité zdravotní problémy a tehdy vznikla myšlenka zapojení se do záchranného programu.

Obřího chobotnatce ohrožuje celá řada nemocí, ale největší pohromou je sloní herpes virus. Ten častěji postihuje slony indické, ale objevuje si i u afrických. Onemocněním trpí mladá zvířata do sedmi let věku, anebo oslabení a vystresovaní jedinci, bohužel často končí smrtí. Zkušenost s ním mají i v ostravské zoo, která chová slony už desítky let. 

"Sloní Herpes virus je celý komplex nemocí, už bylo popsáno osm typů. Virus dále mutuje a dá se říci, že to není postrach jen pro zoologické zahrady, ale i pro slony v přírodě, o to je ta situace kritičtější,” dodává Jana Pluháčková, která pracuje jako zoolog slonů a primátů v ostravské zoo.

Vědci se snaží odkrýt, co nástup likvidačního viru spouští, bohužel zatím bez úspěchu. Není k dipozici účinná léčba ani vakcína. Naděje tady ale stále je, protože v některých zoologických zahradách se podařil herpes virus úspěšně překonat. Odborníci však o těchto případech hovoří jako o štěstí anebo o náhodné směsi a kombinaci léků, která zabrala. Nikdo ale zatím nedokáže s určitostí říct co funguje a co ne. V ostravské zoo herpes zabil dvouleté mládě. Malá samička měla od narození problémy s příjmem potravy, místo mateřského mléka pila umělou speciálně vytvořenou náhražku a její odchov byl komplikovaný. “Dopoledne normálně přijímala potravu. Odpoledne, během cvičení normálně komunikovala, ale potom když následovala svou matku, tak si několikrát lehla. Zhoršilo se jí dýchání a potom během asi půl hodiny zemřela,” popisuje situaci ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek. “Bohužel se potvrdilo to, čeho jsme se obávali. Sumitra uhynula na virové onemocnění způsobené herpes virem,“ doplnilThomas Hildebrandt z berlínského institutu pro výzkum slonů.

Virus se přenáší z chlupů na chobotu na horní patro, stačí jedna oděrka a dostane se do krevního oběhu. Pak napadá srdce a další vnitřní orgány zvířete, které uhyne na vnitřní krvácení. Nemoc ohrožuje hlavně slůňata a objevuje se v okamžiku, kdy jsou odstavena od mateřského mléka. Dospělí sloni s ním už problém nemívají, i když ho v sobě mají. Mezi ostravskými slony vyrůstají aktuálně dvě mláďata, šestiletá Rashmi a letos narozený Chandru. I přestože jsou oba zdraví a prospívají, chovatelé nemohou vyloučit, že herpes nezaútočí.

"Sloní samec Chandru narozený 8. 7. 2017 prospívá velmi dobře, vše probíhá standardním způsobem, samice je klidná a nechá ho dostatečně napít. Chandru intenzivně pozoruje své okolí a snaží se kopírovat chování své matky a zkouší i pevnou stravu. Nicméně je důležité říct, že přestože mládě prospívá, je kojeno a je tak mnohem více chráněno, i tak se může stát, že ho zasáhne smrtící herpes virus,” popisuje nový přírůstek ostravské zoo zooložka Pluháčková. Také proto ostravská zoo iniciovala sbírku I slůňata stůňou. Vybrané peníze, poslouží jako příspěvek na výzkum sloního herpesu v berlínském institutu, kam už prvních 500 tisíc korun zoo zaslala.

"Ostravská zoo se nezaměřuje jen na chov slonů, ale svou pozornost soustřeďuje i na slony ve volné přírodě. Na podporu jejich přežití pořádá řadu speciálních akcí, říká Šárka Nováková, mluvčí ZOO Ostrava. Například letos během prázdnin návštěvníci do speciálních košů odkládali nepotřebné oblečení. Výtěžek z prodeje pak poslouží na potírání nelegálního lovu chráněných živočichů. Prodej jedné tašky odevzdaného oblečení zajistí potravu pro speciální psí tým, který pátrá po pytlácích.

“Sloni afričtí jsouU indických slonů je velkým problémem nejen pytláctví, ale zejména úbytek jejich přirozeného prostředí. K dispozici už tak díky lidské činnosti mají pouze 5% původní plochy a ve volné přírodě jich žije jen okolo 40 tisíc. do počtu na tom lépe, jejich populace se pohybuje okolo šesti set tisíc. Obývali původně celou Afriku, v poslední době je ale velkým problémem vedle pytláctví také zábor půdy,” povzdechla si mluvčí ZOO Nováková. U indických slonů je velkým problémem nejen pytláctví, ale zejména úbytek jejich přirozeného prostředí. K dispozici už tak díky lidské činnosti mají pouze 5% původní plochy a ve volné přírodě jich žije jen okolo 40 tisíc.

Nahlásit chybu


K tématu

Matce se v ostravské zoo ztratilo dítě, ohlásila to jako únos

11. října 2023 19:56 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V ostravské zoologické zahradě se ztratil tříletý chlapeček. Vyděšená matka okamžitě zburcovala polici s podezřením na únos. Přivolaná hlídka pak našla chlapce u pokladen, kam ho přivedla starší návštěvnice a odešla. Pro policii je nyní důležitá její výpověď.

Ostravská zoo přijímá dýně a další tykve od zahrádkářů

12. října 2023 18:16 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

V ostravské zoo našla domov vzácná potápka malá

14. října 2023 11:38 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Potápka malá nehnízdí v areálu Zoo Ostrava každým rokem. Základní podmínkou hnízdění této potápivé kachny je průzračná stojatá voda. Jedině v takové vodě může při potápění snadno zpozorovat a ulovit svoji kořist, kterou tvoří drobné rybky a bezobratlí živočichové. A taková situace nastala v zoologické zahradě právě letos.


Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Dnes 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Zvedací lávka přes Jičínku v Žilině má nové zábradlí a neklouže

Město nechalo opravit zvedací lávku přes Jičínku v místní části Žilina. Ta byla postavena rok po ničivých povodních v roce 2009. Od loňského podzimu byl ale dřevěný mostek už v nevyhovujícím stavu.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

Včera 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Eko magazín: Ostravská zoo podporuje program na záchranu slonů
Vydáno 24. září 2017 13:24, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Ostravská zoo se aktivně podílí na záchranných projektech, je to další cesta, kterou představuje živočišnou říši a zároveň pomáhá. V roce 2014 se tam narodilo v pořadí už třetí sloní mládě. Od začátku chovatelé řešili složité zdravotní problémy a tehdy vznikla myšlenka zapojení se do záchranného programu.

Obřího chobotnatce ohrožuje celá řada nemocí, ale největší pohromou je sloní herpes virus. Ten častěji postihuje slony indické, ale objevuje si i u afrických. Onemocněním trpí mladá zvířata do sedmi let věku, anebo oslabení a vystresovaní jedinci, bohužel často končí smrtí. Zkušenost s ním mají i v ostravské zoo, která chová slony už desítky let. 

"Sloní Herpes virus je celý komplex nemocí, už bylo popsáno osm typů. Virus dále mutuje a dá se říci, že to není postrach jen pro zoologické zahrady, ale i pro slony v přírodě, o to je ta situace kritičtější,” dodává Jana Pluháčková, která pracuje jako zoolog slonů a primátů v ostravské zoo.

Vědci se snaží odkrýt, co nástup likvidačního viru spouští, bohužel zatím bez úspěchu. Není k dipozici účinná léčba ani vakcína. Naděje tady ale stále je, protože v některých zoologických zahradách se podařil herpes virus úspěšně překonat. Odborníci však o těchto případech hovoří jako o štěstí anebo o náhodné směsi a kombinaci léků, která zabrala. Nikdo ale zatím nedokáže s určitostí říct co funguje a co ne. V ostravské zoo herpes zabil dvouleté mládě. Malá samička měla od narození problémy s příjmem potravy, místo mateřského mléka pila umělou speciálně vytvořenou náhražku a její odchov byl komplikovaný. “Dopoledne normálně přijímala potravu. Odpoledne, během cvičení normálně komunikovala, ale potom když následovala svou matku, tak si několikrát lehla. Zhoršilo se jí dýchání a potom během asi půl hodiny zemřela,” popisuje situaci ošetřovatel slonů Pavel Zvolánek. “Bohužel se potvrdilo to, čeho jsme se obávali. Sumitra uhynula na virové onemocnění způsobené herpes virem,“ doplnilThomas Hildebrandt z berlínského institutu pro výzkum slonů.

Virus se přenáší z chlupů na chobotu na horní patro, stačí jedna oděrka a dostane se do krevního oběhu. Pak napadá srdce a další vnitřní orgány zvířete, které uhyne na vnitřní krvácení. Nemoc ohrožuje hlavně slůňata a objevuje se v okamžiku, kdy jsou odstavena od mateřského mléka. Dospělí sloni s ním už problém nemívají, i když ho v sobě mají. Mezi ostravskými slony vyrůstají aktuálně dvě mláďata, šestiletá Rashmi a letos narozený Chandru. I přestože jsou oba zdraví a prospívají, chovatelé nemohou vyloučit, že herpes nezaútočí.

"Sloní samec Chandru narozený 8. 7. 2017 prospívá velmi dobře, vše probíhá standardním způsobem, samice je klidná a nechá ho dostatečně napít. Chandru intenzivně pozoruje své okolí a snaží se kopírovat chování své matky a zkouší i pevnou stravu. Nicméně je důležité říct, že přestože mládě prospívá, je kojeno a je tak mnohem více chráněno, i tak se může stát, že ho zasáhne smrtící herpes virus,” popisuje nový přírůstek ostravské zoo zooložka Pluháčková. Také proto ostravská zoo iniciovala sbírku I slůňata stůňou. Vybrané peníze, poslouží jako příspěvek na výzkum sloního herpesu v berlínském institutu, kam už prvních 500 tisíc korun zoo zaslala.

"Ostravská zoo se nezaměřuje jen na chov slonů, ale svou pozornost soustřeďuje i na slony ve volné přírodě. Na podporu jejich přežití pořádá řadu speciálních akcí, říká Šárka Nováková, mluvčí ZOO Ostrava. Například letos během prázdnin návštěvníci do speciálních košů odkládali nepotřebné oblečení. Výtěžek z prodeje pak poslouží na potírání nelegálního lovu chráněných živočichů. Prodej jedné tašky odevzdaného oblečení zajistí potravu pro speciální psí tým, který pátrá po pytlácích.

“Sloni afričtí jsouU indických slonů je velkým problémem nejen pytláctví, ale zejména úbytek jejich přirozeného prostředí. K dispozici už tak díky lidské činnosti mají pouze 5% původní plochy a ve volné přírodě jich žije jen okolo 40 tisíc. do počtu na tom lépe, jejich populace se pohybuje okolo šesti set tisíc. Obývali původně celou Afriku, v poslední době je ale velkým problémem vedle pytláctví také zábor půdy,” povzdechla si mluvčí ZOO Nováková. U indických slonů je velkým problémem nejen pytláctví, ale zejména úbytek jejich přirozeného prostředí. K dispozici už tak díky lidské činnosti mají pouze 5% původní plochy a ve volné přírodě jich žije jen okolo 40 tisíc.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000009907/eko-magazin-ostravska-zoo-podporuje-program-na-zachranu-slonu