Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Nový směr v nakládání s komunálním odpadem

Celý MS kraj |

Od roku 2024 vstoupí v platnost zákaz skladování komunálních odpadů. Změny se dotknou občanů, firem i obcí. Nastává otázka jak se se změnou vypořádat. Zaměřit se na pečlivé třídění odpadů, které umožní jeho recyklaci a jeho opětovné využití. Odpad se tak nestává nepotřebnou hmotou zahrabanou na skládce. Chytrým řešením je jeho využití k výrobě elektřiny a tepla.

Od roku 2024 už nebude možné bez úpravy ukládat na skládky komunální odpad a města se musí na to připravit. Logickou a efektivní cestou je využití vytříděných odpadů k výrobě tepla a elektřiny pro regiony. Některá města proto začala spolupracovat se skupinou Veolia, která vyrábí energie a zabývá se i nakládáním s odpady.

Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov), primátor Přerova: “Spojily se dva faktory. Faktor, že teplárna musí modernizovat technologii spalování, a že město Přerov bude muset ukončit skládkování. Hledali jsme řešení a našli jsme tento integrál. To znamená, souvislost mezi teplem a výrobou tepla a našim palivem, to znamená, komunálním odpadem.” 

Spolupráci potvrdili v Přerově zástupci města a firmy formou memoranda. Společně teď budou s odborníky analyzovat možná řešení, jak odpady co nejefektivněji využít ve prospěch regionu. Jisté je už teď, že nové moderní zařízení přinese snížení množství vypouštěných emisí z Teplárny Přerov do ovzduší. Josef Novák, generální ředitel, Veolia Energie ČR: “Chceme využít synergický efekt tříděných odpadů a energie, která v nich je uložená. Nahradili bychom stávající fosilní paliva. To znamená, že když dnes spalujeme uhlí, tak vidíme logicky v tom, že máme další krok k ekologizaci a mířili bychom to k využití vytřídění odpadů a z toho vyrobených paliv a na druhé straně chceme využít i biomasu.”

V roce 2023 tak klesnou koncentrace plynných emisí z teplárny na polovinu oproti roku 2015. Dopravní zátěž ve městě se nezvýší. Vozy budou místo na skládku jezdit k třídící lince. “Myslím si, že ta spolupráce je optimální, protože nám jednak pomůže vyřešit problém naskládání s odpady a rovnou nám pomůže udržet rozumnou cenu tepla pro obyvatele města,” dodal Petr Měřínský (ANO), náměstek primátora města Přerova.

Teplárna Přerov pokrývá svými dodávkami 85 % potřeb města. Kromě bytů zajišťuje také technologickou páru pro průmyslové podniky. K projektu se mohou přidat i okolní obce a města, jak je běžné například v Rakousku, Francii nebo Německu.

Stejnou cestou se vydal i Havířov a Karviná. Města se dohodla skupinou Veolia na společném postupu. Pracovní skupiny už rozpracovávají možnosti a technologie, včetně umístění a financování. Cílem je zajistit smysluplné využití odpadů a zároveň ochránit obyvatele před nekontrolovatelným růstem plateb. “Pokud se nespojíme s nějakou větší společností, která umí využít energeticky komunální odpad, tak by to pro nás mělo velice vyšší finanční zatížení pro rozpočet města” říká Jana Feberová (ČSSD), primátorka města Havířova.

Aby bylo možné odpady efektivně a ekologicky využít, bude potřeba vybudovat třídící zařízení na směsný komunální odpad a dotřídění druhotných surovin a v karvinské teplárně novou technologii za stovky milionů korun. “Určitě to není spalovna, určitě to není klasická třídička. Je to zařízení, do kterého se budou vozit vozy s komunálním odpadem a tam se s tím odpadem bude pracovat. Vytřídí se z toho vše, co se dá nějakým způsobem upotřebit”, doplnil Ludvík Martinek, ředitel Technických služeb Havířov. 

Multipalivové systémy poskytují flexibilitu využití různých paliv, včetně biomasy. V porovnání se spalovnami se jedná o modernější a ekonomičtější variantu. Teplo na Karvinsku tak už nebude závislé na uhlí. Nejmodernější systém čištění spalin navíc přinese další snížení emisí a zlepšení kvality ovzduší v regionu. 

Nahlásit chybu


K tématu

Teplárna Frýdek-Místek vyrábí teplo už jen z biomasy a plynu

25. července 2024 11:46 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček | Frýdeckomístecký expres

Frýdecko-Místecká teplárna definitivně odešla od spalování uhlí. Nově vyrábí teplo pro domácnosti a další odběratele už jen z biomasy a zemního plynu. Tímto krokem se završil proces ekologizace teplárny, zahájený v roce 2021.

Elektrárna v Ostravě-Třebovicích bourá chladicí věž

22. listopadu 2023 17:52 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Jedna ze tří chladicích věží tepelné Elektrárny Třebovice v Ostravě už dosloužila a k dalšímu provozu není potřeba, společnost Veolia se proto rozhodla ji zbourat. Po 70 letech tak jedna z největších elektráren v ČR změní svou podobu v souvislosti s transformací energetiky.

V Karviné probíhá výměna horkovodu, práce zasahují i do místních komunikací

9. července 2024 17:35 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Na několika míst ve městě právě probíhá výměna horkovodu a práce zasahují i do místních komunikací.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

EKO MAGAZÍN: Nový směr v nakládání s komunálním odpadem
Vydáno 3. dubna 2018 21:26, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Od roku 2024 vstoupí v platnost zákaz skladování komunálních odpadů. Změny se dotknou občanů, firem i obcí. Nastává otázka jak se se změnou vypořádat. Zaměřit se na pečlivé třídění odpadů, které umožní jeho recyklaci a jeho opětovné využití. Odpad se tak nestává nepotřebnou hmotou zahrabanou na skládce. Chytrým řešením je jeho využití k výrobě elektřiny a tepla.

Od roku 2024 už nebude možné bez úpravy ukládat na skládky komunální odpad a města se musí na to připravit. Logickou a efektivní cestou je využití vytříděných odpadů k výrobě tepla a elektřiny pro regiony. Některá města proto začala spolupracovat se skupinou Veolia, která vyrábí energie a zabývá se i nakládáním s odpady.

Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov), primátor Přerova: “Spojily se dva faktory. Faktor, že teplárna musí modernizovat technologii spalování, a že město Přerov bude muset ukončit skládkování. Hledali jsme řešení a našli jsme tento integrál. To znamená, souvislost mezi teplem a výrobou tepla a našim palivem, to znamená, komunálním odpadem.” 

Spolupráci potvrdili v Přerově zástupci města a firmy formou memoranda. Společně teď budou s odborníky analyzovat možná řešení, jak odpady co nejefektivněji využít ve prospěch regionu. Jisté je už teď, že nové moderní zařízení přinese snížení množství vypouštěných emisí z Teplárny Přerov do ovzduší. Josef Novák, generální ředitel, Veolia Energie ČR: “Chceme využít synergický efekt tříděných odpadů a energie, která v nich je uložená. Nahradili bychom stávající fosilní paliva. To znamená, že když dnes spalujeme uhlí, tak vidíme logicky v tom, že máme další krok k ekologizaci a mířili bychom to k využití vytřídění odpadů a z toho vyrobených paliv a na druhé straně chceme využít i biomasu.”

V roce 2023 tak klesnou koncentrace plynných emisí z teplárny na polovinu oproti roku 2015. Dopravní zátěž ve městě se nezvýší. Vozy budou místo na skládku jezdit k třídící lince. “Myslím si, že ta spolupráce je optimální, protože nám jednak pomůže vyřešit problém naskládání s odpady a rovnou nám pomůže udržet rozumnou cenu tepla pro obyvatele města,” dodal Petr Měřínský (ANO), náměstek primátora města Přerova.

Teplárna Přerov pokrývá svými dodávkami 85 % potřeb města. Kromě bytů zajišťuje také technologickou páru pro průmyslové podniky. K projektu se mohou přidat i okolní obce a města, jak je běžné například v Rakousku, Francii nebo Německu.

Stejnou cestou se vydal i Havířov a Karviná. Města se dohodla skupinou Veolia na společném postupu. Pracovní skupiny už rozpracovávají možnosti a technologie, včetně umístění a financování. Cílem je zajistit smysluplné využití odpadů a zároveň ochránit obyvatele před nekontrolovatelným růstem plateb. “Pokud se nespojíme s nějakou větší společností, která umí využít energeticky komunální odpad, tak by to pro nás mělo velice vyšší finanční zatížení pro rozpočet města” říká Jana Feberová (ČSSD), primátorka města Havířova.

Aby bylo možné odpady efektivně a ekologicky využít, bude potřeba vybudovat třídící zařízení na směsný komunální odpad a dotřídění druhotných surovin a v karvinské teplárně novou technologii za stovky milionů korun. “Určitě to není spalovna, určitě to není klasická třídička. Je to zařízení, do kterého se budou vozit vozy s komunálním odpadem a tam se s tím odpadem bude pracovat. Vytřídí se z toho vše, co se dá nějakým způsobem upotřebit”, doplnil Ludvík Martinek, ředitel Technických služeb Havířov. 

Multipalivové systémy poskytují flexibilitu využití různých paliv, včetně biomasy. V porovnání se spalovnami se jedná o modernější a ekonomičtější variantu. Teplo na Karvinsku tak už nebude závislé na uhlí. Nejmodernější systém čištění spalin navíc přinese další snížení emisí a zlepšení kvality ovzduší v regionu. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000012282/eko-magazin-novy-smer-v-nakladani-s-komunalnim-odpadem