Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Obce budou třídit bioodpad od roku 2019 celoročně

Celý MS kraj |

Od roku 2024 vstoupí v platnost zákaz ukládání směsného komunálního odpadu na skládky. Změny se dotknou občanů, firem i obcí. Nastává otázka jak se se změnou vypořádat. Tomuto širokému tématu se věnovali odborníci na konferenci Odpady 21, která proběhla počátkem května v Ostravě.

Využití vytříděných odpadů k výrobě tepla a elektřiny pro regiony, se zdá být logické a efektivní. Města Havířov a Karviná loni podepsala memorandum s Veolií, která vyrábí energie a zabývá se i nakládáním s odpady. Pro ekologické zpracování směsného komunálního odpadu se na Karvinsku vybuduje třídící zařízení a tamní teplárna bude mít novou technologii za stovky milionů korun.

“Pokud se nespojíme s nějakou větší společností, která umí využít energeticky komunální odpad, tak by to pro nás mělo velice vyšší finanční zatížení pro rozpočet města”, říká Jana Feberová (ČSSD), primátorka města Havířova. “Určitě to není spalovna, určitě to není klasická třídička. Je to zařízení, do kterého se budou vozit vozy s komunálním odpadem a tam se s tím odpadem bude pracovat. Vytřídí se z toho vše, co se dá nějakým způsobem upotřebit”, dodává Ludvík Martinek, ředitel Technických služeb Havířov.

V současné době se ukládá na skládky zhruba 50% odpadu, zbytek se zpracuje. Po roce 2024 už bude platit nová vyhláška a skládkovat bude možné jen 30 % odpadu. Také proto se hledají způsoby jak s nimi více a efektivněji nakládat.

“Před námi stojí obrovský úkol v nejbližších letech, abychom ten poměr skládkování a energetické využití radikálně změnili,” říká Radúz Mácha, ředitel Sdružení pro rozvoj MS kraje. Přestože jsou změny v nakládání s odpadem spojeny s rokem 2024, začínají někteří odborníci pochybovat o tom, zda se všechna města a obce stačí na změny připravit. 

“Je otázkou, zda ministerstvo a Parlament ČR neposune ten termín zákazu skládkování z roku 2024 někam, což by byla strašná chyba a bohužel je to syndrom české legislativy. Na konferenci zazněl zajímavý názor, že ten posun by byl možný tam, kde se na nějaké prokazatelné řešení připravují, ale nestihnou to do roku 2024, třeba do roku 2026 pro MSK, který předloží jasný systém řešení,” reaguje na hranici roku 2024 Pavel Bartoš, prezident Sdružení pro rozvoj MS kraje.

MS kraj mapuje od loňského roku možnosti řešení nakládání s odpadem. Expertní skupina má za úkol vytvořit zadávací podmínky pro výběrové řízení na prováděcí studii pro odpadové hospodářství.

“Tato expertní skupina je napříč celým spektrem, jsou tam odborníci, kteří mají co o činění s odpadovým hospodářstvím. V lednu letošního roku byla vysoutěžena firma, která zpracovává prováděcí studii, která bude hotová v roce 2018. Měla by to být taková kuchařka pro obce a města, aby viděly jak s odpademnakládat tak, aby to bylo ekonomicky vhodné,” okomentovala aktivitu MS kraje Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje.

Skládkování je v České republice v současné době nejlevnějším způsobem, jak se komunálního odpadu zbavit. Překladatelem zákona o skládkování je Ministerstvo životního prostředí. Legislativu, která od roku 2024 bude zakazovat ukládání směsného odpadu na skládky, nově doplní ministerstvo o zvýšení poplatků za skládkování komunálního odpadu.

“Mnisterstvo životního prostředí bude v letošním roce předkládat návrh nového zákona o odpadech. V současné době budeme muset implementovat nové záležitosti vyplývající z evropské legislativy, protože na evropské úrovni došlo ke změnám, které se musí promítnout do nového zákona o odpadech,” dodal Jan Maršák, Odbor odpadů, Ministerstvo životního prostředí.

Novinkou bude například povinnost obcí třídit biologicky rozložitelný odpad po celý rok, a to už s platností od 1. ledna 2019. V současné době obce umožňují občanům třídit bio odpad pouze od dubna do října. Další novinky chystá v třídění odpadů Evropská unie, která v minulém měsíci schválila nové směrnice nakládání s odpadem.

“Tahle legislativa nám může pomoci v tom, že začne platit, jestli se to Čechům bude líbit nebo ne. Ministerstvo tak už bude muset připravit novou evropskou moderní technologii a projde poslaneckou sněmovnou,” říká s nadějí europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Evropský parlament projednává od ledna novou strategii proti plastům. Ještě v tomto funkčním období by měla být schválena. “Mají být zavedené sankce, dokonce daně za to, že státy nevytřídí dostatečně. To jsou ale ještě otázky k velké debatě,” dodává europoslankyně Konečná. Evropská komise se chystá úplně zakázat používání plastového nádobí. Vyrábět se zřejmě nepřestane, ale jeho cena bude vysoká, aby se vyplatilo hledat náhradní řešení. Platnost zákazu používání plastových kelímků a nádobí se očekává nejpozději v roce 2021. 

Nahlásit chybu


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

2. října 2024 12:31 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Energie a kraj

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

EKO MAGAZÍN: Obce budou třídit bioodpad od roku 2019 celoročně
Vydáno 16. května 2018 15:42, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Od roku 2024 vstoupí v platnost zákaz ukládání směsného komunálního odpadu na skládky. Změny se dotknou občanů, firem i obcí. Nastává otázka jak se se změnou vypořádat. Tomuto širokému tématu se věnovali odborníci na konferenci Odpady 21, která proběhla počátkem května v Ostravě.

Využití vytříděných odpadů k výrobě tepla a elektřiny pro regiony, se zdá být logické a efektivní. Města Havířov a Karviná loni podepsala memorandum s Veolií, která vyrábí energie a zabývá se i nakládáním s odpady. Pro ekologické zpracování směsného komunálního odpadu se na Karvinsku vybuduje třídící zařízení a tamní teplárna bude mít novou technologii za stovky milionů korun.

“Pokud se nespojíme s nějakou větší společností, která umí využít energeticky komunální odpad, tak by to pro nás mělo velice vyšší finanční zatížení pro rozpočet města”, říká Jana Feberová (ČSSD), primátorka města Havířova. “Určitě to není spalovna, určitě to není klasická třídička. Je to zařízení, do kterého se budou vozit vozy s komunálním odpadem a tam se s tím odpadem bude pracovat. Vytřídí se z toho vše, co se dá nějakým způsobem upotřebit”, dodává Ludvík Martinek, ředitel Technických služeb Havířov.

V současné době se ukládá na skládky zhruba 50% odpadu, zbytek se zpracuje. Po roce 2024 už bude platit nová vyhláška a skládkovat bude možné jen 30 % odpadu. Také proto se hledají způsoby jak s nimi více a efektivněji nakládat.

“Před námi stojí obrovský úkol v nejbližších letech, abychom ten poměr skládkování a energetické využití radikálně změnili,” říká Radúz Mácha, ředitel Sdružení pro rozvoj MS kraje. Přestože jsou změny v nakládání s odpadem spojeny s rokem 2024, začínají někteří odborníci pochybovat o tom, zda se všechna města a obce stačí na změny připravit. 

“Je otázkou, zda ministerstvo a Parlament ČR neposune ten termín zákazu skládkování z roku 2024 někam, což by byla strašná chyba a bohužel je to syndrom české legislativy. Na konferenci zazněl zajímavý názor, že ten posun by byl možný tam, kde se na nějaké prokazatelné řešení připravují, ale nestihnou to do roku 2024, třeba do roku 2026 pro MSK, který předloží jasný systém řešení,” reaguje na hranici roku 2024 Pavel Bartoš, prezident Sdružení pro rozvoj MS kraje.

MS kraj mapuje od loňského roku možnosti řešení nakládání s odpadem. Expertní skupina má za úkol vytvořit zadávací podmínky pro výběrové řízení na prováděcí studii pro odpadové hospodářství.

“Tato expertní skupina je napříč celým spektrem, jsou tam odborníci, kteří mají co o činění s odpadovým hospodářstvím. V lednu letošního roku byla vysoutěžena firma, která zpracovává prováděcí studii, která bude hotová v roce 2018. Měla by to být taková kuchařka pro obce a města, aby viděly jak s odpademnakládat tak, aby to bylo ekonomicky vhodné,” okomentovala aktivitu MS kraje Jarmila Uvírová (ANO), náměstkyně hejtmana MS kraje.

Skládkování je v České republice v současné době nejlevnějším způsobem, jak se komunálního odpadu zbavit. Překladatelem zákona o skládkování je Ministerstvo životního prostředí. Legislativu, která od roku 2024 bude zakazovat ukládání směsného odpadu na skládky, nově doplní ministerstvo o zvýšení poplatků za skládkování komunálního odpadu.

“Mnisterstvo životního prostředí bude v letošním roce předkládat návrh nového zákona o odpadech. V současné době budeme muset implementovat nové záležitosti vyplývající z evropské legislativy, protože na evropské úrovni došlo ke změnám, které se musí promítnout do nového zákona o odpadech,” dodal Jan Maršák, Odbor odpadů, Ministerstvo životního prostředí.

Novinkou bude například povinnost obcí třídit biologicky rozložitelný odpad po celý rok, a to už s platností od 1. ledna 2019. V současné době obce umožňují občanům třídit bio odpad pouze od dubna do října. Další novinky chystá v třídění odpadů Evropská unie, která v minulém měsíci schválila nové směrnice nakládání s odpadem.

“Tahle legislativa nám může pomoci v tom, že začne platit, jestli se to Čechům bude líbit nebo ne. Ministerstvo tak už bude muset připravit novou evropskou moderní technologii a projde poslaneckou sněmovnou,” říká s nadějí europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Evropský parlament projednává od ledna novou strategii proti plastům. Ještě v tomto funkčním období by měla být schválena. “Mají být zavedené sankce, dokonce daně za to, že státy nevytřídí dostatečně. To jsou ale ještě otázky k velké debatě,” dodává europoslankyně Konečná. Evropská komise se chystá úplně zakázat používání plastového nádobí. Vyrábět se zřejmě nepřestane, ale jeho cena bude vysoká, aby se vyplatilo hledat náhradní řešení. Platnost zákazu používání plastových kelímků a nádobí se očekává nejpozději v roce 2021. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000012913/eko-magazin--obce-budou-tridit-bioodpad-od-roku-2019-celorocne--