Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Rybníky v CHKO Poodří se opravují

Celý MS kraj |

Rybníky v Poodří na Novojičínsku se začínají měnit. Některé z nich potřebují ochránci dostat do stavu, aby byly nadále funkční. Po léta se totiž neopravovaly a teď jim hrozí zánik.

První zmínky o rybníkářství v Poodří se vážou ke 14. století. Už naši předkové se snažili využít zamokřenou a často zaplavovanou krajinu jak to jen šlo a k tomu jim posloužily louky a rybníky. “Rovnováhu se podařilo zachovat dodnes. To znamená, že je tu jakási produkce, takže díky rybníkářství se tady člověk uživí a zároveň je tady i prostor pro život druhů, které jinde v krajině prostor nenacházejí,” komentuje rybníkářskou soustavu Jan Klečka, ředitel regionálního pracoviště CHKO Poodří.

V Chráněné krajinné oblasti Poodří je pět velkých rybničních soustav s více než 60ti rybníky. Některé se používají pro chov ryb, další jsou díky přírodnímu ekosystému hodnotné a obvykle je jinde v krajině nenajdeme. Agentura ochrany přírody má ve své správě 12 rybníků, které jsou součástí rezervací.  “Rybníky, které má Agentura ochrany přírody ve správě se snažíme mít chovat zvláště chráněné druhy a chráněná společenstva a tyto rybníky běží v režimu takzvaného extenzivního chovu ryb. Vracíme se tak k tradičnímu chovu ryb, který tady byl před 50. - 60. lety, než začala intenzifikace, říká Ivona Kneblová, vedoucí oddělení ochrany přírody, CHKO Poodří.

Desítky let se rybníky neopravovaly a teď některým z nich kvůli tomu hrozí zánik. Aby dobře fungovaly, potřebují mít nepropustné, technicky správně provedené hráze a také výpustné a nápustné zařízení. Ochránci budou v rezervaci řešit také zarůstání rybníků, jako například na jednom z nejmenších z nich.  Kozák je velice cenný z botanického hlediska, ovšem je ze dvou třetin zarostlý a vzácné druhy vázané na otevřenou vodu, nemají potřebné podmínky.  Na dalším, daleko větším rybníce, který má okolo 10 ha hnízdí moták pochop, který je na tyto biotopy vázaný. Proto aby mohl nadále v bezpečí žít a hnízdit v přírodní rezervaci Poodří, musí ochránci zajistit, aby jedna třtina rybníka byla zarostlá rákosím.  “Tady budeme modelovat dno rybníka tak, aby se spádováním bahna vytvořila dno pro rákos a orobinec. Díky tomu, že jsme nechali rybníky přes zimu vypuštěné, obojživelníci a ptáci se přemístili jinam a my tak minimalizujeme ztráty,”  komentuje stav na rybníce I. Kneblová.

Pokud se rybníky opravují, je to pro ně velký zásah. Než do rybníku najede technika, musí se nechat dobře vyschnout, znamená to, že je vypuštěný celou sezonu. Následkem toho ale rybník okamžitě zaroste. Proto práce začínají kosením. Teprve potom přichází na řadu velké stroje, které shrnou tisíce tun sedimentu. Ten se po vysušení odváží pryč. V přírodní rezervaci se během úprav budou řešit i dřeviny, některé stromy potřebují prořezat, jiné kvůli svému neutěšenému stavu skácet. Pak se budou opravovat manipulační objekty.  “Tady vidíme jednu ze dvou zásadních technických zařízení na rybníce, a to výpustné zařízení, díky, kterému se může rybník slovit. Bohužel je staré, prorezlé, proto ho musíme kompletně opravit,” říká Kneblová.

Během úprav v přírodní rezervaci přijdou na řadu i ostrůvky, které jsou na rybnících nesmírně cenné hlavně kvůli hnízdění ptáků. Odborníci prořežou porosty a opraví břehy.  “Oprava rybníků jsou velice nákladné dílo, konkrétně Bažantula vyjde na necelých 40 milionů korun, část jsou dotační peníze a to je důvod, proč se k opravám přistupuje nyní,” říká J. Klečka.  S opravami na rybniční soustavě se startuje v říjnu u rybníku Bažantula. Právě tam se začíná proto, že zdejší čtyři rybníky jsou v nejhorším stavu. Pracovat se tam bude až do roku 2021. Tím ale práce na rybniční soustavě v Poodří nekončí, na řadu přijdou další opravy rybníků, které to potřebují.


Nahlásit chybu


K tématu

Studénka se do úklidu sněhu vrhne vlastními silami, smlouva s OZO předčasně skončila

6. října 2023 13:00 | Studénka | Petra Dorazilová

Společnost OZO Ostrava vypověděla Studénce smlouvu o provádění zimní údržby komunikací. Město teď hledá řešení, jak tyto práce zabezpečit vlastními silami, a to už od 1. listopadu.

Původně si kreslili jen tak v zámeckém parku, teď už vystavují

6. října 2023 13:10 | Studénka | Petra Dorazilová

V knihovně na sídlišti byla zahájena výstava mladých studéneckých výtvarníků. Jsou jimi žáci Základní školy Františka kardinála Tomáška. Jejich kresby zachycují historické objekty města.

Čištění biotopu je ruční práce, stačit musí tlak vody a smetáky

6. října 2023 11:40 | Studénka | Petra Dorazilová

Přírodní koupaliště ve Studénce má za sebou pátou sezónu. Za tuto dobu provozu letos probíhá teprve jeho druhá údržba, tedy kompletní vypuštění a vyčištění. To se děje pouze mechanicky, bez použití chemických přípravků.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Rybníky v CHKO Poodří se opravují
Vydáno 29. září 2018 6:21, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Rybníky v Poodří na Novojičínsku se začínají měnit. Některé z nich potřebují ochránci dostat do stavu, aby byly nadále funkční. Po léta se totiž neopravovaly a teď jim hrozí zánik.

První zmínky o rybníkářství v Poodří se vážou ke 14. století. Už naši předkové se snažili využít zamokřenou a často zaplavovanou krajinu jak to jen šlo a k tomu jim posloužily louky a rybníky. “Rovnováhu se podařilo zachovat dodnes. To znamená, že je tu jakási produkce, takže díky rybníkářství se tady člověk uživí a zároveň je tady i prostor pro život druhů, které jinde v krajině prostor nenacházejí,” komentuje rybníkářskou soustavu Jan Klečka, ředitel regionálního pracoviště CHKO Poodří.

V Chráněné krajinné oblasti Poodří je pět velkých rybničních soustav s více než 60ti rybníky. Některé se používají pro chov ryb, další jsou díky přírodnímu ekosystému hodnotné a obvykle je jinde v krajině nenajdeme. Agentura ochrany přírody má ve své správě 12 rybníků, které jsou součástí rezervací.  “Rybníky, které má Agentura ochrany přírody ve správě se snažíme mít chovat zvláště chráněné druhy a chráněná společenstva a tyto rybníky běží v režimu takzvaného extenzivního chovu ryb. Vracíme se tak k tradičnímu chovu ryb, který tady byl před 50. - 60. lety, než začala intenzifikace, říká Ivona Kneblová, vedoucí oddělení ochrany přírody, CHKO Poodří.

Desítky let se rybníky neopravovaly a teď některým z nich kvůli tomu hrozí zánik. Aby dobře fungovaly, potřebují mít nepropustné, technicky správně provedené hráze a také výpustné a nápustné zařízení. Ochránci budou v rezervaci řešit také zarůstání rybníků, jako například na jednom z nejmenších z nich.  Kozák je velice cenný z botanického hlediska, ovšem je ze dvou třetin zarostlý a vzácné druhy vázané na otevřenou vodu, nemají potřebné podmínky.  Na dalším, daleko větším rybníce, který má okolo 10 ha hnízdí moták pochop, který je na tyto biotopy vázaný. Proto aby mohl nadále v bezpečí žít a hnízdit v přírodní rezervaci Poodří, musí ochránci zajistit, aby jedna třtina rybníka byla zarostlá rákosím.  “Tady budeme modelovat dno rybníka tak, aby se spádováním bahna vytvořila dno pro rákos a orobinec. Díky tomu, že jsme nechali rybníky přes zimu vypuštěné, obojživelníci a ptáci se přemístili jinam a my tak minimalizujeme ztráty,”  komentuje stav na rybníce I. Kneblová.

Pokud se rybníky opravují, je to pro ně velký zásah. Než do rybníku najede technika, musí se nechat dobře vyschnout, znamená to, že je vypuštěný celou sezonu. Následkem toho ale rybník okamžitě zaroste. Proto práce začínají kosením. Teprve potom přichází na řadu velké stroje, které shrnou tisíce tun sedimentu. Ten se po vysušení odváží pryč. V přírodní rezervaci se během úprav budou řešit i dřeviny, některé stromy potřebují prořezat, jiné kvůli svému neutěšenému stavu skácet. Pak se budou opravovat manipulační objekty.  “Tady vidíme jednu ze dvou zásadních technických zařízení na rybníce, a to výpustné zařízení, díky, kterému se může rybník slovit. Bohužel je staré, prorezlé, proto ho musíme kompletně opravit,” říká Kneblová.

Během úprav v přírodní rezervaci přijdou na řadu i ostrůvky, které jsou na rybnících nesmírně cenné hlavně kvůli hnízdění ptáků. Odborníci prořežou porosty a opraví břehy.  “Oprava rybníků jsou velice nákladné dílo, konkrétně Bažantula vyjde na necelých 40 milionů korun, část jsou dotační peníze a to je důvod, proč se k opravám přistupuje nyní,” říká J. Klečka.  S opravami na rybniční soustavě se startuje v říjnu u rybníku Bažantula. Právě tam se začíná proto, že zdejší čtyři rybníky jsou v nejhorším stavu. Pracovat se tam bude až do roku 2021. Tím ale práce na rybniční soustavě v Poodří nekončí, na řadu přijdou další opravy rybníků, které to potřebují.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000014197/eko-magazin-rybniky-v-chko-poodri-se-opravuji