Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Dodávky pitné a průmyslové vody nejsou ohroženy

Celý MS kraj |

Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily extrémní sucho. Podle vědeckého týmu InterSucho je výjimečná situace na 63 procentech území. V posledních dnech bylo suchem postiženo 94 procent území České republiky, což je letošní maximum. A MS kraj není výjimkou.

Řeky a potoky na horní Opavě, Odře a horní Moravici dosahují letošních minim. Některé menší toky kvůli přetrvávajícímu suchému počasí dokonce vyschly. Přehrady na území MS kraje jsou naplněny z 90%, a to díky červencovému vydatnému dešti. Jiná situace je u nádrže Šance v Beskydech, tam je nižší hladina spojená se stavebními pracemi. Právě v období sucha se ukazuje funkce přehrad.  “Sucho začalo velice brzy, už v dubnu, bylo vidět, že zásoby vody v nádržích ubývají a dokonce jsme museli přistoupit i k nějakým opatřením. Pak přišla ta epizoda červencová - povodňová a přehrady se dokázaly nejen naplnit, ale dokázaly zabránit i povodňovým škodám. A opět byly schopny poskytnout vodu v období sucha, které se potom vyskytlo,” komentuje úlohu přehrad Jiří Pagáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry.

Dodávky pitné a ani průmyslové vody nejsou v současnosti ohroženy. Zatím není nutná žádná regulace. Aktuálně je největší problém na tocích, kde nejsou údolní nádrže. Pracovníci Povodí Odry zaznamenali vyvrcholení minimálních průtoků 24. srpna. Odra ve Svinově měla průtok méně 200 litrů za sekundu. Situace se zlepšila po víkendovém dešti. “Na vodních tocích a řekách kontrolujeme hlavně jezy, kde jsou odběry vody. Zejména u větších odběrů pak může nastat, že už nebude žádný průtok, pokud si odběratelé vezmou všechnu vodu. Apelujeme na ně, aby nedělali žádné takové manipulace, protože to má dopad na samotný vodní tok. To je důvod, proč už jsme provedli 45 kontrol a budeme v nich pokračovat,” komentuje aktuální situaci na tocích Petr Březina, technický ředitel Povodí Odry s. p.  “V této chvíli není třeba tu situaci nějak dramatizovat co se týče zásobování obyvatelstva a průmyslu. Vody máme dost a i kdyby se sucho prohlubovalo, máme vody dost až do zimy,” dodal J. Pagáč.

Pokud ale nebude v následujících měsících častěji pršet, nastanou zřejmě už v listopadu první problémy. Státní podnik Povodí Odry v tomto případě začne regulovat dodávky vody pro průmyslové podniky.  “Pokud jde o dlouhodobá koncepční opatření, tak jsme si vědomi toho, že současné klima se mění. Naše podklady o přítocích do přehrad pocházejí z 20. století. Situaci řešíme aktualizací podkladů,” říká P. Březina.

Povodí Odry pracuje jak s výsledky posledních suchých let, tak i s prognózami hydrologů. Spolupracuje s vědci Katedry hydrotechniky, Stavební fakulty ČVUT Praha na výzkumu, který ověří, kolik vody jsou nádrže schopny poskytnout v extrémních podmínkách sucha.  “Analýzou hydrologických podkladů vyplývá, že průběh hydrologického sucha má určitou tendenci k periodickému chování, která má souvislost se sluneční aktivitou. Sluneční aktivita má základní periodu 11 let (to je ta základní) a širší 60 let. A touto pravděpodobnostní analýzou hydrologického sucha v podmínkách Odry se podařilo prokázat souvislost sluneční aktivity se střídáním suchých a mokrých let,” komentuje výzkum Pavel Fošumpauer, ČVUT Praha.

ČVUT připravuje studii, která umožní  aktualizovat manipulační řád vodohospodářské soustavy povodí Odry. V roce 2019 budou její výsledky zapracovány do aktualizace manipulačního řádu. Předpokládá se, že by začal platit v průběhu roku 2020.

Nahlásit chybu


K tématu

Začala rozsáhlá rekonstrukce přehrady Baška, hotová bude v roce 2025

1. listopadu 2023 11:10 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Po 60 letech bezproblémového provozu vodního díla Baška na potoce Baštice byla zahájena rekonstrukce bezpečnostního přelivu, který následně umožní bezpečné a spolehlivé převedení extrémních povodní a odolá účinkům kontrolní tisícileté povodňové vlny. Celkové náklady ve výši 120 milionů korun bude hradit státní podnik Povodí Odry z vlastních zdrojů bez dotačních prostředků. Stavební práce by měly být ukončeny v roce 2025.

Modernizovaný Žermanický přivaděč může ochránit Frýdek-Místek před povodní

23. listopadu 2023 14:19 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Žermanický přivaděč prošel rozsáhlou modernizací. Umělé vodní koryto je v současnosti významnou protipovodňovou ochranou Frýdku-Místku. Pojme totiž mnohem víc vody a v případě zvýšených průtoků odlehčí řece Morávce.

Povodí Odry rekonstruuje jez v Karviné-Ráji

20. listopadu 2023 15:13 | Celý MS kraj | Monika Danková

Povodí Odry zahájilo náročnou rekonstrukci jezu na řece Olši v Karviné-Ráji. Jez byl vybudován v roce 1932 a v období sucha již neplní svou funkci, špatně zásobuje Mlýnku vodou. Bude proto vybudován úplně nový.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Dodávky pitné a průmyslové vody nejsou ohroženy
Vydáno 27. září 2018 13:53, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Vysoké teploty v kombinaci s nedostatkem srážek způsobily extrémní sucho. Podle vědeckého týmu InterSucho je výjimečná situace na 63 procentech území. V posledních dnech bylo suchem postiženo 94 procent území České republiky, což je letošní maximum. A MS kraj není výjimkou.

Řeky a potoky na horní Opavě, Odře a horní Moravici dosahují letošních minim. Některé menší toky kvůli přetrvávajícímu suchému počasí dokonce vyschly. Přehrady na území MS kraje jsou naplněny z 90%, a to díky červencovému vydatnému dešti. Jiná situace je u nádrže Šance v Beskydech, tam je nižší hladina spojená se stavebními pracemi. Právě v období sucha se ukazuje funkce přehrad.  “Sucho začalo velice brzy, už v dubnu, bylo vidět, že zásoby vody v nádržích ubývají a dokonce jsme museli přistoupit i k nějakým opatřením. Pak přišla ta epizoda červencová - povodňová a přehrady se dokázaly nejen naplnit, ale dokázaly zabránit i povodňovým škodám. A opět byly schopny poskytnout vodu v období sucha, které se potom vyskytlo,” komentuje úlohu přehrad Jiří Pagáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry.

Dodávky pitné a ani průmyslové vody nejsou v současnosti ohroženy. Zatím není nutná žádná regulace. Aktuálně je největší problém na tocích, kde nejsou údolní nádrže. Pracovníci Povodí Odry zaznamenali vyvrcholení minimálních průtoků 24. srpna. Odra ve Svinově měla průtok méně 200 litrů za sekundu. Situace se zlepšila po víkendovém dešti. “Na vodních tocích a řekách kontrolujeme hlavně jezy, kde jsou odběry vody. Zejména u větších odběrů pak může nastat, že už nebude žádný průtok, pokud si odběratelé vezmou všechnu vodu. Apelujeme na ně, aby nedělali žádné takové manipulace, protože to má dopad na samotný vodní tok. To je důvod, proč už jsme provedli 45 kontrol a budeme v nich pokračovat,” komentuje aktuální situaci na tocích Petr Březina, technický ředitel Povodí Odry s. p.  “V této chvíli není třeba tu situaci nějak dramatizovat co se týče zásobování obyvatelstva a průmyslu. Vody máme dost a i kdyby se sucho prohlubovalo, máme vody dost až do zimy,” dodal J. Pagáč.

Pokud ale nebude v následujících měsících častěji pršet, nastanou zřejmě už v listopadu první problémy. Státní podnik Povodí Odry v tomto případě začne regulovat dodávky vody pro průmyslové podniky.  “Pokud jde o dlouhodobá koncepční opatření, tak jsme si vědomi toho, že současné klima se mění. Naše podklady o přítocích do přehrad pocházejí z 20. století. Situaci řešíme aktualizací podkladů,” říká P. Březina.

Povodí Odry pracuje jak s výsledky posledních suchých let, tak i s prognózami hydrologů. Spolupracuje s vědci Katedry hydrotechniky, Stavební fakulty ČVUT Praha na výzkumu, který ověří, kolik vody jsou nádrže schopny poskytnout v extrémních podmínkách sucha.  “Analýzou hydrologických podkladů vyplývá, že průběh hydrologického sucha má určitou tendenci k periodickému chování, která má souvislost se sluneční aktivitou. Sluneční aktivita má základní periodu 11 let (to je ta základní) a širší 60 let. A touto pravděpodobnostní analýzou hydrologického sucha v podmínkách Odry se podařilo prokázat souvislost sluneční aktivity se střídáním suchých a mokrých let,” komentuje výzkum Pavel Fošumpauer, ČVUT Praha.

ČVUT připravuje studii, která umožní  aktualizovat manipulační řád vodohospodářské soustavy povodí Odry. V roce 2019 budou její výsledky zapracovány do aktualizace manipulačního řádu. Předpokládá se, že by začal platit v průběhu roku 2020.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000014202/eko-magazin-dodavky-pitne-a-prumyslove-vody-nejsou-ohrozeny