Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Břízy pomáhají obnově lesů v Jeseníkách

Celý MS kraj |

Kůrovcová kalamita likviduje lesy v Česku. V Jeseníkách vznikly holiny a smrky mizí z lesů. Aktuálně už tam probíhají záchranné práce a zkouší se pilotní projekt. Dobrovolníci v okolí Města Albrechtice vysázeli větvičky břízy plné jehnědů.

Smrkové porosty se v Jeseníkách a i jinde v Česku rozpadají, může za to kůrovcová kalamita. Zatímco se ještě donedávna těžby způsobené kůrovcem počítaly na několik málo milionů m3 ročně, letos narostla nucená těžba kalamitního dřeva na 17 milionů kubických metrů a podle propočtů budou těžby v roce 2019 trojnásobné.  “Vědecké studie ukazují, že už asi za tři desítky let se smrk udrží pouze na nejvyšších vrcholcích českých hor, to znamená na Šumavě, v Krkonoších, v části Beskyd anebo v Hrubém Jeseníku. Všude jinde bude mít problémy a pravděpodobně bude docházet k rozpadu smrkových monokultur stejně jako tady v Jeseníkách, kde to tady všechno začalo,” komentuje aktuální stav smrkových porostů koordinátor kampaně Zachraňme lesy Jan Skalík. Proto se začínají řešit následky kůrovcové kalamity a k tomu výrazně mohou pomoci druhové porosty, které jsou navíc i různě staré. Ukázalo se totiž, že pokud jsou smrky ve společnosti jiných stromů, například s bukem, lípou, jedlí anebo břízou, pak přežijí. Město Albrechtice kvůli kůrovcové kalamitě přišlo o 140 ha smrkových porostů a předpokládá se, že smrky budou mizet i z dalších míst.

“Chtěli bychom, aby břízy byly jednotlivě, pod břízou aby bylo ve třech až čtyřech metrech patro buků a jedlí, které dokážou růst v zástinu s břízou a ideální by bylo, kdyby ten modřín, co je momentálně vzadu, rostl ještě nad tím. Takže by les nebyl jen plocha, ale byl by horizontálně naskládaných několik vrstev porostů a chtěli bychom, aby bylo několik druhů dřevin. Takže, když bude napaden dub, zůstane bříza jedle atp. a nebudou vznikat holiny,” doplnil správce městských lesů Města Albrechtice Herman.

Dobrovolníci Hnutí Duha ve spolupráci s Městem Albrechtice zkouší na oplocených pozemcích, kde následkem kůrovcové kalamity zůstaly po vzrostlých stromech jen pařezy, pilotní projekt. V létě na kalamitní holinu vysévali pionýrský strom břízu. Ta je jako přípravný strom velmi užitečná pro své malé nároky a odolnost. Na holinách bříza rychle zajistí půdu proti jejímu rozpadu a erozi a navíc je podporou pro další stromy, které budou vyrůstat v jejím zástinu.  “Dvacítka dobrovolníků tady v srpnu v rámci kampaně “Zachraňme lesy” jamky asi každé čtyři metry. Jehličí, které tam po rozpadlých stromech leží je totiž 10 -15 cm vysoké, proto by se semínka břízy neuchytily. U jamky jsme zapíchli větvičku břízy a ta se vysemení. Už teď je vidět, že bříza je velmi životaschopná,” dodává Skalík.

Už za dva roky budou na kůrovcové holině vzrostlé břízy. Pro další stromy tak budou připraveny vhodné podmínky. Březový porost zajistí i potřebný stín. Na holinách totiž bývá v létě až 50 stupňů C.  “V Městě Albrechticích máme 300 ha, kalamitou padlo 145 ha, takže máme 145 ha holin, z toho jsme dokázali 50 - 60 ha dostat do stavu, kdy tam bude malý náklad nebo už je zalesněný. Hodně nám pomohl projekt Hnutí Duha, kdy jsme 50 ha dostali do stádia přípravy před obnovou a budeme už jen nízkým nákladem vnášet cílové dřeviny,” komentuje stav správce Herman.

Za pět až 10 let už budou v albrechtických lesích stromy zajištěny. Cílem celkové obnovy je mít za zhruba 30 let smíšené lesy, ve kterých by bylo asi jen 30 % ekonomicky prospěšných smrků. “Pionýrské dřeviny, které dobře klíčí a vyrůstají i v těžkých podmínkách, se v lesnictví používaly už staletí, ale v Česku v minulých desetiletích převládalo hospodaření se smrkem. Bříza se hojně využívala ve Skandinávii. Tam se využívá při výrobě papíru a také v nábytkářství. Ukazuje se, že bříza je perspektivní strom, se kterým český průmysl doteď nepracoval, ale ta změna je určitě možná,” dodává Jan Skalík, Hnutí Duha.

Studie Mendelovy univerzity v Brně předpokládá, že kolem roku 2050 let může být ohroženo až 80% českých smrkových lesů, na jejich místo by se už další smrky neměly vysazovat.  “Pomoc lesu břízou je prvním krokem, my se ale domníváme, že je nutné změnit lesnictví daleko více. Smrk bude do budoucna neperspektivní, bude se muset změnit zákon o lesnictví, ale také například zákon o myslivosti. Protože ty malé semenáčky často sejdou tím, že je ožere zvěř,” dodává J. Skalík z Hnutí Duha.  “Problém máme s tím, že tyto dřeviny nám do jara sežere zvěř, pokud je neoplotíme nebo neošetříme. Já si myslím, že problematika zvěře by se měla řešit daleko více než obnova těchto holin. Stavy zvěře jsou totiž vyšší než jaké jsou nahlášeny na úřadech,” říká Herman.  Správce albrechnických lesů své tvrzení dokládá příklady ze života lesa. Zatímco v oplocených územích dřeviny rostou a prospívají, na otevřeném území se jara nedožije téměř žádná. Za dva roky zaplatilo Město Albrechtice 800 tisíc korun za oplocení ploch, na kterých vysazují mladé stromky. Pokud by je ve velkém zvěř nespásala, obnova kůrovcových holin by tam probíhala daleko rychleji.

Nahlásit chybu


K tématu

V MS kraji je nejvyšší výskyt jmelí v Česku. Napadá dřeviny na 70 % území

Boj se jmelím pokračuje v řadě měst MS kraje. Parazit napadá velké množství stromů a způsobuje jejich usychání. Arboristé zasahovali například v Ostravě, Opavě nebo Karviné. V kraji se jmelí v posledních letech rozšířilo natolik, že odborníci mluví o kalamitě.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Břízy pomáhají obnově lesů v Jeseníkách
Vydáno 3. října 2018 16:39, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Kůrovcová kalamita likviduje lesy v Česku. V Jeseníkách vznikly holiny a smrky mizí z lesů. Aktuálně už tam probíhají záchranné práce a zkouší se pilotní projekt. Dobrovolníci v okolí Města Albrechtice vysázeli větvičky břízy plné jehnědů.

Smrkové porosty se v Jeseníkách a i jinde v Česku rozpadají, může za to kůrovcová kalamita. Zatímco se ještě donedávna těžby způsobené kůrovcem počítaly na několik málo milionů m3 ročně, letos narostla nucená těžba kalamitního dřeva na 17 milionů kubických metrů a podle propočtů budou těžby v roce 2019 trojnásobné.  “Vědecké studie ukazují, že už asi za tři desítky let se smrk udrží pouze na nejvyšších vrcholcích českých hor, to znamená na Šumavě, v Krkonoších, v části Beskyd anebo v Hrubém Jeseníku. Všude jinde bude mít problémy a pravděpodobně bude docházet k rozpadu smrkových monokultur stejně jako tady v Jeseníkách, kde to tady všechno začalo,” komentuje aktuální stav smrkových porostů koordinátor kampaně Zachraňme lesy Jan Skalík. Proto se začínají řešit následky kůrovcové kalamity a k tomu výrazně mohou pomoci druhové porosty, které jsou navíc i různě staré. Ukázalo se totiž, že pokud jsou smrky ve společnosti jiných stromů, například s bukem, lípou, jedlí anebo břízou, pak přežijí. Město Albrechtice kvůli kůrovcové kalamitě přišlo o 140 ha smrkových porostů a předpokládá se, že smrky budou mizet i z dalších míst.

“Chtěli bychom, aby břízy byly jednotlivě, pod břízou aby bylo ve třech až čtyřech metrech patro buků a jedlí, které dokážou růst v zástinu s břízou a ideální by bylo, kdyby ten modřín, co je momentálně vzadu, rostl ještě nad tím. Takže by les nebyl jen plocha, ale byl by horizontálně naskládaných několik vrstev porostů a chtěli bychom, aby bylo několik druhů dřevin. Takže, když bude napaden dub, zůstane bříza jedle atp. a nebudou vznikat holiny,” doplnil správce městských lesů Města Albrechtice Herman.

Dobrovolníci Hnutí Duha ve spolupráci s Městem Albrechtice zkouší na oplocených pozemcích, kde následkem kůrovcové kalamity zůstaly po vzrostlých stromech jen pařezy, pilotní projekt. V létě na kalamitní holinu vysévali pionýrský strom břízu. Ta je jako přípravný strom velmi užitečná pro své malé nároky a odolnost. Na holinách bříza rychle zajistí půdu proti jejímu rozpadu a erozi a navíc je podporou pro další stromy, které budou vyrůstat v jejím zástinu.  “Dvacítka dobrovolníků tady v srpnu v rámci kampaně “Zachraňme lesy” jamky asi každé čtyři metry. Jehličí, které tam po rozpadlých stromech leží je totiž 10 -15 cm vysoké, proto by se semínka břízy neuchytily. U jamky jsme zapíchli větvičku břízy a ta se vysemení. Už teď je vidět, že bříza je velmi životaschopná,” dodává Skalík.

Už za dva roky budou na kůrovcové holině vzrostlé břízy. Pro další stromy tak budou připraveny vhodné podmínky. Březový porost zajistí i potřebný stín. Na holinách totiž bývá v létě až 50 stupňů C.  “V Městě Albrechticích máme 300 ha, kalamitou padlo 145 ha, takže máme 145 ha holin, z toho jsme dokázali 50 - 60 ha dostat do stavu, kdy tam bude malý náklad nebo už je zalesněný. Hodně nám pomohl projekt Hnutí Duha, kdy jsme 50 ha dostali do stádia přípravy před obnovou a budeme už jen nízkým nákladem vnášet cílové dřeviny,” komentuje stav správce Herman.

Za pět až 10 let už budou v albrechtických lesích stromy zajištěny. Cílem celkové obnovy je mít za zhruba 30 let smíšené lesy, ve kterých by bylo asi jen 30 % ekonomicky prospěšných smrků. “Pionýrské dřeviny, které dobře klíčí a vyrůstají i v těžkých podmínkách, se v lesnictví používaly už staletí, ale v Česku v minulých desetiletích převládalo hospodaření se smrkem. Bříza se hojně využívala ve Skandinávii. Tam se využívá při výrobě papíru a také v nábytkářství. Ukazuje se, že bříza je perspektivní strom, se kterým český průmysl doteď nepracoval, ale ta změna je určitě možná,” dodává Jan Skalík, Hnutí Duha.

Studie Mendelovy univerzity v Brně předpokládá, že kolem roku 2050 let může být ohroženo až 80% českých smrkových lesů, na jejich místo by se už další smrky neměly vysazovat.  “Pomoc lesu břízou je prvním krokem, my se ale domníváme, že je nutné změnit lesnictví daleko více. Smrk bude do budoucna neperspektivní, bude se muset změnit zákon o lesnictví, ale také například zákon o myslivosti. Protože ty malé semenáčky často sejdou tím, že je ožere zvěř,” dodává J. Skalík z Hnutí Duha.  “Problém máme s tím, že tyto dřeviny nám do jara sežere zvěř, pokud je neoplotíme nebo neošetříme. Já si myslím, že problematika zvěře by se měla řešit daleko více než obnova těchto holin. Stavy zvěře jsou totiž vyšší než jaké jsou nahlášeny na úřadech,” říká Herman.  Správce albrechnických lesů své tvrzení dokládá příklady ze života lesa. Zatímco v oplocených územích dřeviny rostou a prospívají, na otevřeném území se jara nedožije téměř žádná. Za dva roky zaplatilo Město Albrechtice 800 tisíc korun za oplocení ploch, na kterých vysazují mladé stromky. Pokud by je ve velkém zvěř nespásala, obnova kůrovcových holin by tam probíhala daleko rychleji.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000014249/eko-magazin-brizy-pomahaji-obnove-lesu-v-jesenikach