Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Dopad znečištění ovzduší na zdravotní stav obyvatelstva

Celý MS kraj |

Vliv znečištění ovzduší na zdraví lidí v česko-polském pohraničí se bude díky projektu HealthAir zkoumat komplexně a v rozsahu, který nezná hranic. Centrum epidemiologického výzkumu ostravské Lékařská fakulty, společně s katedrou ochrany životního prostředí v průmyslu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a polskými partnery se pustili do společného projektu. Závěry bychom měli znát do dvou let. Výjimečností projektu je mimo jiné i to, že samotní výzkumníci budou s výsledky zajíždět přímo za lidmi.

Ovzduší nezná hranic, to je neodiskutovatelná pravda. A také proto by se na ovzduší a i na jeho dopady mělo nahlížet bez regionálního dělení a v celé šířce území. Tématem zdravotních rizik obyvatel, kteří žijí v místech s nejhorší kvalitou ovzduší, se už řada studií zabývala. Ovšem zatím jen dílčím způsobem v rámci určitého území formou případových studií. Díky česko-polskému projektu se řeší problematika společně na základě jednotného metodického přístupu bez ohledu na státní hranice. “Tento projekt není typický vědecko výzkumný, spíš bychom ho nazval výzkumně-společenský. Hlavní cíl je zvýšení povědomí lidí, co mohou očekávat, když v takovém prostředí budou dlouhodobě žít. Co mohou očekávat i od další generace. Tyto důsledky jsou nejen na zdravotní stav, ale i na socioekonomické aspekty společnosti,” komentuje rámec projektu Vítězslav Jiřík z Lékařské fakulty OU.

Projekt se zaměřil na česko-polské příhraničí. Na české straně bude zahrnovat v podstatě celý  MS kraj včetně okresu Jeseník, na polské straně pak Opolské a Slezské vojvodství. Všude tam kvalita ovzduší dlouhodobě nevyhovuje legislativním normám a má negativní vliv na zdraví a život místních obyvatel. “S partnery jsme se dohodli, že sesbíráme data o zdravotním stavu, povídáme se na ně z pohledu enviromentální epidemiologie a zkusíme kvantifikovat jaké dopady má nekvalitní ovzduší na zdraví lidí v zájmové oblasti. Budeme brát data, která jsou dostupná v celostátních databázích o zdravotním stavu,” říká Vítězslav Jiřík.


Odborníci budou mít k dispozici data asi jednoho milionu lidí a porovnávat budou období roku 2005 a 2015. A to i z pohledu trendu vývoje zlepšení či setrvalého stavu. Cílem je charakterizovat zdravotní rizika, tedy pravděpodobnost vzniku nemocí, zejména chronických bronchitid, ale i plicní nemoci anebo například rizika vzniku karcinomu plic. 


“Teď máme k dispozici nové postupy, které využívá světová zdravotnická organizace a my očekáváme, že přímo na tom vzorku obyvatelstva kvantifikujeme kolik lidé předčasně umře a kolik lidí bude zbytečně nemocných,” komentuje výzkum Vítězslav Jiřík. 

“Lékařská fakulta bude nejblíže spolupracovat s VŠB-TU, její výzkumníci budou mít za úkol mapovat znečištění ovzduší na polské a české straně. My potom budeme kvantifikovat zdravotní rizika,” dodává doktorandka Andrea Dalecká, junior vědecký pracovník.  Vysoká škola báňská s polským institutem meteorologie a bezpečnostně technologickým klastrem mapují čistotu ovzduší už od loňského podzimu. Je to už třetí společný projekt, jeho výsledky poslouží výzkumníkům z lékařské fakulty.  ”Ty vzorky, které budeme analyzovat z osmi směrů se budou zkoumat speciální metodou, která se moc nepoužívá - neutronovou aktivační analýzou. Výhoda analýz je, že z jednoho vzorku dokážeme analyzovat desítky prvků,” dodává Petr Jančík, VŠB - Technická univerzita Ostrava. 

“Co se týká polutantů znečištěného ovzduší, tak budeme sledovat stav polétavého prachu PM 10 a PM 2,5, dále stav oxidu dusičitého a látek s potenciálními karcinogenními účinky, jako jsou benzoapyren a benzen,” říká doktorandka Dalecká. Výsledky výzkumu budou známy na počátku roku 2020. Potom se odborníci vydají přímo za lidmi do těch oblastí, jejichž data zkoumali. O nebezpečí, které znečištění ovzduší představuje pro lidské zdraví se pak dozví nejen obyvatelé monitorovaných oblastí, ale i vedení obcí a zainteresované subjekty, a to prostřednictvím seminářů a konferencí.


Nahlásit chybu


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Dopad znečištění ovzduší na zdravotní stav obyvatelstva
Vydáno 14. listopadu 2018 13:32, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Vliv znečištění ovzduší na zdraví lidí v česko-polském pohraničí se bude díky projektu HealthAir zkoumat komplexně a v rozsahu, který nezná hranic. Centrum epidemiologického výzkumu ostravské Lékařská fakulty, společně s katedrou ochrany životního prostředí v průmyslu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava a polskými partnery se pustili do společného projektu. Závěry bychom měli znát do dvou let. Výjimečností projektu je mimo jiné i to, že samotní výzkumníci budou s výsledky zajíždět přímo za lidmi.

Ovzduší nezná hranic, to je neodiskutovatelná pravda. A také proto by se na ovzduší a i na jeho dopady mělo nahlížet bez regionálního dělení a v celé šířce území. Tématem zdravotních rizik obyvatel, kteří žijí v místech s nejhorší kvalitou ovzduší, se už řada studií zabývala. Ovšem zatím jen dílčím způsobem v rámci určitého území formou případových studií. Díky česko-polskému projektu se řeší problematika společně na základě jednotného metodického přístupu bez ohledu na státní hranice. “Tento projekt není typický vědecko výzkumný, spíš bychom ho nazval výzkumně-společenský. Hlavní cíl je zvýšení povědomí lidí, co mohou očekávat, když v takovém prostředí budou dlouhodobě žít. Co mohou očekávat i od další generace. Tyto důsledky jsou nejen na zdravotní stav, ale i na socioekonomické aspekty společnosti,” komentuje rámec projektu Vítězslav Jiřík z Lékařské fakulty OU.

Projekt se zaměřil na česko-polské příhraničí. Na české straně bude zahrnovat v podstatě celý  MS kraj včetně okresu Jeseník, na polské straně pak Opolské a Slezské vojvodství. Všude tam kvalita ovzduší dlouhodobě nevyhovuje legislativním normám a má negativní vliv na zdraví a život místních obyvatel. “S partnery jsme se dohodli, že sesbíráme data o zdravotním stavu, povídáme se na ně z pohledu enviromentální epidemiologie a zkusíme kvantifikovat jaké dopady má nekvalitní ovzduší na zdraví lidí v zájmové oblasti. Budeme brát data, která jsou dostupná v celostátních databázích o zdravotním stavu,” říká Vítězslav Jiřík.


Odborníci budou mít k dispozici data asi jednoho milionu lidí a porovnávat budou období roku 2005 a 2015. A to i z pohledu trendu vývoje zlepšení či setrvalého stavu. Cílem je charakterizovat zdravotní rizika, tedy pravděpodobnost vzniku nemocí, zejména chronických bronchitid, ale i plicní nemoci anebo například rizika vzniku karcinomu plic. 


“Teď máme k dispozici nové postupy, které využívá světová zdravotnická organizace a my očekáváme, že přímo na tom vzorku obyvatelstva kvantifikujeme kolik lidé předčasně umře a kolik lidí bude zbytečně nemocných,” komentuje výzkum Vítězslav Jiřík. 

“Lékařská fakulta bude nejblíže spolupracovat s VŠB-TU, její výzkumníci budou mít za úkol mapovat znečištění ovzduší na polské a české straně. My potom budeme kvantifikovat zdravotní rizika,” dodává doktorandka Andrea Dalecká, junior vědecký pracovník.  Vysoká škola báňská s polským institutem meteorologie a bezpečnostně technologickým klastrem mapují čistotu ovzduší už od loňského podzimu. Je to už třetí společný projekt, jeho výsledky poslouží výzkumníkům z lékařské fakulty.  ”Ty vzorky, které budeme analyzovat z osmi směrů se budou zkoumat speciální metodou, která se moc nepoužívá - neutronovou aktivační analýzou. Výhoda analýz je, že z jednoho vzorku dokážeme analyzovat desítky prvků,” dodává Petr Jančík, VŠB - Technická univerzita Ostrava. 

“Co se týká polutantů znečištěného ovzduší, tak budeme sledovat stav polétavého prachu PM 10 a PM 2,5, dále stav oxidu dusičitého a látek s potenciálními karcinogenními účinky, jako jsou benzoapyren a benzen,” říká doktorandka Dalecká. Výsledky výzkumu budou známy na počátku roku 2020. Potom se odborníci vydají přímo za lidmi do těch oblastí, jejichž data zkoumali. O nebezpečí, které znečištění ovzduší představuje pro lidské zdraví se pak dozví nejen obyvatelé monitorovaných oblastí, ale i vedení obcí a zainteresované subjekty, a to prostřednictvím seminářů a konferencí.


Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000014611/eko-magazin-dopad-znecisteni-ovzdusi-na-zdravotni-stav-obyvatelstva