Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Národní přírodní rezervace Rejvíz je v sevření kůrovce

Celý MS kraj |

Národní přírodní rezervace Rejvíz je jedna z nejcennějších lokalit v Česku. Bohužel ani tato oblast se nevyhnula ničivé kůrovcové kalamitě. CHKO Jeseníky v části území zasahuje tak, aby většina byla ponechána přírodním bezzásahovým procesům. A zatímco biskupské lesy a lesy ČR by proces kácení v zasažené lokalitě chtěly zintenzivnit, ekologické organizace ho chtějí úplně zastavit.

Národní přírodní rezervace Rejvíz je území o výměře 329 hektarů. Nachází se na pomezí MS a Olomouckého kraje v severovýchodní části Hrubého Jeseníku. Typické pro tuto oblast jsou rašelinné biotopy. Teď je oblast ohrožena přemnoženým kůrovcem stejně jako další části republiky zejména  severní Moravy a Slezska, Zlínského kraje, Vysočiny a Jihočeského kraje. 

“Snažíme se zabrzdit šíření kůrovce, ale jen v okrajovém, poměrně úzkém pásu asi 100 až 150 m širokém. To znamená, že výrazná část rezervace v rozsahu asi 82% zůstává zcela bez zásahu, ponechána přírodním procesům. To, že oblast od letošního roku ponecháváme přírodní procesům, je výrazný krok dál v péči o toto území. Doposud bylo bezzásahové území pouze 22%. Výrazně tak zpřísňujeme podmínky v boji proti kůrovci,” komentuje stav rezervace Jindřich Chlapek, CHKO Jeseníky.

Bezzásahové území je charakteristické tím, že se lidská ruka přírodních procesů boje proti kůrovci vůbec nedotkne. V oblasti jsou obvykle umístěny feromonové lapače, které odborníky informují o tom, kdy dochází k rojení kůrovce a v jakém asi množství. Vše ostatní si řídí příroda sama, včetně využití vyvrácených nebo tlejících stromů, užitečných pro tamní život.  “Naproti tomu v zásahovém území, v tom úzkém pásu rezervace jižní a západní hranice v podstatě provádíme aktivní opatření proti kůrovci jak my, tak Lesy ČR. My provádíme odkorňování nastojato stromů napadených kůrovcem. Stromy nižších dimenzi v průměru do 45 cm se kácí a odkorňují v ležící podobě. Larvy kůrovce, které s kůrou spadnou ze stromů na zem pak nemohou dokončit svůj vývoj a v zasychající kůře hynou, lýko se pro ně stává nestravitelným. Což je způsob boje, proti kůrovci, který se nemůže dál množit a nemůže lítat do sousedních hospodářských porostů,” popsal význam odkorňování Chlapek.

Stromy zbavené kůry sice umírají, ale protože jsou silně napadené kůrovcem, netrvalo by dlouho a uhynuly by. Ještě před tím by ale napomohly dokončit vývoj nenasytnému kůrovci. Veškerá dřevní hmota zůstává v rezervaci na místě, postupně se rozkládá, dodává živiny do půdy a je významným prostředím pro řadu druhů organizmů.

“Když jsme připravovali toto rozhodnutí, které je staré zhruba měsíc, tak probíhala jednání s ekologickými spolky, s lesníky, nastudovali jsme si velké množství odborných studií a samozřejmě vycházíme se znalostí, které o tomto území máme. Výsledkem bylo nějaké rozhodnutí, se kterým nebyly spokojeny ani neziskové organizace ekologické, ani lesníci, dostali jsme čtyři odvolání. Celý spis postoupíme ministerstvu, a to rozhodne o dalším osudu rezervace,” řekl J. Chapek z CHKO Jeseníky.

“Destruktivní zásahy, které tady CHKO povolila, jsou na území 50 ha. Problém kůrovce není ani tak tady v rezervaci,  ten je v okolních hospodářských lesích, kde se kůrovec masivně rozmnožuje už několik let. Kůrovcová kalamita nevznikla tady na Rejvízu, ale postupuje z východní části Jeseníků a postupně proniká do vnitrozemí CHKO a zasahuje i ty nejcennější lokality,” okomentoval stav lesů v okolí Rejvízu Ondřej Bačík, předseda Spolku přátel Jeseníků.

Kůrovec expanduje velkou rychlostí, a to díky příznivým klimatickým podmínkám. Zatímco v dřívějších letech se za sezónu kůrovci vyrojili dvakrát, dlohotrvající sucho a nadměrné teplo napomáhá jeho rozmnožování. Předpokládá se, že letos se vyrojí tři až čtyři generace.  “Ten problém u kůrovcové kalamity je i to, že se nestíhá a zasahuje se pozdě. Nechají se tak kůrovce vylítnout. Vznikají ohniska, kdy celé skupiny stromů odumřou a uschnou. Teprve potom tam přijede technika a vezme celý les. Řešením ale není odlesnění celých hor, celých Jeseníků a řešení není ani kácení v rezervaci. Řešením je zasáhnout včas tam, kde kůrovec vzniká, mimo rezervace, a omezit vznik ohnisek. V rezervacích by člověk neměl zasahovat vůbec,” řekl Bačík.

“Kdyby se přistoupilo na scénář, který požadují neziskové organizace a nebylo by tady to stometrové nárazníkové pásmo, tak by rozmnožený kůrovec přímo ve velkém atakoval sousední smrkové hospodářské lesy a ty škody by byly jasné a dohledatelné. To pásmo, je tady proto, že zřízení bezzásahové zóny nebude mít tak fatální důsledky pro okolní lesy,” vysvětlil Chlapek. 

Lesy ČR se proti strategii CHKO Jeseníky odvolávají a chtějí v okolí Rejvízu daleko více kácet a likvidovat stromy napadené kůrovcem. Společnost přátel Jeseníků naopak požaduje, aby se kácení v rezervaci úplně zastavilo. Pomoc hledá u ministra Životního prostředí Richarda Brabce, kterému zaslala otevřený dopis. 

Nahlásit chybu


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Národní přírodní rezervace Rejvíz je v sevření kůrovce
Vydáno 9. července 2019 15:56, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Národní přírodní rezervace Rejvíz je jedna z nejcennějších lokalit v Česku. Bohužel ani tato oblast se nevyhnula ničivé kůrovcové kalamitě. CHKO Jeseníky v části území zasahuje tak, aby většina byla ponechána přírodním bezzásahovým procesům. A zatímco biskupské lesy a lesy ČR by proces kácení v zasažené lokalitě chtěly zintenzivnit, ekologické organizace ho chtějí úplně zastavit.

Národní přírodní rezervace Rejvíz je území o výměře 329 hektarů. Nachází se na pomezí MS a Olomouckého kraje v severovýchodní části Hrubého Jeseníku. Typické pro tuto oblast jsou rašelinné biotopy. Teď je oblast ohrožena přemnoženým kůrovcem stejně jako další části republiky zejména  severní Moravy a Slezska, Zlínského kraje, Vysočiny a Jihočeského kraje. 

“Snažíme se zabrzdit šíření kůrovce, ale jen v okrajovém, poměrně úzkém pásu asi 100 až 150 m širokém. To znamená, že výrazná část rezervace v rozsahu asi 82% zůstává zcela bez zásahu, ponechána přírodním procesům. To, že oblast od letošního roku ponecháváme přírodní procesům, je výrazný krok dál v péči o toto území. Doposud bylo bezzásahové území pouze 22%. Výrazně tak zpřísňujeme podmínky v boji proti kůrovci,” komentuje stav rezervace Jindřich Chlapek, CHKO Jeseníky.

Bezzásahové území je charakteristické tím, že se lidská ruka přírodních procesů boje proti kůrovci vůbec nedotkne. V oblasti jsou obvykle umístěny feromonové lapače, které odborníky informují o tom, kdy dochází k rojení kůrovce a v jakém asi množství. Vše ostatní si řídí příroda sama, včetně využití vyvrácených nebo tlejících stromů, užitečných pro tamní život.  “Naproti tomu v zásahovém území, v tom úzkém pásu rezervace jižní a západní hranice v podstatě provádíme aktivní opatření proti kůrovci jak my, tak Lesy ČR. My provádíme odkorňování nastojato stromů napadených kůrovcem. Stromy nižších dimenzi v průměru do 45 cm se kácí a odkorňují v ležící podobě. Larvy kůrovce, které s kůrou spadnou ze stromů na zem pak nemohou dokončit svůj vývoj a v zasychající kůře hynou, lýko se pro ně stává nestravitelným. Což je způsob boje, proti kůrovci, který se nemůže dál množit a nemůže lítat do sousedních hospodářských porostů,” popsal význam odkorňování Chlapek.

Stromy zbavené kůry sice umírají, ale protože jsou silně napadené kůrovcem, netrvalo by dlouho a uhynuly by. Ještě před tím by ale napomohly dokončit vývoj nenasytnému kůrovci. Veškerá dřevní hmota zůstává v rezervaci na místě, postupně se rozkládá, dodává živiny do půdy a je významným prostředím pro řadu druhů organizmů.

“Když jsme připravovali toto rozhodnutí, které je staré zhruba měsíc, tak probíhala jednání s ekologickými spolky, s lesníky, nastudovali jsme si velké množství odborných studií a samozřejmě vycházíme se znalostí, které o tomto území máme. Výsledkem bylo nějaké rozhodnutí, se kterým nebyly spokojeny ani neziskové organizace ekologické, ani lesníci, dostali jsme čtyři odvolání. Celý spis postoupíme ministerstvu, a to rozhodne o dalším osudu rezervace,” řekl J. Chapek z CHKO Jeseníky.

“Destruktivní zásahy, které tady CHKO povolila, jsou na území 50 ha. Problém kůrovce není ani tak tady v rezervaci,  ten je v okolních hospodářských lesích, kde se kůrovec masivně rozmnožuje už několik let. Kůrovcová kalamita nevznikla tady na Rejvízu, ale postupuje z východní části Jeseníků a postupně proniká do vnitrozemí CHKO a zasahuje i ty nejcennější lokality,” okomentoval stav lesů v okolí Rejvízu Ondřej Bačík, předseda Spolku přátel Jeseníků.

Kůrovec expanduje velkou rychlostí, a to díky příznivým klimatickým podmínkám. Zatímco v dřívějších letech se za sezónu kůrovci vyrojili dvakrát, dlohotrvající sucho a nadměrné teplo napomáhá jeho rozmnožování. Předpokládá se, že letos se vyrojí tři až čtyři generace.  “Ten problém u kůrovcové kalamity je i to, že se nestíhá a zasahuje se pozdě. Nechají se tak kůrovce vylítnout. Vznikají ohniska, kdy celé skupiny stromů odumřou a uschnou. Teprve potom tam přijede technika a vezme celý les. Řešením ale není odlesnění celých hor, celých Jeseníků a řešení není ani kácení v rezervaci. Řešením je zasáhnout včas tam, kde kůrovec vzniká, mimo rezervace, a omezit vznik ohnisek. V rezervacích by člověk neměl zasahovat vůbec,” řekl Bačík.

“Kdyby se přistoupilo na scénář, který požadují neziskové organizace a nebylo by tady to stometrové nárazníkové pásmo, tak by rozmnožený kůrovec přímo ve velkém atakoval sousední smrkové hospodářské lesy a ty škody by byly jasné a dohledatelné. To pásmo, je tady proto, že zřízení bezzásahové zóny nebude mít tak fatální důsledky pro okolní lesy,” vysvětlil Chlapek. 

Lesy ČR se proti strategii CHKO Jeseníky odvolávají a chtějí v okolí Rejvízu daleko více kácet a likvidovat stromy napadené kůrovcem. Společnost přátel Jeseníků naopak požaduje, aby se kácení v rezervaci úplně zastavilo. Pomoc hledá u ministra Životního prostředí Richarda Brabce, kterému zaslala otevřený dopis. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000016621/eko-magazin-narodni-prirodni-rezervace-rejviz-je-v-sevreni-kurovce