Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Přísnější pravidla v MSK kvůli COVID-19: ministr Vojtěch se kaje, lidé se chystají demonstrovat

Celý MS kraj |

I přesto, že hygienici i politici sotva před několika hodinami proklamovali, že situace v Moravskoslezském kraji se uklidňuje, pro jeho obyvatele platí další vlna opatření kvůli COVID-19. Během pátečního dopoledne to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vyplývá to také z mimořádného opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě.


Do Moravskoslezského kraje se vrací povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách i v hromadné dopravě. Hromadné akce jsou omezeny na maximální počet sto lidí. Další citelné opatření se týká restauračních zařízení, která musí na všech místech kraje omezit provoz - zavřeno musí být mezi 23. a 8. hodinou ranní.

Adam Vojtěch (ANO), ministr zdravotnictví: "Při návštěvě nemocnic a sociálních zařízeních bude nutný respirátor FFP2. V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23:00 – 8:00h a konání hromadných akcí jen do 100 osob. Přeshraniční pracovníci se prokáží negativním PCR testem na covid 1x za 14 dní."

PŘEČTĚTE SI: KOMPLETNÍ ZNĚNÍ MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ KHS OSTRAVA

komentář KHS Ostrava k zpřísněným opatřením v MSK: "V posledních týdnech se stal Moravskoslezský kraj největším ohniskem šíření koronaviru v České republice. Nejvíce pozitivních osob je dlouhodobě na Karvinsku, zde se sice situace postupně stabilizuje co do počtu nově zjištěných případů, mění se však jejich struktura a nejedná se již pouze o primární kontakty s pozitivními horníky a jejich rodinné příslušníky. Lokální ohniska šíření nákazy se nově objevují i v okresech Frýdek-Místek, Ostrava a Nový Jičín. Současně evidujeme nárůst pozitivních případů u přeshraničních pracovníků, pracujících ve firmách na území celého kraje. Bohužel již dochází i k zasažení zdravotnických zařízení a to zejména v Ostravě. Dosud přijatá opatření byla omezena zejména na území okresů Karviná a Frýdek-Místek. V posledních týdnech však registrujeme i značný nárůst pozitivních mimo známá ohniska onemocnění, počet tzv. komunitních případů nákazy se zvýšil prakticky na dvojnásobek. Navíc lze očekávat v nastávajícím letním období další nárůst rizik, například zavlečení nákazy osobami, které se vrací z dovolených, výskyt nemocných v rámci zotavovacích akcí nebo mezi přeshraničními pracovníky, kteří pracují v řadě velkých i menších firem na území našeho kraje. Na nepříznivý vývoj epidemiologické situace musela tedy KHS Moravskoslezského kraje co nejrychleji reagovat. Proto dochází k vydání nového mimořádného opatření č. 15."

Během soboty se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch omluvil na svém Twitteru za náhlé zavedení opatření. Ředitelka KHS v MSK Pavla Svrčinová přitom uvedla, že požadavek Ministerstva zdravotnictví byl uzavřít region co nejdřív. Podobně se pro Radiožurnál vyjádřil i její kolega Kopřivík, podle kterého byl vyvíjen tlak na uzavření celého regionu.

Rastislav Maďar, epidemiolog pro ČT: "Situace v Moravskoslezském kraji je pod kontrolou a neděje se nic dramatického. Mimořádné opatření se připravovalo a ladilo několik dní. Předpokládám, že hygiena se obávala víkendových akcí."

Hygienici okomentovali opatření, které obsahuje celkem 20 bodů: 

Opatření na ochranu rizikových skupin obyvatel zahrnují opatření ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb, kterým kromě zpřísnění režimu pro návštěvy nařizuje preventivní testování nových pacientů a klientů s cílem zamezit zavlečení nákazy do těchto zařízení. Nově budou tedy podmínky v těchto zařízeních na území celého MS kraje nastaveny stejně.

Omezení shromažďování osob
ve venkovních i vnitřních prostorách na max. 100 osob. Ve venkovních i vnitřních prostorech je možný vyšší počet účastníků pouze za předpokladu zřízení oddělených sektorů, kterých může být maximálně 5.  

Omezení rekreačních a zotavovacích aktivit, které zahrnuje opatření, která musí zajistit provozovatelé zotavovacích akcí, provozovatelé koupališť a vnitřních sportovišť.

Omezení provozu stravovacích služeb, které spočívá v časovém omezení provozu od 8,00 do 23,00, a dále v nutnosti zajistit omezený počet osob u jednoho stolu, dostatečné rozestupy a pravidelnou desinfekci inventáře a možnost desinfekce pro návštěvníky. Opatření se netýká pouze stravování zaměstnanců a zařízení, která poskytují současně i ubytovací služby, kde je umožněno podávání snídaní od 6,00.

Obnovení povinnosti nosit ochranu dýchacích cest
a to ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště (tedy i na pracovišti) a v hromadné dopravě. 

Opatření vůči zaměstnavatelům, která mají za cíl minimalizaci kontaktů mezi pracovníky na směně, mezi zaměstnanci v jednotlivých směnách, provádění desinfekce na pracovištích. Mají rovněž povinnost zamezit vstupu přeshraničních pracovníků do provozoven a pracovišť, pokud tito nepředloží potvrzení o absolvování PCR vyšetření na Covid 19 s negativním výsledkem.

Provádění zvýšené frekvence desinfekce veřejných prostor, jako jsou například
zastávky MHD, veřejné odpočinkové prostory, dětská hřiště a vstupy do veřejných budov a objektů občanské vybavenosti. Provozovatelé maloobchodních prodejen jsou povinni zajistit pravidelné provádění desinfekce nákupních vozíků a úchopových ploch (zábradlí, kliky, madla). 

Celkově se jedná o značný zásah do běžného života všech obyvatel Moravskoslezského kraje. Je však nezbytné co nejrychleji zamezit dalšímu šíření onemocnění a nařízená opatření by měla pomoci tento cíl naplnit. V této souvislosti žádáme všechny obyvatele o pochopení a disciplínu při dodržování podmínek tohoto mimořádného opatření.

Těžkou ráno bylo opatření pro pořadatele NeFestivalu, který měl být náhradou za Colours of Ostrava, které se kvůli vládním nařízením nemohl konat.

"Na začátku tohoto roku jsme byli my, organizátoři kulturních a jiných veřejných akcí, nuceni přistoupit na nová a nečekaná opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Přistoupili jsme k nim s pokorou a zrušili dlouho připravované projekty, i když nás jejich příprava stála obrovské množství energie, práce a samozřejmě také peněz. Ačkoliv to pro nás všechny bylo bolestivé, i tak jsme se snažili pořádat alespoň to málo, co nám aktuální nařízení umožňovala. Teď se situace ale změnila. Rozhodnutí Krajské hygienické stanice o zrušení akcí v Moravskoslezském kraji je pro nás všechny devastující. Stejně jako se z minuty na minutu zrušily akce v jednom regionu, mohou se stejně tak s okamžitou platností zrušit kdekoliv jinde. To je podle nás alarmující, protože takovou situaci nemůže žádný zodpovědný pořadatel riskovat. Nechceme a ani nemůžeme žít v takové nejistotě. V nejistotě, kdy nevíme, jestli akce, kterou pořádají desítky a stovky lidí celý rok nebude najednou zrušena. Lusknutím prstu. Hned. Teď. #zminutynaminutu," uvedli v prohlášení pořadatelé NeFestivalu.

Lidé v Moravskoslezském kraji chystají v pondělí 20. července demonstraci. Na facebooku se objevila iniciativa Ostrava nemlčí, která svolala setkání lidí mezi 17. a 19. hodinou na Masarykově náměstí. O událost projevilo zájem necelých 10 tisíc lidí. Organizátoři také píšou: "Pokud se nedočkáme jasných odpovědí a na ně napojených jednoznačných činů, budeme se tu scházet tak dlouho, dokud k nápravě nedojde, dokud občané zase nebudou na prvním místě."

Nahlásit chybu


K tématu

Krnovská nemocnice zahájila očkování nejnovější vakcínou proti covidu-19

14. října 2023 11:02 | Krnov | Jiří Cileček

Krnovská nemocnice nabízí opět možnost očkování proti onemocnění covid-19. Zájemci o očkování se nemusí předem objednávat, v infekční ambulanci SZZ Krnov bude pro ně vyhrazen pravidelný termín – vždy ve středu v čase 7:30–9:00.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Přísnější pravidla v MSK kvůli COVID-19: ministr Vojtěch se kaje, lidé se chystají demonstrovat
Vydáno 17. července 2020 11:53, Celý MS kraj, Jiří Cileček
I přesto, že hygienici i politici sotva před několika hodinami proklamovali, že situace v Moravskoslezském kraji se uklidňuje, pro jeho obyvatele platí další vlna opatření kvůli COVID-19. Během pátečního dopoledne to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Vyplývá to také z mimořádného opatření Krajské hygienické stanice v Ostravě.


Do Moravskoslezského kraje se vrací povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách i v hromadné dopravě. Hromadné akce jsou omezeny na maximální počet sto lidí. Další citelné opatření se týká restauračních zařízení, která musí na všech místech kraje omezit provoz - zavřeno musí být mezi 23. a 8. hodinou ranní.

Adam Vojtěch (ANO), ministr zdravotnictví: "Při návštěvě nemocnic a sociálních zařízeních bude nutný respirátor FFP2. V celém kraji platí také uzavření prostor restaurací a barů mezi 23:00 – 8:00h a konání hromadných akcí jen do 100 osob. Přeshraniční pracovníci se prokáží negativním PCR testem na covid 1x za 14 dní."

PŘEČTĚTE SI: KOMPLETNÍ ZNĚNÍ MIMOŘÁDNÉHO OPATŘENÍ KHS OSTRAVA

komentář KHS Ostrava k zpřísněným opatřením v MSK: "V posledních týdnech se stal Moravskoslezský kraj největším ohniskem šíření koronaviru v České republice. Nejvíce pozitivních osob je dlouhodobě na Karvinsku, zde se sice situace postupně stabilizuje co do počtu nově zjištěných případů, mění se však jejich struktura a nejedná se již pouze o primární kontakty s pozitivními horníky a jejich rodinné příslušníky. Lokální ohniska šíření nákazy se nově objevují i v okresech Frýdek-Místek, Ostrava a Nový Jičín. Současně evidujeme nárůst pozitivních případů u přeshraničních pracovníků, pracujících ve firmách na území celého kraje. Bohužel již dochází i k zasažení zdravotnických zařízení a to zejména v Ostravě. Dosud přijatá opatření byla omezena zejména na území okresů Karviná a Frýdek-Místek. V posledních týdnech však registrujeme i značný nárůst pozitivních mimo známá ohniska onemocnění, počet tzv. komunitních případů nákazy se zvýšil prakticky na dvojnásobek. Navíc lze očekávat v nastávajícím letním období další nárůst rizik, například zavlečení nákazy osobami, které se vrací z dovolených, výskyt nemocných v rámci zotavovacích akcí nebo mezi přeshraničními pracovníky, kteří pracují v řadě velkých i menších firem na území našeho kraje. Na nepříznivý vývoj epidemiologické situace musela tedy KHS Moravskoslezského kraje co nejrychleji reagovat. Proto dochází k vydání nového mimořádného opatření č. 15."

Během soboty se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch omluvil na svém Twitteru za náhlé zavedení opatření. Ředitelka KHS v MSK Pavla Svrčinová přitom uvedla, že požadavek Ministerstva zdravotnictví byl uzavřít region co nejdřív. Podobně se pro Radiožurnál vyjádřil i její kolega Kopřivík, podle kterého byl vyvíjen tlak na uzavření celého regionu.

Rastislav Maďar, epidemiolog pro ČT: "Situace v Moravskoslezském kraji je pod kontrolou a neděje se nic dramatického. Mimořádné opatření se připravovalo a ladilo několik dní. Předpokládám, že hygiena se obávala víkendových akcí."

Hygienici okomentovali opatření, které obsahuje celkem 20 bodů: 

Opatření na ochranu rizikových skupin obyvatel zahrnují opatření ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb, kterým kromě zpřísnění režimu pro návštěvy nařizuje preventivní testování nových pacientů a klientů s cílem zamezit zavlečení nákazy do těchto zařízení. Nově budou tedy podmínky v těchto zařízeních na území celého MS kraje nastaveny stejně.

Omezení shromažďování osob
ve venkovních i vnitřních prostorách na max. 100 osob. Ve venkovních i vnitřních prostorech je možný vyšší počet účastníků pouze za předpokladu zřízení oddělených sektorů, kterých může být maximálně 5.  

Omezení rekreačních a zotavovacích aktivit, které zahrnuje opatření, která musí zajistit provozovatelé zotavovacích akcí, provozovatelé koupališť a vnitřních sportovišť.

Omezení provozu stravovacích služeb, které spočívá v časovém omezení provozu od 8,00 do 23,00, a dále v nutnosti zajistit omezený počet osob u jednoho stolu, dostatečné rozestupy a pravidelnou desinfekci inventáře a možnost desinfekce pro návštěvníky. Opatření se netýká pouze stravování zaměstnanců a zařízení, která poskytují současně i ubytovací služby, kde je umožněno podávání snídaní od 6,00.

Obnovení povinnosti nosit ochranu dýchacích cest
a to ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště (tedy i na pracovišti) a v hromadné dopravě. 

Opatření vůči zaměstnavatelům, která mají za cíl minimalizaci kontaktů mezi pracovníky na směně, mezi zaměstnanci v jednotlivých směnách, provádění desinfekce na pracovištích. Mají rovněž povinnost zamezit vstupu přeshraničních pracovníků do provozoven a pracovišť, pokud tito nepředloží potvrzení o absolvování PCR vyšetření na Covid 19 s negativním výsledkem.

Provádění zvýšené frekvence desinfekce veřejných prostor, jako jsou například
zastávky MHD, veřejné odpočinkové prostory, dětská hřiště a vstupy do veřejných budov a objektů občanské vybavenosti. Provozovatelé maloobchodních prodejen jsou povinni zajistit pravidelné provádění desinfekce nákupních vozíků a úchopových ploch (zábradlí, kliky, madla). 

Celkově se jedná o značný zásah do běžného života všech obyvatel Moravskoslezského kraje. Je však nezbytné co nejrychleji zamezit dalšímu šíření onemocnění a nařízená opatření by měla pomoci tento cíl naplnit. V této souvislosti žádáme všechny obyvatele o pochopení a disciplínu při dodržování podmínek tohoto mimořádného opatření.

Těžkou ráno bylo opatření pro pořadatele NeFestivalu, který měl být náhradou za Colours of Ostrava, které se kvůli vládním nařízením nemohl konat.

"Na začátku tohoto roku jsme byli my, organizátoři kulturních a jiných veřejných akcí, nuceni přistoupit na nová a nečekaná opatření v souvislosti s pandemií koronaviru. Přistoupili jsme k nim s pokorou a zrušili dlouho připravované projekty, i když nás jejich příprava stála obrovské množství energie, práce a samozřejmě také peněz. Ačkoliv to pro nás všechny bylo bolestivé, i tak jsme se snažili pořádat alespoň to málo, co nám aktuální nařízení umožňovala. Teď se situace ale změnila. Rozhodnutí Krajské hygienické stanice o zrušení akcí v Moravskoslezském kraji je pro nás všechny devastující. Stejně jako se z minuty na minutu zrušily akce v jednom regionu, mohou se stejně tak s okamžitou platností zrušit kdekoliv jinde. To je podle nás alarmující, protože takovou situaci nemůže žádný zodpovědný pořadatel riskovat. Nechceme a ani nemůžeme žít v takové nejistotě. V nejistotě, kdy nevíme, jestli akce, kterou pořádají desítky a stovky lidí celý rok nebude najednou zrušena. Lusknutím prstu. Hned. Teď. #zminutynaminutu," uvedli v prohlášení pořadatelé NeFestivalu.

Lidé v Moravskoslezském kraji chystají v pondělí 20. července demonstraci. Na facebooku se objevila iniciativa Ostrava nemlčí, která svolala setkání lidí mezi 17. a 19. hodinou na Masarykově náměstí. O událost projevilo zájem necelých 10 tisíc lidí. Organizátoři také píšou: "Pokud se nedočkáme jasných odpovědí a na ně napojených jednoznačných činů, budeme se tu scházet tak dlouho, dokud k nápravě nedojde, dokud občané zase nebudou na prvním místě."

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021188/prisnejsi-pravidla-v-msk-kvuli-covid19-ministr-vojtech-se-kaje-lide-se-chystaji-demonstrovat