Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Konec těžby ve všech dolech OKD? Nejspíš v letech 2021 nebo 2022. Co bude dál?

Celý MS kraj |

Z materiálu, který má v pondělí na stole česká vláda, vyplývá, že kromě navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, by firma OKD měla ukončit těžbu na všech svých dolech na konci roku 2021 nebo v roce 2022. Podle ČTK tuto variantu označilo za nejvhodnější i samotné představenstvo společnosti OKD.

Podle materiálu, který má vláda na stole, není vyloučena varianta pokračování těžby na dole ČSM i po roce 2021. Cena uhlí na trhu by se však musela vrátit na úroveň před koronakrizí a v této cenové hladině by musela několik let zůstat. To je ale nejspíš podle odborníků nepravděpodobné. Ceny uhlí během koronavirové krize spadly o zhruba 30 procent. OKD je navíc ve ztrátě jen za letošek zhruba dvě miliardy korun.

Za rizika, kvůli kterým by měla těžba v OKD skončit už v tomto roce, jsou považovány možné následné sociální problémy v MS kraji. Naopak, pokud by těžba měla pokračovat až do let 2025 až 2032, je zde mimo jiné velká nejistota vývoje světových cen uhlí.

Majitelem OKD je stát, který jediného producenta černého uhlí v ČR vlastní prostřednictvím společnosti Prisko. Těžba "černého zlata" se přitom ekonomicky nevyplácí. Firma navíc v těchto týdnech těžbu přerušila kvůli koronavirové situaci. Premiér Babiš v minulosti uvedl, že vláda chce fungování dolů prodloužit na co nejdelší dobu. Podle předloženého materiálu by navíc okamžité uzavření nebo konkurs OKD byl pro Česko nevýhodný, s koncem těžby by totiž přišly okamžité náklady na utlumení těžby. Financování dalšího fungování OKD je proto zatím zřejmě nejvýhodnějším řešením.

Firma Prisko před několika dny vložila do společnosti OKD vlastní prostředky kvůli navýšení základního kapitálů na 612 mil. korun. Peníze by měla získat ze státního rozpočtu, z vládní rozpočtové rezervy. Základní kapitál společnosti Prisko je aktuální necelých 800 milionů korun, zvýšit by se měl na 1,273 mld. Kč.

Tiskové vyjádření společnosti OKD: "Společnost PRISKO rozhodla o navýšení základního kapitálu OKD v pátek 10.7.2020. Jedná se o refinancování již vynaložených prostředků na útlum. Finanční prostředky budou využity na posílení kapitálové pozice společnosti za účelem překonání složité ekonomické situace těžařské firmy způsobené pandemii Covid-19."

Podle ministra Havlíčka se hlavní materiál k OKD bude teprve připravovat a pravděpodobně v září bude předložen ministerstvem financí a průmyslu.

Na prohlášení kvůli OKD reagovala napříkad organizace Greenpeace ČR.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR: “Situace v OKD je kritická. Vedení OKD a společnosti Prisko navrhují konec těžby dokonce rychleji, než bylo dohodnuto při převzetí firmy státem. Ale není se čemu divit. Ještě před propuknutím koronavirové krize, kterou firma vůbec nezvládla, bylo OKD černou dírou na peníze. Nemá smysl prodlužovat agónii končícího průmyslu. Naopak je důležité, aby se vláda dívala dopředu a kladla si důležitější otázky, například kolik peněz půjde přímo havířům a v jaké formě, jak zajistit pro Ostravsko co nejvíce peněz z Evropské unie a jak provést transformaci a modernizaci místního průmyslu tak, aby na ní netratili ti nejzranitelnější.”

Co bude s Karvinskem dál?

Následnou transformaci pohornické krajiny Karvinska řeší nový krajský program POHO2030. Území mezi Karvinou, Orlovou a Havířovem se má stát atraktivní oblastí, do které budou lidé jezdit za odpočinkem i zábavou, a která bude lákat také investory. V přípravě jsou nejrůznější projekty, které vznikají ve spolupráci s partnery programu. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Jedním z důsledků těžkého průmyslu, se kterým se náš region bude muset vyrovnat, je také oblast pohornické krajiny Karvinska. Toto území, které má kolem 60 km čtverečních , koncepčně řeší program POHO2030. I přes složitou situaci, ve které se kraj po pandemii koronaviru nachází, považujeme tento program i nadále za důležitý a rozhodně ho nechceme strčit do šuplíku. Naopak, ve všech aktivitách a rozběhlých projektech pokračujeme a připravujeme vše potřebné k tomu, aby transformaci pohornické krajiny bylo možné financovat i z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci."

62 miliard korun z tohoto fondu využijí uhelné regiony České republiky, mezi které Moravskoslezský kraj patří vedle krajů Ústeckého a Karlovarského. Tyto prostředky vyčlenila Evropská unie na období 2021-2027.

Nahlásit chybu


K tématu

Báňští záchranáři spěchali do podzemí s pomocí k havířům, které zasypala hornina

27. února 2024 16:59 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Pravděpodobně kus horniny uvolněné při důlních pracích zranil v úterý odpoledne několik horníků v podzemí poslední činné černouhelné šachty v zemi - Dolu ČSM ve Stonavě. Jednoho zraněného musel do nemocnice přepravit vrtulník.

Spolek svatá Barbora pomáhá hornickým dětem už 20 let

20. srpna 2024 16:20 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Už 20 let přispívá Spolek svatá Barbora na studium, zájmovou činnost i péči o zdraví dětem, kterým zemřel rodič na následky pracovního úrazu v hornictví. V současnosti poskytuje podporu 28 dětem.

Spolek svatá Barbora pomáhá hornickým dětem už 20 let, podpořil je částkou 40 milionů Kč

19. srpna 2024 15:20 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Už 20 let přispívá Spolek svatá Barbora na studium, zájmovou činnost i péči o zdraví dětem, kterým zemřel rodič na následky pracovního úrazu v hornictví. V současnosti poskytuje podporu 28 dětem.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Konec těžby ve všech dolech OKD? Nejspíš v letech 2021 nebo 2022. Co bude dál?
Vydáno 20. července 2020 15:48, Celý MS kraj, Redakce
Z materiálu, který má v pondělí na stole česká vláda, vyplývá, že kromě navýšení základního kapitálu státní společnosti Prisko, by firma OKD měla ukončit těžbu na všech svých dolech na konci roku 2021 nebo v roce 2022. Podle ČTK tuto variantu označilo za nejvhodnější i samotné představenstvo společnosti OKD.

Podle materiálu, který má vláda na stole, není vyloučena varianta pokračování těžby na dole ČSM i po roce 2021. Cena uhlí na trhu by se však musela vrátit na úroveň před koronakrizí a v této cenové hladině by musela několik let zůstat. To je ale nejspíš podle odborníků nepravděpodobné. Ceny uhlí během koronavirové krize spadly o zhruba 30 procent. OKD je navíc ve ztrátě jen za letošek zhruba dvě miliardy korun.

Za rizika, kvůli kterým by měla těžba v OKD skončit už v tomto roce, jsou považovány možné následné sociální problémy v MS kraji. Naopak, pokud by těžba měla pokračovat až do let 2025 až 2032, je zde mimo jiné velká nejistota vývoje světových cen uhlí.

Majitelem OKD je stát, který jediného producenta černého uhlí v ČR vlastní prostřednictvím společnosti Prisko. Těžba "černého zlata" se přitom ekonomicky nevyplácí. Firma navíc v těchto týdnech těžbu přerušila kvůli koronavirové situaci. Premiér Babiš v minulosti uvedl, že vláda chce fungování dolů prodloužit na co nejdelší dobu. Podle předloženého materiálu by navíc okamžité uzavření nebo konkurs OKD byl pro Česko nevýhodný, s koncem těžby by totiž přišly okamžité náklady na utlumení těžby. Financování dalšího fungování OKD je proto zatím zřejmě nejvýhodnějším řešením.

Firma Prisko před několika dny vložila do společnosti OKD vlastní prostředky kvůli navýšení základního kapitálů na 612 mil. korun. Peníze by měla získat ze státního rozpočtu, z vládní rozpočtové rezervy. Základní kapitál společnosti Prisko je aktuální necelých 800 milionů korun, zvýšit by se měl na 1,273 mld. Kč.

Tiskové vyjádření společnosti OKD: "Společnost PRISKO rozhodla o navýšení základního kapitálu OKD v pátek 10.7.2020. Jedná se o refinancování již vynaložených prostředků na útlum. Finanční prostředky budou využity na posílení kapitálové pozice společnosti za účelem překonání složité ekonomické situace těžařské firmy způsobené pandemii Covid-19."

Podle ministra Havlíčka se hlavní materiál k OKD bude teprve připravovat a pravděpodobně v září bude předložen ministerstvem financí a průmyslu.

Na prohlášení kvůli OKD reagovala napříkad organizace Greenpeace ČR.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR: “Situace v OKD je kritická. Vedení OKD a společnosti Prisko navrhují konec těžby dokonce rychleji, než bylo dohodnuto při převzetí firmy státem. Ale není se čemu divit. Ještě před propuknutím koronavirové krize, kterou firma vůbec nezvládla, bylo OKD černou dírou na peníze. Nemá smysl prodlužovat agónii končícího průmyslu. Naopak je důležité, aby se vláda dívala dopředu a kladla si důležitější otázky, například kolik peněz půjde přímo havířům a v jaké formě, jak zajistit pro Ostravsko co nejvíce peněz z Evropské unie a jak provést transformaci a modernizaci místního průmyslu tak, aby na ní netratili ti nejzranitelnější.”

Co bude s Karvinskem dál?

Následnou transformaci pohornické krajiny Karvinska řeší nový krajský program POHO2030. Území mezi Karvinou, Orlovou a Havířovem se má stát atraktivní oblastí, do které budou lidé jezdit za odpočinkem i zábavou, a která bude lákat také investory. V přípravě jsou nejrůznější projekty, které vznikají ve spolupráci s partnery programu. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Jedním z důsledků těžkého průmyslu, se kterým se náš region bude muset vyrovnat, je také oblast pohornické krajiny Karvinska. Toto území, které má kolem 60 km čtverečních , koncepčně řeší program POHO2030. I přes složitou situaci, ve které se kraj po pandemii koronaviru nachází, považujeme tento program i nadále za důležitý a rozhodně ho nechceme strčit do šuplíku. Naopak, ve všech aktivitách a rozběhlých projektech pokračujeme a připravujeme vše potřebné k tomu, aby transformaci pohornické krajiny bylo možné financovat i z evropského Fondu pro spravedlivou transformaci."

62 miliard korun z tohoto fondu využijí uhelné regiony České republiky, mezi které Moravskoslezský kraj patří vedle krajů Ústeckého a Karlovarského. Tyto prostředky vyčlenila Evropská unie na období 2021-2027.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021217/konec-tezby-ve-vsech-dolech-okd-nejspis-v-letech-2021-nebo-2022-co-bude-dal