Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Žhářský čin v Bohumíně nebyl rasisticky motivovaný, pozůstalým i zraněným pomůže kraj a stát

Celý MS kraj |

Místostarosta Bohumína Igor Bruzl vyvrátil spekulace k průběhu tragédie v panelovém domě. Podle něj by se nemělo jednat o rasisticky motivovaný čin. Mělo jít o spory v rámci jedné rodiny. Na místě tragické události se v neděli sešla vicepremiérka Alena Schillerová s hejtmanem MS kraje Ivem Vondrákem a zástupci složek IZS.

Podle dostupných informací bylo v neděli pět zraněných z celkového počtu deset propuštěno z péče lékařů. Zraněn zůstává pravděpodobný pachatel, muž, který měl zapálit hořlavou látku a způsobit tragický požár. Jeho zadržení policisté potvrdili s tím, že více informací k činu ani motivu prozatím nebudou poskytovat.

Statika domu podle odborníků není ohrožena. Dům patří městu, napojen na elektřinu a plyn by měl být opětovně během neděle. Do spodních pater se už v tuto chvíli mohou vrátit lidé, kteří ve spodní části panelového domu bydlí, doprovázejí je policisté. Celkem muselo opustit svůj domov 150 lidí.

Kraj podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) finančně pomůže pozůstalým a zraněným. Pozůstalí by měli dostat částku 100.000 korun, zranění 50.000 korun.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Organizujeme také finanční sbírku, která by měla pomoci všem těmto lidem."
Alena Schillerová (ANO), ministryně financí, vicepremiérka: "Mluvila jsem s ministryní spravedlnosti, ona mě propojila s ředitelkou mediační a probační služby, ta sem posílá svého náměstka. On bude poskytovat pomoc, spojí se samozřejmě s panem hejtmanem, s panem starostou, bude poskytovat pozůstalým pomoc. Bude jim radit, jak postupovat."

Lidé podle ministryně dostanou peníze z fondu obětem trestných činů, s jejich uplatněním jim pomohou odborníci a už nyní jim bude moct být poskytnuta záloha.

Ředitel krajských hasičů opět zásadně odmítl spekulace, že hasiči na místo přijeli pozdě nebo nevěděli, co mají na místě dělat. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Primárně na takových výškových objektech se jednoznačně zasahuje vnitřní zásahovou cestou, takže není možné tvrdit, že hasiči tady stáli a nevěděli, co mají dělat. Vzhledem k tomu, v jakém stavu byl ten byt při příjezdu jednotek, je zřejmé, že byl použit akcelerant. Je opravdu nemožné, aby zdolání takového požáru bylo vyřešeno v řádu jednotek minut. Jsem stoprocentně přesvědčen, že hasiči dělali všechno proto, aby ty lidi zachránili."

Hasiči na šetření příčin požáru spolupracují s policií, během neděle stále pokračuje dohledání míst činu.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Po domluvě s panem ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky generálem Rybou, respektive já jsem ho požádal, ať se zhodnotí celá činnost hasičského záchranného sboru na místě události. Považuji to za naprosto korektní věc. Je to věc, troufnu si říct běžná, která se praktikuje u takovýchto velkých mimořádných událostí, a to proto, ať vyloučíme spekulace."

Policie dorazila na místo dvě minuty po ohlášení požáru. Muži zákona přímo před domem zadrželi pravděpodobného pachatele, ten je podle policie v režimu zadržení, údajně leží v nemocnici. Policie prozatím odmítá spekulovat o motivu útoku, ten je stále v šetření. Zatím nejasná je i právní kvalifikace tohoto činu.

Při zásahu byli zraněni dva hasiči. Jeden dobrovolný byl s lehčím zraněním už propuštěn do domácího ošetřování. Druhý hasič měl být popálen více a podle ředitele Vlčka zůstává ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Zranění policisty si nevyžádalo hospitalizaci. Podle mluvčí PČR Karolíny Bělunkové se měl lehce nadýchat splodin a poté byl ošetřen na místě bez vážného zranění.

Nahlásit chybu


K tématu

Rodina z Opavska přišla kvůli požáru domu o všechno, škoda je 10 milionů

13. října 2023 17:07 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Obrovský požár zachvátil ve čtvrtek rekonstruovaný rodinný dům, přilehlé garáže i hospodářská stavení ve Lhotce u Litultovic na Opavsku. Na místě zasahovalo 12 hasičských jednotek a velitel vyhlásil 2. stupeň požárního poplachu. Před příjezdem hasičů budovu opustilo celkem devět osob, z toho tři děti. Soused a dva hasiči se lehce zranili. Škoda je 10 milionů korun. Oheň rodině všechno zničil. Obec pro ni chce vyhlásit veřejnou sbírku.

Požár v Zahradnictví Poruba zničil prodejnu i výrobnu krouhaného zelí

25. listopadu 2023 16:31 | Ostrava-Poruba | Jiří Cileček

Zahradnictví Poruba v Ostravě doslova kompletně zničil velký požár. Majitelé nyní odklízejí následky škod a doufají, že příští rok opět otevřou.

Technické služby a hasiči v Havířově měli školení zaměřené na požár, nebo nehodu popelářských vozů

31. října 2023 11:01 | Havířov | Bára Kelnerová

Technické služby mají specifická vozidla. Jak postupovat při jejich zahoření či havárii si mohli v areálu průmyslové zóny Dukla vyzkoušet profesionální hasiči i zaměstnanci společnosti.


Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Ranní nehoda dvou nákladních aut v Ostravě zastavila dopravu, řidiče museli vyprostit hasiči

Včera 10:25 | Ostrava-město | Lukáš Zavadil

Ve středu ráno se v Ostravě na ulici Plzeňská srazila dvě nákladní vozidla. Nehoda zcela zastavila provoz. Hasiči museli vyprošťovat jednoho z řidičů pomocí hydraulického zařízení. Po vyproštění byl zraněný řidič předán do péče záchranářů.

Park u Zámku v Zábřeh láká k relaxaci i sportu. Revitalizace mu velmi prospěla

Ostrava patří k nejzelenějším městům v zemi a rozhodně nespí na vavřínech. Novou podobu nyní získal Park u Zámku Zábřeh. Nabízí spoustu místa pro relaxaci, ale i sport nebo pořádání menších akcí. Park ozdobil také nový mobiliář a umělecké plastiky.

Studenti vysazovali nový park v Ostravě-Třebovicích v rámci soutěže Lipová ratolest

1. října 2024 16:19 | Ostrava-město | Andrea Holeszová | Eko magazín

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Palkovice vybojovaly v soutěži Vesnice roku 2. místo

V letošním národním finále soutěže Vesnice roku měl Moravskoslezský kraj jako svého finalistu obec Palkovice. Ta nakonec v silné konkurenci obsadila 2. místo.

Ostrava se snaží vyřešit čištění odpadních vod. Ústřední čističku voda značně poničila

1. října 2024 10:50 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Jedním z největších problémů Ostravy po povodních je vodohospodářská infrastruktura a hlavně zničená čistírna odpadních vod, která byla zcela pod vodou. Byla proto svolána mimořádná rada města, kde byly schváleny první finance na opravy.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Žhářský čin v Bohumíně nebyl rasisticky motivovaný, pozůstalým i zraněným pomůže kraj a stát
Vydáno 9. srpna 2020 10:51, Celý MS kraj, Redakce
Místostarosta Bohumína Igor Bruzl vyvrátil spekulace k průběhu tragédie v panelovém domě. Podle něj by se nemělo jednat o rasisticky motivovaný čin. Mělo jít o spory v rámci jedné rodiny. Na místě tragické události se v neděli sešla vicepremiérka Alena Schillerová s hejtmanem MS kraje Ivem Vondrákem a zástupci složek IZS.

Podle dostupných informací bylo v neděli pět zraněných z celkového počtu deset propuštěno z péče lékařů. Zraněn zůstává pravděpodobný pachatel, muž, který měl zapálit hořlavou látku a způsobit tragický požár. Jeho zadržení policisté potvrdili s tím, že více informací k činu ani motivu prozatím nebudou poskytovat.

Statika domu podle odborníků není ohrožena. Dům patří městu, napojen na elektřinu a plyn by měl být opětovně během neděle. Do spodních pater se už v tuto chvíli mohou vrátit lidé, kteří ve spodní části panelového domu bydlí, doprovázejí je policisté. Celkem muselo opustit svůj domov 150 lidí.

Kraj podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) finančně pomůže pozůstalým a zraněným. Pozůstalí by měli dostat částku 100.000 korun, zranění 50.000 korun.

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: "Organizujeme také finanční sbírku, která by měla pomoci všem těmto lidem."
Alena Schillerová (ANO), ministryně financí, vicepremiérka: "Mluvila jsem s ministryní spravedlnosti, ona mě propojila s ředitelkou mediační a probační služby, ta sem posílá svého náměstka. On bude poskytovat pomoc, spojí se samozřejmě s panem hejtmanem, s panem starostou, bude poskytovat pozůstalým pomoc. Bude jim radit, jak postupovat."

Lidé podle ministryně dostanou peníze z fondu obětem trestných činů, s jejich uplatněním jim pomohou odborníci a už nyní jim bude moct být poskytnuta záloha.

Ředitel krajských hasičů opět zásadně odmítl spekulace, že hasiči na místo přijeli pozdě nebo nevěděli, co mají na místě dělat. 

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Primárně na takových výškových objektech se jednoznačně zasahuje vnitřní zásahovou cestou, takže není možné tvrdit, že hasiči tady stáli a nevěděli, co mají dělat. Vzhledem k tomu, v jakém stavu byl ten byt při příjezdu jednotek, je zřejmé, že byl použit akcelerant. Je opravdu nemožné, aby zdolání takového požáru bylo vyřešeno v řádu jednotek minut. Jsem stoprocentně přesvědčen, že hasiči dělali všechno proto, aby ty lidi zachránili."

Hasiči na šetření příčin požáru spolupracují s policií, během neděle stále pokračuje dohledání míst činu.

Vladimír Vlček, ředitel HZS Moravskoslezského kraje: "Po domluvě s panem ředitelem Hasičského záchranného sboru České republiky generálem Rybou, respektive já jsem ho požádal, ať se zhodnotí celá činnost hasičského záchranného sboru na místě události. Považuji to za naprosto korektní věc. Je to věc, troufnu si říct běžná, která se praktikuje u takovýchto velkých mimořádných událostí, a to proto, ať vyloučíme spekulace."

Policie dorazila na místo dvě minuty po ohlášení požáru. Muži zákona přímo před domem zadrželi pravděpodobného pachatele, ten je podle policie v režimu zadržení, údajně leží v nemocnici. Policie prozatím odmítá spekulovat o motivu útoku, ten je stále v šetření. Zatím nejasná je i právní kvalifikace tohoto činu.

Při zásahu byli zraněni dva hasiči. Jeden dobrovolný byl s lehčím zraněním už propuštěn do domácího ošetřování. Druhý hasič měl být popálen více a podle ředitele Vlčka zůstává ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Zranění policisty si nevyžádalo hospitalizaci. Podle mluvčí PČR Karolíny Bělunkové se měl lehce nadýchat splodin a poté byl ošetřen na místě bez vážného zranění.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021401/zharsky-cin-v-bohumine-nebyl-rasisticky-motivovany-pozustalym-i-zranenym-pomuze-kraj-a-stat