Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hodokvas rytíře Kobylky provoněl i pobavil hrad Sovinec

Celý MS kraj |

Na Sovinci to po celý víkend vonělo, chutnalo, řinčily i zbraně a zněly nástroje řemeslníků. K tomu všemu probíhaly i pravidelné prohlídky hradu. Konal se zde Hodokvas rytíře Kobylky.

Rytíř Kobylka byl skutečnou postavou českých dějin. Celým jménem se jmenoval Jan Starší Kobylka z Kobylího.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Byl to poslední český majitel tohoto hradu, účastnil se stavovského povstání a právě po bitvě na Bílé Hoře, jelikož stál na protihabsburské straně, ta mu byl hrad doporučeno aby jej prodal, jinak hrozilo, že o něj přijde. Takže hrad dostal Řád německých rytířů.“

Sovinec o víkendu odolával davům návštěvníků. Ti přijeli ze všech koutů země nejen za dobrotami ale i za zajímavým doprovodným programem.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Určitě, můžou ochutnat různé dobroty jako jsou žebra nebo klobásy, pak samozřejmě další spoustu jídel a pití. Co se týká samotné akce tak návštěvníci zde uvidí spoustu šermířských skupin, jako je Rytíři svatého Grálu, olomoucký známá šermířská skupina Adorea, no a pak samozřejmě tu máme našeho sokolníka Montyho s jeho přelety dravých ptáků atak dále, program je velice pestrý.“

Anketa, návštěvníci Hodokvasu: „Dal jsem si halušky dneska a byly vynikající.“

„My jsme si dali gulášovou polívku, pak jsme si dali Belgické vafle s nutelou a šlehačkou a grilovaný kuřecí steak s hranolkama a oblohou a bylo to výborný teda.“

„Já jsem si dala výborné pečené žebra.“

„Klobásku jsem si dala. A trdelník.“

A právě trdelník je stále oblíbenějším pečivem mnoha chutí. Vyrobit je ho možné i doma, ideální je však tradiční výroba v peci.

Michal Mendl, pekař: „Trdelník je taková trubička z kynutého těsta, pochází to Maďarsko, Rumunsko, Sedmihradsko a není to vůbec špatný. My teda děláme jenom 4 druhy, vanilku, kakao, skořici a nebo oříšky. Jak se to peče, rozpouští se cukr a na tom se vlastně nabalí ta přísada, která je potřeba.“

V doprovodném programu hodokvasu dominovaly vynikající šermířské skupiny a lety dravců, kteří k Sovinci již léta patří.

Monty, sokolník: „Ten malinký je poštolka, je to vlastně nejrozšířenější dravec Evropy, jenom tady na Sovinci máme nějakých 4, 5 párů, které se tady obejvujou, vedle ní potom sedí Raroh velký, vylíhnul se někdy v květnu, takže je to ještě úplné mimino. Vedle něho potom jediný zástupce sov, je to Sova pálená, jmenuje se Albi, no a Albínka je vylíhnutá 20. dubna letos, no a pak tady máme nejstaršího, ta se jmenuje Káča, Káča je ze záchranné stanice v Bartošovicích no a odhadem kluků z Bartošovic a vzhledem k tomu, že já ji mám 17 let, je to zhruba dvacetiletý jedinec. Ještě tady máme další Káně, je to sameček, jmenuje se Flíček, je z Brna, vedle je Harris Hoak neboli Harrisovo káně, první pár byl dovezen v půlce 90. let tady na hrad Sovinec, no a poslední je právě druhé káně, samice.“

Návštěvníci odjížděli z hradu nasyceni i spokojeni. Mnozí se už těší na další akci – Tajemný hrad Sovinec, o víkendu 29. a 30. srpna. A my se sem také opět podíváme.

Nahlásit chybu


K tématu

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

7. ledna 2024 11:35 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovince na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Hned po Vánocích mohli návštěvníci navštívit hrad Sovinec a připomenout si dávné zvyky a tradice

19. ledna 2024 10:15 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.

Hrad Sovinec byl po Vánocích otevřen po celý týden. Připomínal středověkou atmosféru a svátky na hradě

8. ledna 2024 9:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Mnoho návštěvníků zavítalo hned po Vánocích na hrad Sovinec na Rýmařovsku. Akce Vánoce na Sovinci taky trvala po celé vánoční svátky až do konce prosince. I když počasí letos nebylo mrazivé, na zimní středověké atmosféře to neubralo.


V Karviné opravují chodníky a staví parkoviště, práce probíhají na několika místech

11. října 2024 16:30 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

V těchto dnech probíhají na několika místech v Karviné nejrůznější opravy a realizují se další investiční akce. Například řidiči se brzy dočkají nového parkoviště na ulici Na Kopci a pro cyklisty a inline bruslaře se zase vylepšuje cyklostezka poblíž sportoviště v Hranicích.

Hřiště s umělým povrchem v různých částech Havířova prokoukla díky vyčištění

11. října 2024 15:59 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Než stále investovat do stavění nových hřišť, zkusíme je opravit a vyčistit. Touto cestou jde Správa sportovních a rekreačních zařízení v Havířově.

Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

10. října 2024 17:45 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

10. října 2024 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

10. října 2024 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

11. října 2024 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

11. října 2024 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

11. října 2024 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

11. října 2024 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

11. října 2024 7:33 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

10. října 2024 17:37 | Celý MS kraj | Yvona Fajtová | Magazín TV medicína

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Hodokvas rytíře Kobylky provoněl i pobavil hrad Sovinec
Vydáno 21. srpna 2020 9:26, Celý MS kraj, Karel Soukop
Na Sovinci to po celý víkend vonělo, chutnalo, řinčily i zbraně a zněly nástroje řemeslníků. K tomu všemu probíhaly i pravidelné prohlídky hradu. Konal se zde Hodokvas rytíře Kobylky.

Rytíř Kobylka byl skutečnou postavou českých dějin. Celým jménem se jmenoval Jan Starší Kobylka z Kobylího.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Byl to poslední český majitel tohoto hradu, účastnil se stavovského povstání a právě po bitvě na Bílé Hoře, jelikož stál na protihabsburské straně, ta mu byl hrad doporučeno aby jej prodal, jinak hrozilo, že o něj přijde. Takže hrad dostal Řád německých rytířů.“

Sovinec o víkendu odolával davům návštěvníků. Ti přijeli ze všech koutů země nejen za dobrotami ale i za zajímavým doprovodným programem.

Michal Koutný, kastelán Sovince: „Určitě, můžou ochutnat různé dobroty jako jsou žebra nebo klobásy, pak samozřejmě další spoustu jídel a pití. Co se týká samotné akce tak návštěvníci zde uvidí spoustu šermířských skupin, jako je Rytíři svatého Grálu, olomoucký známá šermířská skupina Adorea, no a pak samozřejmě tu máme našeho sokolníka Montyho s jeho přelety dravých ptáků atak dále, program je velice pestrý.“

Anketa, návštěvníci Hodokvasu: „Dal jsem si halušky dneska a byly vynikající.“

„My jsme si dali gulášovou polívku, pak jsme si dali Belgické vafle s nutelou a šlehačkou a grilovaný kuřecí steak s hranolkama a oblohou a bylo to výborný teda.“

„Já jsem si dala výborné pečené žebra.“

„Klobásku jsem si dala. A trdelník.“

A právě trdelník je stále oblíbenějším pečivem mnoha chutí. Vyrobit je ho možné i doma, ideální je však tradiční výroba v peci.

Michal Mendl, pekař: „Trdelník je taková trubička z kynutého těsta, pochází to Maďarsko, Rumunsko, Sedmihradsko a není to vůbec špatný. My teda děláme jenom 4 druhy, vanilku, kakao, skořici a nebo oříšky. Jak se to peče, rozpouští se cukr a na tom se vlastně nabalí ta přísada, která je potřeba.“

V doprovodném programu hodokvasu dominovaly vynikající šermířské skupiny a lety dravců, kteří k Sovinci již léta patří.

Monty, sokolník: „Ten malinký je poštolka, je to vlastně nejrozšířenější dravec Evropy, jenom tady na Sovinci máme nějakých 4, 5 párů, které se tady obejvujou, vedle ní potom sedí Raroh velký, vylíhnul se někdy v květnu, takže je to ještě úplné mimino. Vedle něho potom jediný zástupce sov, je to Sova pálená, jmenuje se Albi, no a Albínka je vylíhnutá 20. dubna letos, no a pak tady máme nejstaršího, ta se jmenuje Káča, Káča je ze záchranné stanice v Bartošovicích no a odhadem kluků z Bartošovic a vzhledem k tomu, že já ji mám 17 let, je to zhruba dvacetiletý jedinec. Ještě tady máme další Káně, je to sameček, jmenuje se Flíček, je z Brna, vedle je Harris Hoak neboli Harrisovo káně, první pár byl dovezen v půlce 90. let tady na hrad Sovinec, no a poslední je právě druhé káně, samice.“

Návštěvníci odjížděli z hradu nasyceni i spokojeni. Mnozí se už těší na další akci – Tajemný hrad Sovinec, o víkendu 29. a 30. srpna. A my se sem také opět podíváme.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021528/hodokvas-rytire-kobylky-provonel-i-pobavil-hrad-sovinec