Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Beskydy se po těžbě černého uhlí propadat nebudou. Začala příprava likvidace Dolu Frenštát

Celý MS kraj |

Černé uhlí ležící v hlubině pod beskydskými vrcholy se těžit nebude. Důl Frenštát postavený na konci 80. let bude totiž zbourán. Místo šachty by měla být opět zelená louka.

Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná nebo Rožnov pod Radhoštěm. Pod těmito městy a obcemi se nachází zásoby černého uhlí, které se měly těžit v Dole Frenštát. Devastování krajiny podobně, jako je tomu na Karvinsku, však naštěstí nehrozí. Padlo totiž definitivní rozhodnutí šachtu zlikvidovat.

Naďa Chattová, mluvčí OKD: “Celková doba realizace likvidace Dolu Frenštát je naplánována na 72 měsíců, to znamená 6 let a odhadované náklady na tuto likvidaci nezpevněným zásypem, včetně všech demolic, jsou ze strany OKD odhadovaný na cca 200 milionů.”

Šachtu začal stát stavět už v 80. letech minulého století. Vyhloubeny byly dvě jámy o hloubce zhruba jednoho kilometru. Nad oběma se tyčí těžní věže. Z hlubiny byl vyvezen jen vzorek uhlí a od té doby je šachta nečinná a pouze se udržuje v zakonzervovaném stavu.

Obce z okolí vyhrály dlouholetý boj a šachta bude zasypána. A lidé z okolí by byli rádi, kdyby to bylo co nejdříve.

Anketa: “Budu ráda, když ty šachty budou co nejdříve pryč. Klidně, ať je tady zeleň, stromky a podobně.  
Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Důležité je, co je potřeba udělat teď.Teď je asi nejpodstatnější to, že OKD dodrželo slib, zpracovalo podklady pro EIA, což znamená, že se může rozjet vlastně řízení o odstranění těch staveb a může se zasypat ten důl samotný. Zda bude EIA nebo bude jenom zjišťovací řízení, to se neví. Pokud bude EIA, prodlouží se to o rok celé tohleto. Jinak je plán takový, že do 6 let by ten důl a ty stavby měly zmizet. Na tom jsme se shodli s OKD, na to jsme se shodli s ministerstvem průmyslu a obchodu, s ministerstvem životního prostředí i s ministerstvem pro místní rozvoj. K 1. 1. 2021 by celý areál OKD měl přejít pod společnost Diamo, státní podnik. Takže OKD prakticky to, co mělo udělat, již udělalo a teď je to na komunikaci s ředitelem společnosti Diamo, která by měla mít v rozpočtu částku na likvidaci celého dolu.”

Lidé si teď kladou otázku, co bude v lokalitě místo šachty.

Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Za mě by bylo úplně nejlepší, kdyby tam nebylo nic. Já si myslím, že nemusíme všechno nutně zastavět, že by tam mohla klidně zůstat louka a vrátit to do toho stavu, v jakém to bylo předtím. Za mě obec jako bolestné, za to, že jsme to tady měli, že jsme to tady trpěli tak dlouho a že se s tím stát nedokázal tak dlouho vypořádat, by podle mě měla dostat ty pozemky po tom. To je můj názor. Myslím si, že v tomto se možná neshodneme s názorem státních úředníků nebo vlády, ale určitě budeme tlačit na to, abychom ty pozemky dostali, stejně tak jako například na Karvinsku dostávaly obce ty bývalé areály těch dolů.”

Podle společnosti OKD je vše na dobré cestě, aby se šachta začala skutečně likvidovat co nejdříve a aby se v místě současných těžních věží opět například pásl dobytek.

Naďa Chattová, mluvčí OKD: “Od listopadu roku 2019 se podařilo ze strany OKD aktualizovat projektovou dokumentaci likvidace důlních děl a zároveň bylo zpracováno a zasláno oznámení o záměru likvidace Dolu Frenštát, čímž byl zahájen proces EIA. V tuto chvíli budeme čekat na závěry ministerstva životního prostředí, které právě posoudí vlivy tohoto záměru na životní prostředí. Hlavní činnosti toho záměru bude zasypání dvou stávajících jam nezpevněným zásypový materiálem a také likvidace povrchových objektů.”
Nahlásit chybu


K tématu

Muž čistil solární panely a spadl ze střechy, do nemocnice ho transportoval vrtulník

20. ledna 2024 18:58 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Vážně zraněného muže ve Frenštátu pod Radhoštěm ošetřovaly týmy zdravotníků v sobotu 20. ledna ráno. Podle informací, které před osmou hodinou obdrželi operátoři tísňové linky, muž spadl ze střechy, když čistil solární panely.

Lidé přivítali stříbrného Aleše Lopraise doma ve Frenštátě pod Radhoštěm

23. ledna 2024 17:37 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

V úterý odpoledne přijel do Frenštátu pod Radhoštěm Aleš Loprais. Aktuální držitel stříbrné medaile z 46. ročníku legendární soutěže Rallye Dakar. Na náměstí ho přišly přivítat davy lidí. Závodník se také věnoval fanouškům a rozdával autogramy.

Torzo problematického altánu u řeky ve Frýdku-Místku šlo k zemi

Technické služby Frýdek-Místek rozebraly torzo altánku za úřadem práce. Město rozhodlo o jeho likvidaci, protože ho velmi často okupovali lidé bez domova. Oficiálně cyklistický přístřešek s ohništěm tím pádem dlouhodobě neplnil svou původní funkci.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Beskydy se po těžbě černého uhlí propadat nebudou. Začala příprava likvidace Dolu Frenštát
Vydáno 3. září 2020 18:14, Celý MS kraj, Libor Běčák
Černé uhlí ležící v hlubině pod beskydskými vrcholy se těžit nebude. Důl Frenštát postavený na konci 80. let bude totiž zbourán. Místo šachty by měla být opět zelená louka.

Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, Kunčice pod Ondřejníkem, Čeladná nebo Rožnov pod Radhoštěm. Pod těmito městy a obcemi se nachází zásoby černého uhlí, které se měly těžit v Dole Frenštát. Devastování krajiny podobně, jako je tomu na Karvinsku, však naštěstí nehrozí. Padlo totiž definitivní rozhodnutí šachtu zlikvidovat.

Naďa Chattová, mluvčí OKD: “Celková doba realizace likvidace Dolu Frenštát je naplánována na 72 měsíců, to znamená 6 let a odhadované náklady na tuto likvidaci nezpevněným zásypem, včetně všech demolic, jsou ze strany OKD odhadovaný na cca 200 milionů.”

Šachtu začal stát stavět už v 80. letech minulého století. Vyhloubeny byly dvě jámy o hloubce zhruba jednoho kilometru. Nad oběma se tyčí těžní věže. Z hlubiny byl vyvezen jen vzorek uhlí a od té doby je šachta nečinná a pouze se udržuje v zakonzervovaném stavu.

Obce z okolí vyhrály dlouholetý boj a šachta bude zasypána. A lidé z okolí by byli rádi, kdyby to bylo co nejdříve.

Anketa: “Budu ráda, když ty šachty budou co nejdříve pryč. Klidně, ať je tady zeleň, stromky a podobně.  
Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Důležité je, co je potřeba udělat teď.Teď je asi nejpodstatnější to, že OKD dodrželo slib, zpracovalo podklady pro EIA, což znamená, že se může rozjet vlastně řízení o odstranění těch staveb a může se zasypat ten důl samotný. Zda bude EIA nebo bude jenom zjišťovací řízení, to se neví. Pokud bude EIA, prodlouží se to o rok celé tohleto. Jinak je plán takový, že do 6 let by ten důl a ty stavby měly zmizet. Na tom jsme se shodli s OKD, na to jsme se shodli s ministerstvem průmyslu a obchodu, s ministerstvem životního prostředí i s ministerstvem pro místní rozvoj. K 1. 1. 2021 by celý areál OKD měl přejít pod společnost Diamo, státní podnik. Takže OKD prakticky to, co mělo udělat, již udělalo a teď je to na komunikaci s ředitelem společnosti Diamo, která by měla mít v rozpočtu částku na likvidaci celého dolu.”

Lidé si teď kladou otázku, co bude v lokalitě místo šachty.

Jiří Novotný (Naše Beskydy), starosta Trojanovic: “Za mě by bylo úplně nejlepší, kdyby tam nebylo nic. Já si myslím, že nemusíme všechno nutně zastavět, že by tam mohla klidně zůstat louka a vrátit to do toho stavu, v jakém to bylo předtím. Za mě obec jako bolestné, za to, že jsme to tady měli, že jsme to tady trpěli tak dlouho a že se s tím stát nedokázal tak dlouho vypořádat, by podle mě měla dostat ty pozemky po tom. To je můj názor. Myslím si, že v tomto se možná neshodneme s názorem státních úředníků nebo vlády, ale určitě budeme tlačit na to, abychom ty pozemky dostali, stejně tak jako například na Karvinsku dostávaly obce ty bývalé areály těch dolů.”

Podle společnosti OKD je vše na dobré cestě, aby se šachta začala skutečně likvidovat co nejdříve a aby se v místě současných těžních věží opět například pásl dobytek.

Naďa Chattová, mluvčí OKD: “Od listopadu roku 2019 se podařilo ze strany OKD aktualizovat projektovou dokumentaci likvidace důlních děl a zároveň bylo zpracováno a zasláno oznámení o záměru likvidace Dolu Frenštát, čímž byl zahájen proces EIA. V tuto chvíli budeme čekat na závěry ministerstva životního prostředí, které právě posoudí vlivy tohoto záměru na životní prostředí. Hlavní činnosti toho záměru bude zasypání dvou stávajících jam nezpevněným zásypový materiálem a také likvidace povrchových objektů.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021674/beskydy-se-po-tezbe-cerneho-uhli-propadat-nebudou-zacala-priprava-likvidace-dolu-frenstat