Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Hasiči, zdravotníci a hygienici byli na Dnech NATO oceněni za boj proti šíření nového koronaviru

Celý MS kraj |

V neděli 20. září se na Letišti Leoše Janáčka v rámci Dnů NATO konalo slavnostní oficiální poděkování za nasazení bezpenostních sborů a složek IZS proti šíření nového typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19.

Z rukou ministra vnitra Jana Hamáčka, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky generálporučíka Drahoslava Ryby a ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje brigádního generála Vladimíra Vlčka a představitelů Policie České republiky převzalo pamětní medaile 25 příslušníků HZS Moravskoslezského kraje, 20 příslušníků Záchranného útvaru HZS České republiky, 90 policistů, 40 zaměstnanců Zdravotnických záchranných služeb jednotlivých krajů a 30 zaměstnanců hygienických stanic.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák předal řediteli Vlčkovi za mimořádné nasazení čestné uznání. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (dále jen HZS MSK) od vzniku pandemie plnil - a na mnoha úsecích stále plní - širokou škálu úkolů spojených se snižováním dopadu epidemiologické situace na provoz kritické infrastruktury, nemocnic, sociálních služeb a integrovaného záchranného systému jako takového.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “V rámci kraje vybudovali hasiči několik odběrových míst, některá opakovaně, mnohá doposud udržují v chodu a provádějí jejich pravidelnou kontrolu. Podíleli se rovněž na zajištění kontrol na hraničních přechodech a zajišťovali repatriaci občanů ze zahraničí, včetně zajištění mobilního pracoviště pro epidemiology i samotného transportu. Repatriováno takto bylo 374 občanů Moravskoslezského kraje.”

K překlenutí kritického nedostatku osobních ochranných prostředků v nemocnicích, u záchranné služby a v sociálních službách zajistil HZS MSK ze svých skladů a zásob určených pro ochranu obyvatelstva a rovněž ze skladů Skladovacího a opravárenského zařízení HZS České republiky distribuci přibližně 1 500 kusů ochranných masek a 4 500 kusů ochranných filtrů.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “Ve spolupráci s chemickou laboratoří HZS MSK vyráběli příslušníci hasičského sboru desinfekci AntiCOVID dle doporučeného postupu World Health Organisation - celkem jí pod taktovkou hasičů vzniklo 10 000 litrů. Hasiči se se svou technikou rovněž intenzivně zapojili do distribuce osobních ochranných prostředků - v prostorech bývalé stanice HZS MSK v Ostravě-Hrabůvce vznikl centrální sklad ochranných prostředků z leteckého mostu Čína - Česká republika, odkud hasiči do kraje rozvezli přibližně 12 500 krabic, při distribuci najezdili zhruba 16 000 kilometrů.”

Moravskoslezský kraj Hasičskému záchrannému sboru pořídil několik desinfekčních generátorů pro tzv. “mokrou” desinfekci teplého aerosolu s desinfekčním činidlem Virkon S. Do dneška s nimi hasiči desinfikovali více než osm desítek objektů a číslo stále roste.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “V rámci krizového štábu Moravskoslezského kraje byla do činnosti související s bojem proti epidemii zapojena stálá pracovní skupina složená z příslušníků HZS MSK. Ta denně monitorovala situaci na území kraje a připravovala podklady pro zasedání krizového štábu kraje a jednotlivých obcí s rozšířenou působností. Na základě zjištěných údajů probíhala rozhodnutí související s distribucí osobních ochranných prostředků, byla vedena evidence o kapacitách zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Stálá pracovní skupina rovněž zajišťovala sběr a analýzu dat z odběrových míst a laboratoří pro testování vzorků a sledovala dobu mezi odběry a výsledkem. Hasiči následně zpracovávali vývoj po tu pozitivně testovaných a uzdravených a pro potřeby operačního řízení (tedy zásahů hasičů, ale i dalších složek IZS) zanášeli anonymizované údaje do map tak, aby jednotky jedoucí k jakémukoli zásahu měly přehled o případném výskytu pozitivně testovaných osob v místě události a mohly tak adekvátně reagovat. Velká část výše popsaných úkolů stále probíhá a pro hasiče tak zvýšené nasazení nekončí. Neustále vyhodnocujeme situaci a děláme maximum pro zajištění ochrany obyvatelstva i zasahujících jednotek tak, aby byla pomoc ze strany HZS MSK kontinuálně zajištěna bez omezení.”
Nahlásit chybu


K tématu

Zásah proti aktivnímu střelci v Ostravě byl námětem speciálního cvičení

31. října 2023 16:37 | Ostrava-město | Jiří Cileček

V budově železniční stanice v Ostravě-Vítkovicích řádí šílený střelec. Desítky lidí zastřelil a zranil. Takovou informaci přijali v úterý ráno policisté a záchranáři a museli začít jednat. Naštěstí to nebyla opravdová událost, ale téma rozsáhlého cvičení složek integrovaného záchranného systému. Cílem bylo prověřit spolupráci u tak vážné události. Policie zároveň trénovala zásah proti aktivnímu střelci.

Za necelé tři měsíce v Havířově odtáhli na 80 aut, která parkovala na nástupních plochách pro IZS

21. listopadu 2023 11:21 | Havířov | Bára Kelnerová

Lidé, kteří v Havířově zaparkují na nástupní ploše pro požární techniku, už třetí měsíc musí počítat s možným odtahem svého vozidla. Na záchytném parkovišti skončilo na 80 aut. Radnice nástupní plochy označuje i novým dopravním značením.

V Havířově od září odtáhli na 80 špatně zaparkovaných aut

21. listopadu 2023 18:04 | Havířov | Bára Kelnerová

Lidé, kteří v Havířově zaparkují na nástupní ploše pro požární techniku, už třetí měsíc musí počítat s možným odtahem svého vozidla. Na záchytném parkovišti skončilo na 80 aut. Radnice nástupní plochy označuje i novým dopravním značením.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Včera 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

Hasiči, zdravotníci a hygienici byli na Dnech NATO oceněni za boj proti šíření nového koronaviru
Vydáno 20. září 2020 14:02, Celý MS kraj, Libor Běčák
V neděli 20. září se na Letišti Leoše Janáčka v rámci Dnů NATO konalo slavnostní oficiální poděkování za nasazení bezpenostních sborů a složek IZS proti šíření nového typu koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19.

HZS MSK

Z rukou ministra vnitra Jana Hamáčka, ministra zahraničí Tomáše Petříčka, generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky generálporučíka Drahoslava Ryby a ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje brigádního generála Vladimíra Vlčka a představitelů Policie České republiky převzalo pamětní medaile 25 příslušníků HZS Moravskoslezského kraje, 20 příslušníků Záchranného útvaru HZS České republiky, 90 policistů, 40 zaměstnanců Zdravotnických záchranných služeb jednotlivých krajů a 30 zaměstnanců hygienických stanic.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák předal řediteli Vlčkovi za mimořádné nasazení čestné uznání. Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje (dále jen HZS MSK) od vzniku pandemie plnil - a na mnoha úsecích stále plní - širokou škálu úkolů spojených se snižováním dopadu epidemiologické situace na provoz kritické infrastruktury, nemocnic, sociálních služeb a integrovaného záchranného systému jako takového.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “V rámci kraje vybudovali hasiči několik odběrových míst, některá opakovaně, mnohá doposud udržují v chodu a provádějí jejich pravidelnou kontrolu. Podíleli se rovněž na zajištění kontrol na hraničních přechodech a zajišťovali repatriaci občanů ze zahraničí, včetně zajištění mobilního pracoviště pro epidemiology i samotného transportu. Repatriováno takto bylo 374 občanů Moravskoslezského kraje.”

K překlenutí kritického nedostatku osobních ochranných prostředků v nemocnicích, u záchranné služby a v sociálních službách zajistil HZS MSK ze svých skladů a zásob určených pro ochranu obyvatelstva a rovněž ze skladů Skladovacího a opravárenského zařízení HZS České republiky distribuci přibližně 1 500 kusů ochranných masek a 4 500 kusů ochranných filtrů.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “Ve spolupráci s chemickou laboratoří HZS MSK vyráběli příslušníci hasičského sboru desinfekci AntiCOVID dle doporučeného postupu World Health Organisation - celkem jí pod taktovkou hasičů vzniklo 10 000 litrů. Hasiči se se svou technikou rovněž intenzivně zapojili do distribuce osobních ochranných prostředků - v prostorech bývalé stanice HZS MSK v Ostravě-Hrabůvce vznikl centrální sklad ochranných prostředků z leteckého mostu Čína - Česká republika, odkud hasiči do kraje rozvezli přibližně 12 500 krabic, při distribuci najezdili zhruba 16 000 kilometrů.”

Moravskoslezský kraj Hasičskému záchrannému sboru pořídil několik desinfekčních generátorů pro tzv. “mokrou” desinfekci teplého aerosolu s desinfekčním činidlem Virkon S. Do dneška s nimi hasiči desinfikovali více než osm desítek objektů a číslo stále roste.

Jakub Kozák, mluvčí HZS MSK: “V rámci krizového štábu Moravskoslezského kraje byla do činnosti související s bojem proti epidemii zapojena stálá pracovní skupina složená z příslušníků HZS MSK. Ta denně monitorovala situaci na území kraje a připravovala podklady pro zasedání krizového štábu kraje a jednotlivých obcí s rozšířenou působností. Na základě zjištěných údajů probíhala rozhodnutí související s distribucí osobních ochranných prostředků, byla vedena evidence o kapacitách zdravotnických zařízení a zařízení sociální péče. Stálá pracovní skupina rovněž zajišťovala sběr a analýzu dat z odběrových míst a laboratoří pro testování vzorků a sledovala dobu mezi odběry a výsledkem. Hasiči následně zpracovávali vývoj po tu pozitivně testovaných a uzdravených a pro potřeby operačního řízení (tedy zásahů hasičů, ale i dalších složek IZS) zanášeli anonymizované údaje do map tak, aby jednotky jedoucí k jakémukoli zásahu měly přehled o případném výskytu pozitivně testovaných osob v místě události a mohly tak adekvátně reagovat. Velká část výše popsaných úkolů stále probíhá a pro hasiče tak zvýšené nasazení nekončí. Neustále vyhodnocujeme situaci a děláme maximum pro zajištění ochrany obyvatelstva i zasahujících jednotek tak, aby byla pomoc ze strany HZS MSK kontinuálně zajištěna bez omezení.”
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000021968/hasici-zdravotnici-a-hygienici-byli-na-dnech-nato-oceneni-za-boj-proti-sireni-noveho-koronaviru