Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Strom, který pamatuje hraběnku Walburgu, roste v zámeckém parku v Kuníně

Celý MS kraj |

Kunínský zámek je jedním z nejcennějších barokních zámků severní Moravy a Slezska. Byl navržen architektem Johannem Lucasem von Hildebrandtem. Největšího rozkvětu se dočkal na přelomu 18. a 19. století za Marie Walburgy. Ta v zámku vybudovala moderní vzdělávací ústav. Nejznámějším žákem byl František Palacký. Součástí zámku je i rozlehlá zahrada s nejstarším stromem, který byl zasazen před více jak 250 lety.

Na přelomu století, v roce 1999 získala zdevastovaný zámek do svého majetku obec Kunín. Ve spolupráci s Muzeem Novojičínska se začal zámek rekonstruovat a o pár let později už byl zpřístupněn veřejnosti. Zámku se brzy vrátila jeho někdejší podoba a díky neúnavné mravenčí práci kastelána Jaroslava Zezulčíka se do zámku postupně vrací původní historické sbírky. Právem se proto o kunínském zámku říká, že vstal jako Fénix z popela.

Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Návštěvníci obdivují velice bohaté sbírky, které shromažďujeme nejen od nás, ale také ze zahraničí od rodin, které kdysi obývaly kunínský zámek. Prohlídka zámku končí ve žlutém pokoji. Před několika lety jsme dovezli pozůstalost od majitelky zámku Marie Walburgy, ty věci se po 150 letech vrátily na kunínský zámek. Zbývá ještě mnoho set sbírek, které jsou v depozitáři, čekají na své zpracování, jako fotografie zámeckého parku. Ty ukazují park v dobách jeho největší slávy.

Za dob hraběnky Walburgy byl zámek plný květin. Říká se, že mívala v pokojích až sto sklenic s růžemi, které milovala. Květiny zdobí interiéry i dnes a na počest hraběnky se v zámku pořádají slavnosti růží a také jiřinek.

Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku: František Palacký vzpomíná na svého učitele kaplana Josefa Turka, říká se, že to byl milostník paní hraběnky. Po odchodu z Kunína působil ve východní Čechách a tam dovezl poprvé z Holandska jiřiny a stojí u pěstování této nádherné rostlinky a jiřinkových slavností.
Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku Kunín, Muzeum Novojičínska: V roce 2012, kdy jsme slavili hraběnčiny narozeniny - 250 let - ho zasadila čestná občanka Kunína, paní Anny Friedrychová z Německa za přítomnosti našeho pana biskupa Lobkowicze a vnuka císaře a jsme rádi, že ten se tady opět vrátil.
Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Jeden z mála stromů, které se v zámeckém parku dochovaly je tento nádherný strom, který má přes 200 let a pamatuje dobu slavné kunínské hraběnky Marie Walburgy. V té době její zámecký park ožíval hrami malých dětí, které na zámku vyrůstaly, včetně malého Františka Palackého. Hraběnka tehdy zavedla vůbec poprvé v rámci rakouských zemí do výuky gymnastiku - tedy tělocvik. Kunínský zámek vybudovali hrabata Harrachové a stavitel který ho vybudoval, patří mezi nejslavnější v Evropě - Jan Lukáš Hildebrandt. Projektoval podobu zámeckého parku. Ta dnešní podoba už není barokní, chybí borderie, dnešní podoba pochází z 2. poloviny 19. století a byla budována podle historických fotografií. V další části parku je stavba, která tak často v zámeckých parcích není vidět, a to je zámecký kuželník. Patrně ho také kdysi projektoval Hildebrandt. Kuželna zanikla v 50. letech minulého století. Nám se podařilo vykopat základy stavby ze země a podle historických fotografií, které nám poskytli poslední majitelé zámku, pak nechala obec Kunín zbudovat repliku této stavby.

Podobu zámeckým zahradám vtiskl až Emil Schindler. Je to podoba romantického parku 19. století s krásným jezírkem a ostrůvkem. Zbudované vodoteče dodnes protékají zámeckým parkem a jedna ze staveb, která se dodnes dochovala je tzv. švýcárna na kopečku na konci samotného zámeckého parku. 

Jaroslav Zezulčík, kastelán Kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Ta má připomínat cestu hraběnky Walburgy do Švýcarska v roce 1808. Bohužel vyhořela a dochovala se jen její kamenná část. Snad také na ni přijde řada a ožije stejně jako kuželna a bude ozdobou zámeckých zahrad.
Nahlásit chybu


K tématu

Prestižní cena za příkladnou správu kulturní památky putovala na zámek Kunín

4. prosince 2023 9:30 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Kastelán zámku Kunín na Novojičínsku Jaroslav Zezulčík obdržel cenu Národního památkového ústavu. Prestižní ocenění získal za příkladnou správu a prezentaci kulturní památky, jejíž ruinu pomohl proměnit v barokní perlu.

Na setkání s občany v Kunčicích se mluvilo o kanalizaci i revitalizaci zámeckého parku

31. října 2023 16:40 | Ostrava-Slezská Ostrava | Petr Kůdela

Vedení radnice Slezské Ostravy tentokrát vyrazilo v rámci série veřejných podzimních setkání s občany za obyvateli Kunčic – do místní restaurace. Praktikuje tak už několik let osvědčený model, jak si co nejlépe poslechnout názory, rady či stížnosti občanů v jednotlivých částech Slezské Ostravy.

Tuto jubilejní sezonu projdete zámkem Kunín po červeném koberci

Zámek Kunín na Novojičínsku letos čeká výjimečná sezona. Je tomu dvacet let, co byl tento barokní skvost Moravskoslezského kraje zrekonstruován a otevřen veřejnosti. Všichni jeho návštěvníci se projdou po červeném koberci.


V Ostravě-Porubě pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030

V Ostravě-Porubě teď pracují na novém strategickém plánu. Platit bude do roku 2030 s přesahem do roku 2040. Zapojit se do něj může i široká veřejnost a jeho cíle by měl obvod plnit nehledě na tom, kdo bude v jeho vedení.

Bývalý slavný fotbalista Tomáš Ujfaluši pomohl klubu 1. FC Poruba s náborem dětí

Fotbalový klub 1. FC Poruba hledá nové kluky a holky. Uspořádal proto nábory nových fotbalových hvězdiček. Přijít mohl každý, kdo má chuť sportovat.

Havířov bojuje s potkany, ti si ve velkém pochutnávali i v hypermarketu

Potkani představují pro města noční můru. Neustále s nimi bojují i v Havířově, kde musí opět přistoupit k plošné deratizaci. Hlodavci velké škody napáchali i v jednom hypermarketu.

Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

Začala podzimní výzva 10 000 kroků, zapojit se může úplně každý

Od října začala další pravidelná výzva 10 tisíc kroků. Kdo se do ní zapojí, zlepší si kondici a přispěje k lepšímu zdraví a životnímu stylu. Ti nejlepší budou navíc odměněni. Zapojit se mohou jednotlivci i týmy všech věkových kategorií. A soutěží se také v rámci jednotlivých měst.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Technické služby fungují pod odborem údržby majetku, na zimu jsou připraveny

Studénka připravuje založení vlastních technických služeb. Zatím fungují jako oddělení v rámci odboru údržby majetku. Rozhodli o tom zastupitelé na poslední schůzi. Město pokračuje i v nákupu nové techniky.

Povodně zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny

Povodně zcela zničily v Havířově cyklostezku u řeky Lučiny. Magistrát musí nyní najít řešení, jaký zvolit povrch při následné rekonstrukci. Opravy začnou zřejmě až v příštím roce.

Starostka Ostravy-Poruby poděkovala všem lidem, kteří pomáhali s následky povodně

Zářijová ničivá povodeň opět ukázala, že lidé mají velká srdce. Vytopeným Porubanům pomáhaly stovky lidí, hasiči, řada firem i zaměstnanci radnice. Patří jim za to velký dík.

Je to tu! Síť stezek pro bikery v karvinském Černém lese je konečně legální

Datum 28. září se zapíše do historie oddílu karvinských bikerů jako jeden z nejvýznamnějších dnů. Oficiálně se jim podařilo zprovoznit síť stezek plnou trailů , kterou právě v tento den slavnostně otevřeli.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Jaké formy pomoci nyní potřebují lidé postižení povodněmi

Dobrovolnická, materiální, finanční a psychosociální - to jsou druhy pomocí, které jsou nyní potřebné v oblastech zasažených povodněmi. Jejich rozdělení obstarávají nevládní organizace, ale mohou se zapojit i lidé, zejména prostřednictvím sbírek.

EKO MAGAZÍN: Strom, který pamatuje hraběnku Walburgu, roste v zámeckém parku v Kuníně
Vydáno 11. listopadu 2020 16:33, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Kunínský zámek je jedním z nejcennějších barokních zámků severní Moravy a Slezska. Byl navržen architektem Johannem Lucasem von Hildebrandtem. Největšího rozkvětu se dočkal na přelomu 18. a 19. století za Marie Walburgy. Ta v zámku vybudovala moderní vzdělávací ústav. Nejznámějším žákem byl František Palacký. Součástí zámku je i rozlehlá zahrada s nejstarším stromem, který byl zasazen před více jak 250 lety.

Na přelomu století, v roce 1999 získala zdevastovaný zámek do svého majetku obec Kunín. Ve spolupráci s Muzeem Novojičínska se začal zámek rekonstruovat a o pár let později už byl zpřístupněn veřejnosti. Zámku se brzy vrátila jeho někdejší podoba a díky neúnavné mravenčí práci kastelána Jaroslava Zezulčíka se do zámku postupně vrací původní historické sbírky. Právem se proto o kunínském zámku říká, že vstal jako Fénix z popela.

Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Návštěvníci obdivují velice bohaté sbírky, které shromažďujeme nejen od nás, ale také ze zahraničí od rodin, které kdysi obývaly kunínský zámek. Prohlídka zámku končí ve žlutém pokoji. Před několika lety jsme dovezli pozůstalost od majitelky zámku Marie Walburgy, ty věci se po 150 letech vrátily na kunínský zámek. Zbývá ještě mnoho set sbírek, které jsou v depozitáři, čekají na své zpracování, jako fotografie zámeckého parku. Ty ukazují park v dobách jeho největší slávy.

Za dob hraběnky Walburgy byl zámek plný květin. Říká se, že mívala v pokojích až sto sklenic s růžemi, které milovala. Květiny zdobí interiéry i dnes a na počest hraběnky se v zámku pořádají slavnosti růží a také jiřinek.

Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku: František Palacký vzpomíná na svého učitele kaplana Josefa Turka, říká se, že to byl milostník paní hraběnky. Po odchodu z Kunína působil ve východní Čechách a tam dovezl poprvé z Holandska jiřiny a stojí u pěstování této nádherné rostlinky a jiřinkových slavností.
Jaroslav Zezulčík, kastelán zámku Kunín, Muzeum Novojičínska: V roce 2012, kdy jsme slavili hraběnčiny narozeniny - 250 let - ho zasadila čestná občanka Kunína, paní Anny Friedrychová z Německa za přítomnosti našeho pana biskupa Lobkowicze a vnuka císaře a jsme rádi, že ten se tady opět vrátil.
Jaroslav Zezulčík, kastelán kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Jeden z mála stromů, které se v zámeckém parku dochovaly je tento nádherný strom, který má přes 200 let a pamatuje dobu slavné kunínské hraběnky Marie Walburgy. V té době její zámecký park ožíval hrami malých dětí, které na zámku vyrůstaly, včetně malého Františka Palackého. Hraběnka tehdy zavedla vůbec poprvé v rámci rakouských zemí do výuky gymnastiku - tedy tělocvik. Kunínský zámek vybudovali hrabata Harrachové a stavitel který ho vybudoval, patří mezi nejslavnější v Evropě - Jan Lukáš Hildebrandt. Projektoval podobu zámeckého parku. Ta dnešní podoba už není barokní, chybí borderie, dnešní podoba pochází z 2. poloviny 19. století a byla budována podle historických fotografií. V další části parku je stavba, která tak často v zámeckých parcích není vidět, a to je zámecký kuželník. Patrně ho také kdysi projektoval Hildebrandt. Kuželna zanikla v 50. letech minulého století. Nám se podařilo vykopat základy stavby ze země a podle historických fotografií, které nám poskytli poslední majitelé zámku, pak nechala obec Kunín zbudovat repliku této stavby.

Podobu zámeckým zahradám vtiskl až Emil Schindler. Je to podoba romantického parku 19. století s krásným jezírkem a ostrůvkem. Zbudované vodoteče dodnes protékají zámeckým parkem a jedna ze staveb, která se dodnes dochovala je tzv. švýcárna na kopečku na konci samotného zámeckého parku. 

Jaroslav Zezulčík, kastelán Kunínského zámku, Muzeum Novojičínska: Ta má připomínat cestu hraběnky Walburgy do Švýcarska v roce 1808. Bohužel vyhořela a dochovala se jen její kamenná část. Snad také na ni přijde řada a ožije stejně jako kuželna a bude ozdobou zámeckých zahrad.
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000022771/eko-magazin-strom-ktery-pamatuje-hrabenku-walburgu-roste-v-zameckem-parku-v-kunine