Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska

Celý MS kraj |

Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Nahlásit chybu


Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina má strach o život ženy z Havířova

Dnes 18:18 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina i policisté intenzivně pátrají po mladé ženě z Havířova. Nedorazila k lékaři a má vypnutý telefon. Rodina má strach o její život.

Rychlá reakce zachránila život. Muž po kolapsu poděkoval svým hrdinům v rámci jejich oceňování na ostravské radnici

Včera 10:49 | Ostrava-město | Yvona Fajtová

Předvánoční čas přinesl do prostor Nové radnice silné lidské setkání. Po několika týdnech se zde znovu potkal 41letý muž s lidmi, kteří mu na konci listopadu zachránili život. Muž tehdy zkolaboval v práci v Ostravě-Mariánských Horách a bez rychlé pomoci by neměl šanci přežít.

Vánoční přání hejtmana Moravskoslezského kraje

Včera 15:18 | Celý MS kraj | Redakce

Hejtman Josef Bělica (ANO) přeje, nejen všem obyvatelům Moravskoslezského kraje, pohodové a klidné Vánoce.

Autobus srazil školáka, skončil v péči záchranářů. Policie hledá svědky nehody.

Dnes 11:04 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Policie s zabývá okolnostmi dopravní nehody v Šenově u Nového Jičína. Autobus srazil nezletilého chodce. Ten utrpěl zranění. Policie žádá svědky události o bližší informace.

I ve vyšším věku jsou aktivní a inspirují ostatní. Ostrava ocenila seniory roku 2025

Včera 14:36 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Ostrava ocenila seniory, kteří i ve vyšším věku zůstávají aktivní a inspirují své okolí. Seniorkou roku se stala Milada Němčíková, město udělilo také dvě čestná uznání a ocenilo i jeden Klub seniorů roku.


Odpalovali pyrotechniku na střeše, ta začala hořet. Hasiči zachránili majetek za 10 milionů

Dnes 10:14 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Při odpalování pyrotechniky začala hořet střecha. Hasiči uhasili požár během patnácti minut a zachránili majetek ve výši 10 milionů korun. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Škoda je odhadovaná na 100 tisíc korun. Hasiči upozorňují na opatrné zacházení s pyrotechnikou, obzvlášť při novoročních oslavách.

Na taktiky podvodníků upozorňuje policejní kalendář

Policie České republiky rozdala seniorům v Novém Jičíně kalendáře na rok 2026. Nešlo ovšem jen o společenskou pozornost, obsahují varování před současnými hrozbami, před falešnými bankéři a jinými podvodníky.

Prořezával stromy a kmen mu poranil nohu. Záchranné složky zasahovaly v obtížném lesním terénu

Dnes 9:05 | Celý MS kraj | Anna Břenková

Když řezal větve stromu, kmen mu poranil nohu. Muž se zranil v těžko přístupném místě u obce Vyšní Lhoty. Díky technické pomoci horské služby a hasičů se zraněný dostal do sanitky a byl převezen do nemocnice.

Lidé bez domova usedli v Novém Jičíně k vánočnímu obědu

Včera 11:00 | Nový Jičín | Petra Dorazilová

Novojičínská Charita uspořádala už v těchto dnech vánoční oběd pro lidi bez domova. Pro své klienty připravila štědrovečerní pokrm a drobné dárky.

Adra pořádá kroužky pro děti s autismem, Frýdek-Místek je podporuje

21. prosince 2025 17:34 | Frýdek-Místek | Tomáš Tikal

Frýdek-Místek podporuje charitativní organizaci Adra už od roku 2020 a výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát dostaly potřebné vybavení kroužky pro děti s poruchou autistického spektra.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. ledna 2026 od 26 880 Kč/měsíc

Těšínské divadlo je otevřeno po rozsáhlé rekonstrukci

Rekonstrukce Těšínského divadla přinesla moderní technické zázemí, nové prostory pro diváky i umělce a zároveň vzniklo úplně nové Divadelní a kulturní centrum. To má rozšířit nabídku kulturního vyžití v Českém Těšíně.

MSK, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci, vznikne vůbec první regionální ESG datová infrastruktura v Česku

Moravskoslezský kraj, VŠB–TUO a Černá kostka podepsali memorandum o spolupráci na vzniku vůbec první regionální ESG datové infrastruktury v Česku. Otevřená platforma má pomoci kraji, obcím i firmám lépe pracovat s environmentálními daty a usnadnit čerpání evropských dotací. Pilotním projektem bude připravovaná tramvajová trať mezi Ostravou a Karvinou.

Žena, kterou srazilo auto v Ostravě na Mariánskohorské, zemřela

20. prosince 2025 16:55 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Šla v odstavném pruhu v protisměru a srazilo ji auto. Do nemocnice ji odvezli v kritickém stavu. Později ale přišla zpráva, že 61letá žena bohužel zemřela. Případ si převzali kriminalisté.

Ostravské letiště překonalo hranici půl milionu odbavených cestujících

20. prosince 2025 12:38 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Letiště Leoše Janáčka Ostrava letos poprvé ve své historii odbavilo více než půl milionu cestujících. Významný milník potvrzuje rostoucí zájem o regionální letiště a širší nabídku pravidelných i charterových letů.

EKO MAGAZÍN: Poctivé lokální džemy a sirupy vyrobené s láskou pochází z Novojičínska
Vydáno 28. prosince 2020 10:06, Celý MS kraj, Renáta E. Orlíková
Superovocem označujeme druhy ovoce bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky. Zavítali jsme na farmu, kde se takové ovoce zpracovává ve vysoké kvalitě do různých podob, tvarů a konzistencí bez přidaných umělých konzervantů a barviv. Už před časem jsme vám Lubomíra Janhubu představili, několikanásobného držitele značky regionální potravina. Tentokrát jsme se vydali přímo za ním do kuchyně.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “Nerad řeším problémy, abych se jim vyhnul, tak si dělám všechno sám a podle svého a nepouštím k tomu cizí lidi. Takže trošku tím trpím, protože všechno odedřu sám. Snažím se o maximální kvalitu a jsem schopen si ji sám ohlídat.”

Vedle zpracování superovoce se Lubomír Janhuba věnuje pěstování ovoce. A ani to neponechává náhodě. Rozhodl se, že jeho produkce bude v bio kvalitě, proto neupoužívá žádná hnojiva ani chemické přípravky a zahájil proces certifikace. Hospodaří přirozenou formou a pokud už použije hnojivo, pak to musí být například chlévská mrva.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “100% šťáva je, tak jak to ukládá legislativa, je jen vylisovaná šťáva. Já ji mám vylisovanou tak, že je tam i hodně dužiny, která prospívá lidskému organismu. Nepřidávám žádné vitamíny ani konzervanty. Čistou hustou šťávu zapasterizuji, nalahvuji a je vyrobeno. Co se týká sirupů, dělám to jako naše babičky. Půl na půl šťáva a cukr, nepoužívám žádné konzervanty. A co se týká džemy, tak ty se u nás řadí do třech kategorií. Já jsem se rozhodl jít cestou, kde je cukru nejméně, tedy do 40%. Je to jak cukr přidaný tak obsažený v ovoci.”

Ovoce, které zpracovatel Janhuba nepěstuje, kupuje zamražené v papírových pytlích. Po rozmražení pak putuje do lisu, šťáva se pasterizuje a plní se do lahví. Ani lisované zbytky nejdou nazmar. Ty se rozemelou a získaným práškem se plní tobolky, které jsou tak plné cenných fyziologických látek.  U sušení ovoce se u Janhubů dbá na to, aby se nerozložily enzymy, proto teplota nesmí překročit hranici 40 stupňů.

Lubomír Janhuba, zpracovatel ovoce: “V sušárně se suší všechno možné. Momentálně suším pomeranče, citróny pro dekorační účely, jde z toho udělat i čaj. Mám požadavek na sušené kiwi. Všechno musí být maximálně vyzrálé, aby mělo dostatek cukru, ovoce přislazují, ani nešířím.”

I když si pan Janhuba chce vše ohlídat sám, svou alchymii začíná odkrývat desetiletému synovi. Ten zatím velmi rád a ochotně pomáhá alespoň při konečném brandování sklenic. Janhubovi zákazníci nejvíce vyhledávají produkty z lesního ovoce. V zimní části roku pak mají úspěch výrobky z šípku, dřínu nebo klikvy bahenní. Na rodinné farmě u Janhubů pěstují zimolez kamčatský, džem z něj vyrobený obdržel letos cenu hejtmana v rámci soutěže regionální potravina roku. Další ceny už před pár lety získal například aroniovo-bezový nektar a aroniovo-bezový sirup.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000023423/eko-magazin-poctive-lokalni-dzemy-a-sirupy-vyrobene-s-laskou-pochazi-z-novojicinska