Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Vytrvalý déšť zvedal hladiny toků, Stonávka a Luha dosáhly II. povodňového stupně

Celý MS kraj |

Vydatné dešťové srážky v Moravskoslezském kraji ve čtvrtek nepůsobily větší problémy. Hasiči vyjížděli jen k zásahům menšího rozsahu.

Koryta řek stačí vodu pobírat. Krátkodobé zvyšování hladin zaznamenaly měřící přístroje například na tocích Stonávka nad Těrlickou přehradou, Baštice v Bašce, Luha v Jeseníku nad Odrou, Sedlnice a Odra v Bartošovicích na Novojičínsku. K I. povodňovému stupni vystoupala před polednem Polančice v Polance. 

Odpoledne Luha dosáhla I. stupně povodňové aktivity a před 20. hodinou i II. stupně. Stejného stupně dosáhla večer i Stonávka v Hradišti. Hladina se tam prudce zvedla o 65 cm za hodinu. Průtok korytem vzrostl z 13 metrů kubických za sekundu na více než 30, přičemž ve čtvrtek ráno jím netekl ani celý kubík.  V Rychvaldě se místní Stružka dostala před půlnocí na chvíli i do III. stupně. 

Aktuální informace o stavu toků.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Regionální nasycenost povodí Odry je po srážkách v předchozím období vysoká. Za posledních 24 hodin spadly na území v působnosti našeho podniku srážky v úhrnech od 4 do 55 mm, přičemž maximálních hodnot bylo dosaženo v Beskydech a v Poodří a Beskydské pahorkatině. Týdenní úhrn srážek se pohybuje v rozmezí od 10 do 90 mm, přičemž maximálních hodnot je dosahováno na pravostranných přítocích Odry a v Beskydech. Na základě meteorologické předpovědi ČHMÚ se v následujících 24 hodinách očekávají srážky v úhrnech až 100 mm, a to v povodí Ostravice a Morávky. V povodí Olše jsou očekávané úhrny srážek za 24 hodin 40 – 60 mm, v povodí Odry 10 – 50 mm, v povodí Opavy 15 – 50 mm a na Jesenicku od 25 do 50 mm."

Ostravští hasiči vyjížděli ve čtvrtek dopoledne čerpat vodu do ulice Podzámčí ve Slezské Ostravě. Ve Frenštátě pod Radhoštěm byli tamní hasiči voláni k čerpáni vody do Kopané ulice. V Havířově hasiči čerpali vodu v ulici U Pošty v Prostřední Suché. 

Odpoledne čerpali vodu ostravští hasiči v ulicích Korandova, Cingrova a Kořenského a později i v Heřmanicích a ve Vratimově, Bolaticích nebo Šenově. 

Vedle čerpání vody zasahovali také u dalších případů, které s deštěm přímo souvisely. 

Vyvrácený strom v Havířově-Šumbarku. Foto pro TV Polar: Roman Adamec

Lukáš Popp, mluvčí HZS MSK: "Nejvíce zásahů mají za sebou hasiči na Ostravsku (39) a Karvinsku (35), dále na Opavsku (11) a Frýdecko-Místecku (11). Hasiči prováděli převážně čerpání vody ze zatopených sklepů, garáží a lagun vzniklých ucpáním kanálových vpustí. Na některých místech museli hasiči likvidovat i popadané a polámané stromy a větve. Během deštivé noci hasiči monitorovali i stav výšky vodní hladiny některých vodních toků v Moravskoslezském kraji. Všechny zásahy hasičů se obešly bez zranění."

Hladiny vodních toků po celý den bedlivě sledovali také vedoucí letních táborů, které jsou v jejich blízkosti. Hlídky budou potoky a řeky sledovat i po celou noc. 

Meteorologové varují

Podle předpovědi by mělo pršet až do pátku. Výstraha platí do pátečního dopoledne. 

Aktuální informace o varování před vydatným deštěm a povodněmi

Zbyněk Návrat, ČHMÚ Ostrava: "Naše území ovlivňuje tlaková níže postupující přes Maďarsko a Slovensko k severu. Zataženo s deštěm, místy i vydatným. K večeru od jihozápadu částečné slábnutí a ustávání srážek. Nejvyšší teploty 15 až 18 °C, na horách 11 až 15 °C. Slabý, postupně mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s. Místy očekáváme vydatnější srážky s úhrny i kolem 30 mm/12 hodin."

V pátek bude podle meteorologů počasí nad MSK ovlivňovat tlaková níže nad Polskem. Do pátečních ranních hodin očekávají vydatnější úhrny srážek v Beskydech, a to i kolem 30 mm v průběhu 12 hodin. 

Déšť bude v pátek ráno sice doznívat, ale v průběhu dne se očekávají další přeháňky. 

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé v Moravskoslezském kraji se připravují na velkou vodu, přehrady snižují hladiny

12. září 2024 13:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na varování meteorologů před hrozícím nebezpečím při extrémně vydatných srážkách reagují jednotlivci, radnice obcí a měst, kraj a nejrůznější spolky či instituce, které mohou učinit opatření k zabránění škod.

Hasiči při cvičení na sjezdovce zkoušeli dostat čerpadly vodu vysoko k hašení lesů a horských chat

6. října 2023 10:51 | Jablunkov | Libor Běčák

Hasiči z Jablunkovska se při svých zásazích musí často vypořádávat se záludnostmi horského terénu. Proto pořádají cvičení, která je na práci v obtížných podmínkách připravují.

Zemětřesení na východě Slovenska cítili i lidé v Česku

9. října 2023 21:52 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Východní Slovensko zasáhlo v pondělí večer zemětřesení o síle kolem 5.0 magnitudy. Epicentrum bylo podle seismologů 18 kilometrů severozápadně od Humenného v Prešovském kraji v hloubce přibližně osmnácti kilometrů. Obce v okolí zůstaly bez elektřiny. Aktuálně se zjišťují rozsahy škod. Zemětřesení velmi výrazně zaznamenaly i seismologické stanice v České republice. Cítili ho také lidé z východní části země.


Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Ostravský magistrát je opět nejpřívětivější v MS kraji. V anketě zvítězil už pošesté

Ostravský magistrát se stal opět vítězem ankety o nejpřívětivější úřad v Moravskoslezském kraji. Soutěž každoročně vyhlašuje Ministerstvo vnitra České republiky. Podle primátora města Jana Dohnala mají na ocenění velkou zásluhu zaměstnanci, kteří svou práci odvádějí nadstandardně.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

Včera 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Škody na majetku Ostravy-Přívozu za 130 milionů. Jedna škola je stále bez tepla

Nefunkční topení na základní škole i omezení v domě s pečovatelskou službou. Centrální ostravský obvod řeší postupně škody, které napáchala povodeň v části Přívoz. Bojuje se hlavně s časem, aby bylo všechno uklizeno, vysušeno a opraveno, než začne zima.

Slezská bude mít velkokapacitní kulturní dům, stavět by se mohlo začít na jaře

Slezská Ostrava bude mít vlastní velkokapacitní kulturní dům a ani větší akce už se tak nebudou muset konat mimo obvod. Stavba Multifunkčního domu v Muglinově sice momentálně stojí kvůli neshodám se zhotovitelem, už na jaře by se ale mělo znovu pokračovat v práci.

Mladíci v Havířově spáchali dvě loupeže, jeden byl obviněn, druhý není trestně odpovědný

Včera 10:42 | Havířov | Lukáš Zavadil

Kriminalisté v Havířově během pátečního odpoledne 27. září rychle dopadli dva mladíky, kteří měli na svědomí loupežné přepadení seniorky. K přepadení došlo ve chvíli, kdy žena vyrazila na nákup. Během pátrání ale muži zákona objasnili i další loupež, ke které došlo o dva dny dříve.

Studénka pokračuje v opravách starého zámku, střechu znovu pokrývá břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Svatováclavská jízda zastavila také u zámku ve Studénce

Historické automobily a motocykly projely v den státního svátku Novojičínskem. Tradiční Svatováclavská jízda veteránů zastavila také u zámku ve Studénce.

V Opavě pokračují s odklízením následků povodně, těžká technika brzy zamíří i do zahrádkářských osad

3. října 2024 17:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Práce na odklízení následků ničivé povodně stále nekončí. Lidé stále uklízí své domovy, veškeré zničené věci mohou nechávat před domy. Hromady poté odváží těžká technika.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

2. října 2024 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

Vytrvalý déšť zvedal hladiny toků, Stonávka a Luha dosáhly II. povodňového stupně
Vydáno 5. srpna 2021 11:02, Celý MS kraj, Libor Běčák
Vydatné dešťové srážky v Moravskoslezském kraji ve čtvrtek nepůsobily větší problémy. Hasiči vyjížděli jen k zásahům menšího rozsahu.

Ilustrační snímek. Zdroj: TV Polar

Koryta řek stačí vodu pobírat. Krátkodobé zvyšování hladin zaznamenaly měřící přístroje například na tocích Stonávka nad Těrlickou přehradou, Baštice v Bašce, Luha v Jeseníku nad Odrou, Sedlnice a Odra v Bartošovicích na Novojičínsku. K I. povodňovému stupni vystoupala před polednem Polančice v Polance. 

Odpoledne Luha dosáhla I. stupně povodňové aktivity a před 20. hodinou i II. stupně. Stejného stupně dosáhla večer i Stonávka v Hradišti. Hladina se tam prudce zvedla o 65 cm za hodinu. Průtok korytem vzrostl z 13 metrů kubických za sekundu na více než 30, přičemž ve čtvrtek ráno jím netekl ani celý kubík.  V Rychvaldě se místní Stružka dostala před půlnocí na chvíli i do III. stupně. 

Aktuální informace o stavu toků.

Šárka Vlčková, mluvčí Povodí Odry: "Regionální nasycenost povodí Odry je po srážkách v předchozím období vysoká. Za posledních 24 hodin spadly na území v působnosti našeho podniku srážky v úhrnech od 4 do 55 mm, přičemž maximálních hodnot bylo dosaženo v Beskydech a v Poodří a Beskydské pahorkatině. Týdenní úhrn srážek se pohybuje v rozmezí od 10 do 90 mm, přičemž maximálních hodnot je dosahováno na pravostranných přítocích Odry a v Beskydech. Na základě meteorologické předpovědi ČHMÚ se v následujících 24 hodinách očekávají srážky v úhrnech až 100 mm, a to v povodí Ostravice a Morávky. V povodí Olše jsou očekávané úhrny srážek za 24 hodin 40 – 60 mm, v povodí Odry 10 – 50 mm, v povodí Opavy 15 – 50 mm a na Jesenicku od 25 do 50 mm."

Ostravští hasiči vyjížděli ve čtvrtek dopoledne čerpat vodu do ulice Podzámčí ve Slezské Ostravě. Ve Frenštátě pod Radhoštěm byli tamní hasiči voláni k čerpáni vody do Kopané ulice. V Havířově hasiči čerpali vodu v ulici U Pošty v Prostřední Suché. 

Odpoledne čerpali vodu ostravští hasiči v ulicích Korandova, Cingrova a Kořenského a později i v Heřmanicích a ve Vratimově, Bolaticích nebo Šenově. 

Vedle čerpání vody zasahovali také u dalších případů, které s deštěm přímo souvisely. 

Vyvrácený strom v Havířově-Šumbarku. Foto pro TV Polar: Roman Adamec

Lukáš Popp, mluvčí HZS MSK: "Nejvíce zásahů mají za sebou hasiči na Ostravsku (39) a Karvinsku (35), dále na Opavsku (11) a Frýdecko-Místecku (11). Hasiči prováděli převážně čerpání vody ze zatopených sklepů, garáží a lagun vzniklých ucpáním kanálových vpustí. Na některých místech museli hasiči likvidovat i popadané a polámané stromy a větve. Během deštivé noci hasiči monitorovali i stav výšky vodní hladiny některých vodních toků v Moravskoslezském kraji. Všechny zásahy hasičů se obešly bez zranění."

Hladiny vodních toků po celý den bedlivě sledovali také vedoucí letních táborů, které jsou v jejich blízkosti. Hlídky budou potoky a řeky sledovat i po celou noc. 

Meteorologové varují

Podle předpovědi by mělo pršet až do pátku. Výstraha platí do pátečního dopoledne. 

Aktuální informace o varování před vydatným deštěm a povodněmi

Zbyněk Návrat, ČHMÚ Ostrava: "Naše území ovlivňuje tlaková níže postupující přes Maďarsko a Slovensko k severu. Zataženo s deštěm, místy i vydatným. K večeru od jihozápadu částečné slábnutí a ustávání srážek. Nejvyšší teploty 15 až 18 °C, na horách 11 až 15 °C. Slabý, postupně mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s. Místy očekáváme vydatnější srážky s úhrny i kolem 30 mm/12 hodin."

V pátek bude podle meteorologů počasí nad MSK ovlivňovat tlaková níže nad Polskem. Do pátečních ranních hodin očekávají vydatnější úhrny srážek v Beskydech, a to i kolem 30 mm v průběhu 12 hodin. 

Déšť bude v pátek ráno sice doznívat, ale v průběhu dne se očekávají další přeháňky. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000026867/vytrvaly-dest-zvedal-hladiny-toku-stonavka-a-luha-dosahly-ii-povodnoveho-stupne