Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Světoznámý architekt Steven Holl navštívil Ostravu. Podle jeho návrhu se bude stavět koncertní hala

Celý MS kraj |

Ostravu navštívil světoznámý architekt Steven Holl. Je podepsán pod jednou z nejočekávanějších staveb světa - koncertní haly ve tvaru pouzdra na hudební nástroj, která by se měla stát ozdobou města. Podle jeho zkušeností muže stavba výrazně pomoci v dalším rozvoji celého našeho regionu.

Koncertní sál by mohl být jednou z velmi důležitých staveb pro budoucnost Ostravy. Vedení města proto této stavbě dává zásadní důležitost, o čemž svědčí i jméno architekta, který projekt nakreslil. Jde o Stevena Holla, který po celém světě postavil několik významných staveb a ta ostravská k nim bude bezesporu patřit. Primátor Tomáš Macura Stevena Holla do Ostravy pozval a on tak mohl osobně představit projekt. 

Steven Holl, autor návrhu, architekt: "Na projekt jsme se velice pečlivě připravovali, takže nejsem překvapen tím, co jsem zde dneska uviděl. Záměrem celého projektu bylo zachování a spojení staré, stávající budovy s něčím novým a v budoucnu bychom to právě chtěli propojit, aby ty dvě budovy spolupracovaly. Jsem velice rád, jak jsme tento projekt cítili a že jsme pochopili i život na hlavní ulici a propojili tím proskleným vstupem s pohyblivými schody, a že jsme zasadili koncertní sál i do té druhé tiché části směrem k parku. Máme tam také třeba kavárnu a různé jiné zajímavé místnosti."

Steven Hall se také shodl s primátorem města, že koncertní síň posune město dopředu a přispěje k jeho dalšímu rozvoji a transformaci.

Steven Holl, autor návrhu, architekt: "Máte tady skvělou Janáčkovu filharmonii a máte tady Janáčka, který zde zemřel, takže je tady to dědictví, na které projekt navazuje. Koncertní síň vlastně oslavuje to dědictví a kulturu v Ostravě. Budou zde přijíždět lidé z Vídně, z Prahy, aby uslyšeli skvělou hudbu a aby mohli oslavit toto dědictví. A když jsem se zde dnes procházel, tak jsem viděl si hrát malé děti a uvědomil jsem si, že právě pro ně budujeme tento koncertní sál, protože ony vám pak budou děkovat. Postavili jsme v malém městečku Richmondu ve Virginii muzeum současného umění.  Tam to mělo přesně stejný efekt. Kolem začaly vznikat restaurace a kavárny a hotely. Myslím, že taky určitě budete potřebovat postavit hotel, ve kterém budou mít hosté zázemí. Takže ještě jednou opakuji, že ne pro metropole, ale právě pro taková menší města jsou podobné stavby velice důležité."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Tento region, toto město potřebuje změnit svou sociálně ekonomickou strukturu. Potřebuje nastartovat nové obory, potřebuje nastartovat kreativní průmysl, potřebuje zvýšit vzdělanostní úroveň a cesta k tomu, je skutečně přes podporu kultury a vzdělanosti."

V současné době na projektu pracuje přibližně 70 odborníků z celého světa. Například o akustiku se postará jedna z nejlepších firem ve svém oboru z  Japonska. Unikátní bude také řešení vytápění a chlazení budovy. Koncertní sál bude mít kapacitu téměř 1300 míst. Bude v něm ale i komorní sál pro 550 posluchačů, divadelní sál pro téměř 500 diváků a další sály pro nejrůznější komerční využití. Náklady jsou nyní odhadovány na 2 miliardy a 600 milionů korun.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora Ostravy: "Po studii, kterou jsme před časem představovali, byla zpracována a projednána dokumentace na úrovni územního rozhodnutí. Výsledkem je ověření realizovatelnosti projektu. V těchto dnech projektanti finalizují dokumentaci pro společné povolení stavby, které již reflektuje výsledky desítek průzkumů i požadavky dotčených subjektů. V současné době vycházejí náklady na 2,6 miliardy korun. Je to částka, která už obsahuje i ten turbulentní růst cen, ke kterému došlo v posledních měsících."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: „Město pro projekt zajišťuje vícezdrojové financování. Nad rámec dříve zmiňovaného financování ze strany města, kraje a státu na základě uzavřeného memoranda z roku 2018 se nově otevřela také možnost financování z III. pilíře Fondu spravedlivé transformace. Jednání o těchto možnostech probíhají. Vzhledem k faktu, že projekt je postaven na aplikaci pokročilých řešení v oblasti ekologie a úspor energií, bude snahou získat i dodatečné externí zdroje z dalších dotačních titulů."

Stavět by se mělo začít v příštím roce a první koncert by se mohl uskutečnit už v roce 2025. Bude to po 135 letech první nová koncertní síň v naší zemi. 

Nahlásit chybu


K tématu

Jak rozvíjet město, aby se v něm dobře žilo? MAPPA Ostrava připravila veřejnou debatu

MAPPA Ostrava připravila projekt debat O městě. V té první spolu diskutovali zástupci municipalit, architektů i veřejnost o tom, co dělat pro budoucnost Ostravy a měst. Zda města dokáží zohlednit v rozvojových plánech veřejný zájem.

Lidé ve Frýdku-Místku si hlasováním vybrali podobu fasády panelového domu

Lidé ve Frýdku-Místku mohli hlasovat o podobě fasády velkého panelového domu v majetku soukromého vlastníka. Ten se v průběhu rekonstrukce obrátil na magistrát, aby dohodl možné varianty řešení.

Prvorepubliková Spitzerova vila v Janovicích se probouzí do nového života

14. března 2024 18:03 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Jesenický expres

Larischova vila, Flemmichova vila, Bauerovy vily. To jsou všechno perly prvorepublikové architektury v našem kraji i celém Česku. Do nového života se však právě probouzí další, Spitzerova vila v Janovicích u Rýmařova. Je unikátní zachovanou podobou i historickým interiérem.


Hlavní třída v Ostravě-Porubě projde revitalizací zeleně i mobiliáře. Získá tak modernější vzhled

Poruba mění koncepci zeleně na Hlavní třídě. Ta současná je totiž zastaralá a už neodpovídá moderním trendům. Navíc je finančně náročná na údržbu.

20letý mladík v Ostravě umlátil na ulici muže. Za vraždu mu hrozí výjimečný trest

Kriminalisté řeší velmi brutální vraždu v Ostravě. 20letý mladík přímo na ulici před vchodem do domu doslova umlátil muže a ukradl mu osobní věci. Díky svědkům ho ale policisté za pár minut zadrželi. Hrozí mu výjimečný trest.

Povodňovým zachráncům se dostalo poděkování za obětavost a nasazení

Poděkování za obětavé nasazení se dostalo všem záchranářům, kteří pomáhali v průběhu letošních povodní. Ocenění se jim dostalo v areálu LIBROS v Ostravě-Přívoze, který byl povodňovou vodou také zcela zaplaven.

Staršího turistu zradilo v Jeseníkách srdce, záchranáři ho nesli přes řeku

Včera 21:45 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Na záchraně muže, kterého postihly náhlé srdeční potíže, spolupracovali nedaleko Karlovy Studánky v Jeseníkách se zdravotníky záchranné služby také horští záchranáři a dobrovolní hasiči.

Pohřešovanou ženu našli policisté v bezvědomí v křoví u řeky z paluby vrtulníku

Včera 11:25 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Život pohřešované ženy z Třince se podařilo zachránit policistům, kteří v úterý z paluby vrtulníku prohledávali místa, kde by se mohla nacházet. Z výšky zahlédli bezvládné tělo a vyslali k němu pozemní hlídku.

Nemocnice ve Frýdku-Místku rekonstruuje JIP neoperačních sálů

Jednotka intenzivní péče Nemocnice ve Frýdku-Místku prochází zásadní rekonstrukcí. Ta přinese rozšíření kapacity lůžek a modernizaci oddělení po více než dvaceti letech. Projekt, na kterém se podíleli i zaměstnanci, by měl být dokončen na přelomu roku.

Dopravě v Opavě uleví provizorní most. Vznikne nad vodou poničeným mostem v Ratibořské ulici

9. října 2024 19:45 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě začala stavba provizorního mostu v Ratibořské ulici. Ten současný poničila nedávná povodeň natolik, že půjde k zemi. Plně ho nahradí nový most, s jehož stavbou se počítá příští rok.

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se dočkala renovace, kamenný kříž dostal i nového Krista

Dominanta hřbitova v Kunčičkách se po letech dočkala restaurování. Kamenný kříž byl po záchranných pracích v minulém týdnu opět ustaven na původní podstavec ve středu hřbitova a doplnil ho taky nový litinový Kristus.

Opava ocenila významné osobnosti města. Díky 800. výročí města udělila mnohem více cen než obvykle

9. října 2024 19:48 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavské Slezské divadlo se stalo místem oceňování významných osobností města. Slavnostní galavečer byl vyvrcholením oslav 800 let od první písemné zmínky o Opavě.

Výtěžek z koncertu podpoří přístavbu domova v Heřmanicích, přibude osm bezbariérových pokojů

Na tři sta návštěvníků podpořilo svou účastí na benefičním koncertu přístavbu a rekonstrukci charitního domu v Heřmanicích. Domov se rozšíří o osm bezbariérových pokojů a doplní jej chybějící evakuační výtah. Stavět by se mělo začít ještě v tomto měsíci.

Svářeči

Ostrava Nástup: od 1. listopadu 2024 od 30 000 do 38 000 Kč/měsíc

Policisté vyšetřují okradení seniora, poznáte muže na fotografii z bankomatu

Dnes 18:01 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté z obvodního oddělení Frýdek-Místek prověřují okolnosti protiprávního jednání, ke kterému došlo v polovině srpna letošního roku. Dosud neznámý pachatel měl pod legendou prodeje nožů využít nepozornosti poškozeného seniora, který vybíral peníze na zboží z bankomatu, a vybrat bez jeho vědomí finanční hotovost 20 tisíc korun.

Sotva policisté na noční vyřešili zdrogovaného řidiče, zadrželi opilého šoféra

Dnes 17:43 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Přesto, že jsou v Bohumíně kvůli povodním posílené policejní hlídky, někteří řidiči podstupují riziko zadržení, když vědomě usedají za volant v době uloženého zákazu řízení a navíc pod vlivem alkoholu nebo drog.

Lidé s policisty zachránili muže, který několik hodin či dnů trpěl bezmocně v bytě

Dnes 17:30 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Podezření obyvatel domu v Karlovicích na Bruntálsku, že jeden z jejich sousedů může být v ohrožení života se potvrdilo, když do bytu po vyražení dveří vstoupili policisté a nájemníka tam našli bezvládně ležícího.

Policie obvinila 20letého mladíka z vraždy 59letého Ostravana

Dnes 8:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Vzájemný konflikt stál a vraždou, kterou v těchto chvílích vyšetřují kriminalisté v Ostravy. Mladší z mužů staršího opakovaně napadl tak surově, že mu život nezachránila ani rychlá první pomoc. Oběť navíc okradl.

Města i obce dusí všechny druhy odpadů po povodních a demolicích, řeší jejich třídění, drcení a odvozy

Každá povodní postižená obec má na svém pozemku obrovské haldy odpadů. Jde o vystěhované vybavení bytů, komunální odpady i odpady z demolovaných domů. Skládky se prohýbají pod náporem ze všech stran a obce musí řešit redukci odpadů na co nejmenší objem.

Opavská Urologie nabízí široké spektrum operací

Urologické oddělení Slezské nemocnice v Opavě je na velmi vysoké úrovni. Zaměřuje se především na laparoskopické operace ledvin, nadledvin, močového měchýře a močovodu.

Světoznámý architekt Steven Holl navštívil Ostravu. Podle jeho návrhu se bude stavět koncertní hala
Vydáno 14. října 2021 12:16, Celý MS kraj, Tomáš Kořistka
Ostravu navštívil světoznámý architekt Steven Holl. Je podepsán pod jednou z nejočekávanějších staveb světa - koncertní haly ve tvaru pouzdra na hudební nástroj, která by se měla stát ozdobou města. Podle jeho zkušeností muže stavba výrazně pomoci v dalším rozvoji celého našeho regionu.

Koncertní sál by mohl být jednou z velmi důležitých staveb pro budoucnost Ostravy. Vedení města proto této stavbě dává zásadní důležitost, o čemž svědčí i jméno architekta, který projekt nakreslil. Jde o Stevena Holla, který po celém světě postavil několik významných staveb a ta ostravská k nim bude bezesporu patřit. Primátor Tomáš Macura Stevena Holla do Ostravy pozval a on tak mohl osobně představit projekt. 

Steven Holl, autor návrhu, architekt: "Na projekt jsme se velice pečlivě připravovali, takže nejsem překvapen tím, co jsem zde dneska uviděl. Záměrem celého projektu bylo zachování a spojení staré, stávající budovy s něčím novým a v budoucnu bychom to právě chtěli propojit, aby ty dvě budovy spolupracovaly. Jsem velice rád, jak jsme tento projekt cítili a že jsme pochopili i život na hlavní ulici a propojili tím proskleným vstupem s pohyblivými schody, a že jsme zasadili koncertní sál i do té druhé tiché části směrem k parku. Máme tam také třeba kavárnu a různé jiné zajímavé místnosti."

Steven Hall se také shodl s primátorem města, že koncertní síň posune město dopředu a přispěje k jeho dalšímu rozvoji a transformaci.

Steven Holl, autor návrhu, architekt: "Máte tady skvělou Janáčkovu filharmonii a máte tady Janáčka, který zde zemřel, takže je tady to dědictví, na které projekt navazuje. Koncertní síň vlastně oslavuje to dědictví a kulturu v Ostravě. Budou zde přijíždět lidé z Vídně, z Prahy, aby uslyšeli skvělou hudbu a aby mohli oslavit toto dědictví. A když jsem se zde dnes procházel, tak jsem viděl si hrát malé děti a uvědomil jsem si, že právě pro ně budujeme tento koncertní sál, protože ony vám pak budou děkovat. Postavili jsme v malém městečku Richmondu ve Virginii muzeum současného umění.  Tam to mělo přesně stejný efekt. Kolem začaly vznikat restaurace a kavárny a hotely. Myslím, že taky určitě budete potřebovat postavit hotel, ve kterém budou mít hosté zázemí. Takže ještě jednou opakuji, že ne pro metropole, ale právě pro taková menší města jsou podobné stavby velice důležité."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Tento region, toto město potřebuje změnit svou sociálně ekonomickou strukturu. Potřebuje nastartovat nové obory, potřebuje nastartovat kreativní průmysl, potřebuje zvýšit vzdělanostní úroveň a cesta k tomu, je skutečně přes podporu kultury a vzdělanosti."

V současné době na projektu pracuje přibližně 70 odborníků z celého světa. Například o akustiku se postará jedna z nejlepších firem ve svém oboru z  Japonska. Unikátní bude také řešení vytápění a chlazení budovy. Koncertní sál bude mít kapacitu téměř 1300 míst. Bude v něm ale i komorní sál pro 550 posluchačů, divadelní sál pro téměř 500 diváků a další sály pro nejrůznější komerční využití. Náklady jsou nyní odhadovány na 2 miliardy a 600 milionů korun.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora Ostravy: "Po studii, kterou jsme před časem představovali, byla zpracována a projednána dokumentace na úrovni územního rozhodnutí. Výsledkem je ověření realizovatelnosti projektu. V těchto dnech projektanti finalizují dokumentaci pro společné povolení stavby, které již reflektuje výsledky desítek průzkumů i požadavky dotčených subjektů. V současné době vycházejí náklady na 2,6 miliardy korun. Je to částka, která už obsahuje i ten turbulentní růst cen, ke kterému došlo v posledních měsících."
Tomáš Macura, primátor Ostravy: „Město pro projekt zajišťuje vícezdrojové financování. Nad rámec dříve zmiňovaného financování ze strany města, kraje a státu na základě uzavřeného memoranda z roku 2018 se nově otevřela také možnost financování z III. pilíře Fondu spravedlivé transformace. Jednání o těchto možnostech probíhají. Vzhledem k faktu, že projekt je postaven na aplikaci pokročilých řešení v oblasti ekologie a úspor energií, bude snahou získat i dodatečné externí zdroje z dalších dotačních titulů."

Stavět by se mělo začít v příštím roce a první koncert by se mohl uskutečnit už v roce 2025. Bude to po 135 letech první nová koncertní síň v naší zemi. 

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000027970/svetoznamy-architekt-steven-holl-navstivil-ostravu-podle-jeho-navrhu-se-bude-stavet-koncertni-hala