Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Kuchařský workshop SOŠ Rýmařov se zaměřil na českou kuchyni v moderním pojetí

Celý MS kraj |

Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

Kromě kuchařů vyučuje spojené Gymnázium a Střední odborná škola v Rýmařově také další čtyři obory.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově máme vlastně maturitní obory, což je gymnázium osmileté a čtyřleté a potom máme masér sportovní a rekondiční. To je taky obor maturitní. Nematuritní obory máme obor kuchař a číšník a opravář zemědělských strojů. Tady těchhle pět oborů vyučujeme, na dvou budovách teorii a zvlášť máme potom budovy pro odborný výcvik. Dneska tady máme kuchaře – číšníky, druhý a třetí ročník.“

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Dneska vaříme tradiční české menu v moderním pojetí. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci. Novinky tady jsou právě v té technologii a v úpravě některých potravin.“

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů. Dvě hodiny ve vakuu. To znamená, teďka jsem si je hezky nasolili, napepřili a teďka je vlastně dáme do sáčku, vyvakuujeme a dáme vařit do vodní lázně na 62 stupňů. Ty kachní prsa musí být dokonale zbavené veškerých šlach a těchhle věcí, aby tam nebyly stopky žádné krve, protože jedeme na nízkou teplotu. Je to obrácený postup. Když si děláte doma kachnu, tak vy si jí opčete, zatáhnete a dáte do trouby dopéct. Tady je to obráceně, že ji vložíte do sáčku, vaříte, a následně vyndáte ze sáčku a opečete kůží naspod, aby byla do křupava."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár, tu práci třeba s tou kachnou, to jsem vůbec neznala, jak vyčistit kachní prsa takhle dokonale. “

Nataša Skoupilová, učitelka odborného výcviku: „Smažím teďka tady ty kroketky takové, to jsou z lososa, takže uvidíme, jako poprvé, jak to dopadne, doufám, že dobře. Hlavně musí být hodně rozehřátý ten tuk. Ne neznala, právě tady pan kuchař nám to všechno předvádí, jsou to takové moderní recepty, které určitě uplatníme mezi žáky, vyzkoušíme, i doma samozřejmě.“

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Určitě ano. Jak v soukromí, tak v práci určitě.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Řepný kaviár vzniká tak, že máme ořez, odpad nějaké řepy, to znamená nějaké šlupky a to co nám zbyde, když si vykrajujeme řepu do nějakých tvarů. To si orestujeme lehce, dám si na pánvičku olej, přidám tuhletu řepu, lehce osolím, přidám bylinky, potom přidám trošku cukru, nechám lehce zkaramelizovat a podliju červeným vínem. To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Nemůže být želatina, protože želatina v teple povoluje, agar je na tohle lepší. Mezitím mám vychlazený olej a dám si to do flašky, zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje. ta Díky tomu, jak to kape do oleje ta tekutina, tak vlastně se tvoří takové malé kuličky a vzniká tzv. kaviár.“

Přípravu všech chodů pokrmu si účastníci kursu mohli také vyzkoušet sami a vlastní výrobky si ochutnat. Žáci nezůstali pozadu.

Učitelka: „Jo, holky jsou moc šikovné.“

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Nahlásit chybu


K tématu

V Karviné se poprvé konal minifestival Ženy ženám

12. března 2024 17:55 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné se o víkendu v rámci Mezinárodního dne žen konal minifestival nazvaný Ženy ženám. Uskutečnil se ve Šťastném domečku v Karviné-Fryštátě a nabídl pro ženy různého věku pestrou paletu aktivit.

Učitelé učili učitele. V Ostravě se uskutečnil projekt Učiteling

1. března 2024 13:36 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Učitelé si v Ostravě mohli vyzkoušet roli žáků. Jde o unikátní projekt Učiteling, kdy se mohou pedagogové seznámit s různými přístupy k učivu prostřednictvím vlastního zážitku. Workshopy se konaly v City Campusu Ostravské univerzity.

Ostrava rozjela nový projekt zaměřený na děti - "Probuď v sobě kreativce"

20. prosince 2023 13:03 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V Ostravě byl zahájen nový projet, který cílí na kreativitu dětí a zároveň jejich pedagogů. Je určen pro mateřské a základní školy, které postupně navštíví umělci, aby jim přímo při práci s dětmi ukázali, jak lze obohatit jejich výuku.


V sobotu se sousedé z Dubiny sejdou u jednoho 100 metrů dlouhého stolu

Dnes 18:35 | Ostrava-Jih | Libor Běčák

Neobvyklý sociální experiment podstoupí lidé, kteří se přijdou v sobotu odpoledne posadit k prostřenému 100 metrů dlouhému stolu na ostravském sídlišti Dubina. Otázkou je, zda a jak rychle se místa u stolu zaplní a zda si sousedé z okolních paneláků přinesou k povídání dostatek jídla a pití. Očekává se dobrá nálada a vyloučen není ani společný zpěv.

V kauze zakázek jsou mezi obviněnými exnáměstek hejtmana a jedna krajská firma

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zadrželi v pondělí v Moravskoslezském kraji osm osob v souvislosti s manipulacemi veřejných zakázek malého rozsahu zadávaných Moravskoslezským energetickým centrem. Pět fyzických a jedna právnická osoba byly následně obviněny z korupčních trestných činů, přičemž bývalému náměstkovi hejtmana hrozí až 10 let odnětí svobody.

Karviná má svého mistra České republiky ve skoku o tyči. Je žákem ZŠ Borovského

Teď vás seznámíme s talentovaným sportovcem Lukášem Uchytilem. Žije v Karviné a je čerstvým mistrem České republiky ve skoku o tyči. A nejen to. Před pár dny zvítězil i na závodech v Chorvatsku.

Mládež si užila v knihovně knižní festival Book!Con

K-Klub havířovské pobočky knihovny v Šrámkově ulici se zaměřuje na mládež. Velmi oblíbenou se stala dvoudenní akce Book!Con. A program byl opět hodně pestrý.

Manželé zprvu hledali houby, pak se hledali navzájem, než je v lese našel policejní pes

Dnes 10:37 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Starší muž volal v pátek po poledni na linku 158 o pomoc při pátrání po své manželce, která se mu ztratila při sběru hub v lese nedaleko Jakubčovic u Hradce nad Moravicí.

Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Při střetu s autem utrpěl starší muž smrtelná zranění

Dnes 9:47 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Tragické následky měla nehoda, která se stala v úterý dopoledne na silnici u Paskova na Frýdecko-Místecku. Přes poskytnutou první pomoc starší muž způsobeným zraněním podlehl.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Velkou vodou poškozené oblasti v kraji si prohlédl ministr zemědělství Marek Výborný

Dnes 13:33 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Ministr zemědělství Marek Výborný navštívil v úterý Moravskoslezský kraj, kde si prošel místa postižená nedávnou povodní. Jednal například o harmonogramu realizace protipovodňových opatření na řece Opavě nebo přípravě stavby Vodního díla Nové Heřminovy.

Ekologická havárie v Ostravě nehrozí. Splašky z kanalizace prý nejsou toxické

Ekologická havárie kvůli nefunkční čistírně odpadních vod v Ostravě prý nehrozí. Splašky z kanalizace nejsou podle ředitele Ostravských vodáren a kanalizací toxické a navíc jsou díky silnému průtoku řeky Odry velmi významně ředěny.

Slavné osobnosti lákají lidi k investování. Je to podvod

Ostravští policisté vyšetřují další případ kyberkriminality. Jde o podvod, ke kterému pachatelé zneužívají fotky slavných osobností, které je lákají k snadnému zbohatnutí. Investované peníze ale zmizeli neznámých účtech a oběti přišly o statisíce.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Kuchařský workshop SOŠ Rýmařov se zaměřil na českou kuchyni v moderním pojetí
Vydáno 22. října 2021 11:01, Celý MS kraj, Karel Soukop
Budovu Střední odborné školy v Rýmařově prostoupila vůně tradiční české kuchyně. Právě jí byl věnován workshop pro žáky i učitele, který představil především nové kuchařské technologie.

Kromě kuchařů vyučuje spojené Gymnázium a Střední odborná škola v Rýmařově také další čtyři obory.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Na gymnáziu a SOŠ v Rýmařově máme vlastně maturitní obory, což je gymnázium osmileté a čtyřleté a potom máme masér sportovní a rekondiční. To je taky obor maturitní. Nematuritní obory máme obor kuchař a číšník a opravář zemědělských strojů. Tady těchhle pět oborů vyučujeme, na dvou budovách teorii a zvlášť máme potom budovy pro odborný výcvik. Dneska tady máme kuchaře – číšníky, druhý a třetí ročník.“

V rámci tohoto nového projektu vzniklo pod vedením profesionála kompletní obědové menu včetně polévky a předkrmu.

Ladislava Knápková, koordinátor spolupráce školy a zaměstnavatele: „Projekt OKAP2 – Odborné kariérové a polytechnické vzdělávání v rámci MS kraje. Je to workshop, který se týká moderní gastronomie a moderní technologie. Dneska vaříme tradiční české menu v moderním pojetí. Účastní se ho učitelé odborného výcviku, odborní učitelé, mistři a žáci. Novinky tady jsou právě v té technologii a v úpravě některých potravin.“

Šéfkuchař Pavel Bortník na workshopu ukázal moderní technologie, kterými je možno připravit tradiční český hlavní chod pečenou kachnu s červeným zelím.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Takže teďka tady vznikají kachní prsa, dělané metodou Sous - vide, vaření ve vakuu. To je nízkoteplotní vaření, to znamená, vaříme jenom na 62 stupňů. Dvě hodiny ve vakuu. To znamená, teďka jsem si je hezky nasolili, napepřili a teďka je vlastně dáme do sáčku, vyvakuujeme a dáme vařit do vodní lázně na 62 stupňů. Ty kachní prsa musí být dokonale zbavené veškerých šlach a těchhle věcí, aby tam nebyly stopky žádné krve, protože jedeme na nízkou teplotu. Je to obrácený postup. Když si děláte doma kachnu, tak vy si jí opčete, zatáhnete a dáte do trouby dopéct. Tady je to obráceně, že ji vložíte do sáčku, vaříte, a následně vyndáte ze sáčku a opečete kůží naspod, aby byla do křupava."

Nejen vaření ve vakuu ale spousta dalších nových kuchařských postupů přinesla žákům i učitelům nové poznatky i alternativy vaření, které dosud neznali.

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Já jsem tady neznala hodně věcí, třeba ten rozvar z té červené řepy, kaviár, tu práci třeba s tou kachnou, to jsem vůbec neznala, jak vyčistit kachní prsa takhle dokonale. “

Nataša Skoupilová, učitelka odborného výcviku: „Smažím teďka tady ty kroketky takové, to jsou z lososa, takže uvidíme, jako poprvé, jak to dopadne, doufám, že dobře. Hlavně musí být hodně rozehřátý ten tuk. Ne neznala, právě tady pan kuchař nám to všechno předvádí, jsou to takové moderní recepty, které určitě uplatníme mezi žáky, vyzkoušíme, i doma samozřejmě.“

Miroslava Koreníková, učitelka odborných předmětů: „Určitě ano. Jak v soukromí, tak v práci určitě.“

Největším překvapením pro všechny byly speciální přílohy k předrkmu. Všechny zaujala především příprava tzv. řepného kaviáru.

Pavel Bortník, kuchař, instruktor, člen České asociace kuchařů: „Řepný kaviár vzniká tak, že máme ořez, odpad nějaké řepy, to znamená nějaké šlupky a to co nám zbyde, když si vykrajujeme řepu do nějakých tvarů. To si orestujeme lehce, dám si na pánvičku olej, přidám tuhletu řepu, lehce osolím, přidám bylinky, potom přidám trošku cukru, nechám lehce zkaramelizovat a podliju červeným vínem. To víno nechám zredukovat, celý tenhleten rozvar, potom lehce přidám agaru. Nemůže být želatina, protože želatina v teple povoluje, agar je na tohle lepší. Mezitím mám vychlazený olej a dám si to do flašky, zcedím ten řepný rozvar s tím agarem a kapu to lehce do toho oleje. ta Díky tomu, jak to kape do oleje ta tekutina, tak vlastně se tvoří takové malé kuličky a vzniká tzv. kaviár.“

Přípravu všech chodů pokrmu si účastníci kursu mohli také vyzkoušet sami a vlastní výrobky si ochutnat. Žáci nezůstali pozadu.

Učitelka: „Jo, holky jsou moc šikovné.“

Kurs moderní české kuchyně přinesl mnoho nového. V podobných workshopech bude Gymnázium a SOŠ v Rýmařově pokračovat i nadále.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000028085/kucharsky-workshop-sos-rymarov-se-zameril-na-ceskou-kuchyni-v-modernim-pojeti