Ne podle chuti, ale podle zbarvení se sklízí chilli papričky. V Ostravě se pěstují jen na jednom místě. V zahradnictví Poruba, kde rostou ty nejpálivější odrůdy světa. Trinidad Scorpion Moruga, Carolina Reaper, nebo Jolokia.
Radovan Gaston Fron, odběratel: “Která ještě před 5, 6 lety byla zapsaná v Guinnessovce jako nejpálivější paprička světa, ta má kolem milionu jednotek pálivosti a pak tady máme krásné, žluté Trinidad Scorpion, nebo Carolina Reaper, ty už mají přes dva miliony jednotek pálivosti. To jsou vlastně nejpálivější.”
Františka Bestová, zahradnice: “Ty papriky musí být červené, žluté, nebo hnědé. Nesmí tam být zelené konce u toho. Důležité pro docílení té pálivosti těch paprik je, aby se minimálně 5 dní před sklizní nezalévaly. Protože ta pálivost se dostane více a více do těch paprik. Když se to sklízí, dráždí to ke kašli ty papriky, tak proto máme vždycky všichni respirátory, musí mít většinou i brýle na očích a jedny nebo dvoje rukavice.”
Ve skleníku je zhruba tisíc rostlin. Tři sklizně už mají zahradnice za sebou, dneska se dělá čtvrtá a pokud bude pěkné počasí, bude i pátá.
Radovan Gaston Fron, odběratel: “Úroda letos. Ze začátku to vypadalo, že to bude špatné, protože bylo studené jaro. Nakonec se to povedlo docela dobře.”
Při jedné sklizni zahradnice nasbírají až 70 kilo chilli papriček, které většinou putují do různých omáček. Na úrodu má vliv i pravidelné zastřihávání planých částí rostlin.