Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Jan Najdek byl nejúspěšnějším Čechem na Vasově běhu ve Švédsku, ve své kategorii byl druhý

Celý MS kraj |

Nebývalým úspěchem završil svou šestou účast na legendárním Vasově běhu v Švédsku Jan Najdek z Dolní Moravice. Ve své kategorii nad 75 let věku skončil mezi třiapadesáti závodníky na druhém místě. Celkem se Vasova běhu letos účastnilo na 16 tisíc běžců.

Vasův běh zažil letos svůj stý ročník, přestože dva předválečné ročníky byly vynechány.

Radoslav Kaláb, účastník běhu: „Vasův běh se běží klasicky, je na 90 kilometrů, je tam asi 10 občerstvovacích kontrol a během závodu je spousty a spousty lidí, kteří vás neustále podporují, dokonce na startovní listině si najdou vaše jméno a skandují vaše křestní jméno a podporují vás. “

Jan Najdek založil v Dolní Moravici i lyžařský oddíl. Závodně běhat začal se svým synem.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Závodím od roku 1995, co jsem začal Jizerkou, no a první rok jsme jeli hned i „Vasák“a to jsme měli v rámci Evropského poháru.“

Letošní běh se jel za mrazu minus 15 stupňů. O to větší radost měli všichni, kteří ho zvládli.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Účastníků tam bylo 15 800 a byl jsem na šestém závodě. Celkem jsem ho zajel velice dobře, protože jsem se zlepšil o dvě hodiny z minulého zápisu. V naší kategorii těch dorostenců plus 75 bylo 53 a já jsem skončil na druhém sdíleném místě a to jsem strašně spokojený, protože to už, jestli se mi to ještě někdy podaří, to budu moc rád.“

Vasův běh se běží klasickým stylem, běžci proto hledají co nejrychlejší způsoby jeho využití.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Tak s nám se tak zlepšujeme a to také díky tomu, že jsme přešli na styl soupaž. To je strašné zrychlení a na ty roky, já se strašně dívm, že jim ještě stačím, těm mladým. Ta atmosféra je tam obrovská a v okamžiku, kdy dojedete do cíle, tak ta radost, že jsme se dostali do cíle, je samozřejmě nadosmrti a nezapomenutelná.“

Jan Najdek inspiruje také své přátele a těší se velké podpoře rodiny.

Bronislav Ondrušek, účastník Jizerské padesátky: „Letos jsem byl na Jizerské padesátce a vlastně mě k tomu přivedl pan Najdek tady s panem Kalábem. Začali jsme trénovat i na kolečkových lyžích a teď už mám plán, jak jsem je viděl ten pěkný čas a ten úspěch, tak jsem se bavili, že za dva roky, jak bude ten stý ročník, tak se toho zúčastním.“

Naďa Kalábová:, běžkařka: „My děláme spíš doprovod, vždycky máme nějaký apartmán, kde máme navařeno, tak jim to vždycky ohříváme. No a my jsme tady vlastně 20 toků nebo dvacet dva a od té doby běžkujeme.“

Eva Najdeková, maželka: „Byli jsme v roce 2010 s manželem a s panem Kalábem a tentokrát už ne, už jeli autobusem sami se synem.“

Důležitou podmínkou pro úspěšné běžecké lyžování jsou prostory pro možnost tréninku. V areálu na Nové Vsi se lyžuje a upravují trasy i nyní na počátku jara.

Pavel Lolek, správce lyžařských tratí Nová Ves: „Tak stopu řežeme 40x za sezónu, minimálně, řežeme pokaždé, když napadne nový sníh, nebo je to zafoukané větrem, takže klidně i 2x během dne. Máme 29 km v areálu Dolní Moravice – Nová Ves. Udržujeme to od roku 1980. Posledních 20 roků nám na úpravu tratí přispívá MS kraj, bez tohoto příspěvku bychom neudělali ani metr. Dávají nám 85 procent nákladů, ta celková suma za ten rok je 130 až 150 tisíc korun.“

MS kraj podporuje úpravy lyžařských tras v celých Jeseníkách, i v nejvyšších partiích. Jsou upravovány trasy z Ovčárny na Červenohorské sedlo i na Praděd.

Eva Najdeková, manželka: „Jak dlouho lyžuji? 50 roků. Máme to opravdu rádi, máme tu opravdu úžasné podmínky, které nám všichni závidí a obec se stará, vidíte sami, je jaro a my jsme tady na běžkách.“

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Trénuji hlavně tady v Jeseníkách na tratích tady v Nové Vsi, které se upravují a jsme strašně rádi, že to tady máme a že se nám to daří tady udržet ještě celé.“

Ani úctyhodný věk neuzavírá kariéru úspěšného reprezentanta. Už nyní se těší na pokus, pokořit svůj rekord v příštím závodě.

Nahlásit chybu


K tématu

Děvčata i trenér Ju Jitsu přivezli do Frýdku-Místku 7 medailí z mistrovství světa

18. prosince 2023 16:16 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

3 zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile. To je velkolepý úspěch dvou mladých dívek a jejich trenéra z frýdecko-místecké Akademie japonského Ju Jitsu. Tým totiž přivezl tyto medaile z mistrovství světa v Lotyšsku.

Mažoretky Clariss Frýdek-Místek přivezly medaile z Mistrovství ČR v mažoretkovém sportu

Mažoretky Clariss Frýdek-Místek mají za sebou účast na Mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu. Početná výprava bojovala v téměř všech kategoriích, a nakonec vybojovala několik stříbrných i bronzových medailí.

Loni brambora, letos získali novojičínští školáci republikové stříbro

Loni bramborová medaile, teď už vzácný kov. Družstvo z novojičínské Základní školy Jubilejní se podruhé po sobě probojovalo do republikového finále turnaje ve vybíjené. Letos našlo jediného přemožitele a vybojovalo stříbro.


Alzheimer centrum, Domovinka, LDN i bydlení. Ve Frýdku-Místku se připravuje nová zástavba

Frýdek-Místek pokračuje v přípravách na vznik nové zástavby v lokalitě Berlín 2. K plánovanému Alzheimer centru a Domovince zde přibyl ještě další investor, který chce postavit i léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu mají být v lokalitě také nové byty.

Šesti řidičům při kontrole koloval v těle alkohol, dalším dvěma drogy

Dnes 7:21 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Policisté Moravskoslezského kraje mají za sebou několik hodin trvající kontrolní akci, při které se zaměřili primárně na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.

Zdravotničtí záchranáři trénovali zásahy v horách s pomocí vrtulníku

Dnes 7:51 | Celý MS kraj | Libor Běčák

V Beskydech a Olomouci se konal výcvik ostravských leteckých záchranářů, který byl zaměřený na trénink speciálních činností, tedy například na použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát.

Ministr v Ostravě představil výzvu pro povodní poničené vodovody a kanalizaci

Do Ostravy přijel ministr životního prostředí Petr Hladík, aby představil novou výzvu Státního fondu životního prostředí na obnovu vodovodů a kanalizací po povodních. Největší problém má přímo krajské město, kde je velmi poškozena ústřední čistička odpadních vod. Ministerstvo prozatím vyčlenilo 2 miliardy korun.

Prodejem levných cigaret měla parta připravit státní kasu o 20 milionů

Dnes 7:31 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Moravskoslezská kriminálka odhalila pětici mužů z Frýdecko-Místecka, která se živila obstaráváním a následným prodejem cigaret, ze kterých neměla česká státní kasa ani korunu. Daňový únik je odhadován na 20 milionů korun.

Frýdek-Místek řeší možnosti úprav na průtahu městem

Frýdek-Místek postupně připravuje úpravy na průtahu. Uvažuje se o napojení některých ulic přímo na ulici Hlavní i o vybudování nových autobusových zastávek. O změnách jedná město s krajem, který je doposud vlastníkem průtahu.

Senioři slavili na nádvoří zámku mezinárodní den, déšť je neodradil

Na nádvoří Žerotínského zámku se konala oslava Mezinárodního dne seniorů. Pořádal ji spolek Být spolu aktivní. Ten funguje asi rok a sdružuje lidi, kteří už nejsou pracovně aktivní, ale mají plno energie a chtějí se bavit.

Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Včera 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

V havířovské nemocnici se konal charitativní swap na podporu Kavárny života Jany Feberové

Nemocnice v Havířově získala v září cenu hejtmana kraje za společenskou odpovědnost. A to i za projekty, které mají charitativní podtext. Nyní se v nemocnici uskutečnil první výměnný obchod oblečení na podporu kavárny na hematoonkologickém oddělení.

Záchranáři projížděli náhodou kolem vážné nehody, uhasili hořícího řidiče

Včera 22:15, vydáno včera 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

6. října 2024 20:20 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

6. října 2024 20:12 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Kulturní okénko

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

6. října 2024 14:05 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Jan Najdek byl nejúspěšnějším Čechem na Vasově běhu ve Švédsku, ve své kategorii byl druhý
Vydáno 18. března 2022 10:26, Celý MS kraj, Karel Soukop
Nebývalým úspěchem završil svou šestou účast na legendárním Vasově běhu v Švédsku Jan Najdek z Dolní Moravice. Ve své kategorii nad 75 let věku skončil mezi třiapadesáti závodníky na druhém místě. Celkem se Vasova běhu letos účastnilo na 16 tisíc běžců.

Vasův běh zažil letos svůj stý ročník, přestože dva předválečné ročníky byly vynechány.

Radoslav Kaláb, účastník běhu: „Vasův běh se běží klasicky, je na 90 kilometrů, je tam asi 10 občerstvovacích kontrol a během závodu je spousty a spousty lidí, kteří vás neustále podporují, dokonce na startovní listině si najdou vaše jméno a skandují vaše křestní jméno a podporují vás. “

Jan Najdek založil v Dolní Moravici i lyžařský oddíl. Závodně běhat začal se svým synem.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Závodím od roku 1995, co jsem začal Jizerkou, no a první rok jsme jeli hned i „Vasák“a to jsme měli v rámci Evropského poháru.“

Letošní běh se jel za mrazu minus 15 stupňů. O to větší radost měli všichni, kteří ho zvládli.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Účastníků tam bylo 15 800 a byl jsem na šestém závodě. Celkem jsem ho zajel velice dobře, protože jsem se zlepšil o dvě hodiny z minulého zápisu. V naší kategorii těch dorostenců plus 75 bylo 53 a já jsem skončil na druhém sdíleném místě a to jsem strašně spokojený, protože to už, jestli se mi to ještě někdy podaří, to budu moc rád.“

Vasův běh se běží klasickým stylem, běžci proto hledají co nejrychlejší způsoby jeho využití.

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Tak s nám se tak zlepšujeme a to také díky tomu, že jsme přešli na styl soupaž. To je strašné zrychlení a na ty roky, já se strašně dívm, že jim ještě stačím, těm mladým. Ta atmosféra je tam obrovská a v okamžiku, kdy dojedete do cíle, tak ta radost, že jsme se dostali do cíle, je samozřejmě nadosmrti a nezapomenutelná.“

Jan Najdek inspiruje také své přátele a těší se velké podpoře rodiny.

Bronislav Ondrušek, účastník Jizerské padesátky: „Letos jsem byl na Jizerské padesátce a vlastně mě k tomu přivedl pan Najdek tady s panem Kalábem. Začali jsme trénovat i na kolečkových lyžích a teď už mám plán, jak jsem je viděl ten pěkný čas a ten úspěch, tak jsem se bavili, že za dva roky, jak bude ten stý ročník, tak se toho zúčastním.“

Naďa Kalábová:, běžkařka: „My děláme spíš doprovod, vždycky máme nějaký apartmán, kde máme navařeno, tak jim to vždycky ohříváme. No a my jsme tady vlastně 20 toků nebo dvacet dva a od té doby běžkujeme.“

Eva Najdeková, maželka: „Byli jsme v roce 2010 s manželem a s panem Kalábem a tentokrát už ne, už jeli autobusem sami se synem.“

Důležitou podmínkou pro úspěšné běžecké lyžování jsou prostory pro možnost tréninku. V areálu na Nové Vsi se lyžuje a upravují trasy i nyní na počátku jara.

Pavel Lolek, správce lyžařských tratí Nová Ves: „Tak stopu řežeme 40x za sezónu, minimálně, řežeme pokaždé, když napadne nový sníh, nebo je to zafoukané větrem, takže klidně i 2x během dne. Máme 29 km v areálu Dolní Moravice – Nová Ves. Udržujeme to od roku 1980. Posledních 20 roků nám na úpravu tratí přispívá MS kraj, bez tohoto příspěvku bychom neudělali ani metr. Dávají nám 85 procent nákladů, ta celková suma za ten rok je 130 až 150 tisíc korun.“

MS kraj podporuje úpravy lyžařských tras v celých Jeseníkách, i v nejvyšších partiích. Jsou upravovány trasy z Ovčárny na Červenohorské sedlo i na Praděd.

Eva Najdeková, manželka: „Jak dlouho lyžuji? 50 roků. Máme to opravdu rádi, máme tu opravdu úžasné podmínky, které nám všichni závidí a obec se stará, vidíte sami, je jaro a my jsme tady na běžkách.“

Jan Najdek, stříbrný účastník Vasova běhu, 76 let: „Trénuji hlavně tady v Jeseníkách na tratích tady v Nové Vsi, které se upravují a jsme strašně rádi, že to tady máme a že se nám to daří tady udržet ještě celé.“

Ani úctyhodný věk neuzavírá kariéru úspěšného reprezentanta. Už nyní se těší na pokus, pokořit svůj rekord v příštím závodě.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000030410/jan-najdek-byl-nejuspesnejsim-cechem-na-vasove-behu-ve-svedsku-ve-sve-kategorii-byl-druhy