Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Několik zraněných při nehodě kolotoče na Havířovských slavnostech. Slavnosti byly ukončeny

Celý MS kraj |

Na Havířovských slavnostech, které probíhají o tomto víkendu, se stala vážná nehoda na jedné z atrakcí. Utrhlo se z ní několik sedaček poté, co sedačky stále rotovaly a klesaly dolů. Šlo o tzv. rotating tower. Na místě zasahovaly složky IZS, zranilo se čtrnáct osob, šest z nich byly děti. Primátor slavnosti zrušil, nevystoupí tak např. Lucie Bílá nebo Kabát.

video: B. Kelnerová, TV Polar
video: B. Kelnerová, TV Polar

Atrakce spočívá ve vyvezení pasažérů ve dvojsedačkách upevněných na řetězech do výšky, kde se točí vysokou rychlostí. V sobotu došlo k závadě, kdy se atrakce nezastavila, sjela dolů a sedačky začaly narážet do zábradlí a kabiny obsluhy. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V 15:19 byl několika voláními na tísňovou linku oznámen pád řetízkového kolotoče se zraněním většího počtu osob. Na místo bylo vysláno pět týmů – dva lékařské a tři zdravotnické, a to ze základen Havířov, Karviná a Ostrava. Záchranná služba si také vyžádala příjezd jednoho vozidla dopravní zdravotní služby. První posádka byla u zraněných za čtyři minuty od přijetí výzvy k zásahu. Záchranáři bylo ošetřeno celkem čtrnáct osob, z nichž bylo šest dětí a osm dospělých. Všichni byli v době zásahu při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce. Po provedeném třídění a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli zranění transportováni do nemocnice v Havířově (devět pacientů) a FN Ostrava (4 pacienti). Jeden zraněný byl ošetřen na místě události, jeho přeprava do zdravotnického zařízení nebyla nutná. Zásah zdravotnické záchranné služby byl ukončen osm minut před půl pátou odsunem posledního zraněného."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak přibližně patnáct minut po patnácté hodině odpolední 3. září 2022 na parkovišti v prostoru ulic Astronautů a Dělnická v Havířově došlo k neočekávanému a nekontrolovatelnému pohybu řetízkového kolotoče s označením Rotating Tower, přičemž došlo k samovolnému a nekontrolovatelnému pohybu dolů za současného otáčení zavěšených sedaček s návštěvníky, kteří tak naráželi do zábradlí této pouťové atrakce a do okolo stojích překážek. Podle dosavadních informací zranění různých charakterů (od jednorázového ošetření, přes lehčí, středně těžší až po těžká zranění) utrpělo nejméně 14 osob - 4 dívky ve věku 7 až 12 let, 4 chlapci ve věku 8 až 11 let, 4 ženy ve věku 18 až 42 let a muž ve věku 20 let, všichni z Havířova a z Karviné a také 21letý muž z Opavy. Na místě jsou policisté z Obvodního oddělení Havířov a výjezd i komisaře Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie ČR Karviná. Bude se zjišťovat, jak k celému případu došlo, kdo je majitelem a provozovatelem, zda měl a má povolení k činnosti, kdo byl v době nešťastné události právě na místě a obsluhoval kolotoč."

Předmětem vyšetřování také bude technický stav atrakce a celková instalace. Policie má informace o tom, že atrakce měla technické potíže už v pátek. 

René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dosavadními procesními úkony bylo zjištěno, že provozovatelem pouťové atrakce je 53letý muž z Prostějovska. Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny tyto osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti, jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna a další okolnosti, které povedou k řádnému objasnění celé záležitosti."
Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Podle informací, které mám, tak je na místě osm zraněných. Naštěstí zřejmě nedošlo k fatálnímu zranění, ale ta zranění nejsou banální. Moc mě to mrzí. Je to pro mě něco nepředstavitelného a obrovská tragédie."

Primátor Bělica o chvíli později na pódiu oznámil, že Havířovské slavnosti jsou ukončeny. Podle něj měla atrakce zastavit, ale točila se dál a sedačky narazily do kabiny s pokladnou. 

Podle mluvčího HZS MSK Jakuba Kozáka na místě zasahují čtyři jednotky hasičů, nikoho nemuseli vyprošťovat. Hasiči spolupracují také na ošetřování zraněných. 

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: "Na urgentní příjem naší nemocnice bylo přivezeno do deseti pacientů se lehkými a středně těžkými zranění. Další tři pacienti byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V této souvislosti na místě zasahující havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že výše uvedený velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září 2022 odpoledne a večer a z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na telefonní číslo havířovských policistů 596 805 541 se svým svědectvím, případě aby poskytli natočená videa ze svých mobilních telefonů, fotoaparátů a kamer, a to na policejní služebně Obvodního oddělení Havířov 1. Za tyto kladné a podnětné informace a materiály policisté a kriminalisté děkují."
Nahlásit chybu


K tématu

VIDEO: Náraz do betonového zátarasu otočil auto v Ostravě na střechu

12. října 2023 17:17 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Kuriózní nehoda vyvolala ve čtvrtek odpoledne pozdvižení v Ostravě-Porubě. Řidič vozu tam narazil do betonového zátarasu a auto se vzápětí otočilo na střechu. Likvidace nehody následně výrazně zkomplikovala provoz na frekventované křižovatce. Řidič havarovaného vozu následně odmítl dechovou zkoušku i odběr krve.

Řidič auta nedal přednost motorkáři na křižovatce u Dolních Životic, po těžké srážce zemřeli oba

8. října 2023 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Dva lidské životy si vyžádala nedělní nehoda na silnici I/46 u obce Dolní Životice na Opavsku. Podle informací policie se na přehledném úseku srazila motorka s osobním autem, které v křižovatce nedalo přednost. Oba řidiči zemřeli.

Seniorka přišla po střetu s nákladním autem v Šenově o nohu

10. října 2023 21:24 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákladní auto srazilo v Šenově u Ostravy v úterý odpoledne 73letou seniorku. Žena přišla o nohu a v ohrožení života ji transportoval do nemocnice vrtulník.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Několik zraněných při nehodě kolotoče na Havířovských slavnostech. Slavnosti byly ukončeny
Vydáno 3. září 2022 15:37, Celý MS kraj, Lukáš Zavadil
Na Havířovských slavnostech, které probíhají o tomto víkendu, se stala vážná nehoda na jedné z atrakcí. Utrhlo se z ní několik sedaček poté, co sedačky stále rotovaly a klesaly dolů. Šlo o tzv. rotating tower. Na místě zasahovaly složky IZS, zranilo se čtrnáct osob, šest z nich byly děti. Primátor slavnosti zrušil, nevystoupí tak např. Lucie Bílá nebo Kabát.

Atrakce spočívá ve vyvezení pasažérů ve dvojsedačkách upevněných na řetězech do výšky, kde se točí vysokou rychlostí. V sobotu došlo k závadě, kdy se atrakce nezastavila, sjela dolů a sedačky začaly narážet do zábradlí a kabiny obsluhy. 

Lukáš Humpl, mluvčí ZZS MSK: "V 15:19 byl několika voláními na tísňovou linku oznámen pád řetízkového kolotoče se zraněním většího počtu osob. Na místo bylo vysláno pět týmů – dva lékařské a tři zdravotnické, a to ze základen Havířov, Karviná a Ostrava. Záchranná služba si také vyžádala příjezd jednoho vozidla dopravní zdravotní služby. První posádka byla u zraněných za čtyři minuty od přijetí výzvy k zásahu. Záchranáři bylo ošetřeno celkem čtrnáct osob, z nichž bylo šest dětí a osm dospělých. Všichni byli v době zásahu při vědomí a mimo přímé ohrožení života. Utrpěli převážně lehká nebo středně těžká poranění, převážně v oblasti končetin. Dva pacienti byli zraněni těžce. Po provedeném třídění a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli zranění transportováni do nemocnice v Havířově (devět pacientů) a FN Ostrava (4 pacienti). Jeden zraněný byl ošetřen na místě události, jeho přeprava do zdravotnického zařízení nebyla nutná. Zásah zdravotnické záchranné služby byl ukončen osm minut před půl pátou odsunem posledního zraněného."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Jak bylo dosavadním prošetřováním a následným prověřováním zjištěno, tak přibližně patnáct minut po patnácté hodině odpolední 3. září 2022 na parkovišti v prostoru ulic Astronautů a Dělnická v Havířově došlo k neočekávanému a nekontrolovatelnému pohybu řetízkového kolotoče s označením Rotating Tower, přičemž došlo k samovolnému a nekontrolovatelnému pohybu dolů za současného otáčení zavěšených sedaček s návštěvníky, kteří tak naráželi do zábradlí této pouťové atrakce a do okolo stojích překážek. Podle dosavadních informací zranění různých charakterů (od jednorázového ošetření, přes lehčí, středně těžší až po těžká zranění) utrpělo nejméně 14 osob - 4 dívky ve věku 7 až 12 let, 4 chlapci ve věku 8 až 11 let, 4 ženy ve věku 18 až 42 let a muž ve věku 20 let, všichni z Havířova a z Karviné a také 21letý muž z Opavy. Na místě jsou policisté z Obvodního oddělení Havířov a výjezd i komisaře Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Policie ČR Karviná. Bude se zjišťovat, jak k celému případu došlo, kdo je majitelem a provozovatelem, zda měl a má povolení k činnosti, kdo byl v době nešťastné události právě na místě a obsluhoval kolotoč."

Předmětem vyšetřování také bude technický stav atrakce a celková instalace. Policie má informace o tom, že atrakce měla technické potíže už v pátek. 

René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "Dosavadními procesními úkony bylo zjištěno, že provozovatelem pouťové atrakce je 53letý muž z Prostějovska. Nadále se však bude zjišťovat, kdo v době události kolotoč provozoval, zda všechny tyto osoby byly řádně proškoleny a měly povolení k činnosti, jak byla pouťová atrakce instalována a bezpečnostně zajištěna a další okolnosti, které povedou k řádnému objasnění celé záležitosti."
Josef Bělica (ANO), primátor Havířova: "Podle informací, které mám, tak je na místě osm zraněných. Naštěstí zřejmě nedošlo k fatálnímu zranění, ale ta zranění nejsou banální. Moc mě to mrzí. Je to pro mě něco nepředstavitelného a obrovská tragédie."

Primátor Bělica o chvíli později na pódiu oznámil, že Havířovské slavnosti jsou ukončeny. Podle něj měla atrakce zastavit, ale točila se dál a sedačky narazily do kabiny s pokladnou. 

Podle mluvčího HZS MSK Jakuba Kozáka na místě zasahují čtyři jednotky hasičů, nikoho nemuseli vyprošťovat. Hasiči spolupracují také na ošetřování zraněných. 

Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov: "Na urgentní příjem naší nemocnice bylo přivezeno do deseti pacientů se lehkými a středně těžkými zranění. Další tři pacienti byli převezeni do Fakultní nemocnice v Ostravě."
René Černohorský, mluvčí PČR Moravskoslezského kraje: "V této souvislosti na místě zasahující havířovští policisté a karvinští kriminalisté zjistili skutečnost, že výše uvedený velký řetízkový kolotoč měl mít technické problémy již o den dříve, tedy v pátek 2. září 2022 odpoledne a večer a z tohoto důvodu žádáme případné svědky či přímé účastníky a návštěvníky této pouťové atrakce, kteří jakékoli potíže s kolotočem zaznamenali, aby se nám kdykoli ozvali na bezplatnou linku tísňového volání Policie České republiky čísla 158 nebo na telefonní číslo havířovských policistů 596 805 541 se svým svědectvím, případě aby poskytli natočená videa ze svých mobilních telefonů, fotoaparátů a kamer, a to na policejní služebně Obvodního oddělení Havířov 1. Za tyto kladné a podnětné informace a materiály policisté a kriminalisté děkují."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000033126/nekolik-zranenych-pri-nehode-kolotoce-na-havirovskych-slavnostech-slavnosti-byly-ukonceny