Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

ENERGIE A KRAJ: MS energetické centrum pomáhá obcím s energiemi

Celý MS kraj |

Moravskoslezské energetické centrum založilo Centrum veřejných energetiků a pořádá pravidelné semináře pro primátory a starosty měst a obcí z našeho kraje, aby nabídlo svou pomoc v době energetické krize. My jsme navštívili seminář v ostravském hotelu Clarion.

Cílem těchto seminářů jsou energetické úspory. Témata vybírají sama města a obce. Tématem posledního semináře byl energetický management, jak správně evidovat spotřeby energií, jak vytvářet úspory a také komunitní energetika a zapojení obnovitelných zdrojů energií v rámci veřejné správy.

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "My vycházíme z posledního semináře a dělali jsme si zpětnou vazbu, to znamená tak, jak ti starostové a starostky to viděli, a zároveň jsme uspořádali poradenské konzultace a v rámci konzultacích ty témata takhle vyplývaly. Takže my jsme na základě těch stěžejních témat ty témata dneska upřednostnili. To znamená, je to energetický management a komunitní energetika."

 Jaké bude to Vaše hlavní sdělení?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Moje hlavní sdělení bude víceméně v tom, že chci ukázat, jak vypadají dneska ceny energií. To znamená, že nesmíme podléhat tomu, že dneska energie klesají. Řekněme, že v rámci téhle dekády ta energie bude na úrovni a že je potřeba dále šetřit, evidovat a samozřejmě vytvářet prostor pro obnovitelné zdroje energie."

Jak byste charakterizoval postoj Moravskoslezského kraje tady k tomu energetickému managementu?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Postoj Moravskoslezského kraje je v tom, že prakticky my už energetické úspory vytváříme zhruba někdy od roku 2012. To znamená, máme nějaké čtyřleté plány a v rámci těch čtyřletých plánu se nám podařilo ušetřit zhruba 120 milionů v rámci těch čtyř let. Moravskoslezský kraj samozřejmě úspory na budovách dělá, včetně zapojení těch obnovitelných zdrojů energií. To znamená prakticky ty zkušenosti, které máme, využívá."

Říkal jste, že sbíráte zpětnou vazbu od měst a obcí. Takže jaké jsou ty nejčastější požadavky?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Ty nejčastější požadavky jsou víceméně dotace a finanční nástroje. Je to logické, protože města, obce potřebují šetřit, mají i svoje programy, je to ten nešťastnější požadavek. Dále je to příprava projektu. Samozřejmě se snaží nám víceméně naznačit, že by chtěli pomoc v evidencích energií. To znamená, ne vždycky jsou tady v tomhle úspěšní."

Jaký ještě další servis může poskytnout Moravskoslezské energetické centrum?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Jsou to víceméně ty zkušenosti, které máme, a zároveň se chceme společně zapojit do komunitní energetiky. To znamená, máme dneska školy, které fungují v nějakém režimu dopoledne, odpoledne a máme možnost ty přebytky, které budou v rámci těch obnovitelných zdrojů, tady mluvíme přímo o fotovoltaice, použít v rámci té komunity ve veřejné správě."

V současné době se v České republice velmi pečlivě připravuje legislativní rámec k tzv. komunitní energetice.

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Cílem té právní úpravy je umožnit samosprávám, podnikatelům v obci a občanům, aby mezi sebou sdíleli elektřinu v tzv. energetických společenstvích. Hlavním smyslem je snížit si účty za elektřinu. Samosprávy se už nyní v regionu na toto velmi pečlivě připravují a cílem dnešního semináře je také to, aby mezi sebou sdíleli zkušenosti a aby každý neobjevoval kolo nebo Ameriku. My společně s Moravskoslezským energetickým centrem a Moravskoslezským krajem připravujeme ta legislativní řešení tak, aby obce v budoucnu měly komunitní energetiku lehčí a více usnadněnou."

Kdy bude ta administrativa kompletně připravena?

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Věříme tomu, že ten zákon zvaný LEX OZE II půjde do Poslanecké sněmovny už nyní před prázdninami a realistické je, že bude schvalován někdy v průběhu podzimu 2023. Obce, podnikatelé, občané se na to mohou už nyní připravovat a už nyní jsou takové pilotní projekty těch samospráv, které mají zájem být na komunitní energetiku připraveny."

Znamená to, že budete, ať už občanům nebo obcím nebo organizacím, připravovat ten právní servis? Bude to přichystáno, takže oni to mohou využít?

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Snažíme se připravit několik variant právě ve spolupráci s Moravskoslezským energetickým centrem, protože se komunitní energetice odborně dlouhodobě věnujeme. Snažíme se připravit, aby ty varianty tak, jak bude obec připravena a v jakém kroku připravenosti bude, aby je mohla využít a okamžitě, kdy se bude cítit připravena, začít ty projekty realizovat."

Fungující ukázkou komunitní energetiky je projekt v Mikolajicích na Opavsku.

Martin Krupa, bývalý starosta Mikolajic: "Podstata je v podstatě v založení komunity. Komunitní spojení budov, kde jsme vytvořili microgrid mezi budovami, to znamená, spojili jsme tři budovy společně nejenom elektricky, ale i tepelně. V tom roce 2018 jsme použili spojení všech technologií, které byly dostupné tehdy na trhu. To znamená fotovoltaiku, baterie, kogeneraci a kogeneraci zvláštní, my máme kogeneraci na pelety, to znamená na OZE. Plus spojení těch budov, sjednocení jističů, všechny možnosti, které byly na trhu, využili jsme a spojili dohromady."

Jak vám to funguje?

Martin Krupa, bývalý starosta Mikolajic: "Funguje to skvěle. My jsme dneska už za splacením toho toho projektu. To znamená, dneska už šetříme sto procent těch investic, které jsme vložili."

Sbírat informace na seminář přišli také zástupci mnohem větších měst.

Jan Pekař (ODS), místostarosta Českého Těšína: "My máme jednoho dominantního dodavatele energie. Je to městská společnost Teplo Těšín, takže v rámci jejích aktivit se snažíme přemýšlet o nějaké budoucí možnosti využití, ať už to je komunitní energetika, alternativní zdroje a podobně. Plus samozřejmě tím, že jsme blízko Třince, pořád je ve hře už kdysi zmiňovaný projekt dálkového teplovodu, respektive horkovodu. Takže v podstatě snažíme se najít nějaký optimální mix k tomu, abychom se stali, řekněme nějakým stabilním dodavatelem tepla pro občany za nějakou stabilní cenu. Očekávám právě, že tady na tomhle semináři se dozvím o dalších možnostech nebo alespoň o možnostech financování těch už možností známých."
Jan Dekický (ODS), místostarosta MO Ostrava - Poruba: "My v městském obvodě Poruba Už celkem dlouhou dobu se zabýváme energetickými úsporami, ale i jakousi, řekněme energetickou autonomií, protože v reakci na krizi, která se v energetice poslední měsíce a možná už roky děje, chceme občanům nabídnout možnost mít levnější energie, a hlavně mít jistý zdroj energie. Dneska na tom semináři jeden z bloků je komunitní energetika, což je něco, co nás zajímá. Máme spoustu budov, kde jsme schopni energii vyrábět. Ne vždycky jsme ji schopni v tom daném čase i tam my spotřebovat. Tohle je téma, které by nám mohlo naši situaci pomoct vyřešit."
Alexandr Pokorný, energetik města Frýdek-Místek: "My jsme začali v roce 2019 uvažovat o tom, že začneme mít energetický management a potřebovali jsme sofistikovaný program, abychom mohli sledovat budovy, kterých máme 144 a zhruba nějakých 700 odběrných míst. Takže jsme se rozhodli pro program, který bude pro nás sofistikovaný a udělali jsme dobře, protože potom, když máme nějakou dotaci, lépe se nám dokládají ty energetické úspory."

Své informace především k dotacím přinesl na seminář také Moravskoslezský kraj.

Pavla Sliwková, projektová manažerka, KÚ MS kraje: "Já se zaměřím právě na nabídky Moravskoslezského kraje, v rámci kterých jsme si stanovili, že chceme neustále zlepšovat životní prostředí. Právě obce a města nám můžou výrazně pomoct realizací zelených a úsporných projektů. Mým cílem je dneska informovat o dotačních příležitostech z evropských, národních i krajských dotačních zdrojů, aby právě obce tyto prostředky využily a projekty realizovaly."

Další seminář Moravskoslezského energetického centra je v plánu na podzim letošního roku.

Nahlásit chybu


Na Krajský úřad MSK si přišli pro dokumentaci kriminalisté, případ dozoruje evropský žalobce

Dnes 14:23 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Bez bližších informací probíhá vyšetřování, během něhož si pro příslušnou dokumentaci přišli na Krajský úřad MSK kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Starý zámek postupně zakrývá nová střecha z břidlice

Starý zámek ve Studénce město obnovuje postupnými kroky už několik let. Prioritou je oprava střechy. Na rekonstrukci památkově chráněného objektu se daří získávat dotace z Ministerstva kultury.

Na pomoc postiženým obcím přispívají také pořadatelé kulturních akcí v Bruntále

Do pomoci povodní postiženým obcím se zapojili také pořadatelé nejrůznějších kulturních akcí. Vybrané finance pak poskytli adresně vytipovaným institucím, většinou školám či školkám. Město Bruntál využilo k dobrovolné sbírce pomoci také Svatováclavský sváteční koncert.

Na obchvatu Třince po nehodě několika vozů hořelo osobní auto a převrátila se cisterna

Dnes 8:38, vydáno dnes 7:11 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Velké dopravní komplikace způsobila nehoda na obchvatu Třince v lokalitě u obce Hrádek, kde se časně ráno srazilo několik vozidel. Po dobu hašení, likvidace havarovaných vozů a vyšetřování bylo nutné dopravu z vytíženého tahu odklonit na objízdnou trasu.

Katarzyna Kozyra představuje v ostravském Domě umění výstavu plnou metafor a multimédií

Unikátní výstavou, na které je možno trávit dlouhý čas poslechem, prohlídkou i pozorováním je výstava polské umělkyně Katarzyny Kozyra. Je průřezem její tvorby za poslední 3 roky a ve třech částech představuje všechny oblasti výtvarného spektra umělkyně.

Požár v panelovém domě v Opavě, záchranáři bojovali o život popáleného muže

Včera 18:14 | Opava | Lukáš Zavadil

V neděli 6. října dopoledne zasahovaly složky integrovaného záchranného systému u požáru v panelovém bytě v Opavě. Třicetiletý muž se nadýchal horkých zplodin a utrpěl popáleniny, byl převezen do popáleninového centra FN Ostrava. Další osoby utrpěly lehčí zranění.

Růže pro hraběnku byly největší slavností v roce na zámku Kunín

Největší letošní akcí na zámku v Kuníně byly Růže pro hraběnku. Slavnost, která vzdávala hold nejznámější majitelce zámku, hraběnce Marii Walburze, zaplnila prostory zámku květinami a jejich vazbami. Mezi nimi samozřejmě dominovaly hraběnčiny milované růže.

Široká Niva akutně potřebuje most nebo alespoň lávku pro pěší přes řeku Opavu

Zcela nové zásadní problémy teď řeší obce na Bruntálsku. Záchrana lidí po povodni byla pouze prvním krokem. Bourají se domy a zachraňují ty, co mohou přežít zimu. K tomu je ale potřeba zajistit další život v obcích především obnovou cest, silnic a mostů přes povodní rozvodněné řeky.

Do Opavy po povodních stále nejezdí vlaky. Trať z Ostravy do Opavy by měla být obnovena v půlce října

4. října 2024 12:12 | Opava | Yvona Fajtová | Regionální zprávy POLAR

Do Opavy stále nejezdí vlaky. Povodeň poničila železniční trať z Opavy ve směru na Ostravu i na Krnov a také z Opavy do Malých Hoštic a dále do Kravař. Místo vlaků tak cestující přepravují autobusy.

Město po záplavách obnoví písečnou pláž na Karvinském moři

5. října 2024 16:48 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Hladina Karvinského moře se v době záplav zvedla natolik, že zaplavila i část písečné pláže, mobiliář i nová mola.

Tragický únik oxidu uhelnatého v Krnově, podařilo se zachránit jednu osobu, druhá bohužel zemřela

5. října 2024 10:44 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

V pátek 4. října 2024 složky IZS u úniku oxidu uhelnatého v jednom z bytů. Na místě byly nalezeny dvě osoby v bezvědomí. Zatímco jednu osobu se podařilo zachránit, druhá bohužel zemřela. Oxid uhelnatý je smrtelně nebezpečný plyn, který vzniká při nedokonalém hoření a hasiči apelují na používání detektorů.

Hnutí ANO bude v Moravskoslezském kraji vládnout s koalicí SPD, Trikolory a strany PRO

Dlouho očekávaný povolební okamžik je tady. Kdo bude vládnout MS regionu oznámilo vítězné ANO v pátek odpoledne.

Moravskoslezský kraj bude mít nové vedení: ANO bude vládnout v koalici s SPD + Trikilora + PRO

4. října 2024 16:41 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Po jednáních o nové koalici v Moravskoslezském kraji představil budoucí hejtman Josef Bělica (ANO) finální složení krajské rady. SPD získalo dvě pozice radních, zatímco SPOLU míří do opozice. Počet radních zůstane stejný. Ustavující zastupitelstvo proběhne pravděpodobně 21. října 2024.

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji jde do opozice, s vítězným hnutím ANO se neshodla

4. října 2024 14:57 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Koalice SPOLU v Moravskoslezském kraji po jednáních s hnutím ANO míří do opozice. Podle lídra Radka Kani jsou podmínky, které si ANO stanovilo, v rozporu s hodnotami a programem koalice. SPOLU se stane kritickou, ale konstruktivní opozicí nové krajské vlády.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

ENERGIE A KRAJ: MS energetické centrum pomáhá obcím s energiemi
Vydáno 7. června 2023 10:14, Celý MS kraj, Tomáš Tikal
Moravskoslezské energetické centrum založilo Centrum veřejných energetiků a pořádá pravidelné semináře pro primátory a starosty měst a obcí z našeho kraje, aby nabídlo svou pomoc v době energetické krize. My jsme navštívili seminář v ostravském hotelu Clarion.

Cílem těchto seminářů jsou energetické úspory. Témata vybírají sama města a obce. Tématem posledního semináře byl energetický management, jak správně evidovat spotřeby energií, jak vytvářet úspory a také komunitní energetika a zapojení obnovitelných zdrojů energií v rámci veřejné správy.

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "My vycházíme z posledního semináře a dělali jsme si zpětnou vazbu, to znamená tak, jak ti starostové a starostky to viděli, a zároveň jsme uspořádali poradenské konzultace a v rámci konzultacích ty témata takhle vyplývaly. Takže my jsme na základě těch stěžejních témat ty témata dneska upřednostnili. To znamená, je to energetický management a komunitní energetika."

 Jaké bude to Vaše hlavní sdělení?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Moje hlavní sdělení bude víceméně v tom, že chci ukázat, jak vypadají dneska ceny energií. To znamená, že nesmíme podléhat tomu, že dneska energie klesají. Řekněme, že v rámci téhle dekády ta energie bude na úrovni a že je potřeba dále šetřit, evidovat a samozřejmě vytvářet prostor pro obnovitelné zdroje energie."

Jak byste charakterizoval postoj Moravskoslezského kraje tady k tomu energetickému managementu?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Postoj Moravskoslezského kraje je v tom, že prakticky my už energetické úspory vytváříme zhruba někdy od roku 2012. To znamená, máme nějaké čtyřleté plány a v rámci těch čtyřletých plánu se nám podařilo ušetřit zhruba 120 milionů v rámci těch čtyř let. Moravskoslezský kraj samozřejmě úspory na budovách dělá, včetně zapojení těch obnovitelných zdrojů energií. To znamená prakticky ty zkušenosti, které máme, využívá."

Říkal jste, že sbíráte zpětnou vazbu od měst a obcí. Takže jaké jsou ty nejčastější požadavky?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Ty nejčastější požadavky jsou víceméně dotace a finanční nástroje. Je to logické, protože města, obce potřebují šetřit, mají i svoje programy, je to ten nešťastnější požadavek. Dále je to příprava projektu. Samozřejmě se snaží nám víceméně naznačit, že by chtěli pomoc v evidencích energií. To znamená, ne vždycky jsou tady v tomhle úspěšní."

Jaký ještě další servis může poskytnout Moravskoslezské energetické centrum?

Rostislav Rožnovský, ředitel MS energetického centra: "Jsou to víceméně ty zkušenosti, které máme, a zároveň se chceme společně zapojit do komunitní energetiky. To znamená, máme dneska školy, které fungují v nějakém režimu dopoledne, odpoledne a máme možnost ty přebytky, které budou v rámci těch obnovitelných zdrojů, tady mluvíme přímo o fotovoltaice, použít v rámci té komunity ve veřejné správě."

V současné době se v České republice velmi pečlivě připravuje legislativní rámec k tzv. komunitní energetice.

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Cílem té právní úpravy je umožnit samosprávám, podnikatelům v obci a občanům, aby mezi sebou sdíleli elektřinu v tzv. energetických společenstvích. Hlavním smyslem je snížit si účty za elektřinu. Samosprávy se už nyní v regionu na toto velmi pečlivě připravují a cílem dnešního semináře je také to, aby mezi sebou sdíleli zkušenosti a aby každý neobjevoval kolo nebo Ameriku. My společně s Moravskoslezským energetickým centrem a Moravskoslezským krajem připravujeme ta legislativní řešení tak, aby obce v budoucnu měly komunitní energetiku lehčí a více usnadněnou."

Kdy bude ta administrativa kompletně připravena?

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Věříme tomu, že ten zákon zvaný LEX OZE II půjde do Poslanecké sněmovny už nyní před prázdninami a realistické je, že bude schvalován někdy v průběhu podzimu 2023. Obce, podnikatelé, občané se na to mohou už nyní připravovat a už nyní jsou takové pilotní projekty těch samospráv, které mají zájem být na komunitní energetiku připraveny."

Znamená to, že budete, ať už občanům nebo obcím nebo organizacím, připravovat ten právní servis? Bude to přichystáno, takže oni to mohou využít?

Hana Sotoniaková, Frank Bold: "Snažíme se připravit několik variant právě ve spolupráci s Moravskoslezským energetickým centrem, protože se komunitní energetice odborně dlouhodobě věnujeme. Snažíme se připravit, aby ty varianty tak, jak bude obec připravena a v jakém kroku připravenosti bude, aby je mohla využít a okamžitě, kdy se bude cítit připravena, začít ty projekty realizovat."

Fungující ukázkou komunitní energetiky je projekt v Mikolajicích na Opavsku.

Martin Krupa, bývalý starosta Mikolajic: "Podstata je v podstatě v založení komunity. Komunitní spojení budov, kde jsme vytvořili microgrid mezi budovami, to znamená, spojili jsme tři budovy společně nejenom elektricky, ale i tepelně. V tom roce 2018 jsme použili spojení všech technologií, které byly dostupné tehdy na trhu. To znamená fotovoltaiku, baterie, kogeneraci a kogeneraci zvláštní, my máme kogeneraci na pelety, to znamená na OZE. Plus spojení těch budov, sjednocení jističů, všechny možnosti, které byly na trhu, využili jsme a spojili dohromady."

Jak vám to funguje?

Martin Krupa, bývalý starosta Mikolajic: "Funguje to skvěle. My jsme dneska už za splacením toho toho projektu. To znamená, dneska už šetříme sto procent těch investic, které jsme vložili."

Sbírat informace na seminář přišli také zástupci mnohem větších měst.

Jan Pekař (ODS), místostarosta Českého Těšína: "My máme jednoho dominantního dodavatele energie. Je to městská společnost Teplo Těšín, takže v rámci jejích aktivit se snažíme přemýšlet o nějaké budoucí možnosti využití, ať už to je komunitní energetika, alternativní zdroje a podobně. Plus samozřejmě tím, že jsme blízko Třince, pořád je ve hře už kdysi zmiňovaný projekt dálkového teplovodu, respektive horkovodu. Takže v podstatě snažíme se najít nějaký optimální mix k tomu, abychom se stali, řekněme nějakým stabilním dodavatelem tepla pro občany za nějakou stabilní cenu. Očekávám právě, že tady na tomhle semináři se dozvím o dalších možnostech nebo alespoň o možnostech financování těch už možností známých."
Jan Dekický (ODS), místostarosta MO Ostrava - Poruba: "My v městském obvodě Poruba Už celkem dlouhou dobu se zabýváme energetickými úsporami, ale i jakousi, řekněme energetickou autonomií, protože v reakci na krizi, která se v energetice poslední měsíce a možná už roky děje, chceme občanům nabídnout možnost mít levnější energie, a hlavně mít jistý zdroj energie. Dneska na tom semináři jeden z bloků je komunitní energetika, což je něco, co nás zajímá. Máme spoustu budov, kde jsme schopni energii vyrábět. Ne vždycky jsme ji schopni v tom daném čase i tam my spotřebovat. Tohle je téma, které by nám mohlo naši situaci pomoct vyřešit."
Alexandr Pokorný, energetik města Frýdek-Místek: "My jsme začali v roce 2019 uvažovat o tom, že začneme mít energetický management a potřebovali jsme sofistikovaný program, abychom mohli sledovat budovy, kterých máme 144 a zhruba nějakých 700 odběrných míst. Takže jsme se rozhodli pro program, který bude pro nás sofistikovaný a udělali jsme dobře, protože potom, když máme nějakou dotaci, lépe se nám dokládají ty energetické úspory."

Své informace především k dotacím přinesl na seminář také Moravskoslezský kraj.

Pavla Sliwková, projektová manažerka, KÚ MS kraje: "Já se zaměřím právě na nabídky Moravskoslezského kraje, v rámci kterých jsme si stanovili, že chceme neustále zlepšovat životní prostředí. Právě obce a města nám můžou výrazně pomoct realizací zelených a úsporných projektů. Mým cílem je dneska informovat o dotačních příležitostech z evropských, národních i krajských dotačních zdrojů, aby právě obce tyto prostředky využily a projekty realizovaly."

Další seminář Moravskoslezského energetického centra je v plánu na podzim letošního roku.

Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000037606/energie-a-kraj-ms-energeticke-centrum-pomaha-obcim-s-energiemi