Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení

Celý MS kraj |

Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Nahlásit chybu


K tématu

Z ostravského letiště letos můžete na dovolenou do 29 destinací

14. února 2024 16:26 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ostravské letiště zahájilo sezónu charterových letů. Dostupných bude celkem 29 destinací ve 12 zemích. Nově je možné letět například do italské Lamezie, na Fuerteventuru, do Albánie, Černé Hory, španělské Malagy, a dalších šesti destinací.

Nová nákladní linka do Kazachstánu podpoří další rozvoj ostravského letiště

29. března 2024 12:22 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Nákladní doprava na ostravském letišti se i nadále rozrůstá. Její další rozvoj zajistí společnost EGT Express, od dubna 2024 posílí svou síť nákladních letů o pravidelnou linku do kazašské Almaty. Lety budou provozovány 1x týdně letadlem Boeing B767 letecké společnosti MyFreighter.

Mošnovský JOB AIR získal zakázku na opravy letadel Eurowings

2. listopadu 2023 17:54 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Třináct Airbusů Eurowings dorazí do mošnovského hangáru JOB AIR Technic k údržbě během letošní zimní sezóny. Zástupci obou společností se na tom dohodli na akci MRO Europe v Amsterdamu. Součástí kontraktu je i zimní sezóna 2024/2025, kdy hangáry JOB AIR Technic přivítají další letouny.


Senior v nazouvácích se ztratil na procházce, policie ho našla několik kilometrů od domova

Dnes 10:01 | Studénka | Lukáš Zavadil

Úterní pátrání po téměř 80letém seniorovi na Novojičínsku mělo šťastný konec. Muž, který se vydal na procházku bez mobilního telefonu a v nazouvácích, byl nalezen několik kilometrů od domova díky rychlému zásahu policie a spolupráci s veřejností. Senior byl převezen do nemocnice, kde se potvrdilo, že je v dobrém zdravotním stavu.

V Ostravě-Třebovicích vznikl nový park. Vysadili ho studenti v rámci soutěže Lipová ratolest

Studenti desítky zahradnických škol z celého Česka vysadili v Třebovicích nový park v rámci soutěže Lipová ratolest. Své zastoupení měla i Ostrava v podobě družstva ze zdejší Střední zahradnické školy.

Do Hlučína přijeli mladí malíři - natěrači z celé republiky

Včera 12:05 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Už podvanácté se sešli mladí malíři a natěrači z celé České republiky na Mírovém náměstí na akci Hlučín, město s řemeslnou tradicí. Cílem je propagace řemeslných oborů na místním Odborném učilišti a Praktické škole.

Novojičínská vila byla domovem lékaře, 30 let je v ní mateřinka

Mateřská škola Beruška v Novém Jičíně otevřela historickou vilu, ve které sídlí 30 let, veřejnosti. Představila její příběh rodinného domu, který kdysi patřil významnému lékaři.

Elektrárna Třebovice obnovila svůj provoz v rekordním čase

Zaměstnancům společnosti Veolia Energie se po 11 dnech po povodni podařilo zprovoznit Elektrárnu Třebovice v Ostravě, která byla odstavena od 15. září. A už také obnovuje dodávky i pro průmysl.

Krnov bojuje s následky povodně, odpady i chodem života ve školách a firmách

1. října 2024 18:09 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

V Krnově už funguje pitná voda a elektřina. Město se aktuálně potýká s množstvím odpadu a snaží se normalizovat život ve školách a školkách. Všude probíhají úklidy a některé boční ulice by mohly dělat kulisu v poválečných filmech. Situace se ale mění k lepšímu přímo před očima.

Největší akcí roku v Rýmařově byly Dřevařské, lesnické a myslivecké dny

Včera 17:45 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Vždy každé dva roky se v Rýmařově koná největší akce ve městě, jakou jsou Dřevařské, lesnické a myslivecké dny. Park ve Flemmichově zahradě vždy zaplní tisíce návštěvníků, aby si užili umění dřevařů, lesnickou techniku, myslivecké expozice i kulturní programy. Nejinak tomu bylo i letos.

ŘSD plně obnovuje provoz na dálnici mezi Ostravou a Polskem

1. října 2024 14:14 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Dálnice D1 mezi Ostravou a Polskem bude dnes odpoledne opět průjezdná standardně dvěma pruhy pro každý směr. Ředitelství silnic a dálnic dokončilo v úterý 1. října úklid a opravy po povodních.

Další oběť podvodu na sítích, žena z Bruntálska poslala falešnému vojenskému lékaři téměř milion korun

Včera 9:56 | Celý MS kraj | Lukáš Zavadil

Kriminalisté z Bruntálska vyšetřují další případ podvodu přes sociální sítě, kdy byla poškozená žena středního věku připravena o téměř 900 tisíc korun. Podvodník se vydával za vojenského lékaře působícího v Iránu a pod záminkou zaslání balíčku vylákal z oběti několik plateb.

Beskydský endoskopický workshop se věnoval miniinvazivním zákrokům

Nemocnice ve Frýdku-Místku pořádala další Beskydský endoskopický workshop. Lékaři a sestry, převážně z kraje, ale i Česka a Slovenska, si vyměňovali zkušenosti v oblasti gastroenterologie. Letos se řešily miniinvazivní zákroky u onemocnění, kde bylo dříve potřeba operace.

Senioři po povodních neuspěli s žádostí o mimořádnou pomoc

Úřad práce v souvislosti s povodněmi, které mnoha lidem zničily domovy a majetek, nabídl mimořádnou okamžitou pomoc. Bohužel, podle našich zjištění, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Zklamání z jednání jedné z referentek úřadu práce zažili i senioři z Českého Těšína.

Elektrotechnická výstava řešila úspory energií

Třetí ročník elektrotechnické výstavy Volty.cz na Černé louce v Ostravě představil zájemcům novinky a chytrá řešení v elektrotechnice a úsporách energií.

Lodní modeláři soutěžili na přehradě v závodě Těrlická plachta

Modeláři z Česka, Polska a Slovenska se sešli na břehu Těrlické přehrady, aby tam po dva dny závodili se svými modely plachetnic. Společně tak ukončili letošní závodní sezonu.

Mladí zahradníci soutěžili v projektu Lipová ratolest

Včera 12:13 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal | Studuj u nás

Po třídenním klání skončil v městském obvodě Ostrava-Třebovice patnáctý ročník soutěže mladých zahradníků Lipová ratolest pro studenty a učně středních odborných škol. Do Ostravy se soutěž vrátila po deseti letech a jako každoročně se jí zúčastnilo čtyřicet soutěžících z deseti škol z celé ČR.

Policisté řešili na Dnech NATO dopravu, ztracené děti i jedno napadení
Vydáno 18. září 2023 14:24, Celý MS kraj, Jiří Cileček
Bezpečností opatření na letištní ploše v areálu Dnů NATO 2023 i v dopravě kolem letiště. To byla práce pro policii, která se také přímo na akci prezentovala dynamickými i statickými ukázkami. Noví policisté tady také složili služební slib.

dynamická ukázka; zdroj foto: Policie ČR

Moravskoslezští policisté zajišťovali po oba dva dny veřejný pořádek a dohlíželi na bezpečnost návštěvníků. Nezaznamenali žádnou mimořádnou událost.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Řešili jsme oznámení o jedné ztrátě peněženky a jeden přestupek na úseku občanského soužití (fyzické napadení). Nezastupitelnou úlohu měli opět policisté, krizoví interventi, kteří zprostředkovávali kontakt mezi ztracenými dětmi a jejich rodiči či doprovodem. Letos bylo šťastných shledání v součtu za oba dva dny 12."

Samostatnou kapitolou byla oblast dopravy. K areálu totiž mířilo velké množství aut. V sobotu dopoledne měla jedna z kolon dokonce 9 kilometrů.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Policisté korigovali dopravu dle aktuálního stavu průjezdnosti komunikací. Měli stanoviště na stěžejních dopravních uzlech a v místech, kde byl předpoklad komplikací. Disponovali rovněž mobilními hlídkami a pracovali s informacemi také od osádky policejního vrtulníku. Informace o situaci v dopravě jsme poskytovali na sociálních sítích, skrze média a rovněž na speciální lince. Nezaznamenali jsme v souvislosti s akcí žádnou mimořádnou událost v dopravě nebo závažnou dopravní nehodu."

V rámci slavnostní části akce nastoupilo v neděli před polednem na letištní plochu 70 policejních nováčků, kteří složili služební slib. Jednalo se o 56 mužů a 14 žen. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "žen. Tito policisté nastoupili ke sboru v období od června do počátku září. K nováčkům a divákům promluvili tři hosté, konkrétně hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška, náměstek policejního prezidenta pro SKPV brig. gen. Tomáš Kubík a ředitel moravskoslezské policie brig. gen. Tomáš Kužel. Noví policisté nyní absolvují povinnou základní odbornou přípravu ve vzdělávacích zařízeních v Jihlavě, Holešově či Brně. Poté se s nimi budete moci setkat primárně na obvodních odděleních v rámci celého našeho kraje, ale také například na oddělení hlídkové služby nebo dopravním inspektorátu. Nejpočetnější skupina posílí kolegy v Ostravě (18), shodně 13 policistů bude sloužit na Karvinsku a Frýdecko-Místecku."

Zájemci o práci u Policie ČR se mohli přímo v areálu informovat u náborářů. Další informace naleznou také v rámci kampaně Práce 158x jinak - přidej se k nám!

Diváci měli po oba víkendové dny možnost vidět unikátní společnou ukázku policistů zásahové jednotky našeho krajského ředitelství a kolegů z polské protiteroristické jednotky GROM.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Samotná ukázka s názvem „Osvobození rukojmích z rukou teroristů“ pojednávala o osobách ozbrojených například zbraněmi a granáty. Tito pachatelé po obsazení objetu zajali několik rukojmích. Podstatnou část ukázky tvořil profesionální zákrok policistů, kteří nebezpečné pachatele zneškodnili a rukojmí osvobodili. Zákrok policistů se neobešel bez podpory vrtulníku anebo odstřelovačů. Jednalo se sice o ukázku, ale tu policisté připravili vskutku realisticky. Potlesk diváků byl zasloužený."

Stejně tak se prezentovali policejní psovodi se svými čtyřnohými svěřenci. Celkově 12 moravskoslezských kynologů (z toho 1 žena) s kolegy ze Slovenska, jakožto tradičními hosty, zaujalo pozornost návštěvníků množstvím ukázek.

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Po úvodní klasické a taktické poslušnosti následovaly ukázky simulující zákrok proti „rozvášněným“ osobám či nebezpečnému pachateli. V jedné z dalších ukázek si zase policisté a služební psi museli „poradit“ s osobami, které bezdůvodně napadly zasahující zdravotníky. Ukázkám nechyběla dynamika, měly nápad a byly rozmanité, kynologové díky tomu předvedli mnoho ze své činnosti."

V obležení byla i jednotlivá stanoviště policejní statiky. 

Soňa Štětínská, mluvčí PČR MSK: "Návštěvníkům jsme představili vozidla služby dopravní, pořádkové i cizinecké policie. Jednalo se například o vozidla určená pro dohled nad BESIPEM, služební motocykly, čtyřkolku, loď Alunautic či Schengenbus (s technikou určenou pro vyhodnocování pravosti dokladů a písemností). Policisté z oddělení prevence připravili zejména pro děti množství úkolů, kvízů a dalších aktivit, které jsou nejen zábavné, ale mají také prvek edukační. Na místě měli zájemci také možnost zjistit více informací ke společné preventivní kampani Policie ČR a ČSOB „Volač a Klikač“. Pro starší byly dozajista zajímavé ukázky výstroje a výzbroje policistů zásahové jednotky a speciální pořádkové jednotky našeho krajského ředitelství."
Zdroj: https://polar.cz/index.php/zpravy/moravskoslezsky-kraj/cely-ms-kraj/11000039173/policiste-resili-na-dnech-nato-dopravu-ztracene-deti-i-jedno-napadeni